Energielabel Twijzel

Direct energielabel aanvragen

Eenvoudig en betaalbaar een energielabel aanvragen voor jouw woning in Twijzel? Vanaf 2015 heeft ieder huis een energielabel toegewezen gekregen. Het document indiceert hoe energiezuinig een woning is en toont concrete opties om het energieverbruik te verlagen. Wil je jouw huis verkopen? Dan is een definitief energielabel in Twijzel verplicht. Op dit informatieplatform communiceren wij praktische informatie over het checken en aanvragen van het certificaat. Verder bekijk je hier (lokale) energieadviseurs en bieden wij tips om jouw woning te verduurzamen.

 • Het energielabel geeft aan of een woning veel of weinig energie verbruikt.
 • Het is een vereiste bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen.
 • Er zijn 7 labels: Energielabel A/B (zeer zuinig) t/m F/G (erg onzuinig).
 • Tot voor kort was het mogelijk zelf een VEL (vereenvoudigd label) op te vragen. Vandaag de dag werkt het iets complexer.
 • Als woningeigenaar regel je eerst een afspraak met de energieadviseur in Twijzel die de woning inspecteert en het label bepaalt.
 • Het label – inclusief concrete verbeterpunten – kost je ongeveer tussen de €180,00 & €425,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Twijzel

Een energielabel biedt duidelijkheid over het energieverbruik van een woning. Alle woningeigenaar ontvingen in 2015 een voorlopig energielabel. Wanneer je jouw huis wilt verhuren of verkopen, dan is een definitief energielabel verplicht. Per 2021 is er een nieuwe richtlijn waarop dit wordt vastgesteld (NTA8800). Daarom moet je een vakbekwame energieadviseur thuis laten komen. Deze expert bezoekt jou op locatie en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. De prijzen zijn om die reden ook flink hoger geworden. Hierna bieden wij informatie over hoe jij zo’n voordelig energielabel in Twijzel regelt.

In 5 stappen een energielabel aanvragen

 1. Zoek een energiedeskundige

  Op www.centraalregistertechniek.nl bekijk je de beschikbare officiële energieadviseurs die bevoegd zijn om een energielabel te registreren. Zoek op postcode (9286) om een erkend deskundige in Twijzel te contacteren.

 2. Voorbereiding

  Selecteer een adviseur en bel of mail voor een afspraak. De afspraak zal een stuk vloeiender verlopen wanneer je alle actuele informatie van de woning hebt. Denk aan bouwtekeningen, EPC-berekeningen, het bestek, documentatie en facturen.

 3. Het onderzoek

  Een erkend energiedeskundige komt langs op het afgesproken moment en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. Je kunt bij deze rondgang aanwezig zijn.

 4. Inschrijven van het label

  De EP-adviseur in Twijzel berekent de energieprestaties en registreert deze in de database EP-Online.

 5. Het label via internet bekijken

  Na registratie ontvangt men per email een PDF van de energie index inclusief alle kenmerken en alle mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen. Het document is na datum van afgifte 10 jaar geldig en dien je over te dragen wanneer je de woning gaat verhuren of verkopen. Door middel van Mijn Overheid kun je de documentatie ook downloaden.

Een aanvraag indienen voor een particulier energielabel?

Vind de beste energieadviseurs en vind de voordeligste aanbieder

Kosten van een energielabel

De onkosten voor een definitief energielabel komen uit tussen de €120,00 en €420,00. In het overzicht hieronder tref je de huidige kosten van een energielabel deskundige Twijzel. Wil je dit direct regelen? Klik hier om direct de (lokale) aanbieders te bekijken. Of bekijk adviseurs in Buitenpost, Augustinusga, Surhuizum, Harkema en De Westereen. De definitieve kosten kunnen berekend worden d.m.v. een aantal factoren.

 1. Het soort huis (vrijstaand, twee-onder-een kap, appartement, tussenwoning, villa).
 2. De tijd die de bouwinspecteur kwijt is.
 3. De reeds aanwezige details van de woning (tekeningen en facturen van verbetermaatregelen).
 4. De gekozen energiecoach en het bijbehorende tarief.
WoningtypeWoonoppervlaktePrijsindicatie
Appartement65 m2€ 167,00
Rijtjeswoning130 m2€ 220,00
Hoekwoning140 m2€ 291,00
Villa185 m2€ 362,00
Geschatte kosten woninglabel Twijzel.

De beste energieadviseurs in Twijzel vergelijken

Vandaag nog dit definitief energielabel aanvragen? Om dit te regelen contacteer je een erkend deskundige energielabel Twijzel. Het platform om ervaren energiedeskundigen te vergelijken is https://www.centraalregistertechniek.nl. Daar vind je het QBISnl register. Op deze plek staan alle namen en gegevens van officiële adviseurs (BRL9500). Voor jouw gemak check je in het overzicht hierna een aantal betrouwbare partijen waar je simpel en snel een certificaat kunt regelen voor een aantrekkelijk tarieven.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Je woning verduurzamen in 4 stappen

Heeft je woning een slecht label, en wil jij graag de energieprestatie van de woning verbeteren? Met het toepassen van energiebesparende maatregelen kan jij elk gebouw verduurzamen tot een label A/B/C huis. Het aanbrengen van de juiste isolatie is het startpunt. Op die manier geef je jouw woning een warme jas en zorg je dat de woning niet onnodig warmte laat ontsnappen. Zodra dit in orde is kijk je pas naar energie die je zelf kunt opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Lees hier ook meer informatie over Energie-Index (Ei).

Advies: Op de onafhankelijke website www.verbeteruwhuis.nl kan je zien – nadat je wat vragen hebt beantwoord – duidelijke verbeteropties voor een beter energielabel. Bekijk direct hoe jij je huis kunt verbeteren.

Bekijk de voordelen van een zuinig energielabel woning Twijzel

 • Een zuinig huis en maandelijks lagere energiekosten.
 • Een aangenaam leefklimaat: een lekker warm huis zonder tocht en kou.
 • Een huis met het milieulabel A of B stoot minder CO-2 uit.
 • De woningwaarde stijgt bij A of B label.
 • Soms recht op een duurzaamheidskorting bij de bank.
 • Er gelden verscheidene subsidies wanneer je aan de slag gaat met isolatie of zonnepanelen.
 • De energiecoach in Twijzel kan je daar ook alles over vertellen.
EnergielabelBouwjaarAanpassingen
Label A2013 – 2022Een 100% energieneutrale woning zonder gas.
Label B2002 – 2005Een warmtepomp en/of zonnepanelen.
Label C1987 – 2004Isolatie van ramen (HR+++ glas) en zonnepanelen.
Label D1972 – 1984Leg de nadruk op goede degelijke vloerisolatie.
Label E1967 – 1975Dak-, vloer- en muurisolatie, dubbel glas en zonnepanelen.
Label F1947 – 1968Nieuwe ketel en isoleren.
Label Gt/m 1935HR-ketel en isolatie.

Zoek je het goedkoopste energielabel?

Bekijk alle aanbieders en ontvang nog deze week jouw label

Isoleren van de woning

Isolatie is de belangrijkste voorwaarde voor een zuinig en comfortabel huis. Door de muren, vloer en het dak te isoleren verhinder je dat warme lucht je huis weer verlaat. Met isolatie worden de stookkosten een stuk gunstiger en dat leidt tot een fijn en comfortabel binnenklimaat. Welke onderdelen je als eerste moet isoleren is afhankelijk van de RC-waardes van de woning. De leeftijd van de woning geeft een aardige indicatie. Buren, en zeker ook vorige bewoners, weten vaak ook meer. Een bouwtechnische keuring of warmtescan kan de probleempunten goed blootleggen. In ons overzicht hieronder vind je de potentiële besparing bij een eengezinswoning met 60 m2 vloeroppervlak met een standaard hr combiketel.

Type isolatiePrijzenGasbesparingKostenbesparing
Dakisolatie€3200 – €5600855 m3€581
Vloerisolatie€1500 – €3600410 m3€279
Spouwmuurisolatie€1400 – €2450950 m3€646
HR++ glas€1700 – €2900450 m3€306
Kosten en opbrengsten bij isolatiewerkzaamheden van een standaard huis.

Ventileren

In de situatie waarbij het huis al reeds correct geïsoleerd is, is het noodzakelijk dat er altijd genoeg frisse lucht in huis kan komen. Ventilatie is van wezenlijk belang voor een gezond binnenklimaat. Zuinig en slim ventileren houdt in een prettig wooncomfort zonder veel energieverlies.

 • Winddrukgeregelde roosters: wordt door winddruk nauwer of zelfs helemaal gesloten.
 • Losse ventilatieunit: optimale efficiënte ventilatie van een enkele ruimte.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: warmt de koude lucht die binnenkomt op met de warmte van de afgevoerde lucht.
 • Ventilatiewarmtepomp i.c.m. CV/HR ketel: maakt slim gebruik van warmte die aanwezig is in de ventilatielucht voor de verwarming en warm water.

Gasgestookte CV-ketel vervangen

Een huis verwarmen vraagt veel energie (en geld). In de praktijk gaat dit vaak nog met gasgestookte HR-ketels. Je kunt kiezen voor een meer innovatieve verwarmingsbron die het mogelijk maakt om zonder gas te verwarmen. In de volgende lijst kun je verschillende voorbeelden vinden.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: Bespaart meer dan 10% op het gasverbruik.
 • Een hybride warmtepomp: betaalbaar systeem op de CV-ketel te ondersteunen.
 • Een all-electric warmtepomp: haalt energie uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt hier warmte van.
 • Zonneboiler: op een duurzame manier warm tapwater opwekken.
 • Infraroodpanelen: natuurlijke stralingswarmte in een specifieke ruimte.

Voordelen zonnepanelen

Wanneer je jouw woning hebt geoptimaliseerd weet je ongeveer hoeveel stroom je nodig hebt. De stroom die je nu nodig hebt kan je op een duurzame manier genereren door een set met zonnepanelen te laten plaatsen. Ze gaan ontzettend lang mee (tot wel 30 jaar) en ze verdienen zich razendsnel terug, vaak al binnen 7 jaar.

 • Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten het om in stroom.
 • Een pv-systeem van 10 zonnepanelen kost gemiddeld €4000 en heb je terugverdiend binnen 6,5 jaar.
 • De ongebruikte stroom kan je terugleveren aan de energieleverancier (salderen). Voor dit stukje ontvang je dezelfde prijs als je zou betalen bij de energieleverancier.

energielabel-twijzel-9286

Energielabel aanvragen voor bedrijven

Elke kantoorpand moet een energielabel kunnen overleggen bij oplevering, maar ook bij verhuur/verkoop van een bedrijfspand met een oppervlakte vanaf 50m2. Deze verordening richt zich op alle soorten utiliteitsgebouwen zoals kantoorruimtes, universiteiten, horecagelegenheden, en openbare panden zoals een ziekenhuis. Heeft het pand meer dan 100 m2 gebruiksoppervlakte, en dient ten minste 50% als kantoor? In dat geval is het plicht dat deze gebouwen in 2023 beschikken over een energielabel C. Verder moeten organisaties (bijvoorbeeld ziekenhuizen of supermarkten) die actief zijn in openbare gebouwen van 250m2 of groter het energielabel duidelijk zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld bij de receptie of ingang. Op deze website vind je ook alles over Erkend deskundige.

 • Bij de notariële overdracht van een bedrijfsruimte is zo’n energielabel een vereiste.
 • Deze wetgeving is van toepassing voor bedrijfspanden en publiek toegankelijke ruimtes van 50 m2 en groter.
 • Voor productiehallen en loodsen is hierop een uitzondering van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 m2 aan functionele ruimte (minimaal 50% als kantoor) moeten wettelijk gezien vanaf 2023 een milieulabel C of beter hebben.
 • In grote openbare gebouwen van 250m2 of groter moet elke bezoeker dit label kunnen inzien bij de ingang.

FAQ met veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat doet een energielabel?
Het energielabel geeft inzicht in de hoeveelheid energie die een woning gebruikt. Hoe energiezuiniger, hoe hoger de score op het woninglabel. De energie-index kent 7 stappen: van energielabel A/B (groen label) tot F en G (heel onzuinig).

Is het aanvragen van een energielabel verplicht?
Ja, als je jouw huis wilt verkopen of verhuren moet je inzicht bieden in wat de erkende deskundige van de woning vond. De verkoop/verhuur advertenties (makelaar) moeten dit ook bevatten. Doe je dit niet, dan kun je een boete van €170 krijgen.

Hoe is het label aan te vragen?
Voor een definitief label moet je een bekwame energiedeskundige in Twijzel bij je thuis laten komen voor een inspectie. Aan de hand van QBIS.nl zijn deze energiespecialisten te bekijken. Deze vakman moet fysiek bij je thuis komen en doorloopt een lange lijst met punten. Deze expert beslist uiteindelijk wat het label moet worden en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database. Ze versturen dit documenten via de mail en daarnaast is het op te vragen via Mijn Overheid (gemeente Achtkarspelen).

Wat bepaalt mijn energielabel?
De adviseur houdt rekening met het bouwjaar van de woning, het soort gebouw, het aantal m2 woonoppervlakte en overige onderdelen als ramen en kozijnen, hoe de woning geïsoleerd is, de aanwezige ventilatie opties en verwarmingssystemen en of er zonnepanelen of een warmtepomp aanwezig zijn. Middels deze documentatie wordt opgesteld wat de totale energiebehoefte is voor het opwarmen en koelen van woonunit en in hoeverre het huis in staat is zichzelf van stroom te voorzien. Hierna zal de definitieve labelletter verstrekt worden.

Wat betaal ik voor een energielabel?
De onkosten van het energielabel schommelen tussen de €125,00 – €420,00. De verwachte prijs wordt berekend a.d.h.v. de grootte van de woning, het aantal uur dat de adviseur bezig zal zijn en de documentatie die je paraat hebt (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Twijzel doe je door verscheidene energieadviseur naast elkaar te zetten die hun dienst aanbieden in de provincie Friesland.

Hoe kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Om dit in te zien surf je naar www.energielabel.nl. Kies huur- of koopwoning en vul de postcode (9286) en het huisnummer in de betreffende velden in. Je krijgt nu het label van jouw woning te zien. Waarschuwing: is het een voorlopig energielabel? Dit is geen officiële status en kan je dus ook niet gebruiken bij een woningoverdracht. Je moet dit dus eerst aanpassen naar een definitief woninglabel. Vind gelijk alle benodigde info: energielabel huis Twijzel opvragen.

Plaats een reactie