Energielabel A

Direct energielabel aanvragen

Energielabel A is het meest gunstige label dat we kennen in Nederland. Energielabel A betekent “zeer laag energieverbruik”. Woningen met het A-label hebben uitstekende isolatie en hebben vaak ook een (hybride) warmtepomp en/of zonnepanelen. Soms is de woning zelfs helemaal energieneutraal. Dat betekent dat de woning net zoveel energie verbruikt als dat het zelf opwekt. Op deze pagina lees je meer over wat het A-energielabel is en wat je moet doen om dit label te krijgen. 

Wat betekent een energielabel A?

Energielabel A is het meest zuinige label. Het betekent dat je woning erg duurzaam is en een zeer laag energiegebruik kent. Een A-woning heeft uitstekende isolatie, HR+++ glas, een moderne HR-ketel of (hybride) warmtepomp en eventueel een zonneboiler of zonnepanelen. Een woning met label A heeft verschillende voordelen. Denk aan lagere energiekosten, meer comfort, een lagere CO-2 uitstoot en een hogere woningwaarde. Uit recente gegevens blijkt dat woningen met label A wel gemiddeld €6.000 meer opbrengen dan een vergelijkbaar huis met label F of G.

  • Energielabel A betekent een zeer laag energieverbruik (net als B- en energielabel C zijn dit de “groene” labels). 
  • Deze woning heeft heel goede isolatie, een zuinige en moderne HR-ketel of een warmtepomp en eventueel zonnepanelen
  • Nieuwbouwwoningen hebben standaard al het energielabel A
  • De voordelen van het A-label zijn lage maandlasten, een constante aangename temperatuur (geen tocht en kou), weinig CO-2 uitstoot en een hogere marktwaarde
  • Het verschil tussen label B en A is klein. Met slechts 1 of 2 aanpassingen kan je deze stap al maken. 

energielabel-a-uitleg

Hoe krijg ik een energielabel-A woning

Steeds meer mensen investeren in een duurzame woning. Het heeft namelijk tal van voordelen. Isoleren, zonnepanelen en warmtepompen worden steeds goedkoper. Daardoor is de terugverdientijd kort en kan je snel veel besparen op je maandelijkse lasten. Daarnaast kan je een duurzaamheidskorting krijgen op je hypotheek. Tenslotte is het zo dat woningen met het A-label het beter doen op de woningmarkt. Je woning levert meer op en wordt gemiddeld sneller verkocht. 

Hier moeten A-woningen aan voldoen
Een woning wordt niet zomaar aangemerkt als label-A. Een energieadviseur neemt de woning op en kijkt hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen en te koelen. Daarbij wordt ook gekeken naar welk aandeel van de benodigde energie uit duurzame bronnen komt. Op basis daarvan krijg je uiteindelijk een letter van A tot en met G toegewezen. Hieronder volgt een lijst waar woningen met label A in ieder geval aan voldoen

  • Een uitstekende isolatie: muur, vloer en dak beschikken over een goede isolatie die de kou in de winter tegenhoudt, en de hitte in de zomer
  • HR+++ glas
  • Een moderne HR-ketel die efficiënt werkt en weinig energie verbruikt
  • Eventueel een hybride warmtepomp in combinatie met een HR-ketel
  • Zonnepanelen die de benodigde stroom opwekken
  • Bij energieneutrale woningen is er een all-electric warmtepomp in combinatie met zonnepanelen zodat er daadwerkelijk nul-op-de-meter staat

In 5 stappen naar een label-A woning

Wil jij ook profiteren van alle voordelen van het meest groen energielabel? In het stappenplan hieronder vertrellen we je in 5 stappen hoe je dit kunt realiseren. Let goed op deze volgorde. Het is bijvoorbeeld belangrijk om eerst te zorgen voor goede isolatie en ventilatie, en pas daarna voor bijvoorbeeld een warmtepomp. 

In 5 stappen naar een energielabel-A woning

  1. Isoleren en ventileren

    Zorg voor goede isolatie van de (spouw)muur, het dak, de vloer en zorgt voor HR++ glas. Op die manier gaat er niet onnodig warmte verloren en blijft je woning ook in de zomer koel. Zorg daarnaast voor energiezuinige ventilatie. Bijvoorbeeld een systeem dat de afgezogen warmte weer gebruikt om de ketel op te warmen.

  2. Kies voor vloerverwarming

    In een energiezuinige woning past vloerverwarming het best. Dit type verwarming zorgt het hele jaar door voor een aangename constante verwarming. Let op dat je ook kiest voor een vloer die deze warmte goed doorlaat, bijvoorbeeld plavuizen of PVC.

  3. Een duurzaam alternatief voor de CV-ketel

    De CV-ketel is in veel woningen nog de boosdoener. De ketel zorgt voor verwarming en warm water, maar verbruikt veel gas. Kies voor een duurzaam alternatief zoals een warmtepomp en/of zonneboiler. Deze systemen maken gebruik van energie uit de omgeving (bijvoorbeeld zon, wind, bodemwarmte).

  4. Kies voor zonnepanelen

    Een warmtepomp of zonneboiler zorgt dat het gasverbruik omlaag gaat, maar zorgt wel voor een hoger stroomverbruik. Laat dus zonnepanelen op je dak leggen zodat je alle benodigde stroom zelf opwekt. Zo kan je helemaal van het gas af en ben je straks misschien wel energieneutraal.

  5. Kies energiezuinige apparaten en leef bewust

    Wanneer je woning helemaal energieneutraal is ben je er natuurlijk nog niet. Het is ook belangrijk dat je bewust omgaat met energie. Koop bijvoorbeeld alleen energiezuinige apparaten met eveneens een A-label en kies voor slimme verlichting. Laat niet onnodig apparaten aanstaan. Op die manier kan je nog meer energie besparen en daadwerkelijk nul-op-de-meter realiseren.