Energielabel Radewijk

Direct energielabel aanvragen

Wil je een energielabel aanvragen voor jouw woning in Radewijk? Per 1 januari 2015 moet elke woning een energielabel hebben. Het informatielabel geeft een indicatie van hoeveel energie jouw woning verbruikt en geeft handige suggesties om de energierekening verder terug te dringen. Wil je jouw huis verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Radewijk verplicht. Op onze vergelijkingssite lees je aanvullende informatie over het aanvragen van jouw certificaat. Daarnaast kan je (regionale) energieadviseurs met elkaar vergelijken en bieden wij tips om jouw woning te verduurzamen.

 • Het energielabel geeft aan of een woning veel of weinig energie verbruikt.
 • Sinds 2015 is het verplicht bij het verhuren of verkopen van jouw huis.
 • Er zijn 7 categorieën: Energielabel A/B (maximaal milieuvriendelijk) t/m F & G (niet duurzaam).
 • Vroeger kon men zelf online een VEL (vereenvoudigd label) bestellen. Dit beleid is in 2021 gewijzigd.
 • De woningeigenaar maakt een afspraak met de energieadviseur in Radewijk die jouw huis opneemt en het label vaststelt.
 • Het keurmerk – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – kost tegenwoordig tussen de €110,00 & €395,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Radewijk

Het energielabel geeft duidelijkheid aangaande de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Alle Nederlanders met een huis hebben in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid ontvangen. In de situatie waarbij jij de woning gaat verhuren over verkopen, dan is een definitief energielabel verplicht. In 2021 is er een nieuwe manier die we ook wel kennen als NTA8800. Je moet dus een bevoegde energieadviseur verzoeken te komen kijken. Deze vakman bezoekt jou op locatie bekijkt de aanwezige isolatie en de installaties. De kosten zijn daardoor een stuk hoger. Hieronder check je hoe je een voordelig energielabel in Radewijk regelt.

In 5 stappen een energielabel aanvragen voor je huis

 1. Informeer naar een energiedeskundige

  Via centraalregistertechniek.nl vind je verschillende bekwame energieadviseurs die een energielabel mogen vaststellen. Zoek op adresgegevens (7791) om een erkend deskundige in Radewijk te zoeken.

 2. Afspraak en voorbereiding

  Informeer bij een deskundige en stem samen een geschikt moment af. Het is voor beide partijen waardevol wanneer je alle actuele informatie van de woning paraat hebt. Bijvoorbeeld bouwtekeningen, EPC-berekeningen, het bestek, documentatie en facturen.

 3. Bezoek en berekening

  Deze erkend energiedeskundige zal bij je thuis langskomen en inspecteert de gehele woning. Deze ronde duurt plusminus 2,5 uur.

 4. Label registratie

  De EP-adviseur in Radewijk beslist uiteindelijk wat het label moet worden en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database.

 5. Je label opzoeken

  Na afloop van de inspectie ontvang je digitaal een PDF van het label met daarbij de specificaties en concrete verbeterpunten. Het label is 10 jaar geldig en moet jij kunnen tonen bij het opstellen van een verkoop- of huurcontract. Het document wordt ook opgeslagen in je Mijn Overheid omgeving.

Wil jij een particulier energielabel aanvragen?

Bekijk energieadviseurs en bekijk de goedkoopste aanbieder

Kosten van een energielabel

De tarieven van een definitief energielabel liggen tussen de €145,00 en €385,00. In het onderstaand overzicht bekijk je de huidige tarieven van een energielabel deskundige Radewijk. Meteen aan de slag? Klik hier om de adviseurs met elkaar te vergelijken. Check ook adviseurs in Anerveen, Holtheme, Den Velde, Anevelde en Ane. De totale tarieven hangen af van verschillende zaken.

 1. Hoe groot het huis is (tussenwoning, villa, vrijstaand, appartement, hoekwoning).
 2. De tijd die de bouwinspecteur kwijt is.
 3. Vooraf verkregen inzicht in het huis (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie).
 4. De energiecoach of adviseur die je kiest.
HuisM2 woonoppervlaktePrijsindicatie
Appartement70 m2€ 174,00
Rijtjeswoning100 m2€ 209,00
Geschakelde woning165 m2€ 270,00
Villa180 m2€ 373,00
Kostenoverzicht woninglabel Radewijk.

Bekwame energieadviseurs in Radewijk vergelijken

Binnenkort zo’n definitief energielabel aanvragen? Op dat moment maak je een afspraak met een erkend deskundige energielabel Radewijk. De website om ervaren energiedeskundigen te vergelijken is centraalregisterTechniek.nl. Hier vind je een verwijzing naar het QBISnl register. Op deze plek kom je in contact met gecertificeerde deskundigen (BRL9500). Voor jouw gemak check je in het overzicht hierna een overzicht met erkende specialisten waar je verrassend eenvoudig een certificaat kunt regelen en waarbij u direct op de kosten let.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Duurzaam (ver)bouwen in 4 stappen

Heeft je woning een slecht label, en wil je de energieprestatie graag verbeteren? Met een focus op energiebesparende maatregelen kan je feitelijk iedere woning vergroenen tot een label A/B/C woning. De basis is altijd een goede isolatie. Zo kan je garanderen dat de woning niet onnodig warmte laat ontsnappen. Pas als het huis goed geïsoleerd is ga je aan de slag met het opwekken van eigen energie. Je kunt hier ook meer vinden over Energie besparen.

Let op: Op de informatieve website www.verbeteruwhuis.nl check je – nadat je wat vragen hebt beantwoord – handige verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Bekijk direct wat de mogelijkheden zijn.

De belangrijkste voordelen van een zuinig energielabel woning Radewijk

 • Een “groene” woning met een lage energierekening.
 • Een gezonde leefomgeving: het hele jaar door een aangename temperatuur in huis.
 • Een woning met label B of A is goed voor het milieu.
 • Waardevermeerdering van jouw huis.
 • Lagere hypotheekrente mogelijk.
 • Je kunt gebruik maken van diverse subsidies voor de renovatie van een woning.
 • De energiecoach in Radewijk is de juiste persoon om je hier bij te helpen.
EnergielabelBouwjaarVerbeterpunten
Label A2011 – 2024Volledig elektrische warmtepomp + zonnepanelen plaatsen.
Label B2002 – 2004Met zonnepanelen en warmtepomp naar label A.
Label C1988 – 2000Spouwmuur isoleren en vloer- en dakisolatie verbeteren.
Label D1974 – 1984Isolatie van cv-leidingen in onverwarmde ruimtes.
Label E1968 – 1974Isoleren, zonnepanelen en een nieuwe HR-ketel.
Label F1946 – 1969Isoleren van de gehele woning.
Label Gt/m 1934Vloer, dak en muren isoleren.

Het goedkoopste energielabel aanvragen?

Bekijk alle adviseurs en regel het binnen een paar dagen

Isoleer je woning

Isolatie is van onschatbare waarde voor een zuinig en comfortabel huis. Met grondige isolatie vermijd je dat de warmte naar buiten gaat. Daardoor bespaar je op de maandelijkse stookkosten en geniet je van een comfortabel leefklimaat. Welke onderdelen je als eerste moet isoleren wordt bepaald door de RC-waardes van de woning. Het jaar waarin het huis is gebouwd zegt vaak al veel over de mate van isolatie. Bekijk ook bouwtekeningen en informeer bij de vorige bewoners. Een bouwtechnische keuring of het maken van warmtebeelden laat in één oogopslag zien waar warmte verloren gaat. In het schema hierna doorzoek je de mogelijke besparing bij een normale eengezinswoning met een hoog rendement ketel.

Isolatie keuzeInvesteringBesparing (gas)Energiebesparing
Dakisolatie€3600 – €5200850 m3€612
Vloerisolatie€1800 – €3300370 m3€266
Spouwmuurisolatie€1400 – €2400960 m3€691
HR++ glas€1650 – €2500405 m3€291,6
De totale kosten en opbrengsten bij isolatie van gemiddelde eengezinswoning (60m2).

Ventileren

In de situatie waarbij een gebouw al volledig is geïsoleerd, is het aan te raden dat frisse lucht via meerdere kanten de woning in kan komen. Ventilatie is bepalend voor een comfortabel klimaat in huis. Zuinig en slim ventileren betekent een gezonde leefomgeving zonder veel energieverlies.

 • Zelfregelend rooster: constant ventilatievolume zonder tochtvorming.
 • Lokale ventilatie-unit: slimme keuze bij woningen met natuurlijke ventilatie.
 • Balansventilatie met warmteterugwinning: warmt koude lucht van buiten op met de warmte van de afgevoerde lucht.
 • (Hybride) ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: onttrekt warmte aan de ventilatielucht en kan hiervoor een huis verwarmen.

Alternatieven van de CV-ketel

Het aansturen van de radiatoren en/of vloerverwarming vergt veel energie, met name gas. Doorgaans wordt hiervoor een HR-ketel op gas gebruikt. Je kunt kijken naar een zuinig systeem die het mogelijk maakt om zonder gas te verwarmen. In de volgende lijst vind je een aantal systemen.

 • Moderne HR-combiketel: Tot wel 15% efficiënter dan een traditionele gasketel.
 • Een hybride warmtepomp: werkt op stroom en koppel je aan de CV-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: geen ketel meer, uitsluitend een stand-alone pompsysteem.
 • Zonneboiler: op een duurzame manier warm tapwater opwekken.
 • Infraroodpanelen: een sfeervol paneel dat werkt d.m.v. stralingswarmte.

Investeer in zonnepanelen

Zodra je jouw woning hebt geïsoleerd en voorzien hebt van een nieuwe HR-ketel of warmtepomp weet je wat jouw nieuwe stroomverbruik is. De benodigde energie kan je zelf opwekken door te investeren in zonnepanelen. De huidige panelen gaan gemakkelijk 30 jaar of langer mee en je hebt ze vaak binnen 7 jaar terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dat om in schone energie.
 • Een volledige set met 10 zonnepanelen koop je vanaf €4500 en heb je terugverdiend binnen 7,5 jaar.
 • De kWh stroom die je niet gebruikt lever je automatisch terug, dit heet ook wel salderen. Hiervoor krijg je hetzelfde tarief als waarvoor jij stroom afneemt.

energielabel-radewijk-7791

Energielabels voor bedrijfspanden

Je dient te beschikken over een energielabel voor een kantoor bij verhuur, verkoop en oplevering van een bedrijfsgebouw van minimaal 50m2. Deze regel richt zich op alle soorten utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, universiteitsgebouwen, restaurants, en publieke gebouwen zoals verpleeghuizen. Heeft het pand meer dan 100 m2 gebruiksoppervlakte, en dient ten minste 50% als kantoorgebouw? In dit scenario moet het gebouw met ingang van 2023 minimaal een energielabel C hebben. Daarnaast moeten organisaties (bijvoorbeeld ziekenhuizen of supermarkten) die gehuisvest zijn in grote publieke gebouwen van minimaal 250 m2 het label zo ophangen dat iedereen dit kan zien, bijvoorbeeld bij de ingang. Op deze website vind je ook alles over EPC (energieprestatiecertificaat).

 • Bij overdracht of oplevering van een bedrijfsruimte is zo’n energielabel een vereiste.
 • Deze verplichting geldt bij bedrijfspanden, ziekenhuizen, overheidsgebouwen en winkels.
 • Voor productiehallen en loodsen is hierop een uitzondering van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen met vloeroppervlaktes van 100 m2 of meer (en waar minimaal 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten wettelijk gezien vanaf 2023 een milieulabel C of beter hebben.
 • In grotere publieke ruimtes met een ruimte van minimaal 250 m2 moet het label bovendien zichtbaar zijn voor bezoekers.

FAQ met veelgestelde vragen over het woninglabel

Hoe werkt een energielabel?
Het energielabel geeft inzicht in het energiegebruik van een woning of gebouw. Hoe efficiënter de woning verwarmd wordt, hoe aantrekkelijker het woninglabel wordt. De energie-index loopt van energielabel A of B (groen label) en loopt op tot F / G (hoog energieverbruik).

Heeft elke woning een energielabel verplichting?
Ja, als je jouw huis zal gaan verhuren of verkopen dan moet je laten zien welk energielabel de woning heeft. Dit moet ook in de verkoopadvertentie staan. Is er geen geregistreerd label, dan kun je geconfronteerd worden met een boete van €170,00.

Hoe moet ik een label aanvragen?
Voor een officieel label moet je een gecertificeerde energiedeskundige in Radewijk vragen bij je thuis te komen voor een onderzoek. Op de website Qbis.nl kom je gemakkelijk in contact met lokale energiespecialisten. Een inspecteur moet fysiek bij je thuis komen en berekent de energieprestatie van de woning. Deze persoon stelt het label vast en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform. De dossierstukken krijg je per mail en eventueel kun je het ook online (Mijn Overheid) inzien (gemeente Hardenberg).

Hoe wordt een definitief energielabel vastgesteld?
Een deskundige kijkt naar het jaar waarin het huis is gebouwd, woningtype, de grootte en andere aspecten als wat voor glas er in de ramen zit, de manieren van isoleren, de centrale verwarming en ventilatie voorzieningen en de aanwezigheid van energiebesparende producten zoals een WTW, zonneboiler of zonnepanelen. Op basis van deze gegevens kan worden berekend wat de benodigde energie capaciteit is voor het verwarmen en koelen van het huis en welk percentage zelf opgewekt wordt. Tenslotte zal de definitieve labelletter verstrekt worden.

Wat zijn de huidige kosten van een energielabel?
De tarieven van het energielabel liggen tussen de €105,00 – €410,00. De investering wordt bepaald door type woning, het aantal uren dat de adviseur nodig heeft en de informatie die voorhanden is (tekeningen en facturen van renovaties). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Radewijk kan je goedkoper doen door vele aanbieders te gaan vergelijken die hun werkgebied hebben liggen binnen de provincie Overijssel.

Hoe werkt het opvragen van mijn huidige energielabel?
Daarvoor check je het platform energielabel.nl. Kies voor huur/koopwoning en voer jouw postcode (7791) plus het huisnummer in. Je krijgt nu gelijk het huidige label plus de vervaldatum te zien. Let op: krijg je een voorlopig energielabel te zien? Dit is geen formeel label en kan je dus ook niet gebruiken bij een woningoverdracht. Je moet het dus eerst laten omvormen naar een definitief milieulabel. Krijgt direct inzicht: energielabel huis Radewijk opvragen.

Plaats een reactie