Energielabel Achtkarspelen

Direct energielabel aanvragen

Snel en voordelig een energielabel aanvragen voor jouw woning in Achtkarspelen? Sinds 1 januari 2015 heeft elk huis in Nederland een (voorlopig) energielabel. Dit keurmerk geeft een indicatie van hoe energiezuinig een woning is en geeft handige verbeterpunten om het te verduurzamen. Ga je op korte termijn verhuizen en jouw woning verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Achtkarspelen verplicht. Op www.energielabelprijzen.nl lees je alle benodigde informatie over het berekenen, opvragen en aanvragen van het label. Verder is er ook een overzicht met plaatselijke energieadviseurs en bekijk je concrete tips hoe jij jouw woning groener kunt maken.

 • Het energielabel geeft een beeld van de energieprestatie van een woning.
 • Het is noodzakelijk bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen.
 • Er zijn 7 niveau’s: Energielabel A/B (heel milieuvriendelijk) t/m F en G (hoog verbruik).
 • In het begin kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Per 2021 zit dit iets anders in elkaar.
 • Je regelt dit tegenwoordig via een energieadviseur in Achtkarspelen die de kenmerken van de woning bekijkt en het label bepaalt.
 • Het informatielabel – incl. verbetermogelijkheden – kost tussen de €185,00 – €355,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Achtkarspelen

Een energielabel biedt duidelijkheid over de mate waarin een huis energiezuinig is. Alle woningbezitters namen in 2015 een eerste voorlopige energielabel in ontvangst. Op het moment dat jij jouw huis wilt verkopen of verhuren, moet je het definitieve energielabel regelen. In 2021 is er een nieuwe richtlijn dat wordt geclassificeerd als NTA8800. Je moet tegenwoordig een erkend deskundige energieadviseur langs laten komen. Deze energie-specialist komt bij je thuis bekijkt de aanwezige isolatie en de installaties. Voor jou als woningbezitter betekent dit wel dat je meer moet betalen. In het gedeelte hieronder lees je hoe jij een voordelig energielabel in Achtkarspelen kunt aanvragen.

Een energielabel voor je woning aanvragen in 5 stappen

 1. Vind een energiedeskundige

  Door gebruik te maken van www.centraalregistertechniek.nl bekijk je de beschikbare deskundige energieadviseurs die een energielabel mogen vaststellen. Vul je postcode in (9873) om een erkend deskundige in Achtkarspelen te vergelijken.

 2. Afspraak en voorbereiding

  Informeer bij een adviseur en overleg een moment dat hij of zij kan langskomen. Het is handig als je alle actuele details van het gebouw beschikbaar hebt. Je kunt denken aan bouwtekeningen en facturen van renovaties of eerdere EPC-berekeningen.

 3. De inspectie

  De erkend energiedeskundige zal bij je thuis langskomen om de kenmerken van je huis vast te stellen. Deze ronde duurt plusminus 2,5 uur.

 4. Het registreren van een label

  De EP-adviseur in Achtkarspelen beslist uiteindelijk wat het label moet worden en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform.

 5. Inzicht in jouw label

  Nadat de calculatie is afgerond ontvangt men per email een PDF van het label met een toelichting en verbetermogelijkheden. Het label is 10 jaar geldig en moet je ook aanbieden aan een geïnteresseerde koper. Via de online omgeving van de overheid (DigiD inlog noodzakelijk) is het ook op te vragen.

Meer informatie over een particulier energielabel?

Doorzoek de energieadviseurs en vind de laagste prijs

Prijzen van een definitief energielabel

De onkosten voor een definitief energielabel liggen tussen de €180,00 en €380,00. In de bijgaande tabel bieden we de gemiddelde kosten van een energielabel deskundige Achtkarspelen. Wil je dit direct regelen? Klik hier om direct de (lokale) aanbieders te bekijken. Bekijk ook adviseurs in Westerkwartier, Groningen, Westerwolde, Oldambt en Pekela. De tarieven kunnen berekend worden d.m.v. verschillende factoren.

 1. Het soort woning (tussenwoning, vrijstaand, twee-onder-een kap, appartement, hoekwoning).
 2. Het aantal uur dat de bouwinspecteur bezig zal zijn.
 3. De beschikbare documentatie (tekeningen en EPC-berekeningen).
 4. De uiteindelijk energiecoach die het werk gaat doen.
WoningM2 woonoppervlakteTarieven
Appartement50 m2€ 162,00
Tussenwoning100 m2€ 211,00
Geschakeld huis160 m2€ 288,00
Villa195 m2€ 371,00
Geschatte kosten woninglabel Achtkarspelen.

Energieadviseurs in Achtkarspelen vergelijken

Wil jij snel je definitief energielabel aanvragen? In dat geval moet je een afspraak maken met een erkend deskundige energielabel Achtkarspelen. De website om ervaren energiedeskundigen te vergelijken is www.centraalregisterTechniek.nl. Daar vind je het QBISnl register. Daar vind je erkend deskundige adviseurs (BRL9500). Om gebruik te maken van een aanbieding check je in het overzicht hierna verschillende (lokale) adviseurs waar je zonder gedoe een certificaat kunt regelen zonder al te veel kosten.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Mijn woning verbeteren

Gebruikt jouw woning veel gas en stroom, en wil je de maandelijkse lasten verlagen door de energieprestatie te verbeteren?Middels de juiste energiebesparende maatregelen kan je vrijwel elke woning vergroenen tot een label-B huis. In de regel begint men altijd met isoleren. Zodoende kan je garanderen dat zo min mogelijk warmte verloren gaat. Bij de stappen daarna verleggen we de focus op zelf energie opwekken met een warmtepomp of zonnepanelen. Je kunt hier ook meer vinden over Energielabel E.

Tips: Via het overheidsinitiatief Verbeteruwhuis.nl check je – nadat je de vragenlijst hebt ingevuld – handige verbeteropties voor een beter energielabel. Bezoek de website en doe de check.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning Achtkarspelen

 • Een milieuvriendelijke woning en besparen op de energierekening.
 • Een optimaal wooncomfort: het hele jaar een aangename temperatuur in huis.
 • Een huis met het milieulabel A of B hoeft minder te stoken en stoot dus minder uit.
 • De woning is interessanter op de woningmarkt.
 • Soms recht op een duurzaamheidskorting bij de bank.
 • Je kunt profiteren van verschillende subsidies om een huis te verduurzamen.
 • De energiecoach in Achtkarspelen kan hierin een adviserende rol spelen.
EnergielabelBouwjaarVerbeterpunten
Label A2010 – 2024Investeer in nieuwe technologieën voor energieopwekking.
Label B2001 – 2005Een warmtepomp en/of zonnepanelen.
Label C1984 – 2003Focus op muurisolatie en verbeteringen aan het dak.
Label D1973 – 1981Naïsoleren van vloer, gevel en dak.
Label E1966 – 1976Kruipruimte, muren, dak en vloer isoleren + zonnepanelen.
Label F1950 – 1969Isoleren en het plaatsen van dubbelglas.
Label Gt/m 1934Isoleren en plaatsen van dubbelglas.

Het goedkoopste energielabel voor jouw huis?

Bekijk de aangesloten adviseurs en vraag snel jouw energielabel aan

Isoleren

Alleen met de juiste isolatie realiseer je een zuinig huis. Dankzij goede isolatie vermijd je dat de warmte weer kan ontsnappen. Met isolatie zullen de stookkosten verminderen en krijg je meer wooncomfort. Waar je moet beginnen is afhankelijk van de huidige staat van de woning. De leeftijd van de woning kan deels bepalen wat deze staat is. Informeer ook altijd bij de vorige bewoners hierover. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek laat de warmtelekken van uw woning zien. Onderstaand bieden wij de mogelijke besparing in het geval van een eengezinswoning met een hr ketel.

Manier van isolerenPrijsBesparing (gas)Kostenbesparing
Dakisolatie€3300 – €5800990 m3€713
Vloerisolatie€1600 – €3100410 m3€295
Spouwmuurisolatie€1450 – €2000835 m3€601
HR++ glas€1950 – €2500520 m3€374
Kosten en opbrengsten bij het isoleren van een doorsnee- eengezinswoning.

Ventileren

Op het moment dat je beschikt over een goed geïsoleerde woning, moet je er zorg voor dragen dat er ook genoeg frisse lucht in huis is. Ventilatie is essentieel voor een gezond binnenklimaat. Zuinig en slim ventileren houdt in een prettig binnenklimaat, zonder al te veel warme te verliezen.

 • Zelfregelend rooster: Beperkt automatisch de luchttoevoer bij hogere windsnelheden.
 • Lokale ventilatie-unit: optimale efficiënte ventilatie van een enkele ruimte.
 • Balansventilatie met WTW-unit: een systeem van mechanische ventilatie waarbij de hoeveelheid aangevoerde verse lucht volledig in balans is.
 • Ventilatiewarmtepomp i.c.m. CV/HR ketel: onttrekt warmte aan de ventilatielucht en ondersteunt zodoende de CV-ketel.

Alternatieven van de CV-ketel

Het aansturen van de radiatoren en/of vloerverwarming kost veel energie (vooral veel gas). Dit gaat vaak nog met een gasgestookte HR-ketel. Je kunt kiezen voor een schoner alternatief om je woning warm te stoken zonder gas. In de volgende opsomming bekijk je de meeste populaire optie.

 • Moderne HR-combiketel: zeer zuinig en efficiënt.
 • Een hybride warmtepomp: combinatie van een cv-ketel met een warmtepomp.
 • Een all-electric warmtepomp: haalt energie uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt hier warmte van.
 • Zonneboiler: de zonnecollectoren op het dak zijn aangesloten op een gesloten leidingsysteem.
 • Infraroodpanelen: comfortabele lokale stralingswarmte die prettig aanvoelt.

Kies voor zonnepanelen

Op het moment dat je aanpassingen hebt doorgevoerd kan je een inschatting maken van de benodigde hoeveelheid stroom. De benodigde energie kan je op een duurzame manier opwekken door zonnepanelen te laten leggen. Ze gaan met gemak 30 jaar of langer mee en ze verdienen zich razendsnel terug, vaak al binnen 7 jaar.

 • Zonnepanelen vangen zonne-energie op en zetten deze om in stroom.
 • Een systeem van 10 zonnepanelen koop je vanaf €4600 en verdien je terug in gemiddeld 8,5 jaar.
 • De kWh stroom die je niet gebruikt lever je automatisch terug, dit heet ook wel salderen. Hierover ontvang je hetzelfde tarief als jij betaalt aan de leverancier, je streept het dus tegen elkaar weg.

energielabel-achtkarspelen-9873

Energielabel bedrijfspanden en gebouwen

Een actueel en definitief energielabel voor het kantoor is noodzakelijk bij oplevering, maar ook bij verhuur/verkoop van een bedrijfsgebouw van minimaal 50m2. Deze regel is relevant voor alle utiliteitsgebouwen zoals kantoorruimtes, onderwijsgebouwen, retailpanden, en openbare gebouwen zoals verzorgingshuizen. Betreft het een pand groter dan 100m2, en wordt 50% of meer gebruikt als kantoorgebouw? In dit scenario moet het gebouw met ingang van 2023 ten minste energielabel C hebben. Ook moeten bedrijven die werkzaam zijn in publieke ruimtes van meer dan 250 m2 dat energielabel in het zicht ophangen, bijvoorbeeld bij de toegangspoort. Op deze website lees je ook alles over Erkend deskundige.

 • Bij overdracht of oplevering van zakelijke panden moet je een officieel energielabel overleggen.
 • Dit geldt voor vrijwel alle bedrijfspanden en ruimtes met een oppervlak van meer dan 50 m2.
 • Voor schuren en garages geldt andere wetgeving.
 • Bedrijfsgebouwen groter dan 100m2 (waar 50% of meer gebruikt wordt als kantoor) moeten per 2023 verplicht milieulabel C hebben.
 • In grotere publieke ruimtes met een oppervlakte van meer dan 250 m² hoort het label zichtbaar te zijn voor bezoekers.

Vaak gestelde vragen (FAQ) over woninglabels

Wat betekent een energielabel?
Een energielabel biedt duidelijkheid over hoe energiezuinig een huis is. Hoe minder je hoeft te stoken, hoe beter het woninglabel is. De energie-index start bij energielabel A & B (zeer milieuvriendelijk) tot label G (vervuilend).

Heeft elke woning een energielabel verplichting?
Ja, als jij een woning zal gaan verhuren of verkopen moet je aan kunnen tonen wat het label is van jouw huis is. Deze gegevens moeten vermeld worden in de advertenties (makelaar). Is er geen geregistreerd label, dan kan jij mogelijk een boete van €170 verwachten.

Hoe kan ik zelf een label aanvragen?
Hiervoor moet je een erkend deskundige energiedeskundige in Achtkarspelen bij je thuis laten komen voor een inspectie. Op de website Qbis.nl kun jij snel een energiespecialist vinden. Deze expert moet fysiek bij je thuis komen en doorloopt een lange lijst met punten. Hij of zij maakt de berekening, bepaalt het label het registreert het definitieve label in de EP-online database. Je ontvangt digitaal alle dossiers en je kunt het vinden in Mijn Overheid (gemeente Achtkarspelen).

Hoe wordt een definitief energielabel vastgesteld?
Een vakman checkt het bouwjaar, het type huis, m2 woonruimte en ook naar specifieke zaken als kozijnen (hout/kunststof) + ramen, het soort isolatie, de aanwezige ventilatie opties en verwarmingssystemen en of er energie-efficiënte warmtebronnen aanwezig zijn zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Met deze complete analyse kan worden berekend wat de totale energiebehoefte is voor het verwarmen en koelen van een gebouw en welk deel uit hernieuwbare bronnen komt. Uiteindelijk zal de definitieve labelletter verstrekt worden.

Wat is de prijs van het energielabel?
De tarieven van het energielabel komen uit tussen de €120,00 – €430,00. De uiteindelijke prijs ligt aan type woning, de hoeveelheid uren die de expert bezig is en de documentatie die je paraat hebt (tekeningen en facturen van renovaties). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Achtkarspelen kan jij doorgaans het meest voordelig doen door velerlei energie-inspecteurs te gaan vergelijken die werkzaam zijn rondom de provincie Friesland.

Hoe werkt het opvragen van mijn huidige energielabel?
Om jouw huidige score te bekijken ga je naar energielabel.nl van de overheid. Geef aan om wat voor type woning het gaat en vul de postcode (9873) en het huisnummer in de zoekbalk in. Je krijgt nu meteen te zien welk label je hebt. Opmerking: krijg je een voorlopig energielabel te zien? Dit is geen officiële status en wordt dus ook niet geaccepteerd bij een verkoop of verhuur. Bij verkoop moet je deze dus eerst veranderen in een definitieve status. Bekijk het direct online: energielabel huis Achtkarspelen opvragen.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie