Energielabel C

Direct energielabel aanvragen

Energielabel C staat voor een woning met een “redelijk laag energieverbruik”. Van de 7 energielabels is het het eerste “groene” label. Alleen de labels A en B zijn nog gunstiger. Label-C woningen zijn vaak gebouwd tussen 1992 en 2004. Doordat in deze periode woningen al vrij goed geïsoleerd werden scoren deze huizen al best goed. Zo werden type-C woningen standaard met dubbelglas gebouwd en was er standaar sprake van degelijke vloer- en dakisolatie. De winst zit ‘m met name in extra isolatie. Maar ook een (hybride) warmtepomp, zonnepanelen of een zonneboiler kan interessant zijn. Op deze pagina vertellen we je er alles over. 

Wat betekent energielabel C?

Energielabel C betekent een redelijk laag energieverbruik. Het label wil eigenlijk zeggen dat je al heel goed op weg bent. Meer dan 50% van de Nederlandse woningen heeft een label-C woning of hoger. Maar tegelijkertijd is er ook nog ruimte voor verbetering. Door te investeren in extra isolatie en duurzame alternatieven voor de gasgestookte CV-ketel kan je jouw woning verbeteren zodat deze kan doorgroeien naar een label B of zelfs label A woning. 

  • Energielabel C betekent een redelijk laag energieverbruik (energie-indexcijfer van 1,31 tot 1,60)
  • Meestal gaat het om woningen gebouwd tussen 1992 en 2004
  • De vloer, het dak en ook de muren zijn bij deze woningen al vrij goed geïsoleerd
  • De verbeterpunten liggen op het gebied van extra spouwmuurisolatie, HR++ glas en een duurzaam alternatief voor de CV-ketel zoals een warmtepomp/zonneboiler
  • Ook zonnepanelen kunnen een flinke bijdrage leveren
  • Dankzij dergelijke maatregelen kan jouw woning een upgrade krijgen naar label B of A. Dit resulteert in (nog) lagere maandlasten, meer wooncomfort, lagere CO-2 uitstoot en een hogere woningwaarde

energielabel-c-uitleg

Energielabel C verbeteren, zo doe je dat

Met energielabel C heb je echt al een vrij energiezuinige woning. De woning is op de meeste fronten al goed geïsoleerd. Om jouw woning verder te verbeteren naar label B of A is er echt maatwerk nodig. Het verschilt heel erg per label-C woning waar nu precies de winst ligt. Dankzij een warmtescan kan een expert bijvoorbeeld kijken waar op dit moment de meeste warmte ontsnapt. In de praktijk ligt de winst vaak bij een van de volgende punten:

  • Extra isolatie van (spouw)muur, dak en vloer
  • HR+++ glas 
  • Warmtepomp / zonneboiler
  • Zonnepanelen laten plaatsen

Van energielabel C naar B of A?
Van energielabel C naar B of zelfs woning A is vaak een vrij lastige stap. Je beschikt namelijk al over vrij goede isolatie. Hier is vaak nog wel winst te behalen. Maar de besparing is vaak lang niet zo groot als bij bijvoorbeeld label-G of label-F woningen. Verder is het in deze fase zo dat je gaat kijken naar alternatieven voor de bestaande CV-ketel. Dit gaat bijvoorbeeld om een warmtepomp of een zonneboiler. Ook hier moet je weer ruimte voor hebben, en de aanschafkosten zijn best hoog. Hetzelfde geldt eigenlijk voor label D. Hieronder vind je de mogelijke maatregelen om van label C naar B of A te gaan. Inclusief de kosten en besparing per jaar. 

MaatregelKostenBesparing p/jaar
Hybride warmtepomp€4.000€250 p/jaar
All-electric warmtepomp (lucht)€7.500€300 p/jaar
All-electric warmtepomp (lbodem)€10.000€400 p/jaar
HR+++ glas (20 m3 glas)€3.000€300 p/jaar
Energiebesparende maatregelen van energielabel C naar B of A