Energielabel Huizen

Direct energielabel aanvragen

Snel en voordelig een energielabel aanvragen voor jouw woning in Huizen? Per 1 januari 2015 beschikt elke woning over een energielabel. Dit certificaat geeft aan hoe energiezuinig een woning is en toont concrete suggesties om het te verduurzamen. Ga je je huis verkopen? Dan is een definitief energielabel in Huizen verplicht. Op deze website vind je praktische info over het aanvragen van een nieuw keurmerk. Verder is er ruimte om energieadviseurs te vergelijken en hebben wij handige tips om jouw label te verbeteren.

 • Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.
 • Het is een verplichting bij een woningoverdracht (bijvoorbeeld verkoop of verhuur).
 • We delen het op in 7 niveaus: Energielabel A/B (heel zuinig) t/m F/G (rood, hoog verbruik).
 • In het begin kon men zelf online een VEL (vereenvoudigd label) bestellen. Dit beleid is in 2021 gewijzigd.
 • De woningeigenaar maakt een afspraak met de energieadviseur in Huizen die de kenmerken van de woning bekijkt en het label registreert.
 • Het label – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €100,00 – €365,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Huizen

Zo’n energielabel laat zien hoe het gesteld is met de actuele staat en de energieprestatie van een object. Alle woningen in Nederland ontvingen in 2015 een voorlopig energielabel. Op het moment dat jij de woning gaat verhuren over verkopen, is een definitief energielabel noodzakelijk. Vanaf 2021 is er een nieuwe manier waarop dit wordt vastgesteld (NTA8800). Je moet nu een vakbekwame energieadviseur laten komen. Deze energie-specialist bezoekt jou op locatie en berekent de energieprestatie van de woning. De tarieven zijn echter een stuk ongunstiger. In onderstaand gedeelte check je hoe je zo’n voordelig energielabel in Huizen moet aanvragen.

Stappenplan: energielabel aanvragen

 1. Bekijk alle energiedeskundigen

  Op de website www.centraalregistertechniek.nl tref je alle deskundige energieadviseurs die het energielabel mogen opmaken. Vul je postcode in (1271) om een erkend deskundige in Huizen op te vragen.

 2. Voorbereiding

  Informeer bij een specialist en stem samen een geschikt moment af. Het is voor beide partijen waardevol wanneer je alle actuele informatie van het gebouw beschikbaar hebt. Denk aan bouwtekeningen, EPC berekeningen en andere technische informatie.

 3. Bezoek op locatie

  Deze erkend energiedeskundige bezoekt jou op locatie en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. Je kunt bij deze rondgang aanwezig zijn.

 4. Vastleggen van het label

  De EP-adviseur in Huizen beslist uiteindelijk wat het label moet worden en registreert deze in de database EP-Online.

 5. Je label opzoeken

  Na afloop van de inspectie krijg jij per mail een PDF van het certificaat inclusief een duidelijke onderbouwing en concrete verbeterpunten. Het label is 10 jaar geldig en moet je laten zien aan een geïnteresseerde koper. Door middel van Mijn Overheid kun je de documentatie ook downloaden.

Wil jij een particulier energielabel aanvragen?

Bekijk energieadviseurs en vind de laagste prijs

Kosten van een energielabel

De onkosten voor een definitief energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €195,00 – €390,00. In de onderstaande tabel bekijk je de huidige tarieven van een energielabel deskundige Huizen. Direct een offerte? Klik hier om de verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Je vind hier ook adviseurs in Blaricum, Wijdemeren, Hilversum, Ouder-Amstel en Amstelveen. De offerte prijzen worden berekend middels een aantal onderdelen.

 1. Categorie woning (twee-onder-een kap, vrijstaand, hoekwoning, appartement, tussenwoning).
 2. De tijd die de bouwinspecteur kwijt is.
 3. De informatie die voorhanden is (tekeningen en facturen van renovaties).
 4. De energiecoach die jij kiest.
Soort woningAantal m2Tariefschatting
Appartementje65 m2€ 170,00
Rijtjeswoning130 m2€ 224,00
Hoekwoning160 m2€ 275,00
Vrijstaand190 m2€ 365,00
Geschatte kosten woninglabel Huizen.

Alle energieadviseurs in Huizen vergelijken

Vandaag nog je definitief energielabel aanvragen? Om dit te realiseren ga jij snel op zoek naar een erkend deskundige energielabel Huizen. De website om deze inspecteur op te zoeken is https://www.centraalregistertechniek.nl. Je kunt vanuit hier doorklikken naar het QBISnl register. Hier vind je officiële inspecteurs (BRL9500). Om het proces in gang te zetten doorzoek je hieronder meerdere erkende bureaus waar je eenvoudig een milieulabel kunt regelen tegen een scherpe prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Duurzaam (ver)bouwen in 4 stappen

Heeft jouw huis een hoog energieverbruik, en wil jij graag lagere energielasten en de energieprestatie verbeteren? Met het doorvoeren van slimme energiebesparende maatregelen kan je ook jouw woning verbouwen naar een “groen” label (A, B of C). Start altijd met de juiste isolatie. Daarmee is het zeker dat er geen warme (of koude) lucht kan ontsnappen. Pas daarna verleggen we de focus op eigen energieopwekking. Lees hier ook meer informatie over Energielabel B.

Let op: Op de website Verbeteruwhuis.nl controleer je – nadat je jouw woning hebt omschreven – concrete verbeteropties voor een groen energielabel. Doe hier de check.

De belangrijkste voordelen van een zuinig energielabel woning Huizen

 • Een zuinig huis met een lagere energierekening.
 • Een prettige leefomgeving: een lekker warm huis zonder tocht en kou.
 • Een huis met het milieulabel A of B is goed voor het klimaat want stoot minder CO2 uit.
 • Hogere waarde van jouw huis.
 • Sommige banken verstrekken een rentekorting.
 • Je kunt gebruik maken van gunstige subsidies voor de renovatie van een woning.
 • De energiecoach in Huizen kent precies de huidige wet- en regelgeving.
EnergielabelBouwjaarVerbeterpunten
Label A2010 – 2024Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen.
Label B1998 – 2008Naar label A met warmtepomp en zonnepanelen.
Label C1988 – 2000Leg de nadruk op muurisolatie en laat zonnepanelen leggen.
Label D1973 – 1985Laat warmtescan doen voor laatste isolatie kansen.
Label E1968 – 1975Isoleren van de gehele woning plus zonnepanelen.
Label F1950 – 1968Vloer- en spouwmuurisolatie en dubbelglas.
Label Gt/m 1931Dak-, vloer- en muurisolatie en dubbelglas.

Zoek je het goedkoopste energielabel?

Vergelijk experts en regel het nog deze week

Woning isoleren

Isolatie is altijd de belangrijkste stap voor een zuinig en comfortabel huis. Door goede woningisolatie toe te passen vermijd je dat de warmte zomaar verdwijnt. Dankzij isolatie gaan de stookkosten direct omlaag en heb je ook een fijn en comfortabel binnenklimaat. Waar je het beste kunt beginnen ligt aan de huidige isolatiewaarden. Het bouwjaar van het huis zegt veel over de eventueel aanwezige isolatie. Bekijk ook bouwtekeningen en informeer bij de vorige bewoners. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek laat zien waar het aan isolatie ontbreekt. In ons overzicht hieronder bekijk je de besparingen die mogelijk gerealiseerd kan worden bij een kleinere eengezinswoning (60 m2) met een hr combiketel.

Isolatie optiesOnkostenGasbesparing p/jaarBesparing p/jaar
Dakisolatie€3800 – €5700915 m3€677
Vloerisolatie€1500 – €3400310 m3€229
Spouwmuurisolatie€1450 – €2100850 m3€629
HR++ glas€1800 – €2650330 m3€244
Kosten en jaarlijkse opbrengsten bij isolatie van kleine woning (60 m2 vloeroppervlakte).

Ventileren

Als de isolatie in huis voldoende is, moet je er zorg voor dragen dat er gekeken wordt naar de opties voor frisse lucht. Ventilatie is noodzakelijk voor een aangenaam leefklimaat. Zuinig en slim ventileren wil zeggen een prettig leefklimaat zonder veel energieverlies.

 • Zelfregelende ventilatieroosters: Bij winddruk wordt de luchttoevoer automatisch beperkt.
 • Lokale ventilatie-unit: regelt de ventilatie in één ruimte.
 • Balansventilatie met WTW-unit: een systeem dat lucht aanvoer en afvoert waarbij de warmte wordt behouden.
 • Ventilatiewarmtepomp i.c.m. CV/HR ketel: maakt slim gebruik van warmte die aanwezig is in de ventilatielucht en past dit toe op de verwarming.

CV-ketel vervangen voor duurzaam alternatief

Het verwarmen van een woning kost het meeste energie. Doorgaans wordt hiervoor een HR-ketel op gas gebruikt. Je kunt kiezen voor een duurzame oplossing waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. In de lijst hieronder staan enkele van deze producten.

 • Nieuwe HR107 ketel: Bespaart meer dan 10% op het gasverbruik.
 • Een hybride warmtepomp: werkt op stroom en koppel je aan de CV-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: een woning verwarmen met energie uit lucht, bodem of grondwater.
 • Zonneboiler: maakt gebruik van zonne-energie voor het bereiden van warm water.
 • Infraroodpanelen: uitstekend geschikt om een ruimte plaatselijk te verwarmen.

Zonnepanelen plaatsen

Op het moment dat je jouw woning hebt geïsoleerd en voorzien hebt van een nieuwe HR-ketel of warmtepomp weet je ongeveer hoeveel stroom je nodig hebt. Deze stroom kan je op een duurzame manier genereren door zonnepanelen te laten leggen. De nieuwste panelen kunnen wel 40 jaar mee en na gemiddeld 7 jaar zijn ze terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen daglicht op en zetten dat om in elektriciteit.
 • Een systeem van 10 zonnepanelen is beschikbaar vanaf €4900 en heb je terugverdiend binnen 8 jaar.
 • Stroom die je niet verbruikt lever je automatisch terug, dit heet ook wel salderen. Voor deze zonnestroom ontvang je dezelfde prijs als je betaalt aan jouw leverancier.

energielabel-huizen-1271

Hoe zit het met een energielabel voor bedrijven?

Een geldig energielabel voor je bedrijf is nodig bij oplevering, maar ook bij verhuur/verkoop van een bedrijfspand met een oppervlakte vanaf 50m2. De verordening richt zich op alle soorten utiliteitsgebouwen zoals kantoren, scholen, horeca, en publiek toegankelijke panden zoals verpleeghuizen. Is het object meer dan 100m2 groot qua oppervlakte, en is 50% of meer van deze ruimte geschikt als kantoorruimtes? In dat kader moet het gebouw begin 2023 wettelijk gezien beschikken over energielabel C. Bovendien moeten organisaties die hun vestiging in een publiek toegankelijke ruimte hebben vanaf 250 m2 het label duidelijk zichtbaar ophangen, zoals in de ontvangsthal. Op deze website lees je ook alles over Online energielabel aanvragen.

 • Bij het het officiële verkoopmoment van een kantoorgebouw moet je een officieel energielabel overleggen.
 • Dit geldt voor vrijwel alle bedrijfspanden, overheidsgebouwen, winkels en horeca.
 • Voor loodsen en productiehallen geldt er op dit moment geen verplichting.
 • Bedrijfsgebouwen met vloeroppervlaktes van 100 m2 of meer (en waar minimaal 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten in 2023 een milieulabel C of beter hebben.
 • In publieke (bedrijfs)ruimtes van meer dan 250 m2 moet dit label duidelijk in het zicht worden opgehangen.

FAQ met veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat betekent een energielabel?
Het energielabel geeft inzicht in de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Hoe energiezuiniger, hoe positiever het woninglabel uitvalt. De energie-index kent 7 stappen: van energielabel A of B (duurzaam) tot G (hoog energieverbruik).

Is het energielabel verplicht?
Ja, als jij een woning verkoopt of verhuurt moet je inzicht bieden in wat de erkende deskundige van de woning vond. Dit moet ook in de verkoopadvertentie staan. Ontbreekt het label, dan is een boete van €170 niet uitgesloten.

Hoe kan ik het label aanvragen?
Voor een definitief label moet je een erkend deskundige energiedeskundige in Huizen laten langskomen. Door middel van QBIS.nl zijn deze energiespecialisten te bekijken. Een inspecteur komt langs en loopt alle onderdelen van het huis na. Hij of zij bepaalt het uiteindelijke label en voert de registratie door in de het EP-Online systeem. De definitieve berekeningen ontvang je per mail en eventueel kun je het ook online (Mijn Overheid) inzien (gemeente Huizen).

Wat bepaalt mijn energielabel?
Een adviseur onderzoekt het jaar waarin het huis is gebouwd, het soort woning, m2 woonruimte en ook naar specifieke zaken als soort glas, het soort isolatie, de aanwezige ventilatie opties en verwarmingssystemen en de investeringen in warmte en energieopwekking (WTW, zonnepanelen etc). D.m.v. van deze gegevens berekent de deskundige wat de benodigde energie capaciteit is voor warm tapwater en verwarming en ventilatie van het huis en welk deel uit hernieuwbare bronnen komt. Daarna zal de definitieve labelletter verstrekt worden.

Hoe duur is een energielabel?
De onkosten van het energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €110,00 en €425,00. De uiteindelijke prijs wordt bepaald door het soort woning, de benodigde tijd die de energieadviseur nodig heeft en de informatie die voorhanden is (tekeningen en EPC-berekeningen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Huizen is over het algemeen gunstiger door lokale energie-inspecteurs onder elkaar te zetten die diensten leveren binnen de provincie Noord-Holland.

Mijn energielabel opvragen, hoe doe ik dat?
Hiervoor ga je naar www.energielabel.nl. Selecteer je type woning en vul de postcode (1271) plus het huisnummer in. Het huidige label wordt nu meteen weergegeven. Let op: krijg je een voorlopig energielabel op je scherm? Dit is geen geldig document en mag je dus niet bij een woning overdracht gebruiken. Je moet dit dus eerst aanpassen naar een definitieve status. Bekijk het direct online: energielabel huis Huizen opvragen.

Plaats een reactie