Energielabel D

Direct energielabel aanvragen

Energielabel D is het gemiddelde energielabel in Nederland. Je zit precies tussen de woningen met een relatief hoog verbruik (E/F/G) en woningen met een relatief laag verbruik (A/B/C) in. De kleur van het label is geel en het heeft een energie-indexcijfer van 1,61 tot 2,00. Veel woningen met het label D zijn gebouwd tussen 1975 – 1982. Gelukkig waren er toen al wel de nodige richtlijnen als het gaat om isolatiewaarden. Verder zien we bij dit type woningen vaak een HR-combiketel en mechanische ventilatie. 

Wat betekent energielabel D?

Energielabel D betekent letterlijk een gemiddeld energieverbruik. Veel woningen gebouwd tussen 1975 en 1982 beschikken over dit label. Het is zeker niet slecht, maar er is ook zeker wel ruimte voor verbetering. Grote winst valt vaak te behalen op het gebied van vloerisolatie, isolatie van leidingen, een modernere HR-ketel en het laten plaatsen van dubbel of HR++ glas. 

  • Energielabel D betekent een gemiddeld verbruik
  • Vaak zijn deze huizen gebouwd in de periode tussen 1975 en 1982
  • De vloer en (spouw)muur is vaak matig geïsoleerd, hier ligt dan ook de meeste winst
  • Label-D woningen hebben vaak onnodig hoge stookkosten en daardoor een hogere CO-2 uitstoot
  • Door te investeren in vloer- en muurisolatie, een moderne HR-ketel en HR-glas kan een woning al snel stijgen naar label C of B
  • Dergelijke maatregelen merk je niet alleen in je portemonnee (lagere energierekening), maar zorgen ook voor een nog aangenamer woonklimaat (weinig to geen tocht en kou in huis). 

energielabel-d-uitleg

Energielabel D verbeteren, hoe doe ik dat?

Energielabel D is precies et middelste energielabel. Het staat dan ook voor een gemiddeld energieverbruik. Wil je jouw maandlasten verlagen of wil je jouw woning verkopen? Dan is het interessant om te investeren in een verbeterd energielabel. Juist bij D-woningen is dit heel interessant. Met relatief eenvoudige aanpassingen kan je al groeien naar label B. En dat ga je direct merken in je maandlasten, maar ook in de marktwaarde van jouw woning. Bovendien draag jij zo ook jouw steentje bij aan een een beter klimaat doordat je veel minder Co-2 uitstoot.  

Van energielabel D naar B in 5 stappen
De stap van energielabel D naar B is een die we steeds meer zien. Bij dit label zijn de “groene” labels A/B/C namelijk binnen handbereik. Hieronder vind je in het kort hoe je een gemiddelde D-woning kunt verbeteren zodat deze in aanmerking komt voor een groen energielabel. Zoals je kunt zien is het met name interessant om te investeren in vloerisolatie. Zo zorg je dat de warmte ook daadwerkelijk binnenblijft en niet aan alle kanten ontsnapt. Daarnaast is het slim om (net als bij bijvoorbeeld energielabel E) te investeren een een HR-combiketel die veel efficiënter verwarmt en dus minder gas verbruikt. 

MaatregelKostenBesparing p/jaar
Vloerisolatie€1.800€200 p/jaar
Gevelisolatie (binnenkant)€5.000€300 p/jaar
Spouwmuurisolatie€1.000€200 p/jaar
HR++ glas€140 per m²€15 per m² p/jaar
Dakisolatie€5.000€500 p/jaar
Energiebesparende maatregelen van energielabel D naar B