Vereenvoudigd energielabel

Direct energielabel aanvragen

Vorige kon je zelf online een Vereenvoudigd energielabel. Dit werd ook wel een “VEL” genoemd. Aan de hand van een aantal vragen die je online moest invullen werd er een totaalscore berekend. Vervolgens werd dit gematcht met een tabel waar alle scoren en energielabel in vermeld staan. Je kon zo zelf eenvoudig zelf berekenen welk energielabel voor je woning passend was.

Hoe wordt het vereenvoudigd energielabel berekend?

De overheid heeft zoals gezegd een vragenlijst samengesteld om te kunnen berekenen welk energielabel passend is voor een woning. Deze vragen kun je onderverdelen in verschillende onderwerpen zoals; type woning, bouwperiode, woonoppervlakte, woonplaats, isolatie, zonnepanelen, warmtepomp of CV-ketel, en andere duurzame investering.

Wat is de vervanger van het VEL?

De huidige regeling heeft de VEL vervangen. Dat betekent dat je nu altijd een erkend energieadviseur dient in te huren om je energielabel aan te vragen. Dit is verplicht bij woning verkoop en verhuur. De geldigheid van het Vereenvoudigd energielabel blijft echter wel van kracht. Stel dat je op 1 juli 2015 een VEL hebt aangevraagd, dan kun je deze nog gebruiken tot 1 juli 2025 (de geldigheid vervalt dus niet). Vervolgens dien je een nieuw definitief label aan te vragen.

Wat is het verschil tussen de Energie-Index en het vereenvoudigd energielabel (VEL) voor woningen?

De Energie-Index wordt bepaald door ongeveer 150 kenmerken van de woning. Het geeft details over hoe energiezuinig uw woning is. Voor berekening van het huidige vereenvoudigd energielabel  worden maximaal 10 kenmerken van de woning ingevoerd door de woningeigenaar en berekent daarmee een iets minder nauwkeurig energielabel Een Energie-Index kunnen zowel verhuurders als particuliere eigenaren vrijwillig laten opstellen. De Energie-Index telt bovendien mee in de maximale huurprijs bij gereguleerde huurwoningen. Wanneer voor een woning een Energie-Index is vastgesteld, wordt op basis van deze opname ook een energielabel afgegeven. Dan is het aanvragen van een vereenvoudigd energielabel niet nodig. Het energielabel is verplicht als u uw woning gaat verkopen, verhuren of opleveren.

Plaats een reactie