Energielabel G

Direct energielabel aanvragen

Vanaf 2015 beschikt elke woning in Nederland over een energielabel.  Woningen met een zeer hoog energieverbruik hebben energielabel G. Deze huizen hebben nauwelijks tot geen energiebesparende maatregelen getroffen. De isolatie is heel beperkt en vaak is er sprake van enkel glas. We zien dit met name terug bij oudere woningen. Het nadeel van energielabel G is dat je veel geld kwijt bent aan energiekosten en dat je een relatief laag wooncomfort hebt. Denk aan tocht en warmte die in de zomer blijft hangen. Bovendien stoot een woning met het G-label veel CO-2 uit.  

Wat betekent energielabel G?

De meest duurzame woningen ontvangen het label A.  Energielabel G is het meest ongunstige energielabel in Nederland. Het betekent dat je woning veel energie verspilt. Dat is op allerlei fronten erg jammer. Hieronder sommen we in het kort de belangrijkst nadelen op van een G-label huis

  • Je bent relatief veel energiekosten kwijt om je woning op te warmen in de koudere maanden
  • In de zomer blijft de warmte erg hangen in de woning en is het moeilijk te koelen
  • Woningen met een G-energielabel zijn minder aantrekkelijk op de woningmarkt (soms zijn hypotheken zelfs hoger dan een A- of B-woning)
  • Je hebt minder wooncomfort: meer last van tocht, koude voeten, weersinvloeden, etc.
  • De woning stoot veel meer CO-2 uit dan een energiezuinige woning. 

energielabel-g-uitleg

Label G verbeteren, hoe doe ik dat?

Zoals je kunt lezen is het G-label niet het meest zuinige energielabel. Het goede nieuws is dat je wel snel verbeteringen kunt doorvoeren. Door te investeren in energiebesparende maatregelen kan je jouw huis of recreatiewoning al snel verbeteren naar label C of B. En het mooie is: bijna elke energiebesparende maatregel verdient zichzelf ook vrij vlot terug. Het advies is als eerst te kijken naar een zuinigere CV-ketel en om te kijken naar isolatie. 

Van energielabel G naar B?
Hieronder vind je maatregelen inclusief de kosten, de besparing per jaar en de jaarlijkse CO-2 besparing die je kunt doorvoeren om van energielabel G naar B te gaan. De meeste kosten verdien je binnen een aantal jaar al terug. Bovendien profiteer je direct van een aangenaam wooncomfort, lagere vaste lasten en is jouw woning direct een stuk interessanter op de woningmarkt. 

MaatregelKostenBesparing p/jaarCo-2 besparing
Vloerisolatie€1.500€150 – €200 p/jaar600 kilo
Muurisolatie€1.000€200 – €250 p/jaar1600 kilo
Dakisoaltie€4.000€500 – €600 p/jaar1500 kilo
Dubbel glas€3.000€250 – €300 p/jaar800 kilo
HR-ketel€2.000€200 p/jaar500 kilo