Heeft jouw woning een ongunstig energielabel van F of G? En wil je dit graag verbeteren, bijvoorbeeld omdat je jouw huis wil verkopen? Met de juiste maatregelen kan je relatief eenvoudig jouw woning omtoveren naar een B- of zelfs A-woning. Op deze pagina lees tips hoe je jouw woning kunt verbeteren en waarom het slim is om te investeren in een gunstiger energielabel.
- Vanaf 2008 is het aantonen van een geldig energielabel verplicht bij een woningoverdracht
- Door te investeren in onder andere isolatie, zonnepanelen, een warmtepomp, een zuinige ketel of een zonneboiler kan je jouw energielabel verbeteren
- Een gunstig energielabel heeft verschillende voordelen: lagere energiekosten, een hogere waarde van de woning, meer comfort, minder uitstoot van CO-2, en vaak ook nog eens lagere hypotheeklasten.
- Wanneer je jouw woning wilt verkopen of verhuren is het dus interessant om te kijken hoe je dit goedkoop en snel kunt regelen
Waarom een gunstiger energielabel zo interessant is
Het energielabel geeft een indicatie van hoe energiezuinig een woning is. Vanaf 2021 wordt dit label opgesteld door een gecertificeerd adviseur. Deze expert bekijkt kritisch jouw woning en berekent precies hoeveel stroom en gas er nodig is om de woning te verwarmen en te koelen, en kijkt in hoeverre dit gebeurt middels duurzame energiebronnen. Op basis daarvan krijg je dan een energielabel toegewezen. Dit varieert van label A (meest zuinig) tot label G (minst zuinig). Een woning met label A of label B is interessant voor toekomstige kopers. Hieronder vind je de belangrijkste voordelen van een verbeterd energielabel:
- Lagere energiekosten
- Hogere waarde van de woning
- Maximaal wooncomfort
- Minder uitstoot van CO-2, dus beter voor het milieu
- Lagere hypotheeklasten dankzij rentekorting voor duurzame woningen
Hoe kan ik het energielabel verbeteren?
Bij het bepalen van het energielabel checkt de energieadviseur naar hoeveel energie het kost om jouw woning op te warmen, te voorzien van warm water, te koelen en te ventileren. Daarbij kijkt de adviseur ook hoeveel van deze gevraagde gas en stroom al uit duurzame bronnen komt. Op basis van dit hele plaatje stelt hij of zij uiteindelijk een label vast. Dit wordt vervolgens geregistreerd in de EP-online database van de overheid.
Hoe minder gas en stroom jouw woning nodig heeft, hoe gunstiger dit is voor het label. En hoe meer energie uit duurzame bronnen wordt gehaald, hoe beter jouw woning scoort. Daarom is het dus verstandig om te investeren in verschillende aspecten zoals een zuinige ketel, isolatie, zonnepanelen, een warmtepomp, een efficiënt ventilatiesysteem, etc.
Een beter energielabel in 4 stappen
- Zorg voor goede isolatie
Met goede isolatie zorg je dat de gewonnen warmte ook binnen blijft in de winter, en dat het in de zomer lekker koel blijft. Dit kan je doen door o.a. isolatie van de (spouw)muur, het dak of de gevel. Je kunt ook investeren in dubbel- of HR-glas.
- Energiezuinige ventilatie
Zodra de woning goed geïsoleerd is, is het tijd om te zorgen voor voldoende ventilatie. Je kunt kiezen voor bijvoorbeeld balansventilatie of slimme wtw-systemen om de warme lucht die de woning verlaat weer te gebruiken om bijvoorbeeld de ketel op te warmen.
- Duurzaam alternatief voor de CV-ketel
Veruit de meeste energie gaat op aan verwarming. De traditionele cv-ketel gebruikt veel gas, en dat stoot veel CO-2 uit. Kies voor duurzame alternatieven zoals een warmtepomp, zonneboiler of infraroodpanelen.
- Wek zelf stroom op met zonnepanelen
CV-ketel alternatieven zoal de warmtepomp en zonneboiler zorgen voor een lagere gasrekening, maar gebruiken wel veel stroom. Zorg dus voor zonnepanelen op je dak zodat je deze stroom zelf opwekt. Dat resulteert in een energiezuinige woning met lage lasten.
Hoe kan ik het aanpassen?
Heb je jouw woning verbetert? Dan wil je dat natuurlijk ook terugzien in een gunstiger energielabel. Hiervoor maak je een afspraak met een gecertificeerde energieadviseur. Deze expert komt bij je thuis en neemt de hele nieuwe situatie op. Op basis hiervan stelt hij of zij een nieuw energielabel op. Daarbij geeft de expert ook nog extra verbeterpunten waar je eventueel mee aan de slag kunt. Het nieuwe label wordt ingediend en kan je terugvinden in Mijn Overheid en in de EP-database.