Energielabel B

Direct energielabel aanvragen

Het energielabel B is het op één na zuinigste energielabel dat je kunt krijgen. Vanaf 1 januari 2015 heeft elke woning in Nederland een label. Dit loopt van A (een zeer laag energieverbruik) tot aan G (een zeer hoog energieverbruik). Het energielabel B wil zeggen “laag energieverbruik”. Dit type woning beschikt over goede isolatie, heeft vaak al een moderne en zuinige HR-ketel en heeft HR++ glas op de slaap- en woonkamer. De stap van label A naar B lijkt vaal heel klein, maar vergt soms toch best wel een investering. Het is dus ook een afweging die je zelf moet maken of het voor jou interessant is. 

Wat betekent een energielabel B?

Energielabel B betekent een laag energieverbruik. Jouw woning gebruikt relatief weinig gas en stroom om de woning te verwarmen en om jouw woning van warm water te voorzien. Dat heeft de woning met name te danken aan een goede isolatie en een zuinige ketel. De voordelen van een label-B woning zijn lage energiekosten, hoge mate van comfort in huis, een relatief lage CO-2 uitstoot en een hogere marktwaarde. Toch liggen er wel een aantal belangrijke verbeterpunten klaar. 

  • Huizen met energielabel B beschikken over dubbel glas en grondige vloer-, muur-, en dakisolatie
  • Het heeft een energie-indexcijfer van 1,06 tot 1,30
  • De belangrijkste besparende maatregelen zijn al doorgevoerd
  • Je hebt al relatief lage maandlasten, lage Co-2 uitstoot en veel wooncomfort. Ook profiteer je met dit label van een hogere woningwaarde
  • Van label B naar A ga je door de CV-ketel te vervangen voor een warmtepomp en door het plaatsen van zonnepanelen

energielabel-b-uitleg

Van energielabel B naar A, hoe doe ik dat?

Veel mensen willen graag ook het laatste stapje nog maken. Het B-label is al groen, en geeft aan dat de woning relatief weinig energie verbruikt. Maar door een aantal aanpassingen kan je naar het A-label. En dat kan heel interessant zijn. Je kunt jouw maandelijkse energielasten nog verder terugdringen, mogelijk heb je recht op een lagere hypotheekrente en ook draagt het bij aan een hogere waarde van de woning. Kortom: het is erg interessant om je te verdiepen in de maatregelen, kosten en opbrengsten van label B naar label A. Zit je een treetje lager, bijvoorbeeld label C of woningtype D? Bekijk ook hier onze stappenplannen. 

Een duurzaam alternatief voor de CV-ketel
Een energielabel-B woning heeft uitstekende isolatie en HR++ glas.  De belangrijkste winst zit ‘m hier in de CV-ketel. Hoewel een label-B woning vaak een moderne relatief zuinige HR-ketel heeft ligt hier wel verbetering. Want ook de nieuwste ketels gebruiken nog wel het nodige gas. Door de CV-ketel de deur uit te doen en te kiezen voor een (hybride) warmtepomp kan je jaarlijks nog veel gas (en dus CO-2 uitstoot) besparen. Eventueel kan je dit aanvullen met een zonneboiler (warm tapwater) of infraroodpanelen (lokale warmte op basis van stroom). Op die manier kan je dus van B naar A. 

Zonnepanelen op je dak leggen
Daarnaast heb je ook zonnepanelen nodig om van label B naar Label A te gaan. Juist als je investeert in bijvoorbeeld een warmtepomp dan gaat je stroomverbruik omhoog. Een warmtepomp gebruikt dan wel geen gas, het verbruikt wel stroom. Meer dan jouw normale CV-ketel doet. Deze extra stroom kan je zelf opwekken middels zonnepanelen op je dak. Op die manier kan je bijna een compleet energieneutrale woning realiseren. 

Wat kost het om van B naar A te gaan?
De exacte kosten liggen heel erg aan de precieze staat van isolatie en de grootte van de woning. In de tabel hieronder vind je de belangrijkste maatregelen die je kunt treffen om een Energielabel-B te verbeteren. Per maatregel vind je de gemiddelde kosten, de besparing per jaar en de geschatte terugverdientijd. 

MaatregelKostenBesparing p/jaarTerugverdientijd
Hybride warmtepomop€5.000€3008 jaar
Lucht/water warmtepomp€15.000€50015 jaar
Bodem/water warmtepomp€20.000€800 20 jaar
Zonneboiler€3.000€15010 jaar
Zonnepanelen (13 stuks)€5.000€7507 jaar
Maatregelen, kosten en besparing bij maatregelen van energielabel B naar A