Energielabel voor hypotheek

Direct energielabel aanvragen

Hypotheekvertrekkers moedigen huizeneigenaren steeds vaker aan om het huis te verduurzamen. Dit doen banken middels een duurzaamheidskorting. Wanneer jouw woning voldoet aan bepaalde eisen (zoals een gunstig energielabel) kan je een lagere hypotheekrente krijgen. Tegenwoordig zien we zelfs dat de laagste rentes exclusief beschikbaar zijn voor energieneutrale woningen. Steeds meer Nederlanders maken gebruik van deze duurzaamheidskorting en investeren in een gunstiger energielabel. Op deze pagina lees je er alles over. 

  • Een gunstig energielabel kan bijdragen aan een lagere hypotheekrente
  • De exacte duurzaamheidskorting verschilt per hypotheekverstrekker en kan oplopen tot wel 0,25%
  • Met een energiezuinig huis kan je dus flink besparen op de maandlasten
  • De korting geldt meetal alleen als je een label-a woning koopt of wanneer je jouw huidige woning verbouwt / verbetert
  • De meeste nieuwbouwwoningen hebben standaard label A, hierbij profiteer je dus standaard van de duurzaamheidskorting. Kijk hier om alvast jouw verwachte label te berekenen. 

Welke banken bieden een duurzaamheidskorting?

De laatste jaren zien we dat steeds meer geldverstrekkers een energiezuinige woning stimuleren. Dit doen zij middels interessante rentekortingen. Hieronder vind je de belangrijkste hypotheekverstrekkers en de mogelijke korting waar je recht op hebt. 

HypotheekverstrekkerRentekorting
Rabobank0,1%
ABN AMRO0,15%
Triodis Bank0,2%
ASN Bank0,1%
Vista0,05%
Florius0,1%
Obvion0,05%
WoonNu0,25%
Rentekorting van Nederlandse hypotheekverstrekkers bij een gunstig Energielabel A
Is het energielabel belangrijk bij het aanvragen van mijn hypotheek?

Het energielabel van de woning kan erg belangrijk zijn bij het aanvragen van de hypotheek. Sommige banken bieden namelijk een interessante duurzaamheidskorting bij woningen met het label A.

Hoeveel korting kan ik krijgen op mijn hypotheek als ik een gunstig label heb?

Wanneer jouw woning beschikt over energielabel A kan je een rentekorting krijgen tot wel 0,25%. Dit is al snel enkele tientjes per maand korting op de vaste lasten.

Kan een bank mij weigeren bij een ongunstig energielabel?

In principe kan een bank jou niet weigeren wanneer jouw woning over een niet-gunstig energielabel (bijvoorbeeld G) beschikt. Wel is het zo dat je dan niet in aanmerking komt voor de duurzame of groene leningen die vaak voordeliger zijn.

Moet ik een energielabel aantonen bij het aanvragen van een hypotheek?

Ja, als je een woning gaat kopen dan moet de verkopende partij jou een geldig en definitief energielabel overhandigen. Deze heb jij als kopende partij ook nodig om alles in orde te maken met den hypotheekverstrekker.