Elk huis en ieder bedrijfspand heeft een voorlopig energielabel. Nu vraag jij je misschien af: ik heb zelf nooit een voorlopig energielabel aangevraagd. Hoe kan het dan toch dat mijn huis er een heeft? Dat komt omdat de overheid in 2015 elke woning die nog geen definitief energielabel had een gratis voorlopig label heeft verschaft. In deze blog vertellen we je alles over deze regeling.
Waarom een voorlopig energielabel?
De overheid vind het belangrijk dat nieuwe / toekomstige bewoners van een woning of bedrijfspand inzicht hebben in de huidige situatie. Op basis van een energielabel kun je namelijk inschatten hoeveel kosten je kwijt bent aan gas en stroomverbruik, maar krijg je ook inzicht in de energiebesparende maatregelen die nog kunnen worden genomen. Denk dan aan isoleren, zonnepanelen en andere verduurzamingsmaatregelen. Je kunt op basis van het voorlopige label echter geen garantie krijgen. Het gaat gaat in dit geval slechts om een beperkte inschatting en geen berekening.
Hoe wordt het voorlopige label bepaald?
Om een tijdelijk energielabel te definiëren heeft de overheid gebruik gemaakt van een formule die bestaat uit allerlei onderdelen. Elke woning kan per onderdeel positief of negatief scoren. Er wordt data gebruikt van o.a. Kadaster. De uitkomst hiervan bepaalt of je een A label of bijvoorbeeld B of C label krijgt. Er wordt onder andere gekeken naar zaken als:
- Type woning: is het een appartement, rijwoning, hoekwoning, twee onder 1 kap of vrijstaand huis?
- Bouwjaar: is het een huis van voor 1980, 2000 of recent gebouwd?
- Woonoppervlak: hoe groot is het huis in m2?
- Vergelijkbare woningen: welke energielabels hebben vergelijkbare woningen uit de woonwijk?
Men kijkt hierbij dus absoluut niet naar de energiebesparende maatregelen die een bewoner kan hebben getroffen. Misschien is er recent wel een warmtepomp of zonneboiler geplaatst. Of is de spouwmuur geïsoleerd. Deze duurzame investeringen hebben veel effect op de uiteindelijk energiekosten.
Kan ik het tijdelijke energielabel aanpassen?
Ja het is zeker mogelijk om deze inschatting aan te passen. Dit kun je namelijk doen door zelf een nieuwe energielabel aan te vragen. Deze vervangt namelijk de voorlopige indicatie. Je dient contact op te nemen met een erkend deskundige / energieadviseur. Hij of zij komt langs in de woning om de huidige situatie in kaart te brengen. Dit definitieve label is 10 jaar geldig en kun je gebruiken bij verkoop of verhuur.