Is een energielabel verplicht?

Direct energielabel aanvragen

Er is de laatste jaren veel onduidelijkheid ontstaan rondom het onderwerp “energielabel voor woningen“. Zo kreeg elk huis in 2015 ineens een voorlopig energielabel van de overheid. Dit is een indicatie voor de energiezuinigheid van een woning. Maar in de praktijk blijkt dit veel af te wijken van het definitieve label. Via internet konden woningbezitters tot eind 2020 zelf een verplicht energielabel aanvragen. Dit was mogelijk via een overheidswebsite (energielabelvoorwoningen.nl). Sinds januari 2021 is dit niet meer mogelijk en dien je hiervoor een erkend adviseur in te huren.

Waarom is een energielabel verplicht?

Ja, een energielabel is verplicht. De grote vraag is natuurlijk; waarom moet je een energielabel kunnen tonen? Omdat de overheid het belangrijk vind dat potentiële bewoners inzicht krijgen in hoe energiezuinig een woning / pand is. De komende jaren gaat de overheid vol inzetten op de energietransitie. We moeten allemaal minder CO2 uitstoten. Dit kan door een huis te verduurzamen. Wanneer je bijvoorbeeld een woning gaat isoleren, zonnepanelen gaat leggen, de CV-ketel vervangt voor een warmtepomp en begint met inductie-koken kan je gasverbruik naar 0 en zul je energie besparen. Deze energieneutrale woningen moeten uiteindelijk de standaard gaan worden in Nederland.

Wanneer is een energielabel noodzakelijk?

Je wordt aan het verplichte energielabel herinnert op het moment dat je een woning wilt verkopen of verhuren. Op deze momenten moet je de balans kunnen opmaken en een nieuwe koper of huurder inzicht geven in de huidige staat van de woning. Zo weet de nieuwe bewoner wat het te wachten staat. Het is dan vooraf duidelijk hoeveel hij/zij ongeveer kwijt is aan energiekosten en welke duurzaamheidsinvesteringen er nog gedaan kunnen worden.


Geldt dit voor particulieren en zakelijke gebruikers?

Ja, er wordt geen onderscheid gemaakt tussen wie een pand verkoopt. Of je dit nu zakelijk of privé doet, de verplichting blijft bestaan.

Plaats een reactie