Energielabel Amsterdam

Direct energielabel aanvragen

Eenvoudig en betaalbaar een energielabel aanvragen voor jouw woning in Amsterdam? Vanaf 1 januari 2015 heeft ieder huis een energielabel toegewezen gekregen. Dit informatielabel toont hoe zuinig jouw woning is en biedt praktische opties om de woning nog energiezuiniger te maken. Ben je van plan jouw woning te verkopen of verhuren? In dat geval is een definitief energielabel in Amsterdam verplicht. Op deze website ontdek je alle benodigde informatie over hoe je het label aanvraagt. Ook bekijk je hier (lokale) energieadviseurs en lees je handige tips om jouw label te verbeteren.

 • Het energielabel geeft aan of een woning veel of weinig energie verbruikt.
 • Het is een verplichting bij verkoop, verhuur, maar ook bij oplevering van een nieuwe woning.
 • We delen het op in 7 niveaus: Energielabel A of B (heel zuinig) t/m F en G (zeer onzuinig).
 • Vroeger vroeg je het VEL (vereenvoudigd label) gewoon online aan. Dit beleid is in 2021 gewijzigd.
 • De woningeigenaar maakt een afspraak met de energieadviseur in Amsterdam die jouw woning helemaal doorneemt en het label vaststelt.
 • Het certificaat – inclusief concrete verbeterpunten – kost gemiddeld tussen de €165,00 en €385,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Amsterdam

Het energielabel geeft duidelijkheid aangaande de hoeveelheid energie die een woning gebruikt. Alle huizen in Nederland namen in 2015 een eerste voorlopige energielabel in ontvangst. Als je overgaat tot verkoop of verhuur van je woning, dan is een definitief energielabel verplicht. Sinds kort is er een nieuwe methode waarmee wordt gewerkt (NTA8800). Je moet dus een bekwame energieadviseur verzoeken te komen kijken. Deze vakman moet fysiek bij je thuis komen en inspecteert de gehele woning. Door deze nieuwe methode zijn de kosten een stuk hoger. In onderstaand gedeelte leggen wij uit hoe jij zo’n voordelig energielabel in Amsterdam kunt regelen.

Een particulier woning energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Zoek naar een energiedeskundige

  Op de website www.centraalregistertechniek.nl vergelijk je alle bevoegde energieadviseurs die een energielabel mogen vastleggen. Neem als basis je postcode (1101) om een erkend deskundige in Amsterdam te contacteren.

 2. Afspraak en voorbereiding

  Selecteer een specialist en overleg een moment dat hij of zij kan langskomen. Het is belangrijk dat je de belangrijke gegevens van je woning paraat hebt. Zoals bouwtekeningen, EPC-berekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie.

 3. Inventarisatie

  Deze erkend energiedeskundige komt thuis langs en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. Het is aan te raden hierbij aanwezig te zijn.

 4. Vastleggen van het label

  De EP-adviseur in Amsterdam rekent alles door, bepaalt het label en voert de registratie door in de het EP-Online systeem.

 5. Inzicht in jouw label

  Nadat de calculatie is afgerond ontvang je digitaal een PDF van het keurmerk met alle resultaten en een rapport met adviespunten. Het document is na datum van afgifte 10 jaar geldig en moet je ook aanbieden wanneer je de woning gaat verhuren of verkopen. Je kunt het ook te allen tijde opvragen via Mijn Overheid.

Meer informatie over een particulier energielabel?

Bekijk energieadviseurs en bekijk de goedkoopste aanbieder

De actuele kosten van een energielabel

De onkosten voor een definitief energielabel liggen tussen de €145,00 – €360,00. In het schema hieronder vind je de huidige kosten van een energielabel deskundige Amsterdam. Meteen een afspraak inplannen? Klik hier om de dienstverleners (in de regio) te vergelijken. Check ook adviseurs in Het Hogeland, Delfzijl, Loppersum, Appingedam en Achtkarspelen. De kosten hangen af van de volgende factoren.

 1. Type en leeftijd huis (villa, tussenwoning, twee-onder-een kap, hoekwoning, vrijstaand).
 2. De hoeveelheid arbeid (in uren) die de bouwinspecteur denkt nodig te hebben.
 3. Vooraf verkregen inzicht in het huis (tekeningen en andere technische informatie).
 4. De uiteindelijk energiecoach die het werk gaat doen.
WoningAantal m2Prijsindicatie
Appartement50 m2€ 170,00
Rijtjeswoning110 m2€ 216,00
Hoekwoning155 m2€ 285,00
Losse woning195 m2€ 358,00
Prijzen woninglabel Amsterdam.

Gecertificeerde energieadviseurs in Amsterdam vergelijken

Eenvoudig en snel zo’n definitief energielabel aanvragen? Dan ga jij snel op zoek naar een erkend deskundige energielabel Amsterdam. De juiste plek om deze vakmannen te treffen is centraalregisterTechniek.nl. Daar kan je klikken op de link naar het QBISnl register. In het register vergelijk je gecertificeerde vakmannen (BRL9500). Om gebruik te maken van een aanbieding bekijk je in de lijst hieronder diverse (landelijke) experts waar je vrij eenvoudig een woninglabel kunt aanvragen en waarbij u direct op de kosten let.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Een energiezuinig huis in 4 stappen

Heb je een ongunstig energielabel, en wil jij graag lagere energielasten en de energieprestatie verbeteren? Door te kiezen voor energiebesparende maatregelen kan men praktisch elk huis omturnen tot een woning met label B. Het aanbrengen van de juiste isolatie is het startpunt. Daardoor realiseer je een setting waarbij het in de winter lekker warm blijft, en in de zomer heerlijk koel. Zodra dit in orde is ga je aan de slag met zelf energie opwekken met een warmtepomp of zonnepanelen. Of klik door voor meer informatie over Energielabel aanvragen.

Tip: Via de website van de overheid Verbeteruwhuis.nl kan je zien – nadat je jouw woning hebt omschreven – handige verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Voer de check uit.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning Amsterdam

 • Een energiezuinig huis en flink besparen op de energiekosten.
 • Een optimaal leefklimaat: geen tocht en kou bij de ramen.
 • Een label B- of A woning hoeft minder te stoken en stoot dus minder uit.
 • Hogere waarde van jouw huis.
 • Sommige banken verstrekken een rentekorting.
 • Er gelden zeer aantrekkelijke subsidies om een gebouw duurzaam te maken.
 • De energiecoach in Amsterdam kan hier ook in adviseren.
EnergielabelBouwjaarVerbeterpunten
Label A2013 – 2024Investeer in nieuwe warmte-innovaties.
Label B2002 – 2006Naar label A met warmtepomp en zonnepanelen.
Label C1987 – 1999Isolatie van ramen (HR+++ glas) en zonnepanelen.
Label D1973 – 1984Isolatie van de begane grondvloer.
Label E1967 – 1979Isoleren en het plaatsen van dubbel glas / zonnepanelen.
Label F1951 – 1967Isoleren van de (spouw) muren, dak en vloer.
Label Gt/m 1931HR-ketel en isolatie.

Eenvoudig het goedkoopste energielabel regelen?

Bekijk alle aanbieders en regel het binnen een paar dagen

Isoleren

Isolatie is van onschatbare waarde voor een energiezuinig huis. Met grondige isolatie vermijd je dat de warmte in jouw woning naar buiten ontsnapt. Hierdoor worden de stookkosten een stuk gunstiger en heb je een prettig klimaat in huis. Waar je het beste kunt beginnen wordt bepaald door de huidige isolatiewaarden. Het bouwjaar van de woning zegt vaak al veel over de mate van isolatie. Vraag ook wat de vorige eigenaar heeft gedaan. Een bouwtechnische keuring of het maken van warmtebeelden kan de probleempunten goed blootleggen. In de lijst hieronder bekijk je de mogelijke besparing voor een doorsnee woning met een hoog rendement ketel.

IsolatiePrijsBesparing gas (jaar)Besparing (€/jaar)
Dakisolatie€3700 – €6000865 m3€554
Vloerisolatie€1000 – €4000260 m3€166
Spouwmuurisolatie€1050 – €2500800 m3€512
HR++ glas€1750 – €2750495 m3€317
Kosten en opbrengsten bij het isoleren van een gemiddelde woning.

Ventileren

Wanneer de isolatie in huis voldoende is, moet je er zorg voor dragen dat de luchtstromen in het pand worden verbeterd. Ventilatie is bepalend voor een aangenaam leefklimaat. Zuinig en slim ventileren wil zeggen een prettige leefomgeving, zonder al te veel warme te verliezen.

 • Zelfregelende ventilatieroosters: Bij winddruk wordt de luchttoevoer automatisch beperkt.
 • Losse ventilatieunit: voor de ventilatie van aparte ruimtes.
 • Balansventilatie met warmte-terugwin-unit: warmt koude lucht van buiten op met de warmte van de afgevoerde lucht.
 • Ventilatiewarmtepomp i.c.m. CV/HR ketel: profiteert van warmte uit de ventilatielucht en kan hiervoor een huis verwarmen.

CV-ketel zonder gas?

Het verwarmen van een woning is voor veel mensen een kostenpost. De meeste woningen hebben nog een HR-ketel op gas. Je kunt kiezen voor een meer innovatieve verwarmingsbron die bijna geen of zelfs helemaal geen gas nodig heeft. In onderstaande lijst staan enkele van deze producten.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: Iets duurder in aanschaf maar veel efficiënter.
 • Een hybride warmtepomp: duurzaam je woning verwarmen met minder gas.
 • Een all-electric warmtepomp: een stand-alone product dat de woning verwarmt op elektriciteit.
 • Zonneboiler: systeem met boiler en zonnecollectoren voor de CV en tapwater.
 • Infraroodpanelen: ideaal als extra bijverwarming in een schuur of studeerkamer.

Zonnepanelen aanschaffen

Zodra je de verbeteropties voor jouw woning hebt geïmplementeerd kan je de totale stroombehoefte berekenen. Deze stroom kan je op een duurzame manier genereren door te investeren in zonnepanelen. Ze hebben een lange levensduur (25- 30 jaar) en binnen 5 – 8 jaar heb je ze al terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen het licht op en zetten dit om in elektrische energie.
 • Een volledige set met 10 zonnepanelen kost zo’n €4900 en verdien je terug in 6 jaar.
 • De ongebruikte stroom kan je terugleveren aan de energieleverancier (salderen). Voor deze zonnestroom krijg je hetzelfde tarief als je zou betalen bij de energieleverancier.

energielabel-amsterdam-1101

Energielabel bedrijfspanden en gebouwen

Een geldig energielabel voor kantoren is verplicht op het moment van overdracht (koop/huur) van een bedrijfsgebouw van minimaal 50m2. De verplichting geldt voor de utiliteitsgebouwen zoals een kantoorgebouw, zwembaden, hotels, en openbare gebouwen zoals een bibliotheek. Heeft het pand meer dan 100 m2 gebruiksoppervlakte, en wordt minimaal 50% daarvan gebruikt als kantoorruimtes? In dat geval moet het pand vanaf 2023 minimaal energielabel C hebben. Tevens moeten organisaties (bijvoorbeeld ziekenhuizen of supermarkten) die actief zijn in openbare gebouwen van minimaal 250 m2 dat energielabel in het zicht ophangen, zoals bij de ingang of welkomstruimtes. Lees ook meer over Energie besparen.

 • Bij overdracht of oplevering van een kantoorgebouw is een energielabel noodzakelijk.
 • Deze wetgeving is van toepassing voor bedrijfspanden, overheidsgebouwen, winkels en horeca.
 • Voor industriële bedrijfsruimten is er een uitzondering gemaakt.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 vierkante meter aan oppervlakte (minimaal 50% als kantoor) moeten per 2023 ten minste milieulabel C hebben.
 • In openbare panden van meer dan 250 m2 moet het label goed zichtbaar zijn voor bezoekers.

Veelgestelde vragen woninglabel

Wat betekent een energielabel?
Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.de mate waarin een huis energiezuinig is. Hoe minder je hoeft te stoken, hoe groener het label. De energie-index kent 7 stappen: van energielabel A of B (erg milieuvriendelijk) en loopt op tot F of G (erg onzuinig).

Is het aanvragen van een energielabel verplicht?
Ja, in de situatie waarin je het huis in de verkoop of verhuur gaat zetten dan moet je kunnen aantonen wat het definitieve energielabel is. Je moet het ook meenemen in de advertentie (makelaar). Is het definitieve label niet aantoonbaar, dan kan je een boete van tenminste €170 krijgen.

Hoe kan ik het label aanvragen?
Voor een erkend label moet je een bevoegde energiedeskundige in Amsterdam laten langskomen. Op de website QBIS.nl bekijk je snel de energiespecialisten in de buurt. Een vakman komt langs en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. Hij of zij berekent het label en voert deze ook in de database EP-online in. De definitieve berekeningen ontvang je per mail en eventueel kun je het ook online (Mijn Overheid) inzien (gemeente Amsterdam).

Hoe wordt mijn energielabel vastgesteld?
Een vakman kijkt naar het bouwjaar van het huis, het type huis, grootte van de woning en andere eigenschappen als ramen en kozijnen, het soort isolatie, op welke manier de woning wordt verwarmd en geventileerd en of er zonnepanelen of een warmtepomp aanwezig zijn. Op basis van deze gegevens berekent hij of zij hoeveel energie er wordt gebruikt voor warm tapwater en verwarming en ventilatie van het huis en welk percentage zelf opgewekt wordt. Uiteindelijk wordt de labelletter definitief vastgesteld.

Wat zijn de kosten van een energielabel?
De onkosten van het energielabel komen uit tussen de €190,00 – €415,00. De definitieve prijs hangt af van de omvang van de woning, de hoeveelheid uren die de expert bezig is en de beschikbare documentatie (tekeningen en installatietechnische gegevens). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Amsterdam is over het algemeen gunstiger door veel energieadviseur onder elkaar te zetten die hun werkgebied hebben liggen binnen de provincie Noord-Holland.

Mijn energielabel opvragen, hoe doe ik dat?
Om jouw huidige score te bekijken kan je het beste gaan naar energielabel.nl van de overheid. Kies voor huur/koopwoning en vul jouw postcode (1101) en huisnummer plus eventueel toevoeging in. Het systeem laat direct het huidige label zien. Belangrijk: krijg je een voorlopig energielabel te zien? Dit telt niet als officieel woninglabel en is dus niet bruikbaar voor verkoop of verhuur. Je zult het dus eerst moeten omzetten naar een definitief huislabel. Zoek het snel uit: energielabel huis Amsterdam opvragen.

Plaats een reactie