Recreatiewoning

Direct energielabel aanvragen

Heb jij een recreatiewoning in bezit? Dan heb je ook te maken met energiekosten, belastingen en onderhoud. Je wilt natuurlijk je vakantiehuis zo duurzaam mogelijk maken om de kosten te beperken. Ook een energielabel voor een recreatiewoning is verplicht in sommige gevallen. Op deze pagina vertellen we je meer over de uitzonderingen die gelden op het verplichte definitieve energielabel.

Is een energielabel voor een recreatiewoning verplicht?

Nee, in de basis is het voor een vakantiewoning niet verplicht om een definitie energielabel te hebben. Je kunt dus prima uit de voeten met een voorlopig energielabel bij verkoop of verhuur. Dit wordt echter anders wanneer het een grote woning betreft of er lange verhuur-contracten worden afgelosten. Om dit te verduidelijken hebben we hieronder de uitzonderingen voor recreatiewoningen opgesomd:

  1. Uw vakantiehuis is een vrijstaand gebouw met een totaal oppervlak van meer dan 50 m2. Het gaat hier om bruikbare ruimte.
  2. U verhuurt de recreatiewoning voor een langere periode (minimaal 4 maanden) aan 1 persoon of huishouden.
  3. U gebruikt een caravan, stacaravan of chalet zelf minder dan 4 maanden per jaar en gebruikt daarbij minder dan 25% van de totale jaarlijkse energiekosten.

Een label voor een vakantiehuis aanvragen

Het proces van het aanvragen van een label voor een vakantiewoning is precies zelfde als een normaal woonhuis. Je moet door een energieadviseur een goede inschatting laten maken van de huidige situatie. Hiervoor brengt een erkend deskundige een bezoek aan het vakantiepark / camping om zelf het pand / object te beoordelen. Hij kan daarbij ook suggesties doen om het vakantieverblijf te verduurzamen. Op die manier kan je bijvoorbeeld een label D woning verbeteren tot een B- of categorie-A-vakantiehuis.

Is het recreatieverblijf geregistreerd als utiliteitsgebouw?
Het kan zijn dat het recreatiepand geregistreerd staat als utiliteitsgebouw. De gemeente heeft dan een logiesfunctie aan je object toegeschreven. Hierdoor heb je een andere energielabel nodig, namelijk de EPA-U. Er zijn speciale adviseurs die je daarbij kunnen helpen (zie qbis.nl).