Energielabel E

Direct energielabel aanvragen

Alle woningen in Nederland hebben een energielabel. Dit is een indicatie van hoe energiezuinig de woning is. De labels beginnen bij A (zeer laag energiebruik) en lopen op tot G (zeer hoog verbruik). Energielabel E is de eerste van de 3 “rode” labels. Het betekent een “redelijk hoog energieverbruik”. Het wil zeggen dat er wel enige energiebesparende maatregelen zijn getroffen, maar dat er zeker ook nog wel werk aan de winkel is. De belangrijkste oorzaken zijn vaak een gebrek aan isolatie en en verouderde CV-ketel. Op deze pagina lees je meer over het E-label en lees je hoe je jouw woning kunt optimaliseren zodat deze in aanmerking komt voor label B of misschien wel A. 

Wat betekent energielabel E?

Energielabel E betekent een redelijk hoog energieverbruik. Het heeft een energie-indexcijfer van 2,01 tot en met 2,40. Het is het op twee na minst zuinige label (alleen F en G-woningen scoren slechter). De oorzaak is vaak heel simpel het bouwjaar van de woning. Oudere woningen werden simpelweg niet zo geïsoleerd zoals dat nu bijvoorbeeld wel gebeurt. Daardoor heb je bij E-woningen (bouwjaar 1965 – 1974) veel meer last van tocht en kou in huis. Het gevolg is een hogere energierekening (meer stookkosten), minder comfort in huis en meer Co-2 uitstoot. Daarnaast liggen woningen met Label E minder goed in de markt. Toekomstige woningeigenaren spreken vaak hun voorkeur uit voor een A- of B-woning. 

  • Energielabel E betekent een redelijk hoog energieverbruik
  • Vaak zijn het oudere woningen waar bij de bouw niet of nauwelijks bij isolatie is stilgestaan
  • De grootste winst zit in het isoleren van de woning (vloer, muur, dak) en het plaatsen van nieuw dubbel glas
  • Het grote nadeel van label-E woningen is een hoge energierekening, sneller last van kou en toch in huis, een warme woning in de zomermaanden en relatief veel CO-2 uitstoot
  • Bovendien liggen woningen met het energielabel E minder goed in de woningmarkt

energielabel-e-uitleg

Energielabel E verbeteren, plan van aanpak

Zoals je in de afbeelding hierboven kunt zien zit energielabel E al redelijk in de rode zone. Het is niet het meest negatieve label, maar er is zeker heel veel winst te behalen. Misschien denk je al snel aan veel gedoe en hoge kosten. Maar in de praktijk kan je een woning met label E al heel snel verbeteren tegen relatief lage kosten. Je profiteert dan direct van een hogere mate van comfort in huis. En je ziet ook direct de maandelijkse energierekening slinken. Bovendien geeft het een goed gevoel omdat je veel minder gas verbruikt. Hiermee lever jij ook een directe bijdrage aan een beter klimaat. 

Van energielabel E naar C of B?
Veel mensen willen van energielabel E naar B. Dat lijkt een grote stap, maar dit is zeker mogelijk. Bij woningen met het label E zien we met name vaak betonvloeren en spouwmuren die niet geïsoleerd zijn. Ook is er vaak veel winst te boeken op het gebied van dakisolatie. Dergelijke maatregelen vergen een investering van enkele duizenden euro’s maar verdien je relatief snel terug. 

MaatregelKostenBesparing p/jaarCo-2 besparing
Energiezuinige HR-ketel€1.200 – €1.500€175 – €200 p/jaar500 kilo
Betonvloer isolatie€1.400€400 p/jaar750 kilo
Spouwmuur isolatie€1.500€500 p/jaar800 kilo
“nieuw” dubbel glas€3.000€300 p/jaar750 kilo
Energiebesparende maatregelen van energielabel E naar B