Energielabel Almere

Direct energielabel aanvragen

Gemakkelijk en snel een energielabel aanvragen voor jouw woning in Almere? Met ingang van 1 januari 2015 heeft ieder huis een energielabel toegewezen gekregen. Dit milieulabel geeft een indicatie van hoe energiezuinig een woning is en biedt belangrijke opties om het energieverbruik te verlagen. Ga je op korte termijn verhuizen en jouw woning verkopen? Dan is een definitief energielabel in Almere verplicht. Op deze website vind je aanvullende informatie over de aanvraag van een nieuw label. Verder kan je (regionale) energieadviseurs met elkaar vergelijken en hebben wij handige tips om jouw label te verbeteren.

 • Het energielabel maakt duidelijk wat de huidige staat van de woning is.
 • Sinds 2015 is het verplicht bij het verhuren of verkopen van jouw huis.
 • Er zijn 7 klassen: Energielabel A/B (zeer zuinig) t/m F & G (zeer hoog verbruik).
 • De afgelopen jaren kon men zelf online een VEL (vereenvoudigd label) bestellen. De regelgeving is in 2021 omgegooid.
 • De woningeigenaar maakt een afspraak met de energieadviseur in Almere die de kenmerken van de woning bekijkt en het label bepaalt.
 • Het keurmerk – inclusief opties om de woning zuiniger te maken – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €170,00 en €400,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Almere

Het energielabel geeft inzicht in de energie(on)zuinigheid van een gebouw of woning. Alle woningeigenaar ontvingen in 2015 een voorlopig energielabel. Zodra het huis opnieuw wordt verkocht of verhuurt, dan heb je een definitief energielabel nodig. Vanaf 2021 werkt men met een nieuwe bepalingsmethode waarmee wordt gewerkt (NTA8800). Je moet tegenwoordig een bevoegde energieadviseur thuis laten komen. Deze energie-expert bezoekt jou op locatie en neemt de woning op. De prijzen zijn om die reden ook flink hoger geworden. In het stappenplan hieronder check je hoe je het voordelig energielabel in Almere kunt regelen.

Snel en voordelig een energielabel aanvragen

 1. Vind een energiedeskundige

  Door gebruik te maken van www.centraalregistertechniek.nl vind je alle bevoegde energieadviseurs die bevoegd zijn om een energielabel te registreren. Vul je postcode in (1349) om een erkend deskundige in Almere te zoeken.

 2. Zorg voor goede voorbereiding

  Neem contact op met energiedeskundige en maak een afspraak. Bereid je goed voor: zorg dat je alle benodigde gegevens van de woning hebt. Voorbeelden zijn bouwtekeningen, EPC-berekeningen facturen van verbetermaatregelen.

 3. Het onderzoek

  Deze erkend energiedeskundige komt langs op het afgesproken moment en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. Deze ronde duurt plusminus 2,5 uur.

 4. Het registreren van een label

  De EP-adviseur in Almere kiest het label en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database.

 5. Inzicht in jouw label

  Wanneer alles achter de rug is ontvang je digitaal een PDF van het informatielabel met alle kenmerken en een rapport met adviespunten. Het document heeft een geldigheidsduur van 10 jaar en moet jij kunnen tonen verkoop- of verhuur van de woning. Je kunt het ook te allen tijde opvragen via Mijn Overheid.

Particulier energielabel voor jouw woning aanvragen?

Vergelijk energieadviseurs en vind de voordeligste aanbieder

Kosten van een energielabel

De totale investeringen voor een definitief energielabel variëren tussen de €170,00 & €395,00. In het overzicht hieronder vind je de huidige kosten van een energielabel deskundige Almere. Meteen een afspraak inplannen? Klik hier om de beschikbare (regionale) experts te vergelijken. Je vind hier ook adviseurs in Huizen, Blaricum, Wijdemeren, Hilversum en Ouder-Amstel. De tarieven worden berekend middels verschillende variabelen.

 1. Type woning (vrijstaand, villa, twee-onder-een kap, appartement, hoekwoning).
 2. Hoeveel tijd de bouwinspecteur nodig denkt te hebben.
 3. Vooraf verkregen inzicht in het huis (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie).
 4. De energiecoach waar je mee in zee gaat.
Categorie woningM2 woonoppervlakteKostprijs
Appartement75 m2€ 179,00
Rijtjeswoning110 m2€ 200,00
Geschakeld huis140 m2€ 273,00
Villa185 m2€ 359,00
Kostenoverzicht woninglabel Almere.

Bevoegde energieadviseurs in Almere vergelijken

Deze week een definitief energielabel aanvragen? In dat geval maak je een afspraak met een erkend deskundige energielabel Almere. De website om ervaren energiedeskundigen te vergelijken is https://www.centraalregistertechniek.nl. Daar tref je het QBISnl register. Hier tref je gecertificeerde experts (BRL9500). Om de eerste stap te zetten check je in het overzicht hierna een aantal uitgelichte adviseurs waar je direct een woninglabel kunt aanvragen zonder al te veel kosten.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Mijn woning verbeteren

Heeft jouw huis een hoog energieverbruik, en wil jij graag de energieprestatie van de woning verbeteren? Met het doorvoeren van slimme energiebesparende maatregelen kan je ook jouw huis transformeren naar een woning met label B. Het isoleren van een woning nemen we als uitgangspunt. Daarmee realiseer je een setting waarbij er geen warme (of koude) lucht kan ontsnappen. In de volgende stap wordt het pas interessant om te kijken naar de opties voor energie opwekken. Of klik door voor meer informatie over Energielabel C.

Tips: Via het overheidsinitiatief Verbeteruwhuis.nl check je – na het doorgeven van de gegevens van jouw woning – praktische verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Voer de check uit.

De belangrijkste voordelen van een zuinig energielabel woning Almere

 • Een energiezuinige woning en besparen op de energierekening.
 • Een optimaal klimaat in huis: geen tocht en kou bij de ramen.
 • Een woning met label A of B hoeft minder te stoken en stoot dus minder uit.
 • Waarde van de woning stijgt.
 • Soms recht op een duurzaamheidskorting bij de bank.
 • De regering biedt veel subsidies als je investeert in duurzame maatregelen.
 • De energiecoach in Almere kan hier ook in adviseren.
EnergielabelBouwjaarAandachtspunten
Label A2014 – 2024Nul-op-de-meter dankzij zonnepanelen en warmtepomp.
Label B1997 – 2008Zonnepanelen laten leggen of een warmtepomp-installatie.
Label C1984 – 2003Laat de muren en het dak goed isoleren (en plaats zonnecellen).
Label D1973 – 1984Vervang de CV ketel door een duurzame variant.
Label E1970 – 1979Isoleren en plaatsen van dubbel glas + zonnepanelen.
Label F1949 – 1967Kruipruimte, muren, dak en vloer isoleren.
Label Gt/m 1945Isoleren van de gehele woning.

Het goedkoopste energielabel voor jouw huis?

Vergelijk de experts en regel het binnen een paar dagen

Isolatie van je woning

Isolatie is van onschatbare waarde voor een energiezuinige woning. Dankzij goede isolatie verhinder je dat de gerealiseerde warmte je huis weer verlaat. Met isolatie gaan je stookkosten direct omlaag en heb je ook een aangenaam warm huis. Waar je het beste kunt beginnen hangt af van de manier waarop je huis nu is geïsoleerd. Het jaar waarin de woning is neergezet zegt vaak al veel over de mate van isolatie. Eventueel kun je dit ook aan buurtgenoten vragen. Een bouwtechnische keuring of speciale warmtescan laat in één oogopslag zien waar warmte verloren gaat. Onderstaand bekijk je de mogelijke besparing bij een normale eengezinswoning met een normale hr combiketel.

Isolatie optiesOnkostenGasbesparing (jaar)Besparing in €
Dakisolatie€3400 – €5000920 m3€589
Vloerisolatie€1700 – €4000315 m3€202
Spouwmuurisolatie€1400 – €2200855 m3€547
HR++ glas€1700 – €2750335 m3€214
Kosten en baten bij isolatie eengezinswoning (60 m2).

Ventileren

Indien het huis al reeds correct geïsoleerd is, moet je er zorg voor dragen dat er altijd genoeg frisse lucht in huis kan komen. Ventilatie is belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Zuinig en slim ventileren wil zeggen een gezond wooncomfort zonder veel energieverlies.

 • Zelfregelende ventilatieroosters: Reageren slim op de wind en passen daar luchttoevoer op aan.
 • Lokale ventilatie-unit: afzonderlijke ruimte doelgericht ventileren.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: Alle ruimtes worden even goed geventileerd.
 • Ventilatiewarmtepomp in combinatie met HR-ketel: maakt slim gebruik van warmte die aanwezig is in de ventilatielucht en ondersteunt zodoende de CV-ketel.

Alternatieven van de CV-ketel

Het verwarmen van een woning vergt jaarlijks heel wat gas. De meeste woningen hebben nog een HR-ketel op gas. Overweeg een groen alternatief waardoor je nauwelijks tot geen gas meer nodig hebt. Onderstaand vind je de belangrijkste voorbeelden.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: is efficiënter en verbruikt veel minder gas.
 • Een hybride warmtepomp: combinatie van een cv-ketel met een warmtepomp.
 • Een all-electric warmtepomp: de aardgasaansluiting kan helemaal de deur uit.
 • Zonneboiler: gesloten systeem waarbij zonnecollectoren het water verwarmen.
 • Infraroodpanelen: geeft direct warmte af voor een aantal m2.

Zonnepanelen op je dak

Als je aanpassingen hebt doorgevoerd weet je in grote lijnen hoeveel stroom er nodig is. De benodigde energie kan je schoon en duurzaam opwekken door een set met zonnepanelen te laten plaatsen. De huidige panelen gaan gemakkelijk 30 jaar of langer mee en de geschatte terugverdientijd is maar 7 jaar.

 • Zonnepanelen wekken op basis van zonlicht elektriciteit op.
 • Een compleet pakket met 10 zonnepanelen kost om en nabij de €4700 en heeft een terugverdientijd van ongeveer 7,5 jaar.
 • De kWh stroom die je niet gebruikt lever je automatisch terug, dit heet ook wel salderen. Voor dit stukje krijg je dezelfde prijs als waarvoor je kWh inkoopt.

energielabel-almere-1349

Snel een energielabel voor bedrijfspand aanvragen

Je dient te beschikken over een energielabel voor een kantoor bij verhuur, verkoop en oplevering van een bedrijfspand vanaf 50m2. De verordening is opgesteld voor utiliteitsgebouwen als een kantoor, sporthallen, cafés, en publieke panden zoals een gemeentehuis. Betreft het een pand groter dan 100m2, en wordt 50% of meer gebruikt als kantoorruimtes? Op dat moment moet het pand vanaf 2023 de beschikking hebben over energielabel C of hoger. Bovendien moeten o.a. musea, banken en ziekenhuizen die werkzaam zijn in publieke ruimtes van 250m2 of groter het label duidelijk zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld bij de receptie of ingang. Je kunt hier ook meer lezen over Voordeligste energielabel.

 • Bij overdracht of oplevering van zakelijke gebouwen ben je verplicht om een geldig energielabel te tonen.
 • Dit geldt voor vrijwel alle bedrijfspanden en publiek toegankelijke ruimtes van 50 m2 en groter.
 • Voor opslagruimtes en loodsen geldt andere wetgeving.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 m2 aan functionele ruimte (en waar minimaal 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten in 2023 een milieulabel C of beter hebben.
 • In openbare panden van 250m2 of groter moet het label goed zichtbaar zijn voor bezoekers.

Veelgestelde vragen (FAQ) m.b.t. het woninglabel

Wat betekent een energielabel?
Een energielabel biedt duidelijkheid over het energieverbruik van een woning. Hoe minder CO-2 de woning uitstoot, hoe hoger de score op het woninglabel. De energie-index start bij energielabel A/B (zuinig) en loopt op tot label G (erg onzuinig).

Is voor iedereen een energielabel verplicht?
Ja, als je een gebouw verhuurt of verkoopt dan moet je laten zien wat het label is van jouw huis is. Dit moet ook in de verkoop- of verhuuradvertentie (makelaar) staan. Is er geen geregistreerd label, dan kun je geconfronteerd worden met een boete van €170,00.

Hoe kan ik zelf een label aanvragen?
Hiervoor moet je een gecertificeerde energiedeskundige in Almere bij je thuis laten komen voor een inspectie. Door gebruik te maken van Qbis.nl bekijk je snel de energiespecialisten in de buurt. Een vakman moet fysiek bij je thuis komen en bekijkt de huidige staat van de woning. De deskundige beslist uiteindelijk wat het label moet worden en legt deze vast in de EP-online database. Ze versturen dit documenten via de mail en eventueel kun je het ook online (Mijn Overheid) inzien (gemeente Almere).

Hoe wordt een definitief energielabel vastgesteld?
De specialist bekijkt het bouwjaar, het type gebouw, het aantal m2 woonoppervlakte en andere aspecten als soort glas, de mate van isolatie, de ventilatie en verwarming oplossingen in het gebouw en of er ook energie wordt gewonnen met een warmtepomp of zonnepanelen. D.m.v. van deze gegevens wordt vastgesteld hoeveel energie er wordt gebruikt voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning en in hoeverre het huis in staat is zichzelf van stroom te voorzien. Op basis hiervan wordt het vastgestelde labelletter in de database ingeschreven.

Hoeveel geld ben ik kwijt aan een energielabel?
De kosten van je energielabel liggen tussen de €100,00 & €425,00. De investering heeft te maken met het soort woning, de benodigde tijd die de energieadviseur nodig heeft en de hoeveelheid informatie die er is (tekeningen en EPC-berekeningen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Almere kun jij het beste doen door velerlei leveranciers onder elkaar te zetten die hun dienst aanbieden in en rondom de provincie Flevoland.

Via welke website kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Om jouw huidige score te bekijken check je energielabel.nl van de overheid. Geef aan om wat voor type woning het gaat en voer jouw postcode (1349) en het huisnummer in. Je krijgt nu het label van jouw woning te zien. Opmerking: betreft het een voorlopig energielabel? Dit is slechts een inschatting en geen formeel document en kan je niet gebruiken als je jouw woning gaat verkopen. Je moet dit dus eerst aanpassen naar een definitief huislabel. Bekijk het direct online: energielabel huis Almere opvragen.

Plaats een reactie