Energielabel check

Direct energielabel aanvragen

Soms wil je weten wat voor energielabel een bepaalde woning heeft. Bijvoorbeeld als je jouw eigen woning gaat verkopen of verhuren, of juist wanneer je op zoek bent naar een nieuw huis. Een energielabel geeft namelijk inzicht in de energierekening en het wooncomort van een woning. Op deze pagina vertellen we je hoe je snel kunt opzoeken welk energielabel jouw (of een ander) huis heeft. 

 • Vanaf 2008 is een energielabel verplicht bij elke woningoverdracht
 • Per 2015 heeft elke woning minimaal een (voorlopig) energielabel
 • Alle woninglabels zijn verzameld in 1 database, die is voor iedereen openbaar
 • Het energielabel checken van een willekeurige woning doe je via Energielabel.nl
 • Vul hier het type woning, de postcode en het huisnummer in om direct het (voorlopige) label te zien

Welk energielabel heeft mijn huis?

Een energielabel, misschien heb je er nog nooit van gehoord en zegt het je niets. Toch is het sinds 2008 verplicht bij een woningoverdracht. Voorheen kon je eenvoudig en snel zelf een label online aanvragen door een aantal vragen te beantwoorden. Tegenwoordig komt er een adviseur bij je thuis die jouw woning inspecteert en uiteindelijk een energielabel registreert. Dit wordt allemaal in 1 centrale database gestopt. Die is voor iedereen toegankelijk.

Vind mijn energielabel in 4 stappen

De makkelijkste manier om een energielabel op te vragen is via de website Energielabel.nl. Dit is een website van de overheid waar alle labels en certificaten openbaar inzichtelijk zijn. In het onderstaande stappenplan leggen we precies uit hoe dit werkt. 

Energielabel opvragen in 4 stappen

 1. Bezoek de website Energielabel.nl

  Ga naar Energielabel.nl. Dit is de zoekmachine voor alle Nederlandse labels en certificaten.

 2. Vul type woning en adres in

  Je vult hier jouw woningtype (koop- of huur), en jouw postcode, huisnummer en eventueel toevoeging in. Klik nu op “check”

 3. Check het label

  Het systeem geeft nu direct het huidige geldige energielabel voor jouw woning. Je vind hier ook tot wanneer het label nog geldig is. Het kan ook zijn dat het systeem een voorlopig energielabel aangeeft. Dit is geen officiële status. Je kunt het dan ook niet gebruiken bij een woningoverdracht.

 4. Download het label via MijnOverheid

  Wanneer je jouw woning wilt verkopen of verhuren, of wanneer je gebruik wilt maken van een duurzaamheidskorting, dan moet je het huidige energielabel van jouw woning aantonen. Je download hiervoor het officiële certificaat via Mijn Overheid.

Heeft mijn woning al een energielabel?

Vanaf 2015 heeft elke woning een (voorlopig) energielabel, ook die van jou.

Hoe kan ik mijn energielabel opvragen?

Dit doe je het handigste en snelst via de website Energielabel.nl. Dit is een centrale database van de overheid waar je het label van elke woning in Nederland kunt raadplegen.

Wat is een voorlopig energielabel?

Een voorlopig energielabel wordt niet officieel erkend en kan je dus niet gebruiken bij een woningoverdracht. Wil je jouw huis verkopen of verhuren? Dan moet je alsnog een adviseur laten komen om het officieel te laten maken.