Energielabel F

Direct energielabel aanvragen

Elke woning in Nederland heeft inmiddels een vast of voorlopig energielabel. Dit label zegt iets over de energiezuinigheid van een woning. Energielabel F staat voor een hoog energieverbruik. Dit houdt in dat de woning veel gas en stroom verbruikt om de woning te verwarmen, van warm water te voorzien, en te koelen. Eigenlijk zijn er nog nauwelijks tot geen energiebesparende maatregelen getroffen zoals isoleren of het plaatsen van nieuw dubbel glas. 

Wat betekent energielabel F?

Energielabel F wil zeggen dat jouw woning een hoog energieverbruik heeft. Elke woning in Nederland heeft een label van A (zeer laag energieverbruik) tot aan G (zeer hoog energieverbruik). Met het label F zit je dus nog echt nog aan de onderkant. Dat wil zeggen dat er ook nog veel verbetermogelijkheden zijn. 

  • Energielabel F staat voor een hoog energieverbruik
  • De woning gebruikt veel stroom en gas om de woning te verwarmen en te koelen
  • Er is nog relatief weinig gedaan aan isolatie 
  • Het nadeel van zo’n onzuinig label is dat je relatief veel energekosten betaalt
  • Daarnaast heb je veel vaker last van tocht of een woning die in de zomer niet af wil koelen
  • Een ander belangrijk nadeel is dat de woning relatief veel CO-2 uitstoot. 
  • Het F-label is ook jammer voor een eventuele verkoop- of verhuuradvertentie omdat mensen hier op af kunnen knappen.  

energielabel-f-uitleg

Energielabel F verbeteren, plan van aanpak

Wanneer jouw woning (of vakantiehuis) wordt aangemerkt als Label F-woning dan is er werk aan de winkel. Het goede nieuws is dat je ook relatief snel veel winst kunt boeken. Het advies is om niet direct te investeren in dure systemen zoals warmtepompen of zonneboilers. Bij Label-f moet je juist denken aan het isoleren van de woning. Je kunt het goed vergelijken met het aanbrengen van een lekkere warme jas. Zo blijft de gewonnen warmte in huis, en blijft het in de zomer ook beter koel. 

Van energielabel F naar D, C of B?
Het uiteindelijke doel is van energielabel F naar B. Misschien gaat dat niet in één keer. Het hangt ook af van je spaargeld en je uiteindelijke doel. Wil je nog lang in deze woning blijven wonen, of ga je op termijn verhuizen. Zeker als je voornemens bent om langer te blijven wonen is het interessant om verschillende isolerende maatregelen door te voeren die jou helpen om een gunstiger label te scoren. Dit vertaalt zich direct in lagere maandlasten, meer wooncomfort, lagere Co-2 uitstoot en misschien wel een lagere hypotheekrente

MaatregelKostenBesparing p/jaarCo-2 besparing
Vloer isoleren€1.200 – €1.500€175 – €200 p/jaar500 kilo
Muur isoleren€1.000 – €1.250€225 – €250 p/jaar1500 kilo
Dak isoleren€3.800 – €4.200€600 – €700 p/jaar1400 kilo
Nieuw dubbel glas€2.500 – €3.000€300 – €400 p/jaar650 kilo
Nieuwe HR-ketel€2.000 – €2.500€175 p/jaar500 kilo