EPC

Direct energielabel aanvragen

Het Europese Parlement heeft beslist dat alle gebouwen die verkocht of verhuurd worden, voortaan voorzien moeten zijn van een energierapport. Het EnergiePrestatieCertificaat. Kortweg het EPC genoemd. Met die richtlijn wil de Europese Unie actief meehelpen aan de vermindering van de uitstoot van broeikastgassen en zo tegemoetkomen aan de doelstellingen van het Kyotoprotocol.

Voor welke panden / woningen is dit verplicht?

Het EPC is verplicht voor alle woningen, appartementen, studio’s, sociale woningen,… die verkocht of verhuurd worden. Kortom voor alle wooneenheden die autonoom kunnen functioneren. Voor collectieve woongebouwen, zoals studentenkamers of gemeenschapshuizen met een gemeenschappelijke keuken of badkamer wordt één EPC voor het volledige gebouw opgemaakt. Voor woningen of appartementen die reeds verhuurd waren voor 1 januari 2009 moet pas een EPC opgemaakt worden als er een nieuwe huurder inkomt.

Kan ik een boete krijgen wanneer er geen EPC is opgesteld?
Om zeker te zijn dat het EPC correct wordt opgesteld, zijn er een aantal controlemaatregelen. De overheid voert steekproeven uit ter controle van de aanwezigheid van het EPC. Bij misbruik zal het VEA optreden en kan geldboetes opleggen van €500 tot €5000 euro.

Wat is het Energie Prestatie Certificaat?

Op het Energieprestatiecertificaat ken men duidelijk zien welk energietype de woning heeft verkregen. De energietypes gaan van efficiënt type A, tot inefficiënt met type G. Het spreekt vanzelf dat de woning met type A een veel lager energiegebruik zal hebben en een lagere energiefactuur dan een woning van energietype G. De woning met energietype G zal, zoals de meeste woningen een aantal tips op het EPC meekrijgen die de woning(en) meer energiebesparend moet maken. Let erop dat voor de meeste energiebesparende (warmtepomp, zonnepanelen, zonneboiler) en isolatiewerkzaamheden subsidies voorzien zijn door de overheid.

Hoe kan je de EPC van je woning verbeteren?

Om je een idee te geven op welke manier je de EPC positief kunt beïnvloeden hebben we hieronder enkele tips opgeschreven. We hebben daarnaast ook een andere overzicht met energiebesparende maatregelen voor je op deze website beschikbaar gesteld. Op deze manier kun je eenvoudig een EPC waarde van bijna 0 bereiken.

  • Plaats zonnepanelen of een zonneboiler op uw dak.
  • Kies voor mechanische ventilatie met een WTW systeem.
  • Vervang enkel glas door isolerend glas (HR+++) en combineer met rolluiken gordijnen.
  • Bevestig PUR-schuim aan de binnenkant van uw garage / aangebouwde schuur.
  • Vervang uw energieverspillende CV-ketel door een nieuwe HR-ketel of warmtepomp.
  • Isoleer uw CV-leidingen, spouwmuren en dak/vloer.
  • Plaats tochtstrips onder buitendeuren.
  • Zet de verwarming lager/uit, één uur voor het slapen gaan.
  • Koop elektrische apparaten die weinig energie gebruiken (A-label).

Plaats een reactie