Energielabel Staphorst

Direct energielabel aanvragen

Gemakkelijk en snel een energielabel aanvragen voor jouw woning in Staphorst? Vanaf 2015 heeft elke woning een (voorlopig) energielabel gekregen. Dit woninglabel geeft een indicatie van hoe zuinig jouw woning is en biedt praktische suggesties om de woning nog energiezuiniger te maken. Ga je op korte termijn verhuizen en jouw woning verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Staphorst verplicht. Op Energielabelprijzen.nl bieden wij alle benodigde informatie over het aanvragen van jouw keurmerk. Bovendien kunnen verschillende energieadviseurs vergeleken worden en tref je hier een stappenplan om jouw woning energiezuiniger te maken.

 • Het energielabel geeft een beeld van de energieprestatie van een woning.
 • Je moet het aantonen bij een transactiemoment (verkoop, verhuur en oplevering).
 • We delen het op in 7 niveaus: Energielabel A/B (erg zuinig) t/m F of G (slecht voor het milieu).
 • De afgelopen jaren kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. In 2021 zijn deze regels veranderd.
 • Als woningeigenaar regel je eerst een afspraak met de energieadviseur in Staphorst die de hele woning bekijkt en het label vastlegt.
 • Het label – inclusief een rapport met adviespunten – kost je ongeveer tussen de €170,00 en €385,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Staphorst

Het energielabel geeft inzicht in de actuele staat en de energieprestatie van een object. Alle huiseigenaren namen in 2015 een eerste voorlopige energielabel in ontvangst. Wanneer je jouw huis wilt verhuren of verkopen, dan moet je een definitief energielabel kunnen overhandigen. Sinds 2021 is er een nieuwe manier dat wordt geclassificeerd als NTA8800. Je moet om die reden een bekwame energieadviseur uitnodigen. Deze energie-adviseur huur je als het ware in en analyseert de actuele situatie op energiegebied. Door deze nieuwe methode zijn de kosten een stuk hoger. In het volgende overzicht vind je precies hoe jij zo’n voordelig energielabel in Staphorst aanvraagt.

Een particulier woning energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Zoek een energiedeskundige

  Op de website www.centraalregistertechniek.nl doorzoek je alle officiële energieadviseurs die bevoegd zijn om een energielabel te registreren. Voor relevante lokale resultaten gebruik je jouw postcode (7951) om een erkend deskundige in Staphorst te vergelijken.

 2. Bereid je voor op de afspraak

  Ga vervolgens verder naar een energie-expert en maak een afspraak. Het is voor beide partijen waardevol wanneer je alle relevante gegevens van de woning kunt laten zien. Met name bouwtekeningen, EPC berekeningen en installatietechnische gegevens.

 3. Inventarisatie

  Een erkend energiedeskundige komt thuis langs en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. Wij raden altijd aan om mee te lopen.

 4. Inschrijven van het label

  De EP-adviseur in Staphorst berekent de energieprestaties en voert deze ook in de database EP-online in.

 5. Nieuwe label opvragen

  Nadat de adviseur bij je thuis is geweest wordt er een PDF toegestuurd van het keurmerk met een uitgebreide samenvatting en opties om de woning zuiniger te maken. De geldigheidsduur van het label is 10 jaar en moet je ook aanbieden op het moment dat je gaat verkopen. Je kunt het ook te allen tijde opvragen via Mijn Overheid.

Particulier energielabel voor jouw woning aanvragen?

Doorzoek de energieadviseurs en maak gebruik van de aanbieding!

Kosten van een energielabel

De prijzen van een definitief energielabel liggen tussen de €195,00 & €430,00. In het schema hieronder bekijk je de geschatte kosten van een energielabel deskundige Staphorst. Wil je dit direct regelen? Klik hier om de adviseurs met elkaar te vergelijken. Of bekijk adviseurs in Meppel, Hoogeveen, Emmen, Hardenberg en Coevorden. De uiteindelijke kosten worden berekend middels een aantal onderdelen.

 1. De grootte van de woning (vrijstaand, appartement, tussenwoning, twee-onder-een kap, villa).
 2. De hoeveelheid uur die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De hoeveelheid informatie die er is (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen).
 4. De uiteindelijk energiecoach die het werk gaat doen.
Categorie woningWoonoppervlakteOnkosten
Appartementje70 m2€ 166,00
Tussenwoning130 m2€ 221,00
Twee-onder-een kap140 m2€ 288,00
Losse woning175 m2€ 370,00
Kostenoverzicht woninglabel Staphorst.

Energieadviseurs in Staphorst vergelijken

Vandaag nog dit definitief energielabel aanvragen? Op dat moment maak je een afspraak met een erkend deskundige energielabel Staphorst. Het portaal om deze inspecteur op te zoeken is centraalregisterTechniek.nl. Daar tref je het QBISnl register. In deze database vergelijk je erkend deskundige adviseurs (BRL9500). Voor een voordelige keuze check je in het overzicht hierna meerdere erkende bureaus waar je zonder gedoe een woninginspectie kunt aanvragen tegen een normale prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Stappenplan om je woning te verduurzamen

Heb je een ongunstig energielabel, en wil jij besparen op de energiekosten door een betere energieprestatie? Middels de juiste energiebesparende maatregelen kan je ook jouw woning verbeteren tot een groen label (A, B of C). Het aanbrengen van de juiste isolatie is het startpunt. Zo kan je garanderen dat het in de winter lekker warm blijft, en in de zomer heerlijk koel. In het vervolgtraject leg je de nadruk op eigen energieopwekking. Je leest hier ook alle informatie over Energieleveranciers.

Tip: Op de informatieve website https://www.verbeteruwhuis.nl kan je zien – na het doorgeven van de gegevens van jouw woning – gerichte verbeteropties voor een groen energielabel. Doe hier de check.

Het belang van een zuinig energielabel woning Staphorst

 • Een energiezuinig huis en flink besparen op de energiekosten.
 • Een aangenaam wooncomfort: minder tocht en kou rond het raam.
 • Een huis met het milieulabel A of B hoeft minder te stoken en stoot dus minder uit.
 • Waarde van de woning stijgt.
 • Rentekorting (duurzaamheidskorting) bij de bank.
 • Je kunt gebruik maken van veel subsidies voor het verbouwen van een huis.
 • De energiecoach in Staphorst kan hierin een adviserende rol spelen.
EnergielabelBouwjaarAanpassingen
Label A2011 – 2024Investeer in nieuwe technologieën voor energieopwekking.
Label B1997 – 2008Vaak zijn zonnepanelen en warmtepomp genoeg voor label A.
Label C1986 – 2001Leg de nadruk op muurisolatie en laat zonnepanelen leggen.
Label D1974 – 1984Het isoleren van cv leidingen.
Label E1966 – 1975Isolatie, dubbel glas + HR-ketel en zonnepanelen.
Label F1951 – 1967Isolatie van vloer, dak en muren.
Label Gt/m 1943Isolatie van vloer, dak en muren.

Zoek je het goedkoopste energielabel?

Bekijk alle aanbieders en regel het nog deze week

Isolatie van je woning

Alleen met de juiste isolatie realiseer je een energiezuinig huis. Door de muren, vloer en het dak te isoleren verhinder je dat de warmte in huis naar buiten ontsnapt. Met isolatie worden de stookkosten een stuk gunstiger en profiteer je van een comfortabel binnenklimaat. Waar je moet beginnen wordt bepaald door de huidige isolatiewaarden. Het jaar waarin het huis is gebouwd zegt vaak al veel over de mate van isolatie. Informeer ook altijd bij de vorige bewoners hierover. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek toont hoe het zit met het warmteverlies van je woning. In onderstaand schema check je de gemiddelde besparingen bij een eengezinswoning met 60 m2 vloeroppervlak met een hoog rendement ketel.

Isolatie keuzePrijsBesparing (gas)Besparing (€/jaar)
Dakisolatie€3300 – €59001145 m3€756
Vloerisolatie€1500 – €3500360 m3€238
Spouwmuurisolatie€1500 – €2400870 m3€574
HR++ glas€1650 – €2600485 m3€320
Onkosten en opbrengsten van het isoleren van een gemiddelde eengezinswoning.

Ventileren

Als het huis al reeds correct geïsoleerd is, is het noodzakelijk dat er voldoende frisse lucht in de woning komt. Ventilatie is van wezenlijk belang voor een aangenaam wooncomfort. Zuinig en slim ventileren wil zeggen een optimaal wooncomfort zonder dat je veel energie verliest.

 • Zelfregelende roosters: Bij winddruk wordt de luchttoevoer automatisch beperkt.
 • Lokale ventilatie-unit: goedkope oplossing om 1 ruimte te ventileren.
 • Balansventilatie met warmteterugwinning: een gesloten ventilatiesysteem dat bestaat uit een ventilator en een warmte terugwin unit (WTW).
 • Ventilatiewarmtepomp in combinatie met HR-ketel: maakt slim gebruik van warmte die aanwezig is in de ventilatielucht en past dit toe op de verwarming.

CV-ketel vervangen

De verwarming in een huis vraagt veel energie (en geld). In de meeste huizen vinden we nog een gasgestookte ketel. Je kunt kiezen voor een duurzame oplossing waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. In de volgende lijst vind je een aantal systemen.

 • Nieuwe HR107 ketel: een veel hoger rendement dan traditionele CV-ketels.
 • Een hybride warmtepomp: duurzaam je woning verwarmen met minder gas.
 • Een all-electric warmtepomp: met dit systeem heb je helemaal geen gas meer nodig.
 • Zonneboiler: zet energie van de zon om in warm water.
 • Infraroodpanelen: uitstekend geschikt om een ruimte plaatselijk te verwarmen.

Zonnepanelen installeren

Zodra je de nodige isolatiewerkzaamheden hebt getroffen en een nieuwe ketel of warmtepomp hebt geplaatst weet je wat jouw nieuwe stroomverbruik is. De totale stroom kan je schoon en duurzaam opwekken met behulp van zonnepanelen op je dak. Ze hebben een lange levensduur (25- 30 jaar) en je hebt ze vaak binnen 7 jaar terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen het licht op en zetten dit om in elektrische energie.
 • Een pv-systeem van 10 zonnepanelen kost zo’n €5300 en heeft een verrassend korte terugverdientijd van gemiddeld 8 jaar.
 • De ongebruikte stroom lever je terug aan het elektriciteitsnet (salderen). Voor dit stukje ontvang je hetzelfde tarief als waartegen je de energie afneemt.

energielabel-staphorst-7951

Snel een energielabel voor bedrijfspand aanvragen

Een geldig energielabel voor kantoren is verplicht bij verkoop, verhuur en oplevering van zakelijke panden (mits groter dan 50m2). De noodzaak is relevant voor alle utiliteitsgebouwen zoals kantoorgebouwen, onderwijspanden, winkelcentra, en publieke gebouwen zoals verzorgingshuizen. Is het pand 100m2 of groter, en is daarvan meer dan 50% toegeschreven als kantoorplekken? In die situaties moet het pand per 2023 de beschikking hebben over energielabel C of hoger. Daarbij moeten bedrijven en organisaties die actief zijn in openbare gebouwen vanaf 250 m2 dat energielabel in het zicht ophangen, bijvoorbeeld bij de toegangspoort. Op deze website lees je ook alles over A energielabel.

 • Bij verkoop, verhuur of oplevering van een kantoorgebouw is een energielabel noodzakelijk.
 • Deze regels worden toegepast bij bedrijfspanden, ziekenhuizen, overheidsgebouwen en winkels.
 • Voor productiehallen en loodsen geldt de verplichting niet.
 • Bedrijfsgebouwen die groter zijn dan 100 m2 (waar meer dan de helft wordt gebruikt als kantoor) moeten in 2023 ten minste milieulabel C hebben.
 • In grote openbare gebouwen vanaf 250 m2 moet het label zichtbaar zijn opgehangen voor bezoekers.

Veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat is een energielabel?
Het energielabel zegt iets over hoe energiezuinig een woning is. Hoe minder energie er nodig is voor het verwarmen van de woning, hoe beter het woninglabel is. De energie-index loopt van energielabel A & B (groen label) tot en met de slechtste label F/G (erg onzuinig).

Is voor iedereen een energielabel verplicht?
Ja, wanneer jij het huis in de verkoop of verhuur gaat zetten moet je aan kunnen tonen wat de erkende deskundige van de woning vond. Het dient ook in de advertentie/website van de makelaar getoond te worden. Kan je geen geldig label aantonen, dan riskeer je als verkoper/verhuurder een boete van €170.

Hoe is het label aan te vragen?
Voor dit document moet je een gecertificeerde energiedeskundige in Staphorst bij je thuis laten komen voor een inspectie. Op de website QBIS.nl kan je een energiespecialist zoeken. Een inspecteur komt langs en bekijkt hoe milieuvriendelijk het huis is. Deze expert rekent alles door, bepaalt het label en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform. De definitieve berekeningen ontvang je per mail en eventueel kun je het ook online (Mijn Overheid) inzien (gemeente Staphorst).

Op welke manier wordt het energielabel bepaald?
De inspecteur onderzoekt het jaar waarin het gebouw is neergezet, het soort gebouw, oppervlakte en overige onderdelen als ramen en kozijnen, de mate van isolatie, de centrale verwarming en ventilatie voorzieningen en de aanwezige systemen voor energieopwekking (zonnecellen / warmtepomp). D.m.v. van deze gegevens wordt opgesteld wat de totale energiebehoefte is voor het verwarmen en koelen van jouw woning en in welke mate de woning dit zelf uit hernieuwbare bronnen haalt. Tenslotte zal de benodigde labelletter met je gedeeld worden.

Hoe duur is een energielabel?
De tarieven van je energielabel schommelen tussen de €195,00 & €400,00. De uiteindelijke prijs heeft te maken met type woning, de hoeveelheid uren die de expert bezig is en de informatie die voorhanden is (tekeningen en andere technische informatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Staphorst kan je doen door diverse energiebedrijven te contacteren die opereren in de provincie Overijssel.

Ik wil mijn energielabel opvragen, hoe werkt dat?
Hiervoor surf je naar de overheidswebsite energielabel.nl. Geef aan om wat voor type woning het gaat en vul jouw postcode (7951) en het huisnummer in. Het systeem laat direct het huidige label zien. Kijk uit: krijg je een voorlopig energielabel op je scherm? Dit is geen geldig document en is dus ook niet toegestaan om te gebruiken. Je moet dit dus eerst aanpassen naar een definitief label. Zoek het snel uit: energielabel huis Staphorst opvragen.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie