Energielabel Hoogeveen

Direct energielabel aanvragen

Wil je een energielabel aanvragen voor jouw woning in Hoogeveen? Sinds 1 januari 2015 heeft elke woning een energielabel. Het label geeft aan hoe energiezuinig jouw woning is en biedt gerichte opties om de woning nog energiezuiniger te maken. Ga je je huis verkopen? Dan is een definitief energielabel in Hoogeveen verplicht. Op onze energielabel-vergelijker communiceren wij uitgebreide info over het regelen en aanvragen van een certificaat. Bovendien kan je hier energieadviseurs vergelijken en lees je nuttige informatie hoe je jouw woning energiezuiniger kunt maken.

 • Het energielabel geeft aan of een woning veel of weinig energie verbruikt.
 • Sinds 1 januari 2015 is het verplicht bij verkoop, verhuur, maar ook bij oplevering van een nieuwe woning.
 • We delen het op in 7 niveaus: Energielabel A/B (zuinig) t/m F/G (hoog energieverbruik).
 • Tot eind 2020 regelde je een VEL (vereenvoudigd label) zelf via internet. De overheid heeft dit in 2021 geactualiseerd.
 • De woningeigenaar maakt een afspraak met de energieadviseur in Hoogeveen die jouw huis opneemt en het label vaststelt.
 • Het label – inclusief opties om de woning zuiniger te maken – kost tussen de €135,00 & €410,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Hoogeveen

Het energielabel vertelt iets over de mate waarin een huis energiezuinig is. Alle woningbezitters kregen in 2015 automatisch een voorlopig energielabel. In de situatie waarbij je jouw huis wilt verhuren of verkopen, dan moet je een definitief energielabel kunnen overhandigen. Sinds 2021 is er een nieuwe manier waarop dit wordt vastgesteld (NTA8800). Je moet om die reden een gecertificeerde energieadviseur laten langskomen. Deze adviseur huur je als het ware in en analyseert de actuele situatie op energiegebied. Door deze nieuwe methode zijn de kosten een stuk hoger. Hieronder leggen wij uit hoe jij het voordelig energielabel in Hoogeveen kunt regelen.

In vijf stappen het energielabel aanvragen

 1. Vind een energiedeskundige

  Op de website www.centraalregistertechniek.nl bekijk je de beschikbare erkend deskundige energieadviseurs die het energielabel mogen opmaken. Vul je postcode in (7905) om een erkend deskundige in Hoogeveen op te vragen.

 2. Afspraak en voorbereiding

  Selecteer een energie-expert en probeer een afspraak in te plannen. Zorg dat je alle benodigde informatie van het huis kunt laten zien. Bijvoorbeeld bouwtekeningen, EPC-berekeningen facturen van verbetermaatregelen.

 3. De inspectie

  Zo’n erkend energiedeskundige zal bij je thuis langskomen en analyseert de actuele situatie op energiegebied. Dit neemt ongeveer 2 uur in beslag.

 4. Vastleggen van het label

  De EP-adviseur in Hoogeveen maak zijn of haar berekening, bepaalt het label en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform.

 5. Online label inzien

  Als alle werkzaamheden zijn gedaan krijg je een digitaal document (PDF) van het informatielabel met daarbij de specificaties en opties om de woning zuiniger te maken. Het document heeft een geldigheidsduur van 10 jaar en moet jij kunnen tonen verkoop- of verhuur van de woning. Je kunt het ook bekijken in MijnOverheid.

Particulier energielabel voor jouw woning aanvragen?

Doorzoek de energieadviseurs en maak gebruik van de aanbieding!

De actuele kosten van een energielabel

De kosten van een definitief energielabel komen uit tussen de €130,00 – €365,00. In het onderstaand overzicht vind je de huidige kosten van een energielabel deskundige Hoogeveen. Meteen aan de slag? Klik hier om aanbieders in jouw regio te vergelijken. Zoek ook adviseurs in Emmen, Hardenberg, Coevorden, Ommen en Dalfsen. De totale kosten wordt bepaald door verschillende aspecten.

 1. Categorie huis (appartement, vrijstaand, tussenwoning, villa, twee-onder-een kap).
 2. De hoeveelheid arbeid (in uren) die de bouwinspecteur denkt nodig te hebben.
 3. De reeds aanwezige details van de woning (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie).
 4. Het werkgebied & locatie van de energiecoach.
WoningOppervlakteOnkosten
Appartementje50 m2€ 180,00
Rijtjeshuis105 m2€ 207,00
Twee-onder-een kap155 m2€ 275,00
Vrijstaand175 m2€ 364,00
Kostenoverzicht woninglabel Hoogeveen.

De beste energieadviseurs in Hoogeveen vergelijken

Wil jij snel dit definitief energielabel aanvragen? Dan maak je een afspraak met een erkend deskundige energielabel Hoogeveen. De juiste plek om deze vakmannen te treffen is CentraalregisterTechniek.nl. Daar vind je het QBISnl register. In deze database doorzoek je bevoegde experts (BRL9500). Om de eerste stap te zetten vind je in onze vergelijkingstabel een overzicht met erkende specialisten waar je gemakkelijk een woninglabel kunt aanvragen tegen een relatief voordelige prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Energieprestaties van mijn woning verbeteren

Heb jij een label E, F of G woning, en wil je de maandelijkse lasten verlagen door de energieprestatie te verbeteren?Middels de juiste energiebesparende maatregelen kan je vrijwel elke woning transformeren naar een label A/B/C huis. Start altijd met de juiste isolatie. Hierdoor zorg je ervoor dat de warmte niet zomaar de woning uit kan. In de volgende stap wordt het pas interessant om te kijken naar energie die je zelf kunt opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Je leest hier ook alle informatie over Energielabel voor bedrijven.

Adviezen: Via de website van de overheid Verbeteruwhuis.nl controleer je – nadat je jouw woning hebt omschreven – gerichte verbeteropties voor een beter energielabel. Bekijk direct wat de mogelijkheden zijn.

Voordelen van een zuinig energielabel woning Hoogeveen

 • Een energiezuinige woning en besparen op de energierekening.
 • Een aangename leefomgeving: het hele jaar een aangename temperatuur in huis.
 • Een huis met het milieulabel A of B stoot minder CO-2 uit.
 • De waarde van het huis neemt toe.
 • Steeds vaker recht op korting op de hypotheekrente.
 • De regering biedt diverse subsidies als je kiest voor isolatie en andere duurzame verwarmingsbronnen.
 • De energiecoach in Hoogeveen kan je hierbij helpen.
EnergielabelBouwjaarAanpassingen
Label A2009 – 2024Investeer in nieuwe warmte-innovaties.
Label B2001 – 2006Met zonnepanelen en warmtepomp naar label A.
Label C1986 – 2004Kies voor nieuw glas, installeer zonnepanelen en isoleer het dak.
Label D1974 – 1981Leg de nadruk op goede degelijke vloerisolatie.
Label E1966 – 1978Dubbel glas plaatsen en isoleren plus zonnepanelen.
Label F1946 – 1968Enkel glas vervangen + isoleren.
Label Gt/m 1928Isoleren en plaatsen van dubbelglas.

Snel het goedkoopste energielabel regelen?

Bekijk alle adviseurs en vraag snel jouw energielabel aan

Isolatie van je woning

Isolatie vormt het belangrijkste onderdeel van een woning met een laag verbruik. Door goede isolatie van vloeren, muren en dak voorkom je dat warme lucht je huis weer verlaat. Hiermee worden de stookkosten een stuk gunstiger en profiteer je van een gezond klimaat in huis. Waar je moet starten heeft te maken met de manier waarop je huis nu is geïsoleerd. Het jaar waarin de woning is neergezet zegt veel over de eventueel aanwezige isolatie. Buren, en zeker ook vorige bewoners, weten vaak ook meer. Een bouwtechnische keuring of een thermografische inspectie laat zien waar isolatie zinvol is. In het schema hierna bieden wij de mogelijke besparingen bij een kleinere eengezinswoning (60 m2) met een hr combiketel.

Isolatie optiesInvesteringBesparing GasEnergiebesparing
Dakisolatie€3400 – €56001135 m3€726
Vloerisolatie€1400 – €4000350 m3€224
Spouwmuurisolatie€1150 – €2400860 m3€550
HR++ glas€1600 – €2650475 m3€304
Kosten en opbrengsten bij isolatiewerkzaamheden van een standaard huis.

Ventileren

Zodra een gebouw al volledig is geïsoleerd, is het aan te raden dat er voldoende frisse lucht in de woning komt. Ventilatie is belangrijk voor een comfortabel wooncomfort. Zuinig en slim ventileren wil zeggen een optimale leefomgeving zonder veel energieverlies.

 • Zelfregelend rooster: Bij veel wind wordt de luchttoevoer automatisch beperkt.
 • Losse ventilatieunit: regelt de ventilatie in één ruimte.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: geen last meer van koude luchtstromen door de WTW unit.
 • Ventilatiewarmtepomp in combinatie met HR-ketel: profiteert van warmte uit de ventilatielucht als duurzame warmtebron voor verwarming.

CV-ketel vervangen voor duurzaam alternatief

Het aansturen van de radiatoren en/of vloerverwarming kost het meeste energie. Dit gaat vaak nog met een gasgestookte HR-ketel. Overweeg een groen alternatief waardoor je nauwelijks tot geen gas meer nodig hebt. In de volgende lijst vind je een aantal systemen.

 • Moderne HR-combiketel: is efficiënter en verbruikt veel minder gas.
 • Een hybride warmtepomp: duurzaam je woning verwarmen met minder gas.
 • Een all-electric warmtepomp: 100% verwarmen op stroom (gasverbruik naar 0).
 • Zonneboiler: systeem met boiler en zonnecollectoren voor de CV en tapwater.
 • Infraroodpanelen: ideaal om lokaal warmte af te geven.

Zonnepanelen op het dak

Wanneer je de nodige maatregelen hebt getroffen weet je wat jouw nieuwe stroomverbruik is. De benodigde energie kan je schoon en duurzaam opwekken met behulp van zonnepanelen op je dak. De nieuwste panelen kunnen wel 40 jaar mee en de geschatte terugverdientijd is maar 7 jaar.

 • Zonnepanelen vangen het licht op en zetten dit om in elektrische energie.
 • Een pv-systeem van 10 zonnepanelen kost om en nabij de €5000 en verdien je snel terug, vaak al binnen 6 jaar.
 • De ongebruikte stroom kan je automatisch aan het net terugleveren (salderen). Hierover ontvang je hetzelfde tarief als waarvoor jij het bij de energieleverancier inkoopt.

energielabel-hoogeveen-7905

Energielabel voor je bedrijfspand regelen

Elke kantoorpand moet een energielabel kunnen overleggen op het moment van overdracht (koop/huur) van een bedrijfspand vanaf 50m2. De regelgeving is opgesteld voor utiliteitsgebouwen als kantoorgebouwen, onderwijsgebouwen, winkelcentrums, en publieke gebouwen zoals bibliotheken. Betreft het een pand groter dan 100m2, en dient ten minste 50% als kantoorfunctie? In dit scenario moet het pand per 2023 de beschikking hebben over energielabel C of hoger. Daarbij moeten bedrijven en organisaties die gevestigd zijn in publieke gebouwen van minimaal 250 m2 het label zo ophangen dat iedereen dit kan zien, zoals bij de ingang of welkomstruimtes. Op deze website lees je ook alles over Energielabel opvragen.

 • Bij de notariële overdracht van een kantoorpand ben je verplicht om een geldig energielabel te tonen.
 • Deze regels worden toegepast bij bedrijfspanden, overheidsgebouwen, winkels en horeca.
 • Voor bedrijfshallen en opslagruimtes geldt andere wetgeving.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 m2 aan functionele ruimte (met minimaal 50% als kantoorfunctie) moeten in 2023 een milieulabel C of beter hebben.
 • In grote publieke gebouwen met een oppervlakte van meer dan 250 m² moet het label bovendien zichtbaar zijn voor bezoekers.

FAQ met veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat doet een energielabel?
Het energielabel vertelt iets over hoe energiezuinig een huis is. Hoe minder fossiele energie de woning gebruikt, hoe beter het woninglabel is. De energie-index loopt van energielabel A/B (erg milieuvriendelijk) en gaat verder tot F of G (hoog verbruik).

Moet mijn huis verplicht een energielabel?
Ja, als je jouw huis wilt verkopen of verhuren moet je aan kunnen tonen wat het label is van jouw huis is. Dit moet ook in de verkoop- of verhuuradvertentie (makelaar) staan. Heb je geen geldig label, dan riskeer je als verkoper/verhuurder een boete van €170.

Hoe werkt het aanvragen van het label?
Voor een erkend label moet je een erkend deskundige energiedeskundige in Hoogeveen thuis laten komen. Op de website QBIS.nl vind je de beschikbare energiespecialisten. Een specialist moet fysiek bij je thuis komen en bekijkt hoe milieuvriendelijk het huis is. Deze expert berekent de energieprestaties en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database. De dossierstukken krijg je per mail en via Mijn Overheid kan jij het later ook weer opvragen (gemeente Hoogeveen).

Hoe komt mijn energielabel tot stand?
Een inspecteur bekijkt het bouwjaar van de woning, het soort woning, oppervlakte en andere woningkenmerken zoals HR ++ glas en kozijnen, hoe goed de woning geïsoleerd is, type CV-ketel en ventilatiesysteem en de aanwezige systemen voor energieopwekking (zonnecellen / warmtepomp). Met deze details wordt vastgesteld hoeveel gas en elektriciteit nodig is voor de centrale verwarming van woonunit en in hoeverre het huis in staat is zichzelf van stroom te voorzien. Tenslotte zal de definitieve labelletter verstrekt worden.

Welke tarieven worden gevraagd voor een energielabel?
De tarieven van een energielabel variëren tussen de €165,00 en €350,00. De uiteindelijke prijs hangt af van de grootte van de woning, het aantal uren dat de adviseur nodig heeft en de reeds aanwezige details van de woning (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Hoogeveen kan jij doorgaans het meest voordelig doen door enkele energie-inspecteurs naast elkaar te zetten die opereren rondom de provincie Drenthe.

Hoe werkt het opvragen van mijn huidige energielabel?
Om dit te bekijken surf je naar de website www.energielabel.nl. Geef aan om wat voor type woning het gaat en vul de postcode (7905) en het huisnummer in de betreffende velden in. Het huidige label wordt nu meteen weergegeven. Opmerking: krijg je een voorlopig energielabel te zien? Dit is slechts een inschatting en geen formeel document en kan je dus niet gebruiken. Je zult het dus eerst moeten omzetten naar een definitief huislabel. Vind gelijk alle benodigde info: energielabel huis Hoogeveen opvragen.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie