Boete zonder energielabel

Direct energielabel aanvragen

Het is verplicht om een energielabel te kunnen overleggen bij de verkoop of verhuur van een pand. Wanneer je dat niet kunt kan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een boete opleggen. Voor wie deze boete geldt, hoe hoog de bedragen zijn en op welke momenten je zo’n sommatie kunt verwachten leggen we uit in deze blog.

Wanneer kun je een boete krijgen?

Sinds enkele jaren heeft elke woning een voorlopig energielabel. Dit voorlopige energielabel komt tot stand aan de hand van een ingewikkelde berekening. Hierin wordt onder andere het bouwjaar, woonoppervlak, type woning en de buurt meegenomen. Deze schatting is in werkelijkheid vaak niet representatief voor de daadwerkelijke situatie. Daarom heeft overheid het gebruik van een definitief energielabel verplicht gesteld bij een transactiemoment.

Wanneer moet je een label kunnen tonen?

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) hanteert een energielabel-plicht in de volgende situaties:

  • U heeft een woning en gaat deze verkopen
  • U heeft een woning en gaat deze verhuren
  • U heeft een bedrijfspand en gaat deze verkopen
  • U heeft een bedrijfspand en gaat deze verhuren
  • Er wordt een financiering aangevraagd voor een verbouwing (t.b.v. hypotheekverstrekker).

Het is dus zo dat de ILT controleert en handhaaft of jij op deze transactiemomenten wel een geldig definitief energielabel in bezit hebt. Kun je dit niet tonen? Dan zal een directe boete volgen. Vroeger was dit voorwaardelijk.

Hoe hoog is de boeten als je geen energielabel hebt?

De oude boeten zijn een stuk hoger dan de huidige sommaties. Wanneer je als particulier een overtreding begaat bedraagt de boete €170. Zakelijke transacties zonder geldig label worden beboet met €340. De hoogte van de oude regeling was €405. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zorgt ervoor dat het geld wordt geint.

Plaats een reactie