Energielabel Collendoorn

Direct energielabel aanvragen

Gemakkelijk en snel een energielabel aanvragen voor jouw woning in Collendoorn? Met ingang van 1 januari 2015 heeft elk huis in Nederland een (voorlopig) energielabel. Dit woninglabel indiceert hoe milieuvriendelijk een huis is en geeft praktische opties om het nog zuiniger te maken. Wil je jouw huis verkopen? Dan is een definitief energielabel in Collendoorn verplicht. Op Energielabelprijzen.nl lees je nuttige informatie over het checken en aanvragen van het keurmerk. Ook kan je (regionale) energieadviseurs met elkaar vergelijken en vind je nuttige informatie hoe je jouw woning energiezuiniger kunt maken.

 • Het energielabel maakt duidelijk wat de huidige staat van de woning is.
 • Je moet het aantonen bij het verhuren of verkopen van jouw huis.
 • We delen het op in 7 categorieën: Energielabel A/B (groen label) t/m F & G (zeer onzuinig).
 • In het begin kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Helaas werkt dit nu iets anders.
 • De woningeigenaar maakt een afspraak met de energieadviseur in Collendoorn die de woning komt bekijken en het label vaststelt.
 • Het certificaat – inclusief suggesties om de woning te verduurzamen – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €150,00 & €440,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Collendoorn

Het energielabel geeft duidelijkheid aangaande het energiegebruik van een woning of gebouw. Alle huiseigenaren hebben in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid ontvangen. Wanneer jij de woning gaat verhuren over verkopen, dan moet je een definitief energielabel hebben. Per 2021 is er een nieuwe richtlijn waarmee wordt gewerkt (NTA8800). Je moet nu een officiële energieadviseur langs laten komen. Deze energie-deskundige zal thuis langskomen en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. De kosten zijn daardoor een stuk hoger. In het volgende overzicht bekijk je hoe jij een voordelig energielabel in Collendoorn kunt regelen.

Een energielabel voor je woning aanvragen in 5 stappen

 1. Zoek een energiedeskundige

  Op www.centraalregistertechniek.nl vind je alle officiële energieadviseurs die bevoegd zijn om een energielabel te registreren. Het beste kun je een postcode gebruiken (7798) om een erkend deskundige in Collendoorn te vergelijken.

 2. Bereid je voor op de afspraak

  Ga vervolgens verder naar een specialist en maak een afspraak. Het is voor beide partijen waardevol wanneer je zoveel mogelijk gegevens van het huis kunt laten zien. Bijvoorbeeld bouwtekeningen, EPC-berekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie.

 3. Bezoek en berekening

  De erkend energiedeskundige bezoekt jou op locatie om de inspectie van de woning te doen. Het is aan te raden hierbij aanwezig te zijn.

 4. Vastleggen van het label

  De EP-adviseur in Collendoorn rekent alles door, bepaalt het label en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database.

 5. Inzicht in jouw label

  Wanneer alles achter de rug is ontvangt men per email een PDF van het label met een uitgebreide samenvatting en verbetermogelijkheden. De geldigheidsduur van het label is 10 jaar en dien je over te dragen bij het opstellen van een verkoop- of huurcontract. Via de online omgeving van de overheid (DigiD inlog noodzakelijk) is het ook op te vragen.

Wil jij een particulier energielabel aanvragen?

Doorzoek de energieadviseurs en vind de laagste prijs

Kosten definitief energielabel vergelijken

De totale investeringen voor een definitief energielabel liggen tussen de €175,00 – €415,00. In de onderstaande tabel bekijk je de huidige tarieven van een energielabel deskundige Collendoorn. Wil je een concrete prijs? Klik hier om aanbieders in jouw regio te vergelijken. Of bekijk adviseurs in Rheezerveen, Heemserveen, Diffelen, Rheeze en Hoogenweg. De geschatte kosten komen tot stand door velerlei variabelen.

 1. Het type huis (hoekwoning, tussenwoning, vrijstaand, appartement, villa).
 2. Het aantal uren dat de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De informatie die voorhanden is (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie).
 4. De gekozen energiecoach en het bijbehorende tarief.
Categorie woningWoonruimte (m2)Kostprijs
Appartementje55 m2€ 185,00
Rijtjeswoning120 m2€ 203,00
2-onder-1-kap165 m2€ 289,00
Losse woning185 m2€ 375,00
Geschatte kosten woninglabel Collendoorn.

Energieadviseurs in Collendoorn vergelijken

Wil jij snel je definitief energielabel aanvragen? Hiervoor moet je een afspraak maken met een erkend deskundige energielabel Collendoorn. Het platform om deze inspecteur op te zoeken is www.centraalregistertechniek.nl. Daar kan je klikken op de link naar het QBISnl register. Op deze plek kom je in contact met deskundige vakmannen (BRL9500). Voor jouw gemak check je in het overzicht hierna een aantal uitgelichte adviseurs waar je gemakkelijk een woninginspectie kunt aanvragen tegen een scherpe prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Naar label-B woning in 4 stappen

Heb jij een woning met een rood of oranje label, en wil jij graag lagere energielasten en de energieprestatie verbeteren? Middels de juiste energiebesparende maatregelen kan je ook jouw huis renoveren naar een huis met label A of B. De basis is altijd een goede isolatie. Daardoor realiseer je een setting waarbij de woning niet onnodig warmte laat ontsnappen. Bij de fase daaropvolgend leg je de nadruk op zelf energie opwekken met een warmtepomp of zonnepanelen. Je kunt hier ook aanvullende informatie vinden over Vereenvoudigd energielabel (VEL).

Tip: Op de website www.verbeteruwhuis.nl check je – nadat je jouw woning hebt omschreven – handige verbeteropties voor een groen energielabel. Bekijk direct wat de mogelijkheden zijn.

Het belang van een zuinig energielabel woning Collendoorn

 • Een duurzame woning met een lage energierekening.
 • Een aangenaam klimaat in huis: een lekker warm huis zonder tocht en kou.
 • Het woninglabel A of B beperkt de CO-2 uitstoot.
 • De woningwaarde stijgt bij A of B label.
 • Vaak krijg je extra korting op de hypotheekrente.
 • De regering biedt meerdere subsidies wanneer je investeert in een groener label.
 • De energiecoach in Collendoorn is de juiste persoon om je hier bij te helpen.
EnergielabelBouwjaarVerbeteropties
Label A2009 – 2024Zet de laatste puntjes op de i: loop alle apparaten na.
Label B2000 – 2005Zonnepanelen laten leggen of een warmtepomp-installatie.
Label C1984 – 2002Kies voor nieuw glas, installeer zonnepanelen en isoleer het dak.
Label D1971 – 1981Probeer te beginnen met een goede vloerisolatie.
Label E1970 – 1977Isoleren van de (spouw) muren, dak en vloer + zonnepanelen.
Label F1950 – 1969Spouwmuur-, dak- en vloerisolatie.
Label Gt/m 1935Een moderne HR-ketel en isoleren.

Eenvoudig het goedkoopste energielabel regelen?

Bekijk alle adviseurs en ontvang nog deze week jouw label

Isoleren van de woning

Isolatie is altijd de belangrijkste stap voor een “groene” woning. Door goede isolatie van spouwmuur, dak en kruipruimte verhinder je dat de warmte in huis de woning ontglipt. Hierdoor zullen de stookkosten verminderen en profiteer je van een gezond klimaat in huis. Waar je als eerste moet beginnen is afhankelijk van de actuele isolatie die is toegepast. Het jaar waarin de woning is neergezet geef inzicht in de vermoedelijke staat. Vraag ook de vorige bewoners en/of buren. Een bouwtechnische keuring of een thermografische inspectie laat in één oogopslag zien waar warmte verloren gaat. In de tabel hieronder spot je de doorsnee besparing bij een normale eengezinswoning met een hr combiketel.

Manier van isolerenInvesteringGasbesparingKostenbesparing
Dakisolatie€3400 – €5500885 m3€602
Vloerisolatie€2000 – €3300405 m3€275
Spouwmuurisolatie€1050 – €2100710 m3€483
HR++ glas€1900 – €2650440 m3€299,2
Kosten en jaarlijkse opbrengsten bij isolatie van kleine woning (60 m2 vloeroppervlakte).

Ventileren

Op het moment dat de isolatie in huis voldoende is, is het aan te raden dat er gekeken wordt naar de opties voor frisse lucht. Ventilatie is bepalend voor een aangenaam klimaat in huis. Slim en zuinig ventileren houdt in een gezond wooncomfort waarbij er constant frisse lucht wordt aangevoerd en er energie uit de vervuilde lucht wordt gehaald.

 • Zelfregelende roosters: constant ventilatievolume zonder tochtvorming.
 • Lokale ventilatie-unit: afzonderlijke ruimte doelgericht ventileren.
 • Balansventilatie met warmte-terugwin-unit: geen last meer van koude luchtstromen door de WTW unit.
 • (Hybride) ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: gebruikt de warmte uit de ventilatielucht en ondersteunt zodoende de CV-ketel.

CV-ketel vervangen voor duurzaam alternatief

Het verwarmen van een woning vergt veel energie, met name gas. Dit gaat vaak nog met een gasgestookte HR-ketel. Je kunt kiezen voor een schoner alternatief die nauwelijks of helemaal geen gas gebruikt. Hieronder vind je de belangrijkste voorbeelden.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: een veel hoger rendement dan traditionele CV-ketels.
 • Een hybride warmtepomp: duurzaam je woning verwarmen met minder gas.
 • Een all-electric warmtepomp: het hele huis verwarmen met stroom (stand-alone warmtepomp).
 • Zonneboiler: de zonnecollectoren op het dak zijn aangesloten op een gesloten leidingsysteem.
 • Infraroodpanelen: ideaal om lokaal warmte af te geven.

Stroom opwekken met zonnepanelen

Zodra je de nodige isolatiewerkzaamheden hebt getroffen en een nieuwe ketel of warmtepomp hebt geplaatst kan je de totale stroombehoefte berekenen. Deze stroom kan je schoon en duurzaam opwekken met zonnepanelen op het dak. Ze gaan met gemak 30 jaar of langer mee en binnen 5 – 8 jaar heb je ze al terugverdiend.

 • Zonnepanelen wekken op basis van zonlicht elektriciteit op.
 • Een pv-systeem van 10 zonnepanelen koop je vanaf €4000 en heeft een terugverdientijd van ongeveer 8,5 jaar.
 • Elektriciteit dat je niet zelf gebruikt kan je automatisch aan het net terugleveren (salderen). Voor deze zonnestroom krijg je dezelfde prijs als waarvoor jij het bij de energieleverancier inkoopt.

energielabel-collendoorn-7798

Informatie over zakelijke energielabels voor bedrijven

Een geldig energielabel voor je bedrijf is nodig op het moment van overdracht (koop/huur) van bedrijfspanden van 50m2 of groter. Deze noodzaak is opgesteld voor utiliteitsgebouwen als een kantoor, scholen, winkelcentra, en publiek toegankelijke panden zoals verzorgingshuizen. Is het pand 100m2 of groter, en wordt dit voor ten minste 50% ingezet als kantoorfunctie? Dan moet het gebouw begin 2023 minimaal een energielabel C hebben. Verder moeten ondernemingen die gevestigd zijn in publieke gebouwen met een ruimte van minimaal 250 m2 dat energielabel in het zicht ophangen, bijvoorbeeld bij de receptie of ingang. Bekijk ook informatie over Snel energielabel aanvragen.

 • Bij oplevering of verhuur/verkoop van een bedrijfspand moet je een officieel energielabel overleggen.
 • Dit geldt voor vrijwel alle bedrijfspanden, ziekenhuizen, overheidsgebouwen en winkels.
 • Voor loodsen en productiehallen is hierop een uitzondering van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen groter dan 100m2 (en waar minimaal 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten vanaf 2023 een milieulabel C of beter hebben.
 • In grote openbare gebouwen met een ruimte van minimaal 250 m2 moet het label zichtbaar zijn opgehangen voor bezoekers.

FAQ met veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat is een energielabel?
Het energielabels biedt inzicht in hoe energiezuinig een huis is. Hoe minder fossiele energie de woning gebruikt, hoe positiever het woninglabel uitvalt. De energie-index loopt van energielabel A/B (maximaal zuinig) tot en met F of G (rood, hoog verbruik).

Heeft elke woning een energielabel verplichting?
Ja, als je jouw huis in de verkoop of verhuur gaat zetten dan moet je laten zien wat de erkende deskundige van de woning vond. Deze gegevens moeten vermeld worden in de advertenties (makelaar). Is er geen geregistreerd label, dan zijn boetes van €170 op te leggen door de autoriteit.

Hoe is het label aan te vragen?
Voor een officieel label moet je een officiële energiedeskundige in Collendoorn bij je thuis laten komen. Door middel van QBIS.nl vergelijk je eenvoudig meerdere energiespecialisten. Deze inspecteur komt bij je thuis en analyseert hoe de staat van het huis is. De adviseur berekent de energieprestaties en legt deze vast in de EP-online database. Je ontvangt digitaal alle dossiers en daarnaast is het op te vragen via Mijn Overheid (gemeente Hardenberg).

Hoe wordt mijn energielabel vastgesteld?
Een deskundige analyseert het jaar waarin het huis is gebouwd, het soort gebouw, oppervlakte en overige onderdelen als HR ++ glas en kozijnen, de isolatiewerkzaamheden, op welke manier de woning wordt verwarmd en geventileerd en of er ook energie wordt gewonnen met een warmtepomp of zonnepanelen. Middels deze documentatie berekent hij of zij hoeveel gas en stroom benodigd is voor de centrale verwarming van jouw huis en in welke mate de woning dit zelf uit hernieuwbare bronnen haalt. Vervolgens wordt het vastgestelde labelletter in de database ingeschreven.

Wat zijn de huidige kosten van een energielabel?
De prijzen van het energielabel komen uit tussen de €190,00 & €390,00. De uiteindelijke prijs wordt bepaald door het woonoppervlakte, het aantal uren dat de adviseur nodig heeft en de documentatie die je paraat hebt (tekeningen en facturen van verbetermaatregelen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Collendoorn kan je goedkoper doen door een aantal energie-inspecteurs te gaan vergelijken die hun werkgebied hebben liggen rondom de provincie Overijssel.

Ik wil mijn energielabel opvragen, hoe werkt dat?
Om dit in te zien kan je een kijkje nemen op energielabel.nl van de overheid. Geef aan om wat voor type woning het gaat en voer jouw postcode (7798) plus het huisnummer in. Je ziet vervolgens direct welk label je hebt. Kijk uit: krijg je een voorlopig energielabel op je scherm? Dit is slechts een inschatting en geen formeel document en kan je dus niet gebruiken. Je zult het dus eerst moeten omzetten naar een definitief label. Krijgt direct inzicht: energielabel huis Collendoorn opvragen.

Plaats een reactie