Energieadviseur

Direct energielabel aanvragen

Ga je jouw woning verkopen of verhuren? Dan moet je verplicht een energielabel aan kunnen tonen. Dit label moet je ook overhandigen aan de nieuwe koper of huurder. Voorheen kon je eenvoudig zelf een energielabel aanvragen. Tegenwoordig moet je een erkend energieadviseur bij je thuis laten komen. Deze erkend deskundige bekijkt kritisch jouw woning en stelt uiteindelijk een energielabel vast. Het is belangrijk dat je dit laat doen door een gecertificeerde energieadviseur. Op de website centraalregistertechniek vind je een lijst met bevoegde adviseurs.  

  • Bij verkoop of verhuur van een woning moet je een energielabel regelen
  • Dit doe je via een gecertificeerde energieadviseur
  • Deze deskundige checkt en berekent jouw woning en stelt een energielabel A t/m G vast
  • De kosten van zo’n label liggen tussen de €100,00 tot €200,00 en worden bepaald door de adviseur
  • Een adviseur komt thuis bij je langs om de woning helemaal door te nemen en geeft ook advies voor het verbeteren van jouw woning. 

Wat is een erkend deskundige

Een erkend deskundige is een gecertificeerd energieadviseur die gespecialiseerd is in het vaststellen van een energielabel voor jouw woning. Deze deskundige bepaalt het label van jouw woning op basis van verschillende aspecten. De expert kijkt naar bouwjaar, type woning, oppervlakte, en andere kenmerken als soort glas, mate van isolatie, hoe de woning wordt verwarmd en geventileerd, wat voor ketel er geïnstalleerd is, of er zonnepanelen op het dak liggen, enzovoort.

Uitgangspunt: hoeveel energie gebruikt de woning?
De energieadviseur kijkt uiteindelijk heel kritisch naar hoeveel energie jouw woning gebruikt voor de centrale verwarming, het warme water om te douchen, ventilatie en koeling. Daarbij kijkt de adviseur ook hoeveel van de gevraagde energie duurzaam wordt opgewekt. Je kunt dan denken aan een warmtepomp, zonnepanelen, een zonneboiler, etc.

Wat is een energieadviseur?

Een energieadviseur is een onafhankelijke expert die bij je thuis komt en samen met jou bekijkt waar en hoeveel energie je kunt besparen.

Heb ik een energieadviseur nodig voor een energielabel?

Ja, vanaf 2021 heb je een gecertificeerde energieadviseur nodig voor het registreren van een energielabel.

Wat doet deze energie deskundige?

Deze energie expert kijkt naar verschillende eigenschappen van jouw woning waaronder bouwjaar, type woning en oppervlakte. Daarnaast kijkt deze persoon naar het soort glas wat er in kozijnen zit, hoe de woning geïsoleerd is en hoe de woning van warmte wordt voorzien. Uiteindelijk bepaalt de adviseur hoeveel energie er nodig is voor het opwarmen en koelen van de woning en hoeveel van die benodigde energie uit duurzame bronnen komt.

Wat kost een energieadviseur?

De kosten van het gesprek bij je thuis, het opnemen van de woning en het uiteindelijk registeren van een energielabel kost tussen de €100 en €200. De adviseur mag zelf zijn of haar tarief bepalen.

Hoe vind ik een adviseur?

Er is een officiële website om een energieadviseur voor een energielabel te zoeken. Dit is de website Centraalregistertechniek.nl. Op deze website vind je alle gecertificeerde adviseurs die bevoegd zijn om een label te registeren. Kijk vooraf altijd of een adviseur op deze website wordt vermeld.