Energielabel voor Woning

Direct energielabel aanvragen

Als u een woning wil kopen of verkopen is het verplicht om te vragen of er een Energielabel aanwezig is. Bij een goed label weet u direct of u een energiezuinige woning koopt en of u toekomstige energie factuur redelijk is. U wilt tenslotte en duurzame en milieuvriendelijke woning kopen waarmee u op lange termijn voordeel kunt behalen. Het kan namelijk ook zijn dat voor deze woning nog eventuele maatregelen genomen kunnen worden waardoor de woning energie zuiniger word. Het kan ook zijn dat de woning een slechter label heeft dan kan u van te voren had gedacht. U kunt dan bepalen welke maatregelen u in de toekomst moet treffen om wel een goed label te krijgen (bijvoorbeeld van label C naar A, of D naar B.

Energielabelenergie-indexcijferOmschrijving
Label A0 – 1,05Zeer laag energieverbruik
Label B1,06 – 1,30Laag energieverbruik
Label C1,31 – 1,60Redelijk laag energieverbruik
Label D1,61 – 2,00Gemiddeld energieverbruik
Label E2,01 – 2,40Redelijk hoog energieverbruik
Label F2,41 – 2,90Hoog energieverbruik
Label G> 2,91Zeer hoog energieverbruik
Overzicht met energielabels voor Nederlandse woningen

Waarom een woning energielabel aanvragen?

Sinds 2008 is het verplicht om bij een woning aankoop of woning verkoop een energielabel te kunnen overhandigen. De reden hiervoor is om meer inzicht te krijgen, als koper, in wat u nu precies koopt. De overheid stimuleert het doen van duurzame woninginvesteringen door bijvoorbeeld subsidies te verstrekken voor isolatie, warmtepompen, zonnepanelen en zonneboilers. Elk huis is natuurlijk uniek. Een nieuwbouw woning is standaard als duurzaam en heeft doorgaans een A-label. Ouderen huizen, jaren 30 stijl bijvoorbeeld, kennen doorgaans een F-label of G-label. Als woningeigenaar weet je dan dat er veel moet gebeuren om dit woonhuis te verbouwen tot een toekomstbestendige woning. Het energielabel voor woningen geeft direct inzicht in de huidige situatie. Klik hier voor ons stappenplan voor het aanvragen van het label.


Als u een woning gaat aankopen zijn er twee mogelijkheden

  1. Er is een goed energielabel voor de woning aanwezig: Bij een goed Energie label A/B weet u direct dat u een goede aankoop doet wat betreft energiezuinigheid van de woning.
  2. Er is een slecht energielabel voor de woning aanwezig: U weet dat u met relatief hoge energiekosten geconfronteerd word (en toekomstige noodzakelijke investeringen).

Overleg met de verkopende partij voor het opstellen van een Energie Prestatie Advies. U krijgt dan duidelijk inzicht waar er verbeteringen moeten worden aangebracht met alle daaraan verbonden kosten besparingen en terugverdientijden. U staat later niet voor onverwacht hoge uitgaven of een extreem hoge energiefactuur. Een ander voordeel hiervan is dat u de verbeteringen die u wil laten uitvoeren direct kan laten opnemen in de hypotheek. Een verzekeraar/hypotheekverstrekker zal u het geld makkelijk lenen omdat u op papier kan aantonen dat het energielabel van de woning zal verbeteren en u dus een duurzame investering doet.


Is er geen energielabel aanwezig bij de verkoop van een woning?

Is er nog geen woning energielabel aanwezig, dan moet u dit aangeven aan de verkoper. Het is verplicht sinds januari 2021 bij verkoop van een woning een label te kunnen overleggen die is opgesteld door een erkend deskundige (energieadviseur). Een soortgelijke wetgeving is er voor bedrijfspanden. Een extra mogelijkheid is om na overleg met de huidige eigenaar een energie prestatie Advies EPA maatwerk te laten uitvoeren. U krijgt dan ook een energielabel voor de woning en dus direct inzicht in de energieprestatie. Direct daarbij krijgt u een overzicht van de eventuele maatregelen die u nog kan treffen om een beter energielabel te krijgen. Elke woningaanpassing wordt apart uitgewerkt. U kunt dan direct zien wat u eventueel in de toekomst moet investeren om een energiezuinige woning te krijg en welk financieel (en milieu) voordeel erbij te behalen is. Dit te investeren bedrag zou u direct op verantwoorde wijze in uw hypotheek kunnen laten opnemen. Een goed woninglabel wil ook zeggen een groter comfort in de woning, lage energiefactuur, en een beter milieu.


Moet ik dit ook voor een nieuwbouwhuis aanvragen?

Ja. Waneer je zelfstandig een huis gaat bouwen zul je zelf verantwoordelijk zijn voor dit proces. Wanneer je participeert in een nieuwbouwproject dat wordt uitgevoerd door een aannemer en/of grotere bouworganisaties dan zit het energielabel voor je woning standaard bij het project inbegrepen. De kosten hiervoor zijn mogelijk al doorberekend in de verkoopprijs.

Zijn de tarieven voor particulieren anders dan zakelijke panden?

De prijzen voor een woninglabel zijn vaak wat goedkoper in vergelijking met kantoren of andere zakelijke panden. Doorgaans berekent en erkend adviseur of energie-inspecteur voor particuliere woonhuizen een tarief op basis van aantal m2. Eigenare van grotere villa’s, vrijstaande units of twee onder 1 kap huizen betalen op die manier dus een andere prijs dan een klein appartement of tussenwoning.

Hoe krijg ik inzicht in mijn eigen huis?

Je kunt via verschillende website je actuele energielabel inzien. De overheid heeft hiervoor ook een website beschikbaar gesteld. Op basis van je adresgegevens kun je dan bekijken wat het huidige label is, wanneer deze is ingediend en tot wanneer deze geldig is.

Heeft de EPC waarde effect op het label?

In 2011 heeft de overheid de EPC (Energie prestatie Coëfficiënt) aangescherpt tot 0,6. Veel bouwbedrijven voldoen aan deze eis en gaan met hun huizen nog een stuk verder. De energieprestatie van een energiezuinige woning gaat alleen over het gebouw gebonden energieverbruik. Dat is de energie die nodig is voor het verwarmen of koelen van het binnenklimaat, het warm tapwater en de verlichting. Het energieverbruik daalt naarmate de EPC-waarde omlaag gaat. Over het algemeen geldt; hoe lager de EPC waarde, hoe beter het energielabel.