Energielabel Stadskanaal

Direct energielabel aanvragen

Wil je graag een energielabel aanvragen voor jouw woning in Stadskanaal? Met ingang van 1 januari 2015 heeft ieder huis een energielabel toegewezen gekregen. Dit keurmerk geeft een indicatie van hoe energiezuinig een woning is en geeft gerichte opties om de woning nog energiezuiniger te maken. Gaat jouw woning in de verkoop? Dan is een definitief energielabel in Stadskanaal verplicht. Op www.energielabelprijzen.nl lees je praktische informatie over het aanvragen van een nieuw certificaat. Daarnaast bekijk je hier (lokale) energieadviseurs en bekijk je een stappenplan om jouw woning energiezuiniger te maken.

 • Het energielabel laat zien hoe zuinig jouw woning is, en hoe je dit kunt verbeteren.
 • Het is verplicht bij een transactiemoment (verkoop, verhuur en oplevering).
 • Er zijn 7 categorieën: Energielabel A/B (erg milieuvriendelijk) t/m F/G (hoog verbruik).
 • Voorheen was het mogelijk zelf een VEL (vereenvoudigd label) op te vragen. Sinds 2021 is daar verandering in gekomen.
 • De woningeigenaar maakt een afspraak met de energieadviseur in Stadskanaal die de kenmerken van de woning bekijkt en het label vaststelt.
 • Het document – inclusief suggesties om de woning te verduurzamen – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €100,00 & €400,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Stadskanaal

Het energielabel geeft een indicatie van de energieprestatie van een woning. Alle woningbezitters kregen van de overheid in 2015 een voorlopig energielabel. Wanneer je overgaat tot verkoop of verhuur van je woning, dan moet je een definitief energielabel kunnen overhandigen. Per 2021 is er een nieuwe methode die we ook wel kennen als NTA8800. Je moet nu een bevoegde energieadviseur verzoeken te komen kijken. Deze energie-deskundige bezoekt jou op locatie en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. Door deze nieuwe methode zijn de kosten een stuk hoger. Hieronder bekijk je hoe je zo’n voordelig energielabel in Stadskanaal regelt.

Energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Zoek een energiedeskundige

  Op de website www.centraalregistertechniek.nl vind je alle officiële energieadviseurs die het energielabel mogen opmaken. Het beste kun je een postcode gebruiken (9502) om een erkend deskundige in Stadskanaal op te sporen.

 2. Afspraak maken en voorbereiden

  Ga vervolgens verder naar een energie-expert en bel of mail voor een afspraak. Bereid je goed voor: zorg dat je alle relevante gegevens van je woning paraat hebt. Denk aan bouwtekeningen, EPC-berekeningen en bestekken.

 3. Bezoek op locatie

  Een erkend energiedeskundige komt fysiek bij je thuis en analyseert de actuele situatie op energiegebied. Het is aan te raden hierbij aanwezig te zijn.

 4. Registratie van het label

  De EP-adviseur in Stadskanaal rekent alles door, bepaalt het label en voert de registratie door in de het EP-Online systeem.

 5. Database met labels bekijken

  Wanneer alles achter de rug is ontvangt men per email een PDF van het informatielabel met een uitgebreide samenvatting en concrete energiebesparende maatregelen. Het document heeft een geldigheidsduur van 10 jaar en moet je laten zien aan een geïnteresseerde koper. Via de online omgeving van de overheid (DigiD inlog noodzakelijk) is het ook op te vragen.

Alles weten over een particulier energielabel?

Zoek naar energieadviseurs en profiteer van aantrekkelijke tarieven

Prijzen van een definitief energielabel

De onkosten voor een definitief energielabel liggen vaak tussen de €150,00 & €355,00. In het overzicht hieronder vind je de huidige kosten van een energielabel deskundige Stadskanaal. Meteen een afspraak inplannen? Klik hier om direct de (lokale) aanbieders te bekijken. Zoek ook adviseurs in Tynaarlo, Aa en Hunze, Midden-Drenthe, Assen en Noordenveld. De geschatte kosten kunnen berekend worden d.m.v. verscheidene factoren.

 1. Categorie woning (vrijstaand, tussenwoning, hoekwoning, twee-onder-een kap, villa).
 2. De hoeveelheid uur die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen of het bestek).
 4. De energiecoach of adviseur die je kiest.
Soort woningM2 woonoppervlakteKostprijs
Klein appartement75 m2€ 184,00
Tussenwoning115 m2€ 218,00
Hoekwoning140 m2€ 281,00
Losse woning200 m2€ 364,00
Kostenoverzicht woninglabel Stadskanaal.

Toonaangevende energieadviseurs in Stadskanaal vergelijken

Wil jij snel het definitieve energielabel aanvragen? Dan maak je een afspraak met een erkend deskundige energielabel Stadskanaal. Het platform om deze vakmannen te treffen is CentraalregisterTechniek.nl. Op deze pagina vind je een link naar het QBISnl register. Hier staan alle namen en gegevens van erkend deskundige inspecteurs (BRL9500). Om gebruik te maken van een aanbieding check je in het overzicht hierna een aantal uitgelichte adviseurs waar je direct een milieulabel kunt regelen tegen een scherpe prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Stappenplan om je woning te verduurzamen

Gebruikt jouw huis veel energie, en wil jij graag verduurzamen en daarmee de energieprestatie verbeteren? Door gebruik te maken van energiebesparende maatregelen kan je ook jouw woning transformeren naar een label-B huis. Start altijd met de juiste isolatie. Hierdoor is het zeker dat de gewonnen warmte niet zomaar de woning verlaat. Bij de fase daaropvolgend leg je de nadruk op het zelf energie opwekken. Je kunt hier ook meer vinden over Energielabel hypotheek.

Adviezen: Op de website https://www.verbeteruwhuis.nl zie je – nadat je wat vragen hebt beantwoord – gerichte verbeteropties voor een beter energielabel. Check de potentiële besparing.

Bekijk de voordelen van een zuinig energielabel woning Stadskanaal

 • Een milieuvriendelijke woning met een lagere energierekening.
 • Een prettig leefklimaat: het hele jaar een aangename temperatuur in huis.
 • Het woninglabel A of B draagt bij aan een beter milieu.
 • Tot wel 20% hogere woningwaarde.
 • Sommige banken verstrekken een rentekorting.
 • Je kunt gebruik maken van meerdere subsidies om een huis milieuvriendelijker te maken.
 • De energiecoach in Stadskanaal kan je hierbij helpen.
EnergielabelBouwjaarPunten van aandacht
Label A2012 – 2024Met warmtepomp en zonnepanelen een energieneutrale woning.
Label B1998 – 2006Duurzaam de woning verwarmen met een warmtepomp.
Label C1985 – 1999Laat de muren en het dak goed isoleren (en plaats zonnecellen).
Label D1974 – 1982Isolatie van de begane grondvloer.
Label E1970 – 1978Isolatie, dubbel glas + HR-ketel en zonnepanelen.
Label F1951 – 1966Isoleren en verwarmingsketel vervangen.
Label Gt/m 1941Isoleren van de (spouw) muren, dak en vloer.

Snel het goedkoopste energielabel regelen?

Vergelijk adviseurs en vraag het nog deze week aan

Isoleren

Isolatie vormt het belangrijkste onderdeel van een warme en zuinige woning. Door goede isolatie van muren, bodem en/of dak voorkom je dat de warmte in huis weer kan ontsnappen. Dankzij isolatie zullen de stookkosten verminderen en heb je ook een aangenaam en prettig klimaat. Waar je als eerste moet beginnen hangt af van de huidige staat van de woning. De leeftijd van de woning zegt vaak al veel over de mate van isolatie. Je kunt ook informeren bij andere woningen in de buurt. Een bouwtechnische keuring of warmtescan toont hoe het zit met het warmteverlies van je woning. In de lijst hieronder bieden wij de potentiële besparing bij een eengezinswoning met 60 m2 vloeroppervlak met een hr combiketel.

IsolatieKostenBesparing gas (m3)Besparing in €
Dakisolatie€3000 – €5600945 m3€699
Vloerisolatie€1200 – €3200365 m3€270
Spouwmuurisolatie€1450 – €2100790 m3€585
HR++ glas€1800 – €2750475 m3€352
Onkosten en opbrengsten bij isolatiewerkzaamheden van een standaard huis.

Ventileren

Als de isolatie in huis voldoende is, is het aan te raden dat er voldoende frisse lucht in de woning komt. Ventilatie is noodzakelijk voor een comfortabel wooncomfort. Slim en zuinig ventileren wil zeggen een optimaal binnenklimaat zonder dat je veel energie verliest.

 • Winddrukgeregelde roosters: wordt door winddruk nauwer of zelfs helemaal gesloten.
 • Lokale ventilatie-unit: voor de ventilatie van aparte ruimtes.
 • Balansventilatie met WTW-unit: win warmte uit de woning terug door het opnieuw in de woning te blazen.
 • Ventilatiewarmtepomp i.c.m. CV/HR ketel: maakt gebruik van de warme ventilatielucht om je huis te verwarmen.

CV-ketel zonder gas?

Het verwarmen van de woning vergt veel energie, met name gas. De meeste woningen hebben nog een HR-ketel op gas. Je kunt kiezen voor een meer innovatieve verwarmingsbron om je woning warm te stoken zonder gas. In de lijst hieronder kun je verschillende voorbeelden vinden.

 • Moderne HR-combiketel: Bespaart meer dan 10% op het gasverbruik.
 • Een hybride warmtepomp: perfecte tussenstap op weg naar een energieneutrale woning.
 • Een all-electric warmtepomp: 100% verwarmen op stroom (gasverbruik naar 0).
 • Zonneboiler: zet energie van de zon om in warm water.
 • Infraroodpanelen: geeft direct warmte af voor een aantal m2.

Zonnepanelen aanschaffen

Wanneer je de verbeteropties voor jouw woning hebt geïmplementeerd kan je de totale stroombehoefte berekenen. De benodigde energie kan je op een duurzame manier genereren door te investeren in zonnepanelen. Ze gaan ontzettend lang mee (tot wel 30 jaar) en de geschatte terugverdientijd is maar 7 jaar.

 • Zonnepanelen wekken stroom op bij daglicht.
 • Een compleet pakket met 10 zonnepanelen koop je vanaf €4600 en heb je terugverdiend binnen 6 jaar.
 • Stroom die je niet verbruikt gaat naar het net (salderen). Over dit stukje stroom krijg je dezelfde prijs als waarvoor jij het hebt ingekocht.

energielabel-stadskanaal-9502

Hoe zit het met een energielabel voor bedrijven?

Een geldig energielabel voor je bedrijf is nodig wanneer er een verkoop- of verhuurcontract wordt opgesteld van een bedrijfspand met een oppervlakte vanaf 50m2. De noodzaak richt zich op alle soorten utiliteitsgebouwen zoals kantoorgebouwen, sportgebouwen, hotels, en openbare panden zoals gemeentehuizen. Is het gebouw groter dan 100m2, en is daarvan meer dan 50% toegeschreven als kantoorgebouw? Op dat moment moet het gebouw begin 2023 ten minste energielabel C hebben. Tevens moeten organisaties (bijvoorbeeld ziekenhuizen of supermarkten) in publieke gebouwen met een ruimte van minimaal 250 m2 dat energielabel in het zicht ophangen, zoals in de ontvangsthal. Op deze website vind je ook alles over Voorlopig energielabel.

 • Bij het het officiële verkoopmoment van een kantoorgebouw moet je een officieel energielabel overleggen.
 • Op dit moment geldt deze verplichting voor bedrijfspanden, ziekenhuizen, overheidsgebouwen en winkels.
 • Voor bedrijfshallen en opslagruimtes is dit niet van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen groter dan 100m2 (en waar minimaal 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten met ingang van 2023 een milieulabel C of beter hebben.
 • In grote publieke gebouwen met een oppervlakte van ten minste 250 m2 moet dit label duidelijk in het zicht worden opgehangen.

Veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat is een energielabel?
Het energielabel maakt duidelijk de energiezuinigheid van een woning. Hoe minder CO-2 de woning uitstoot, hoe groener het label. De energie-index loopt van energielabel A of B (zuinig) en kan oplopen tot label G (minder energiezuinig).

Is voor iedereen een energielabel verplicht?
Ja, als jij een woning in de verkoop of verhuur gaat zetten moet je inzicht bieden in wat het definitieve energielabel is. Dit moet ook in de verkoop- of verhuuradvertentie (makelaar) staan. Is het definitieve label niet aantoonbaar, dan riskeer je een boete van €170,00.

Hoe is het label aan te vragen?
Daarvoor moet je een deskundige energiedeskundige in Stadskanaal laten langskomen. Door gebruik te maken van Qbis.nl zijn deze energiespecialisten te bekijken. De deskundige bezoekt jou op locatie en bekijkt de huidige staat van de woning. Deze expert beslist uiteindelijk wat het label moet worden het registreert het definitieve label in de EP-online database. Je ontvangt het document als PDF en daarnaast is het op te vragen via Mijn Overheid (gemeente Stadskanaal).

Hoe wordt mijn energielabel vastgesteld?
Een specialist bekijkt het jaar waarin het gebouw is neergezet, het soort gebouw, woonoppervlakte en andere aspecten als HR ++ glas en kozijnen, de toegepaste isolatie, de ventilatie en verwarming oplossingen in het gebouw en de investeringen in warmte en energieopwekking (WTW, zonnepanelen etc). Met deze complete analyse berekent de deskundige wat de benodigde energie capaciteit is voor de centrale verwarming van de woning en welk deel uit hernieuwbare bronnen komt. Uiteindelijk wordt de labelletter definitief vastgesteld.

Wat zijn de huidige kosten van een energielabel?
De tarieven van het energielabel komen uit tussen de €160,00 – €450,00. De prijsindicatie ligt aan de omvang van de woning, hoeveel uur de expert er mee bezig is en de documentatie die je paraat hebt (tekeningen en installatietechnische gegevens). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Stadskanaal kun jij het beste doen door enkele energiebedrijven onder elkaar te zetten die werkzaam zijn binnen de provincie Groningen.

Hoe kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Om jouw huidige score te bekijken bezoek je www.energielabel.nl. Selecteer koop- of huurwoning en voer de postcode (9502) en het huisnummer in. Je ziet vervolgens direct welk label je hebt. Waarschuwing: krijg je een voorlopig energielabel op je scherm? Dit is geen officiële status en kan je dus ook niet gebruiken bij een woningoverdracht. Je moet deze altijd omzetten naar een definitief label. Bekijk het direct online: energielabel huis Stadskanaal opvragen.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie