Energielabel Harkema

Direct energielabel aanvragen

Snel een voordelig een energielabel aanvragen voor jouw woning in Harkema? Sinds 1 januari 2015 heeft ieder huis een energielabel toegewezen gekregen. Het informatielabel laat zien hoe zuinig jouw woning is en geeft praktische mogelijkheden om het nog zuiniger te maken. Ben je van plan jouw woning te verkopen of verhuren? Dan is een definitief energielabel in Harkema verplicht. Op ons energielabel-platform ontdek je uitgebreide info over het berekenen, opvragen en aanvragen van het certificaat. In aanvulling daarop kan je hier energieadviseurs vergelijken en kan je aan de slag met nuttige informatie hoe je jouw woning energiezuiniger kunt maken.

 • De energielabels bieden inzicht in de energieprestatie van een gebouw.
 • Het is noodzakelijk bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen.
 • Er zijn 7 klassen: Energielabel A & B (heel zuinig) t/m F/G (slecht voor het milieu).
 • In het begin regelde je een VEL (vereenvoudigd label) zelf via internet. De regelgeving is in 2021 omgegooid.
 • Je plant een afspraak met een energieadviseur in Harkema die bij je thuis komt en op basis daarvan het label vaststelt.
 • Het document – inclusief suggesties om de woning te verduurzamen – kost gemiddeld tussen de €120,00 – €390,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Harkema

Zo’n energielabel laat zien hoe het gesteld is met de hoeveelheid energie die een woning gebruikt. Alle woningbezitters ontvingen in 2015 een voorlopig energielabel. Wanneer je jouw huis wilt verhuren of verkopen, dan is een definitief energielabel verplicht. In 2021 hanteert de overheid een nieuwe werkwijze wat door specialisten ook wel NTA8800 wordt genoemd. Daarom moet je een erkend deskundige energieadviseur verzoeken langs te komen. Deze adviseur komt bij je thuis en berekent de energieprestatie van de woning. De kosten zijn daardoor een stuk hoger. In het gedeelte hieronder bieden wij informatie over hoe je het voordelig energielabel in Harkema aanvraagt.

In vijf stappen het energielabel aanvragen

 1. Vergelijk energiedeskundigen

  Via centraalregistertechniek.nl vind je alle gecertificeerde energieadviseurs die het energielabel mogen bepalen. Neem als basis je postcode (9281) om een erkend deskundige in Harkema op te vragen.

 2. Bereid je voor op de afspraak

  Tik op een energie-specialist en kies een dag en tijdstip. Het is handig als je alle benodigde gegevens van de woning kunt laten zien. Waar vaak om gevraagd wordt zijn bouwtekeningen, EPC-berekeningen facturen van verbetermaatregelen.

 3. Het onderzoek

  De erkend energiedeskundige bezoekt jou op locatie en kijkt hoe het gesteld is met de isolatie en duurzame verwarmingsbronnen. Het is aan te raden hierbij aanwezig te zijn.

 4. Label registratie

  De EP-adviseur in Harkema beslist uiteindelijk wat het label moet worden en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform.

 5. Het label via internet bekijken

  Na registratie ontvangt men per email een PDF van het document met alle resultaten en verbeterpunten van de woning. Het label is 10 jaar geldig en dien je te overhandigen wanneer je de woning gaat verhuren of verkopen. Via de online omgeving van de overheid (DigiD inlog noodzakelijk) is het ook op te vragen.

Heb jij een particulier energielabel nodig?

Vergelijk energieadviseurs en vind de laagste prijs

Prijzen van een definitief energielabel

De doorsnee tarieven voor een definitief energielabel komen uit tussen de €150,00 – €395,00. In het overzicht hieronder tref je de huidige kosten van een energielabel deskundige Harkema. Wil je dit direct regelen? Klik hier om de verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Bekijk ook adviseurs in De Westereen, Feanwâlden, Suwâld, Earnewâld en Garyp. De geschatte prijzen kunnen berekend worden d.m.v. een aantal onderdelen.

 1. Type en leeftijd woning (hoekwoning, villa, appartement, twee-onder-een kap, tussenwoning).
 2. Het aantal uur dat de bouwinspecteur bezig zal zijn.
 3. De informatie die voorhanden is (tekeningen en facturen van renovaties).
 4. De uiteindelijk energiecoach die het werk gaat doen.
WoningGroottePrijzen
Klein appartement60 m2€ 183,00
Rijtjeshuis100 m2€ 202,00
Twee-onder-een kap165 m2€ 270,00
Losse woning190 m2€ 366,00
Kostenoverzicht woninglabel Harkema.

De beste energieadviseurs in Harkema vergelijken

Ook direct het definitieve energielabel aanvragen? Dan maak je een afspraak met een erkend deskundige energielabel Harkema. De juiste plek om een energieadviseur te zoeken is https://www.centraalregistertechniek.nl. Daar open je het QBISnl register. Hierin vergelijk je bekwame specialisten (BRL9500). Om snel iets af te spreken tref je in de tabel hieronder een overzicht met erkende specialisten waar je eenvoudig een woninginspectie kunt aanvragen voor een scherp tarief.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

In 4 stappen een duurzame woning

Heb jij een woning met een rood of oranje label, en wil jij besparen op de energiekosten door een betere energieprestatie? Met het toepassen van energiebesparende maatregelen kan je feitelijk iedere woning verbouwen naar een huis met label A of B. Het aanbrengen van de juiste isolatie is het startpunt. Op die manier geef je jouw woning een warme jas en zorg je dat de warmte ook echt in de woning blijft. Zodra dit in orde is leg je de nadruk op eigen energieopwekking. Je leest hier ook alle informatie over Voorlopig energielabel.

Advies: Op de informatieve website Verbeteruwhuis.nl controleer je – na het beantwoorden van wat vragen – duidelijke verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Doe hier de check.

Voordelen van een zuinig energielabel woning Harkema

 • Een duurzame woning en besparen op de maandelijkse energielasten.
 • Een gezond wooncomfort: geen tocht meer bij de ramen.
 • Een woning met label A of B draagt bij aan een beter milieu.
 • Waarde van de woning stijgt.
 • Sommige hypotheekverstrekkers bieden een duurzaamheidskorting.
 • Je kunt gebruik maken van forse subsidies wanneer je investeert in een groener label.
 • De energiecoach in Harkema kan hierin een adviserende rol spelen.
EnergielabelBouwjaarVerbeteropties
Label A2014 – 2022Zet de laatste puntjes op de i: loop alle apparaten na.
Label B2001 – 2008Het laten plaatsen van een warmtepomp en/of zonnepanelen.
Label C1983 – 2002HR-glas op woon- en slaapkamer.
Label D1972 – 1985Probeer te beginnen met een goede vloerisolatie.
Label E1968 – 1974HR-ketel, isolatie en zonnepanelen.
Label F1951 – 1970Isoleren en verwarmingsketel vervangen.
Label Gt/m 1942Vloer-, dak- en spouwmuurisolatie.

Snel het goedkoopste energielabel regelen?

Bekijk alle aanbieders en regel het binnen 1 week

Isoleer je woning

Isolatie is met afstand de belangrijkste factor voor een “groene” woning. Door goede isolatie van spouwmuur, dak en kruipruimte verhinder je dat warme lucht zomaar verdwijnt. Hierdoor bespaar je op de maandelijkse stookkosten en dat leidt tot een prettige leefomgeving. Waar je moet beginnen is vooral afhankelijk van de RC-waardes van de woning. Het bouwjaar van het huis geef inzicht in de vermoedelijke staat. Bekijk ook bouwtekeningen en informeer bij de vorige bewoners. Een bouwtechnische keuring of een thermografische inspectie laat zien of en waar een woning warmte verliest. In het schema hierna zoek je eenvoudig naar de besparingen die mogelijk gerealiseerd kan worden bij een eengezinswoning met 60 m2 vloeroppervlak met een hoog rendement ketel.

Manier van isolerenPrijsGasbesparing (jaar)Besparing
Dakisolatie€3300 – €6000835 m3€534
Vloerisolatie€2000 – €3900390 m3€250
Spouwmuurisolatie€1450 – €2150930 m3€595
HR++ glas€1500 – €2650430 m3€275,2
Kosten en opbrengsten van het isoleren van een gemiddelde eengezinswoning.

Ventileren

Op het moment dat je beschikt over een goed geïsoleerde woning, moet je zorgen dat er altijd genoeg frisse lucht in huis kan komen. Ventilatie is belangrijk voor een aangenaam wooncomfort. Slim en zuinig ventileren betekent een prettig leefklimaat, waarbij er slechts weinig warmteverlies plaatsvindt.

 • Zelfregelende roosters: roosters in de ramen of kozijnen reageren op de winddruk.
 • Losse ventilatieunit: afzonderlijke ruimte doelgericht ventileren.
 • Balansventilatie met WTW: win warmte uit de woning terug door het opnieuw in de woning te blazen.
 • Ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: maakt slim gebruik van warmte die aanwezig is in de ventilatielucht om je huis te verwarmen.

Alternatieven van de CV-ketel

Een huis verwarmen kost veel energie (vooral veel gas). Doorgaans wordt hiervoor een HR-ketel op gas gebruikt. Je kunt kiezen voor een meer innovatieve verwarmingsbron waardoor je nauwelijks tot geen gas meer nodig hebt. Hieronder bieden we een aantal suggesties.

 • Moderne HR-combiketel: een veel hoger rendement dan traditionele CV-ketels.
 • Een hybride warmtepomp: verwarmingssysteem dat samenwerkt met de normale gas cv-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: met name interessant bij woningen die erg goed geïsoleerd zijn.
 • Zonneboiler: zorgt op een duurzame manier voor warm tapwater.
 • Infraroodpanelen: een sfeervol paneel dat werkt d.m.v. stralingswarmte.

Zonnepanelen op het dak

Zodra je aanpassingen hebt doorgevoerd kan je de totale stroombehoefte berekenen. De totale stroom kan je op een duurzame manier genereren door een set met zonnepanelen te laten plaatsen. Ze gaan ontzettend lang mee (tot wel 30 jaar) en na gemiddeld 7 jaar zijn ze terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dat om in energie.
 • Een compleet pakket met 10 zonnepanelen kost gemiddeld €4600 en verdien je snel terug, vaak al binnen 7,5 jaar.
 • De stroom die over is en je niet verbruikt lever je terug aan het elektriciteitsnet (salderen). Over dit stukje stroom ontvang je dezelfde prijs als jij betaalt aan de leverancier, je streept het dus tegen elkaar weg.

energielabel-harkema-9281

Snel een energielabel voor bedrijfspand aanvragen

Elke kantoorpand moet een energielabel kunnen overleggen bij oplevering, maar ook bij verhuur/verkoop van een zakelijk pand (indien groter dan 50 m2). De regel is van toepassing op alle utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, universiteiten, hotels, en publieke gebouwen zoals stations. Is het gebouw groter dan 100m2, en is daarvan meer dan 50% toegeschreven als kantoorplekken? In die situaties moeten deze panden per 2023 ten minste energielabel C hebben. Daarnaast moeten (overheids)organisaties die actief zijn in openbare gebouwen met een oppervlakte van ten minste 250 m2 dit energielabel zichtbaar tonen, bijvoorbeeld bij de ingang. Lees ook meer over Bouwkundige keuring.

 • Bij oplevering of verhuur/verkoop van zakelijke panden ben je verplicht om een geldig energielabel te tonen.
 • Dit geldt voor vrijwel alle bedrijfspanden, ziekenhuizen, overheidsgebouwen en winkels.
 • Voor loodsen en productiehallen geldt er een ontheffing.
 • Bedrijfsgebouwen die groter zijn dan 100 m2 (met minimaal 50% als kantoorfunctie) moeten in 2023 verplicht milieulabel C hebben.
 • In grotere publieke ruimtes met een oppervlakte van meer dan 250 m² moet het label goed zichtbaar zijn voor bezoekers.

Lees de veelgestelde vragen (FAQ) over het woninglabel

Wat betekent een energielabel?
Het energielabels biedt inzicht in hoe energiezuinig een woning is. Hoe minder energie er nodig is voor het verwarmen van de woning, hoe groener het label. De energie-index start bij energielabel A of B (groen label) tot de slechtste label F/G (niet milieuvriendelijk).

Is voor iedereen een energielabel verplicht?
Ja, wanneer jij het huis verhuurt of verkoopt moet jij duidelijk kunnen maken wat het label is van jouw huis is. Deze gegevens moeten vermeld worden in de advertenties (makelaar). Beschik je niet over een label, dan riskeer je als verkoper/verhuurder een boete van €170.

Hoe vraag ik voor mijn huis een label aan?
Voor dit document moet je een gecertificeerde energiedeskundige in Harkema uitnodigen. Op de website Qbis.nl zijn deze energiespecialisten te bekijken. De expert zal thuis langskomen en inspecteert de gehele woning. De adviseur beslist uiteindelijk wat het label moet worden en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database. De definitieve berekeningen ontvang je per mail en via Mijn Overheid kan jij het later ook weer opvragen (gemeente Achtkarspelen).

Welke factoren bepalen mijn energielabel?
De adviseur kijkt naar de leeftijd van de woning, het type huis, het aantal m2 woonoppervlakte en overige onderdelen als wat voor glas er in de ramen zit, de mate van isolatie, de aanwezige ventilatie opties en verwarmingssystemen en de aanwezigheid van energiebesparende producten zoals een WTW, zonneboiler of zonnepanelen. Op basis van deze gegevens wordt gecalculeerd wat de totale energiebehoefte is voor de centrale verwarming van het appartement en voor welk % de woning zelfvoorzienend is. Hierna wordt het labelletter geregistreerd.

Wat kost een energielabel?
De tarieven van een energielabel schommelen tussen de €170,00 – €440,00. De definitieve prijs wordt bepaald door het soort woning, de tijd die de adviseur nodig heeft en de documentatie die je paraat hebt (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Harkema is het voordeligst te realiseren door veel energiebedrijven te contacteren die hun dienst aanbieden in de provincie Friesland.

Hoe kan ik snel mijn huidige energielabel opvragen?
Hiervoor bezoek je de overheidswebsite energielabel.nl. Kies huur- of koopwoning en vul de postcode (9281) en het huisnummer in de zoekbalk in. De website toont direct het huidige label. Goed om te weten: krijg je een voorlopig energielabel te zien? Dit is geen officieel document en kan je dus ook niet gebruiken bij een woningoverdracht. Je moet dit dus eerst aanpassen naar een definitief woninglabel. Krijgt direct inzicht: energielabel huis Harkema opvragen.

Plaats een reactie