Onderzoek energielabels 2021

Direct energielabel aanvragen

Regelmatig doen we onderzoek naar relevante onderwerpen en thema’s binnen de energielabelmarkt. Op deze pagina plaatsen we de meest actuele en relevante onderzoeksdata die we gebruiken voor onze analyses. Hierbij maken we gebruik van eigen data en openbare bronnen van o.a. het CBS, Klimaatmonitor en andere overheidsinstanties. Andere media zijn vrij om onze geanalyseerde data te gebruiken, aan te passen en te verspreiden met correcte bronvermelding.

Onderzoek naar energielabels in Nederlandse gemeenten

onderzoek energielabels nederlandse gemeentenSinds 2015 heeft elke woning in Nederland een voorlopig energielabel gekregen van de overheid. Een woningbezitter dient dit label zelf om te zetten naar een definitief woninglabel wanneer hij/zij het huis gaat verkopen of verhuren. Op het moment dat het energielabel wordt aangevraagd krijgt deze een indexletter (energielabel A tot en met G).  Het is interessant om te kijken welke gemeenten in Nederland gemiddeld gezien de meest duurzame woningen hebben en welke regio’s de meest milieubelastende huizen hebben. In de tabel hieronder laten we per gemeente zien wat de actuele situatie is (data uit 2019/2020).

Gemiddelde woninglabel cijfers in Nederland

Voordat we de gegeven per gemeente presenteren is het interessant te kijken naar de gemiddelde scores van de Nederlandse gemeenten. Als we kijken naar het gasverbruik kunnen we zeggen dat een gemiddelde woning 1336 m3 gas verbruikt (kosten +/- €86 per maand). Het stroomverbruik ligt gemiddeld op 2941 kWh (kosten +/- €55 per maand). De gemiddelde energiekosten liggen daarmee op €141. Let op: dit is zonder saldering van eventuele zonnepanelen. Het meest voorkomende woninglabel in Nederland is C. In een gemiddelde gemeente heeft op dit moment 43,1% een geldig label. Daarvan is 69,8% groen (onder een groene woning worden huizen met label A t/m C verstaan). Wanneer we uitsluitend kijken naar de A, A+ en A++ labels kunnen we concluderen dat gemiddeld 23,6% van de woningen dit milieulabel heeft.


Onderzoeksdata:


Een link naar de data vind je hier: onderzoeksdata energielabelprijzen.nl.


Meest duurzame gemeente

Almere meest duurzame gemeente van Nederland als we kijken naar het gemiddelde energielabel van een woning in deze gemeente (98,0 heeft een groen label met daarvan een hoog percentage A+ / A++).

Minst duurzame gemeente

Rijswijk is de minst duurzame gemeente als we kijken naar het gemiddelde woninglabel. Op dit moment heeft slechts 42,0% van de huizen daar een groen label.

Top 10 best scorende gemeenten

 • Aantal energielabels: in Diemen, Gorinchem, Rotterdam, Eindhoven, Amsterdam, Rijswijk, Groningen, Nijmegen, Zeewolde en Capelle aan den IJssel hebben de meeste woningen wel een geldig energielabel.
 • Duurzame woningen: in Pijnacker-Nootdorp, Almere, Harlingen, Lansingerland, Heerhugowaard, Renswoude, Aalsmeer, Blaricum, Heiloo en Houten staan gemiddeld gezien de meeste huizen met een A, A+ of A++ label.
 • Gemiddelde energiekosten: in Purmerend, Almere, Nieuwegein, Utrecht, Amsterdam, Duiven, Rotterdam, Leiden, Capelle aan den IJssel en Diemen betalen woningbezitters gemiddeld het minst voor de energierekening.

Top 10 slecht scorende gemeenten

 • Aantal energielabels: in Dinkelland, Bergen (L.), Mook en Middelaar, Tubbergen, Roerdalen, Staphorst, Loon op Zand, Twenterand, Leudal en Reusel-De Mierden hebben de meeste woningen geen geldig energielabel.
 • Duurzame woningen: in Heerlen, Capelle aan den IJssel, Zwijndrecht, Leidschendam-Voorburg, Brunssum, Pekela, Westerwolde, Huizen, Beekdaelen en Gooise Meren staan gemiddeld gezien de minste huizen met een A, A+ of A++ label.
 • Gemiddelde energiekosten: in Rozendaal, Blaricum, Laren, Bloemendaal, Wassenaar, Alphen-Chaam, Tubbergen, Rucphen, Buren en Dinkelland betalen woningbezitters gemiddeld het meest voor de energierekening.

Algemene conclusies:

 • Regio’s met veel nieuwbouwprojecten / nieuwbouwwoningen scoren gemiddeld een beter energielabel.
 • Woningen met een slechter energielabel betalen significant meer aan hun maandelijkse stroom en gasrekening.
 • Gemeenten die veel duurzaamheidsleningen verstrekken scoren gemiddeld een hoger woninglabel.
 • Een woning met een goed energielabel heeft een gemiddeld gezien een hogere verkoopprijs.

Aanbevelingen:

 • Veel gemeenten bieden de mogelijkheid om een energielening af te sluiten tegen aantrekkelijke tarieven. Hiermee kan een woning verder worden verduurzaamd.
 • Informeer ook bij de provincie. Sommige provincies hebben speciale regelingen voor het realiseren van een energieneutrale woning.
 • Schakelijk een energiecoach in die samen met je door de woning loopt om te bekijken wat er op korte termijn verbeterd kan worden.

Verantwoording:

 • We baseren ons in dit onderzoek op beschikbare data.
 • Conclusies worden getrokken op basis van gemiddelden.
 • Wij gaan er in dit onderzoek vanuit de dat de beschikbare statistieken een goede afspiegeling zijn van het totaal. Dit is aannemelijk omdat de sample woningen een groot % is van het totaal aantal woningen in de gemeenten. In theorie zou het zo kunnen zijn dat woningen zonder energielabel gemiddeld minder goede energielabels hebben (a. omdat het doorgaans geen nieuwbouwwoningen zijn en b. omdat die vaak wat ouderen woningen zijn). Dit effect is echter verwerpelijk omdat dit voor elke gemeente van toepassing is. Dit maakt de data dus goed bruikbaar.
 • Wil je zelf verder onderzoek doen? Bekijk dan www.cbs.nl, de klimaatmonitor, lokaalklimaatportaal.nl en overheid.nl.