Energielabel Oldambt

Direct energielabel aanvragen

Snel een voordelig een energielabel aanvragen voor jouw woning in Oldambt? Vanaf 2015 heeft iedere woning een energielabel toegewezen gekregen. Het label geeft een indicatie van hoeveel energie jouw woning verbruikt en geeft praktische verbeterpunten om het te verduurzamen. Gaat jouw woning in de verkoop? Dan is een definitief energielabel in Oldambt verplicht. Op onze vergelijkingssite vind je actuele info over de aanvraag van een nieuw label. In aanvulling daarop is er ruimte om energieadviseurs te vergelijken en hebben wij handige tips & tricks bij het verduurzamen van jouw woning.

 • Krijg inzicht in de energieprestaties van een woning met het energielabel.
 • Het is verplicht bij een woningoverdracht (bijvoorbeeld verkoop of verhuur).
 • We delen het op in 7 categorieën: Energielabel A of B (zuinig) t/m F/G (erg onzuinig).
 • In het begin was het mogelijk zelf een VEL (vereenvoudigd label) op te vragen. De regering heeft de werkwijze aangepast.
 • De woningeigenaar maakt een afspraak met de energieadviseur in Oldambt die het huis inspecteert en op basis daarvan het label vaststelt.
 • Het keurmerk – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – kost tegenwoordig tussen de €190,00 & €375,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Oldambt

Het energielabel vertelt iets over de mate waarin een huis energiezuinig is. Alle woningeigenaar hebben in 2015 een voorlopig energielabel gekregen. Als je jouw woning gaat verkopen of verhuren, is een definitief energielabel noodzakelijk. In 2021 is er een nieuwe manier waarbinnen het label wordt opgesteld (NTA8800). Je moet nu een bevoegde energieadviseur verzoeken te komen kijken. Deze vakman komt langs en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. Door deze nieuwe methode zijn de kosten een stuk hoger. In het gedeelte hieronder bieden wij informatie over hoe je het voordelig energielabel in Oldambt kunt aanvragen.

Een particulier woning energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Vind een energiedeskundige

  Via het platform centraalregistertechniek.nl doorzoek je alle bevoegde energieadviseurs die een energielabel mogen registreren. Vul je postcode in (9672) om een erkend deskundige in Oldambt te vergelijken.

 2. Voorbereiding

  Informeer bij een van de aangesloten adviseurs en plan een afspraak in. Het is voor beide partijen waardevol wanneer je de belangrijke gegevens van je woning paraat hebt. Onder andere bouwtekeningen en EPC-berekeningen.

 3. Bezoek op locatie

  Deze erkend energiedeskundige komt fysiek bij je thuis en doorloopt een lange lijst met punten. Het bezoek duurt ongeveer 2 uur.

 4. Inschrijven van het label

  De EP-adviseur in Oldambt maak zijn of haar berekening, bepaalt het label en voert de registratie door in de het EP-Online systeem.

 5. Inzicht in jouw label

  Na afloop van de inspectie krijg jij per mail een PDF van het label met daarin uitleg en concrete energiebesparende maatregelen. Het document heeft een geldigheidsduur van 10 jaar en dien je over te dragen aan een geïnteresseerde koper. Je kunt het ook bekijken in MijnOverheid.

Een particulier energielabel nodig?

Bekijk energieadviseurs en maak gebruik van de aanbieding!

Gemiddelde kosten energielabel

De prijzen van een definitief energielabel variëren tussen de €200,00 en €410,00. In het bijgesloten overzicht vind je de gemiddelde tarieven van een energielabel deskundige Oldambt. Wil je dit direct regelen? Klik hier om direct de (lokale) aanbieders te bekijken. Check ook adviseurs in Pekela, Veendam, Midden-Groningen, Borger-Odoorn en Stadskanaal. De kosten komen tot stand door meerdere zaken.

 1. Hoe groot het huis is (hoekwoning, twee-onder-een kap, tussenwoning, vrijstaand, villa).
 2. De tijd (in uren) die de bouwinspecteur bezig is.
 3. De reeds aanwezige details van de woning (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen).
 4. Het werkgebied & locatie van de energiecoach.
Soort woningWoonruimte (m2)Tarieven
Appartement65 m2€ 162,00
Rijtjeswoning110 m2€ 205,00
Geschakelde woning150 m2€ 291,00
Losse woning175 m2€ 355,00
Gemiddelde kosten woninglabel Oldambt.

Erkend deskundige in Oldambt vergelijken

Ook direct dit definitief energielabel aanvragen? Om dit te regelen heb je nodig een erkend deskundige energielabel Oldambt. Het platform om deze vakmannen te treffen is www.centraalregisterTechniek.nl. Op deze pagina vind je een link naar het QBISnl register. Daar staan alle namen en gegevens van gecertificeerde experts (BRL9500). Om gebruik te maken van een aanbieding doorzoek je hieronder een overzicht met erkende specialisten waar je gemakkelijk een afspraak kunt maken voor gunstige prijzen.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Naar label-B woning in 4 stappen

Heb jij een label E, F of G woning, en wil je de maandelijkse lasten verlagen door de energieprestatie te verbeteren?Middels de juiste energiebesparende maatregelen kan men praktisch elk huis omturnen tot een woning met label B. Aan de basis staat altijd isoleren. Daarmee weet je zeker dat het in de winter lekker warm blijft, en in de zomer heerlijk koel. Zodra dit in orde is ga je juist verder in op het zelf energie opwekken. Je kunt hier ook aanvullende informatie vinden over Energielabel A / A++.

Let op: Op de informatieve website https://www.verbeteruwhuis.nl check je – nadat je de vragenlijst hebt ingevuld – gerichte verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Check de potentiële besparing.

De belangrijkste voordelen van een zuinig energielabel woning Oldambt

 • Een zuinig huis en een structureel lage energierekening.
 • Een comfortabel binnenklimaat: geen tocht meer bij de ramen.
 • Een B- of A woning draagt bij aan een beter milieu.
 • De waarde van het huis neemt toe.
 • Sommige banken verstrekken een rentekorting.
 • Er gelden verscheidene subsidies op het moment dat je jouw huis verduurzaamt.
 • De energiecoach in Oldambt is de juiste persoon om je hier bij te helpen.
EnergielabelBouwjaarVerbeterpunten
Label A2009 – 2024Volledig elektrische warmtepomp + zonnepanelen plaatsen.
Label B2002 – 2006Duurzaam de woning verwarmen met een warmtepomp.
Label C1984 – 2003HR 107 combiketel, zonnepanelen en HR++ glas.
Label D1974 – 1982De cv ketel vervangen voor een combiketel.
Label E1965 – 1978Grondig isoleren en leggen van zonnepanelen.
Label F1950 – 1968Vloer, dak en muren isoleren.
Label Gt/m 1929Vloer-, dak- en spouwmuurisolatie.

Snel het goedkoopste energielabel regelen?

Bekijk alle aanbieders en regel direct de aanvraag van jouw woninglabel

Isoleren

Isolatie vormt het belangrijkste onderdeel van een energiezuinig huis. Met grondige isolatie vermijd je dat de warmte in jouw woning je huis weer verlaat. Met isolatie worden de stookkosten een stuk gunstiger en dat leidt tot een comfortabele leefomgeving. Waar je moet beginnen is vooral afhankelijk van de huidige isolatietoepassingen in huis. Het jaar waarin het huis is gebouwd is vaak een goede indicator hiervoor. Vraag ook wat de vorige eigenaar heeft gedaan. Een bouwtechnische keuring of een thermografische inspectie laat zien waar het aan isolatie ontbreekt. In onderstaand schema bieden wij de mogelijke besparing voor een gemiddelde eengezinswoning met een hoogrendementsketel.

Isolatie optiesPrijzenGasbesparing (jaar)Kostenbesparing
Dakisolatie€3600 – €5200970 m3€660
Vloerisolatie€2000 – €3800390 m3€265
Spouwmuurisolatie€1200 – €2300815 m3€554
HR++ glas€2000 – €2800500 m3€340
De totale kosten en opbrengsten bij isolatie van gemiddelde eengezinswoning (60m2).

Ventileren

Als een gebouw al volledig is geïsoleerd, moet je zorgen dat er gekeken wordt naar de opties voor frisse lucht. Ventilatie is cruciaal voor een aangenaam leefklimaat. Zuinig en slim ventileren betekent een gezonde leefomgeving waarbij er warmte uit de vervuilde lucht wordt teruggewonnen.

 • Zelfregelende roosters: Reageren slim op de wind en passen daar luchttoevoer op aan.
 • Losse ventilatieunit: regelt de ventilatie in één ruimte.
 • Balansventilatie met WTW: warmt de koude lucht die binnenkomt op met de warmte van de afgevoerde lucht.
 • Ventilatiewarmtepomp met HR:ketel: benut slim de warmte uit de ventilatielucht en ondersteunt zodoende de CV-ketel.

CV-ketel vervangen

Een huis verwarmen kost het meeste energie. De meeste woningen hebben nog een HR-ketel op gas. Kies voor een duurzaam alternatief waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. Hieronder bieden we een aantal suggesties.

 • Nieuwe HR107 ketel: Stil, compact, veilig en werkt erg efficiënt.
 • Een hybride warmtepomp: combinatie van een cv-ketel met een warmtepomp.
 • Een all-electric warmtepomp: haalt energie uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt hier warmte van.
 • Zonneboiler: gesloten systeem waarbij zonnecollectoren het water verwarmen.
 • Infraroodpanelen: natuurlijke stralingswarmte in een specifieke ruimte.

Stroom opwekken met zonnepanelen

Nadat je jouw woning hebt geïsoleerd en voorzien hebt van een nieuwe HR-ketel of warmtepomp kan je uitrekenen hoeveel kwH-stroom je nodig hebt. De stroom die je nu nodig hebt kan je zelf opwekken met behulp van zonnepanelen op je dak. De huidige panelen gaan gemakkelijk 30 jaar of langer mee en ze verdienen zich razendsnel terug, vaak al binnen 7 jaar.

 • Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten het om in stroom.
 • Een compleet pakket met 10 zonnepanelen kost om en nabij de €4900 en verdien je terug in 8 jaar.
 • Stroom die je niet verbruikt kan je automatisch aan het net terugleveren (salderen). Daarvoor krijg je hetzelfde tarief als waarvoor jij het bij de energieleverancier inkoopt.

energielabel-oldambt-9672

Energielabel voor bedrijven

Je dient te beschikken over een energielabel voor een kantoor bij verkoop, verhuur en oplevering van een zakelijk pand (indien groter dan 50 m2). Deze verordening is in het leven geroepen voor utiliteitsgebouwen als kantoorruimtes, onderwijspanden, hotels, en openbare panden zoals verzorgingshuizen. Beschikt het gebouw over meer dan 100 m2 ruimte, en is daarvan meer dan 50% toegeschreven als kantoor? In dat kader moet het gebouw begin 2023 minimaal energielabel C hebben. Verder moeten winkels en bedrijven die werkzaam zijn in publieke ruimtes van meer dan 250 m2 het label duidelijk zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld naast de receptie. Lees ook meer over Bouwkundige keuring.

 • Bij verkoop, verhuur of oplevering van zakelijke panden is een energielabel verplicht.
 • Deze verplichting geldt bij bedrijfspanden en ruimtes met een oppervlak van meer dan 50 m2.
 • Voor loodsen en productiehallen gelden andere regels.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 m2 aan functionele ruimte (met minimaal 50% als kantoorfunctie) moeten met ingang van 2023 verplicht milieulabel C hebben.
 • In publieke gebouwen met een oppervlakte van ten minste 250 m2 moet het label goed zichtbaar zijn voor bezoekers.

Lees de veelgestelde vragen (FAQ) over het woninglabel

Wat is een energielabel?
Het energielabel geeft inzicht in de energieprestatie van een woning. Hoe efficiënter de woning verwarmd wordt, hoe aantrekkelijker het woninglabel wordt. De energie-index kent 7 stappen: van energielabel A/B (zuinig) tot G (zeer hoog verbruik).

Is voor iedereen een energielabel verplicht?
Ja, als je een gebouw in de verkoop of verhuur gaat zetten moet je inzicht bieden in welk energielabel de woning heeft. De verkoop/verhuur advertenties (makelaar) moeten dit ook bevatten. Is er geen geregistreerd label, dan zijn boetes van €170 op te leggen door de autoriteit.

Hoe kan ik het label aanvragen?
Voor een officieel label moet je een bekwame energiedeskundige in Oldambt uitnodigen. Door gebruik te maken van Qbis.nl bekijk je snel de energiespecialisten in de buurt. De specialist zal thuis langskomen bekijkt de aanwezige isolatie en de installaties. Deze specialist komt met een eindoordeel en registreert deze in de database EP-Online. Je ontvangt het document als PDF en in Mijn Overheid is het zelf te downloaden (gemeente Oldambt).

Hoe wordt een definitief energielabel vastgesteld?
Een vakman checkt de leeftijd van de woning, het type huis, oppervlakte en andere woningkenmerken zoals kozijnen (hout/kunststof) + ramen, de toegepaste isolatie, de ventilatie en verwarming oplossingen in het gebouw en of het huis een warmtepomp of zonnepanelen heeft. Op basis daarvan berekent de deskundige hoeveel energie nodig is voor de centrale verwarming van jouw huis en welk percentage zelf opgewekt wordt. Vervolgens wordt de labelletter definitief vastgesteld.

Wat kost een energielabel?
De prijzen van je energielabel liggen vaak tussen de €125,00 en €415,00. De investering wordt bepaald door het woonoppervlakte, het aantal uren dat de adviseur nodig heeft en de beschikbare documentatie (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Oldambt is over het algemeen gunstiger door lokale energiebedrijven te benaderen die actief zijn in en rondom de provincie Groningen.

Hoe kan ik snel mijn huidige energielabel opvragen?
Daarvoor kan je het beste gaan naar energielabel.nl van de overheid. Kies huur- of koopwoning en voer jouw postcode (9672) en huisnummer plus eventueel toevoeging in. Je krijgt nu het label van jouw woning te zien. Kijk uit: laat het systeem een voorlopig energielabel zien? Dit is geen officiële status en kan je niet gebruiken als je jouw woning gaat verkopen. Je moet dit dus eerst aanpassen naar een definitief label. Wacht niet langer: energielabel huis Oldambt opvragen.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie