Energielabel Hardenberg

Direct energielabel aanvragen

Gemakkelijk en snel een energielabel aanvragen voor jouw woning in Hardenberg? Vanaf 1 januari 2015 beschikt elke woning over een energielabel. Dit keurmerk indiceert hoe energiezuinig jouw huis is en biedt nuttige verbetermogelijkheden om het energieverbruik terug te dringen. Ga je jouw woning verkopen of verhuren? Dan is een definitief energielabel in Hardenberg verplicht. Op onze energielabel-vergelijker communiceren wij alle benodigde info over het checken en aanvragen van het label. Verder bekijk je hier (lokale) energieadviseurs en vind je handige tips & tricks bij het verduurzamen van jouw woning.

 • Het energielabel geeft een beeld van de energieprestatie van een woning.
 • Je moet het aantonen bij het verhuren of verkopen van jouw huis.
 • We delen het op in 7 niveaus: Energielabel A/B (duurzaam) t/m F of G (hoog energieverbruik).
 • Tot voor kort was het mogelijk zelf een VEL (vereenvoudigd label) op te vragen. Per 2021 zit dit iets anders in elkaar.
 • Als woningeigenaar regel je eerst een afspraak met de energieadviseur in Hardenberg die bij je thuis komt en op basis daarvan het label vaststelt.
 • Het label – inclusief een rapport met adviespunten – kost je ongeveer tussen de €165,00 – €360,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Hardenberg

Een energielabel biedt duidelijkheid over het energiegebruik van een woning of gebouw. Alle woningen in Nederland verkregen in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid. In de situatie waarbij jij jouw huis wilt verkopen of verhuren, dan moet je een definitief energielabel hebben. Met ingang van 2021 hanteert de overheid een nieuwe werkwijze dat wordt geclassificeerd als NTA8800. Je moet om die reden een bekwame energieadviseur thuis laten langskomen. Deze energie-vakman bezoekt jou op locatie bekijkt de aanwezige isolatie en de installaties. Het gevolg is dat het wel een stuk duurder is. In onderstaand gedeelte bekijk je hoe jij een voordelig energielabel in Hardenberg moet aanvragen.

5-stappenplan energielabel aanvragen

 1. Bekijk alle energiedeskundigen

  Door gebruik te maken van www.centraalregistertechniek.nl vergelijk je alle bekwame energieadviseurs die een energielabel mogen vastleggen. Neem als basis je postcode (7771) om een erkend deskundige in Hardenberg te traceren.

 2. Voorbereiding op afspraak

  Klik op een energie-expert en kies een dag en tijdstip. De afspraak zal een stuk vloeiender verlopen wanneer je alle relevante details van jouw huis paraat hebt. Voorbeelden zijn bouwtekeningen en EPC-berekeningen.

 3. Het onderzoek

  De erkend energiedeskundige zal bij je thuis langskomen en bekijkt de aanwezige isolatie en de installaties. Het is aan te raden hierbij aanwezig te zijn.

 4. Vastleggen van het label

  De EP-adviseur in Hardenberg rekent alles door, bepaalt het label en voert de registratie door in de het EP-Online systeem.

 5. Database met labels bekijken

  Na registratie krijg jij per mail een PDF van het vastgestelde label met een uitgebreide samenvatting en opties om de woning zuiniger te maken. Het document heeft een geldigheidsduur van 10 jaar en moet jij kunnen tonen op het moment dat je gaat verkopen. Het document wordt ook opgeslagen in je Mijn Overheid omgeving.

Alles weten over een particulier energielabel?

Check alle energieadviseurs en vind de voordeligste aanbieder

De actuele kosten van een energielabel

De gemiddelde prijzen van een definitief energielabel liggen tussen de €110,00 & €415,00. In de vergelijker hieronder bieden we de gemiddelde kosten van een energielabel deskundige Hardenberg. Wil je dit direct regelen? Klik hier om de beschikbare (regionale) experts te vergelijken. Je vind hier ook adviseurs in Coevorden, Ommen, Dalfsen, Twenterand en Tubbergen. De tarieven worden gecalculeerd a.d.h.v. verschillende zaken.

 1. Het type woning (villa, hoekwoning, twee-onder-een kap, vrijstaand, tussenwoning).
 2. Het aantal uur dat de bouwinspecteur bezig zal zijn.
 3. De hoeveelheid informatie die er is (tekeningen en EPC-berekeningen).
 4. De energiecoach die jij kiest.
HuisM2 woonruimteGeschatte kosten
Klein appartement70 m2€ 161,00
Rijtjeshuis125 m2€ 207,00
2-onder-1-kap155 m2€ 282,00
Losse woning185 m2€ 370,00
Prijzen woninglabel Hardenberg.

Gecertificeerde energieadviseurs in Hardenberg vergelijken

Snel en simpel dit definitief energielabel aanvragen? Om dit te regelen contacteer je een erkend deskundige energielabel Hardenberg. De juiste plek om ervaren energiedeskundigen te vergelijken is https://www.centraalregistertechniek.nl. Daar tref je het QBISnl register. Hierin tref je gecertificeerde deskundigen (BRL9500). Om gebruik te maken van een aanbieding tref je in de tabel hieronder een aantal uitgelichte adviseurs waar je op een gebruiksvriendelijke manier een label kunt regelen tegen een normale prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Mijn woning verbeteren in 4 stappen

Heb je een ongunstig energielabel, en wil jij graag verduurzamen en daarmee de energieprestatie verbeteren? Door te kiezen voor energiebesparende maatregelen kan je vrijwel elke woning optimaliseren naar een label-B huis. In de regel begint men altijd met isoleren. Daardoor kan je garanderen dat de warmte ook echt in de woning blijft. Pas als het huis goed geïsoleerd is wordt het pas interessant om te kijken naar energie die je zelf kunt opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Je kunt hier ook aanvullende informatie vinden over Energielabel G.

Let op: Via de website van de overheid www.verbeteruwhuis.nl kan je zien – nadat je wat vragen hebt beantwoord – praktische verbeteropties voor een groen energielabel. Voer de check uit.

Bekijk de voordelen van een zuinig energielabel woning Hardenberg

 • Een zuinig huis en maandelijks lagere energiekosten.
 • Extra comfort in huis: minder tocht en kou rond het raam.
 • Het woninglabel A of B draagt bij aan een beter milieu.
 • De woningwaarde stijgt bij A of B label.
 • Steeds vaker recht op korting op de hypotheekrente.
 • Er bestaan allerlei subsidies als je investeert in duurzame maatregelen.
 • De energiecoach in Hardenberg kan je daar ook alles over vertellen.
EnergielabelBouwjaarPunten van aandacht
Label A2010 – 2024Warmtepomp om helemaal van het gas af te gaan.
Label B2000 – 2006Met zonnepanelen en warmtepomp naar label A.
Label C1983 – 2000Laat de muren en het dak goed isoleren (en plaats zonnecellen).
Label D1975 – 1982Kijk of je de thermische schil van het huis kunt verbeteren.
Label E1966 – 1978Vloer, dak en muren isoleren en zonnepanelen.
Label F1949 – 1968Vloer- en spouwmuurisolatie en dubbelglas.
Label Gt/m 1943Dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie.

Het goedkoopste energielabel voor jouw woning?

Vind de goedkoopste aanbieder en vraag snel jouw energielabel aan

Isoleer je woning

Isolatie is altijd de belangrijkste stap voor een label A of B woning. Door goede woningisolatie toe te passen voorkom je dat de gerealiseerde warmte zomaar verdwijnt. Met isolatie gaan de stookkosten direct omlaag en realiseer je een prettige leefomgeving. Waar je moet starten met isoleren heeft te maken met de RC-waardes van de woning. Het bouwjaar van het huis geeft een aardige indicatie. Vraag ook de vorige bewoners en/of buren. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek toont hoe het zit met het warmteverlies van je woning. Hieronder bieden wij de potentiële besparing voor een gemiddelde eengezinswoning met een hr ketel.

Soort isolatieTarievenGasbesparingBesparing in €
Dakisolatie€3800 – €57001125 m3€821
Vloerisolatie€1200 – €3600340 m3€248
Spouwmuurisolatie€1050 – €2050850 m3€621
HR++ glas€1900 – €2900465 m3€339
Investering en opbrengsten bij isolatie eengezinswoning (60 m2).

Ventileren

Op het moment dat jouw woning goed geïsoleerd is, moet de focus liggen op het feit dat er voldoende frisse lucht in de woning komt. Ventilatie is noodzakelijk voor een aangenaam klimaat in huis. Slim en zuinig ventileren betekent een prettig leefklimaat zonder dat je veel energie verliest.

 • Zelfregelend rooster: constant ventilatievolume zonder tochtvorming.
 • Lokale ventilatie-unit: optimale efficiënte ventilatie van een enkele ruimte.
 • Balansventilatie met warmteterugwinning: een systeem van mechanische ventilatie waarbij de hoeveelheid aangevoerde verse lucht volledig in balans is.
 • Ventilatiewarmtepomp in combinatie met HR-ketel: maakt gebruik van de warme ventilatielucht en ondersteunt zodoende de CV-ketel.

CV-ketel vervangen voor duurzaam alternatief

De verwarming in een huis kost in de meeste huizen veel gas. Doorgaans wordt hiervoor een HR-ketel op gas gebruikt. Overweeg een groen alternatief om je woning warm te stoken zonder gas. In de volgende lijst staan enkele van deze producten.

 • Moderne HR-combiketel: Bespaart meer dan 10% op het gasverbruik.
 • Een hybride warmtepomp: combinatie van een cv-ketel met een warmtepomp.
 • Een all-electric warmtepomp: een stand-alone systeem dat volledig op stroom werk.
 • Zonneboiler: de zonnecollectoren op het dak zijn aangesloten op een gesloten leidingsysteem.
 • Infraroodpanelen: een comfortabele warmte zonder energieverlies.

Zonnepanelen aanschaffen

Nadat je de nodige maatregelen hebt getroffen kan je de totale stroombehoefte berekenen. Deze stroom kan je op een duurzame manier genereren door zonnepanelen te laten installeren. Ze gaan ontzettend lang mee (tot wel 30 jaar) en de geschatte terugverdientijd is maar 7 jaar.

 • Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dat om in energie.
 • Een set met 10 zonnepanelen kost om en nabij de €5500 en heeft een verrassend korte terugverdientijd van gemiddeld 6,5 jaar.
 • De stroom die over is en je niet verbruikt kan je automatisch aan het net terugleveren (salderen). Voor deze zonnestroom ontvang je hetzelfde tarief als je betaalt aan jouw leverancier.

energielabel-hardenberg-7771

Aanvraag indienen energielabel voor bedrijfspand

Je dient te beschikken over een energielabel voor een kantoor bij verkoop, verhuur en oplevering van zakelijke panden (mits groter dan 50m2). De regelgeving is in het leven geroepen voor utiliteitsgebouwen als een kantoorgebouw, zwembaden, showrooms, en openbare panden zoals een stadion. Is het gebouw groter dan 100m2, en is daarvan meer dan 50% toegeschreven als kantoorruimtes? In dit scenario is het plicht dat deze gebouwen in 2023 wettelijk gezien beschikken over energielabel C. Ook moeten ondernemingen die gehuisvest zijn in grote publieke gebouwen van minimaal 250 m2 het energielabel duidelijk zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld bij de ingang. Bekijk ook onze pagina met informatie over Energielabel aanpassen.

 • Bij overdracht of oplevering van een zakelijke ruimte moet je een officieel energielabel overleggen.
 • Deze wetgeving is van toepassing voor bedrijfspanden, overheidsgebouwen, winkels en horeca.
 • Voor schuren en garages geldt er op dit moment geen verplichting.
 • Bedrijfsgebouwen met een oppervlakte van meer dan 100m2 (met minimaal 50% als kantoorfunctie) moeten binnenkort (2023) beschikken over een milieulabel C of hoger.
 • In grote publieke gebouwen met een ruimte van minimaal 250 m2 hoort het label zichtbaar te zijn voor bezoekers.

Veelgestelde vragen woninglabel

Wat houdt het energielabel in?
Het energielabel geeft een beeld van de hoeveelheid energie die een woning gebruikt. Hoe minder fossiele energie de woning gebruikt, hoe beter het woninglabel van je huis is. De energie-index start bij energielabel A & B (groen label) tot en met F en G (relatief hoog gebruik).

Is voor iedereen een energielabel verplicht?
Ja, op het moment je een woning wilt verkopen of verhuren dan moet je aantonen wat het definitieve energielabel is. Het dient ook in de advertentie/website van de makelaar getoond te worden. Beschik je niet over een label, dan kun je een boete van €170 krijgen.

Hoe kan ik het label aanvragen?
Daarvoor moet je een erkend deskundige energiedeskundige in Hardenberg vragen bij je thuis te komen voor een onderzoek. Middels de database van Qbis.nl kom je gemakkelijk in contact met lokale energiespecialisten. Een adviseur komt bij je thuis en bekijkt hoe milieuvriendelijk het huis is. De adviseur komt met een eindoordeel het registreert het definitieve label in de EP-online database. Je krijgt een email met alle documenten en je kunt het vinden in Mijn Overheid (gemeente Hardenberg).

Op welke manier wordt het energielabel bepaald?
De vakman kijkt naar het jaar waarin het gebouw is neergezet, het soort huis, m2 woonoppervlakte en ook naar specifieke zaken als HR ++ glas en kozijnen, het soort isolatie, de ventilatie en verwarming oplossingen in het gebouw en of er bijvoorbeeld duurzame energie wordt gebruikt middels zonnepanelen of een warmtepomp. D.m.v. van deze gegevens kan uitgerekend worden wat de benodigde energie capaciteit is voor het opwarmen en koelen van het appartement en voor welk % de woning zelfvoorzienend is. Hierna krijg je van de expert de labelletter te horen.

Wat is de prijs van het energielabel?
De kosten van je energielabel liggen vaak tussen de €180,00 en €425,00. De definitieve prijs wordt berekend a.d.h.v. de grootte van de woning, hoeveel tijd de adviseur nodig denkt te hebben en de hoeveelheid informatie die er is (tekeningen of het bestek). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Hardenberg kan jij doorgaans het meest voordelig doen door diverse energie-inspecteurs te gaan vergelijken die hun dienst aanbieden in en rondom de provincie Overijssel.

Hoe werkt het opvragen van mijn huidige energielabel?
Om jouw huidige label in te zien check je energielabel.nl van de overheid. Selecteer of het een koop- of huurwoning is en vul de postcode (7771) en huisnummer plus eventueel toevoeging in. Je krijgt nu meteen te zien welk label je hebt. Let op: krijg je een voorlopig energielabel op je scherm? Dit is geen formeel label en kan je niet gebruiken als je jouw woning gaat verkopen. Bij verkoop moet je deze dus eerst veranderen in een definitief label. Zoek het snel uit: energielabel huis Hardenberg opvragen.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie