Aanvragen


Wat kan ik met het aangevraagde energielabel?

Het energielabel laat zien hoe zuinig en milieuvriendelijk een woning is, en wat er gedaan kan worden om dit te verbeteren. Ga je jouw woning verkopen of verhuren? Dan moet je de beschikking hebben over een geldig energielabel. Anders kan je een boete krijgen. Maar hoe vraag ik het label aan? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over het online aanvragen van een goedkoop energielabel voor jouw woning. Bekijk hieronder direct de aanbevolen energiedeskundigen voor jouw regio. 

 • Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een bepaalde woning is
 • Zo kunnen kopers en huurders eenvoudig zien of een bepaalde woning zuinig of juist onzuinig is
 • Woningen met een gunstig label (A++++) hebben een lagere energierekening, bieden meer comfort en stoten minder CO-2 uit
 • Wanneer jij jouw woning gaat verkopen of verhuren moet je een energielabel in je bezit hebben
 • De kosten van het aanvragen van het energielabel liggen tussen de €100 – €200, maar het is de energieadviseur die dit uiteindelijk bepaalt
 • Aanvragen gaat eenvoudig online, er komt dan een energieadviseur langs om jouw woning te inspecteren. Heb je haast? Bekijk hier de snelste aanbieders

energielabel-aanvragen-uitleg

Hoe vraag ik een energielabel aan?

Op het moment dat jij jouw woning gaat verkopen dan moet je een geldig energielabel kunnen aantonen. Dit label moet je ook verplicht laten zien in verkoopadvertenties van het huis. Wanneer je dit nalaat kun je een boete krijgen. Voorheen kon je eenvoudig zelf een energielabel online aanvragen. Tegenwoordig moet je een energieadviseur inschakelen. Dit werkt als volgt. 


Een energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Zoek een energieadviseur

  Als eerst zoek je een energieadviseur in de buurt. Dit kan je eenvoudig doen via de website Qbis.nl. Op basis van jouw postcode kan je snel en eenvoudig een erkend deskundige zoeken en een afspraak inplannen.

 2. Inspectie van de woning

  De energieadviseur komt jouw woning inspecteren. In ongeveer 2 uur tijd kijkt deze specialist naar bouwjaar, woningtype, maar ook het soort glas, hoe de woning geïsoleerd is, wat voor ketel en verwarmingssysteem je gebruikt, of je zonnepanelen hebt, enzovoort.

 3. Registratie energielabel

  Zodra de energieadviseur de woning helemaal bekeken heeft komt hij of zij met een uiteindelijk oordeel. Het energielabel wordt ingeschreven in de EP-online database. Vanaf dat moment kan iedereen dit inzien.

 4. Ontvangst afschrift label

  De energieadviseur stuurt jou een digitaal document van het energielabel. Hierop vind je alle eigenschappen van jouw huis. Je kunt deze uitprinten en/of sturen naar potentiële kopers. Naast het definitieve label vind je hier ook een opsomming met mogelijkheden om jouw woning nog zuiniger te maken

 5. Geldigheid label

  Zodra het energielabel is ingeschreven in de EP-online database is het nog 10 jaar geldig. Het label kan je ook downloaden via Mijn Overheid.

Moet ik een energielabel aanvragen?

Iedereen die zijn huis wil verkopen of verhuren moet een geldig energielabel kunnen aantonen. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete van maximaal €405,00

Waarom is een energielabel belangrijk?

Met dit label kunnen potentiële koper en huurders in 1 keer zien hoe zuinig of onzuinig een woning is. Dat geeft een indicatie van de verwachte energiekosten en de mate van wooncomfort. Bovendien stoot een woning met een gunstig energielabel veel miner CO-2 uit.

Wat kost het aanvragen van een label?

Voor een eengezinswoning liggen de kosten op gemiddeld €200,00. Bij appartementen ligt het gemiddeld op €100. De energieadvieur (de inspecteur die bij jou thuis langs komt) bepaalt de prijs. Het is dus interessant om verschillende adviseurs te vergelijken.

Hoe lang is het label geldig?

Jouw energielabel is 10 jaar geldig. Je kunt het label altijd inzien via de EP-online database en via Mijn Overheid. Ook de koper van jouw woning kan het label blijven gebruiken.