Goedkoopste Energielabel

Direct energielabel aanvragen

Al vanaf 2008 is in Nederland een energielabel verplicht bij de verkoop of verhuur van een woning. Voorheen kon je eenvoudig, snel en goedkoop zelf online een energielabel aanvragen. Vanaf 1 januari 2021 is er het een en ander gewijzigd. Woningeigenaren moeten vanaf 2021 een afspraak maken met een gecertificeerde energieadviseur. Deze expert neemt de hele woning op en stelt vervolgens het energielabel vast. De kosten van een label liggen nu zo rond de €100,00 voor een appartement en €190,00 voor een eengezinswoning (Bron: Rijksoverheid.nl). In de praktijk vallen de prijzen vaak hoger uit. Op energielabelprijzen.nl vind je daarom een overzicht met de goedkoopste energielabels van juni 2024. 

  • Elke Nederlander die zijn of haar huis wil verkopen of verhuren moet een energielabel aan kunnen tonen
  • De kosten van zo’n label zijn dit jaar flink gestegen omdat er nu een adviseur bij je thuis langs komt om de woning op te meten
  • Het goedkoopste energielabel is er vanaf €100,00 voor een appartement. Grotere woningen betalen al snel €200,00 – €250,00 (Bron: Rijksoverheid). In de praktijk zien we dat de prijzen nu liggen rond de €350,00
  • Het is verstandig om vooraf meerdere energieadviseurs te vergelijken en zo het goedkoopste label te kiezen. 
  • Tip: zorg dat je vooraf veel informatie al klaar hebt liggen zodat de adviseur snel alle benodigde informatie kan opnemen. 

Wat is het goedkoopste energielabel van juni 2024?

Waar je tot 2021 nog voor een paar tientjes online zelf je energielabel kon aanvragen is dat nu heel anders. Je dient een afspraak te maken met een gecertificeerd adviseur die jouw woning komt opnemen. Dit heeft als gevolg dat de kosten van het label flink zijn gestegen. Waar je vaak voor €7,50 klaar was betaal je nu gemiddeld €190,00 (Bron: Rijksoverheid). Het voordeel van het huidige label is wel dat het veel specifieker is, en ook meer concrete verbeterpunten aantoont voor jouw woning. 

AanbiederVanafprijsLevertijd
Energiebeter.nl€325,002 – 3 weken
Homekeur.nl€349,005 dagen
Labelverbetering.nl€295,007 – 14 dagen
Bedrijfsenergielabels.nl€349,007 dagen
Overzicht met goedkoopste energielabel aanbieders van Nederland (juni 2024)

Waar moet ik op letten bij het aanvragen van een betaalbaar label?

De markt van energielabels aanvragen is nog vrij nieuw. Dit betekent ook dat je goed moet opletten bij jouw aanvraag. Zo voorkom je dat je niet teveel betaalt, en dat je niet in zee gaat met een partij die helemaal niet gecertificeerd is voor het registeren van energielabels. Hieronder vind je een handige checklist waar je op moet letten. 

  • Is de energieadviseur aangesloten bij Centraalregistertechniek.nl?
  • Wat is de verwachte levertijd van het label?
  • Is het een all-in prijs die je vooraf afspreekt of kan de prijs nog stijgen?
  • Worden er ook voorrijkosten gerekend?
  • Levert de energieadvieseur ook een extra concreet plan van aanpak met verbeterpunten en besparingen?
Wat kost een energielabel voor mijn woning?

De Rijksoverheid communiceert dat de een label voor een appartement beschikbaar is vanaf €100,00 en een label voor een eengezinswoning vanaf gemiddeld €190,00. In de praktijk zien we dat een label beschikbaar is vanaf €349,00. Dat is dus iets duurder dan wat de overheid communiceert.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een adviseur?

Controleer altijd eerst of de adviseur wel vermeld staat op Centraal Register Techniek. Hierop vind je alleen de gecertificeerde experts die ook daadwerkelijk een label voor jouw woning mogen registeren. Let verder goed op of het een all-in prijs is zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Waarom zijn energielabels plots zo duur geworden?

Tot 2021 kon je voor nog geen €10,00 online zelf een energielabel aanvragen door enkele vragen in te vullen en eventueel wat bijlages toe te voegen. Tegenwoordig moet er een energieadviseur bij je thuis komen die de hele woning op meet. Hier zitten meer kosten aan verbonden wat resulteert in een hogere prijs.

Kan het energielabel niet goedkoper?

De overheid kijkt op dit moment naar mogelijkheden om de prijs van het label te verlagen. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of het niet meer digitaal kan, of dat je een afspraak met een deskundig adviseur op afspraak kunt maken.