Energielabel Assen

Direct energielabel aanvragen

Wil je graag een energielabel aanvragen voor jouw woning in Assen? Vanaf 2015 heeft ieder huis een energielabel toegewezen gekregen. Dit document geeft aan hoe milieuvriendelijk een huis is en geeft praktische suggesties om de energierekening verder terug te dringen. Ga je je huis verkopen? Dan is een definitief energielabel in Assen verplicht. Op ons energielabel-platform tref je aanvullende informatie over het opvragen, aanvragen of aanpassen van jouw label. In aanvulling daarop bekijk je hier (lokale) energieadviseurs en hebben wij handige tips & tricks bij het verduurzamen van jouw woning.

 • Het energielabel geeft aan of een woning veel of weinig energie verbruikt.
 • Het is een vereiste bij verkoop, verhuur, maar ook bij oplevering van een nieuwe woning.
 • Er zijn 7 labels: Energielabel A/B (heel zuinig) t/m F of G (ontzettend onzuinig).
 • In het begin kon je zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. De overheid heeft dit in 2021 geactualiseerd.
 • Je plant een afspraak met een energieadviseur in Assen die de woning ter plaatse opneemt en het label bepaalt.
 • Het informatielabel – incl. verbetermogelijkheden – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €190,00 en €410,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Assen

Zo’n energielabel laat zien hoe het gesteld is met de actuele staat en de energieprestatie van een object. Alle woningen in Nederland hebben in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid ontvangen. In de situatie waarbij jij de woning gaat verhuren over verkopen, dan moet je een definitief energielabel hebben. Vanaf 2021 is er een nieuwe manier die we ook wel kennen als NTA8800. Je moet om die reden een vakbekwame energieadviseur langs laten komen. Deze energie-vakman zal thuis langskomen en bekijkt hoe milieuvriendelijk het huis is. Voor jou als woningbezitter betekent dit wel dat je meer moet betalen. In het volgende overzicht bieden wij informatie over hoe je een voordelig energielabel in Assen moet aanvragen.

In vijf stappen het energielabel aanvragen

 1. Informeer naar een energiedeskundige

  Via het platform centraalregistertechniek.nl vergelijk je alle bekwame energieadviseurs die het energielabel mogen bepalen. Vul je postcode in (9405) om een erkend deskundige in Assen te zoeken.

 2. Afspraak en voorbereiding

  Neem contact op met energie-expert en plan een afspraak in. Bereid je goed voor: zorg dat je alle essentiële gegevens van jouw huis paraat hebt. Bijvoorbeeld bouwtekeningen en facturen van renovaties of eerdere EPC-berekeningen.

 3. Het onderzoek

  Deze erkend energiedeskundige komt thuis langs en kijkt hoe het gesteld is met de isolatie en duurzame verwarmingsbronnen. Hieraan is hij ongeveer 1,5 tot 2,5 uur kwijt.

 4. Registratie van het label

  De EP-adviseur in Assen berekent de energieprestaties en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database.

 5. Je label opzoeken

  Nadat de adviseur bij je thuis is geweest ontvang je digitaal een PDF van het informatielabel incl. de geconstateerde punten en adviespunten. Het label is 10 jaar geldig en moet je ook aanbieden in de situaties waarbij je gaat verhuren of verkopen. Je kunt het ook bekijken in MijnOverheid.

Alles weten over een particulier energielabel?

Bekijk energieadviseurs en vind de voordeligste aanbieder

Kosten van een energielabel

De onkosten voor een definitief energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €190,00 en €415,00. In de bijgaande tabel bieden we de gemiddelde kosten van een energielabel deskundige Assen. Direct een offerte? Klik hier om de adviseurs met elkaar te vergelijken. Vergelijk ook adviseurs in Noordenveld, Dantumadiel, Opsterland, Smallingerland en Schiermonnikoog. De offerte kosten kunnen berekend worden d.m.v. de volgende zaken.

 1. Het soort huis (tussenwoning, twee-onder-een kap, vrijstaand, appartement, hoekwoning).
 2. Het aantal uren dat de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De beschikbare documentatie (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie).
 4. De uiteindelijk energiecoach die het werk gaat doen.
HuisGrootteTarieven
Klein appartement75 m2€ 181,00
Rijtjeshuis125 m2€ 212,00
Geschakeld huis155 m2€ 273,00
Vrijstaand200 m2€ 360,00
Prijzen woninglabel Assen.

Energieadviseurs in Assen vergelijken

Goedkoop en snel je definitief energielabel aanvragen? In dat geval moet je een afspraak maken met een erkend deskundige energielabel Assen. De juiste plek om ervaren energiedeskundigen te vergelijken is www.centraalregisterTechniek.nl. Hier vind je in een link naar het QBISnl register. Op deze plek kom je in contact met deskundige vakmannen (BRL9500). Voor een voordelige keuze tref je in de tabel hieronder diverse (landelijke) experts waar je simpel en snel een milieulabel kunt regelen en waarbij u direct op de kosten let.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Je woning verduurzamen in 4 stappen

Gebruikt jouw woning veel gas en stroom, en wil jij besparen op de energiekosten door een betere energieprestatie? Met het toepassen van energiebesparende maatregelen kan je ook jouw woning verbeteren tot een label A/B/C woning. Het aanbrengen van de juiste isolatie is het startpunt. Zodoende realiseer je een setting waarbij zo min mogelijk warmte verloren gaat. Zodra dit in orde is kijk je pas naar energie die je zelf kunt opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Je leest hier ook alle informatie over Energielabel aanvragen.

Adviezen: Via het overheidsinitiatief Verbeteruwhuis.nl controleer je – na het beantwoorden van wat vragen – handige verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Doe hier de check.

Het gemak van een zuinig energielabel woning Assen

 • Een energiezuinige woning met een lagere energierekening.
 • Een optimaal wooncomfort: geen tocht meer bij de ramen.
 • Het woninglabel A of B hoeft minder te stoken en stoot dus minder uit.
 • Waardevermeerdering van jouw huis.
 • Aantrekkelijke korting op de hypotheekrente mogelijk.
 • Er bestaan forse subsidies om een huis te verduurzamen.
 • De energiecoach in Assen kan je hierbij helpen.
EnergielabelBouwjaarVerbeterpunten
Label A2011 – 2024Nul-op-de-meter dankzij zonnepanelen en warmtepomp.
Label B1998 – 2006Een warmtepomp en/of zonnepanelen laten installeren.
Label C1983 – 1999Extra isolatie toepassen en zonnepanelen leggen.
Label D1972 – 1983De cv ketel vervangen voor een combiketel.
Label E1970 – 1979Vloer- en spouwmuurisolatie, dubbel glas en zonnepanelen.
Label F1950 – 1970Enkel glas vervangen + isoleren.
Label Gt/m 1942Dak-, vloer- en muurisolatie en dubbelglas.

Het goedkoopste energielabel aanvragen?

Bekijk alle adviseurs en vraag snel jouw energielabel aan

Woning isoleren

Isolatie vormt het belangrijkste onderdeel van een woning met een laag verbruik. Dankzij goede isolatie vermijd je dat de warmte in huis je huis weer verlaat. Daardoor bespaar je op de maandelijkse stookkosten en heb je een optimaal binnenklimaat. Waar je moet starten met isoleren hangt af van de actuele isolatie die is toegepast. Het jaar waarin het huis is gebouwd zegt veel over de eventueel aanwezige isolatie. Tip: vraag ook de vorige bewoners wat er eventueel gebeurd is. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek met warmtescan laat zien of en waar een woning warmte verliest. In de lijst hieronder krijg je inzicht in de potentiële besparing voor een gemiddelde eengezinswoning met een normale hr combiketel.

Manier van isolerenOnkostenBesparing gas (jaar)Kostenbesparing
Dakisolatie€3000 – €5100925 m3€648
Vloerisolatie€1100 – €3200345 m3€242
Spouwmuurisolatie€1250 – €2450770 m3€539
HR++ glas€1750 – €2650455 m3€319
Kosten en jaarlijkse opbrengsten bij isolatie eengezinswoning (60 m2).

Ventileren

In de situatie waarbij je beschikt over een goed geïsoleerde woning, moet de focus liggen op het feit dat er voldoende frisse lucht in de woning komt. Ventilatie is van wezenlijk belang voor een aangenaam binnenklimaat. Slim en zuinig ventileren wil zeggen een prettige leefomgeving zonder veel energieverlies.

 • Zelfregelende ventilatieroosters: door middel van roosters altijd voldoende frisse lucht.
 • Losse ventilatieunit: voor de ventilatie van aparte ruimtes.
 • Balansventilatie met WTW: geen last meer van koude luchtstromen door de WTW unit.
 • Ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: benut slim de warmte uit de ventilatielucht en ondersteunt zodoende de CV-ketel.

CV-ketel vervangen

De centrale verwarming vergt veel energie, met name gas. Dit gaat vaak nog met een gasgestookte HR-ketel. Je kunt kiezen voor een schoner alternatief om je woning warm te stoken zonder gas. In de volgende lijst bieden we een aantal suggesties.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: Stil, compact, veilig en werkt erg efficiënt.
 • Een hybride warmtepomp: combinatie van een cv-ketel met een warmtepomp.
 • Een all-electric warmtepomp: met dit systeem heb je helemaal geen gas meer nodig.
 • Zonneboiler: zonnecollectoren verwarmen een gesloten leidingsystemen en de boiler.
 • Infraroodpanelen: geeft direct warmte af voor een aantal m2.

Kies voor zonnepanelen

Nadat je de optimalisatiepunten voor jouw woning hebt aangepakt kan je uitrekenen hoeveel kwH-stroom je nodig hebt. De benodigde energie kan je op een duurzame manier opwekken met behulp van zonnepanelen op je dak. Ze hebben een lange levensduur (25- 30 jaar) en de geschatte terugverdientijd is maar 7 jaar.

 • Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit.
 • Een zonnepanelen set met 10 panelen is er al vanaf €4100 en heeft een verrassend korte terugverdientijd van gemiddeld 6,5 jaar.
 • De ongebruikte stroom kan je automatisch aan het net terugleveren (salderen). Over dit stukje stroom krijg je hetzelfde tarief als je betaalt aan jouw leverancier.

energielabel-assen-9405

Energielabel bedrijfspanden en gebouwen

Elke kantoorpand moet een energielabel kunnen overleggen bij oplevering, maar ook bij verhuur/verkoop van een bedrijfspand met een oppervlakte vanaf 50m2. De regel is relevant voor alle utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, sportgebouwen, winkels, en openbare panden zoals verzorgingshuizen. Heeft het pand meer dan 100 m2 gebruiksoppervlakte, en dient ten minste 50% als kantoorruimtes? In die situaties moeten deze panden per 2023 ten minste energielabel C hebben. Tevens moeten bedrijven in publieke gebouwen van minimaal 250 m2 het energielabel duidelijk zichtbaar ophangen, zoals bij de ingang of welkomstruimtes. Bekijk ook onze pagina met informatie over Energie besparen.

 • Bij overdracht of oplevering van een zakelijke ruimte moet je een officieel energielabel overleggen.
 • Dit is noodzakelijk voor alle bedrijfspanden en ruimtes met een oppervlak van meer dan 50 m2.
 • Voor panden met een industriefunctie is hierop een uitzondering van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen die groter zijn dan 100 m2 (waar meer dan de helft wordt gebruikt als kantoor) moeten met ingang van 2023 minimaal de beschikking hebben over milieulabel C.
 • In publieke panden met een ruimte van minimaal 250 m2 hoort het label zichtbaar te zijn voor bezoekers.

Veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat is het energielabel voor woningen?
Het energielabels biedt inzicht in de mate waarin een huis energiezuinig is. Hoe minder CO-2 de woning uitstoot, hoe positiever het woninglabel uitvalt. De energie-index loopt van energielabel A & B (maximaal zuinig) tot de rode labels F en G (ontzettend onzuinig).

Is voor iedereen een energielabel verplicht?
Ja, als jij een woning verkoopt of verhuurt moet je aan kunnen tonen wat het definitieve energielabel is. Het dient ook in de advertentie/website van de makelaar getoond te worden. Heb je geen geldig label, dan kun je geconfronteerd worden met een boete van €170,00.

Hoe kan ik het label aanvragen?
Voor een officieel label moet je een erkend deskundige energiedeskundige in Assen thuis laten komen. Middels QBIS.nl zijn alle energiespecialisten te vergelijken. Deze specialist komt bij je thuis en inspecteert de gehele woning. De adviseur stelt het label vast en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database. De dossierstukken krijg je per mail en je kunt het vinden in Mijn Overheid (gemeente Assen).

Op welke manier wordt het energielabel bepaald?
Een vakman analyseert het bouwjaar van het gebouw, het soort huis, m2 woonruimte en ook naar specifieke zaken als ramen en kozijnen, hoe goed de woning geïsoleerd is, de centrale verwarming en ventilatie voorzieningen en of er zonnepanelen of een warmtepomp aanwezig zijn. Op basis daarvan berekent de deskundige hoeveel gas en stroom benodigd is voor het verwarmen en koelen van woonunit en welk percentage zelf opgewekt wordt. Hierna zal de definitieve labelletter verstrekt worden.

Wat zijn de huidige kosten van een energielabel?
De kosten van het energielabel schommelen tussen de €180,00 & €400,00. De uiteindelijke prijs hangt af van type woning, het uurtarief en het aantal benodigde uren van de adviseur en de informatie die voorhanden is (tekeningen en facturen van renovaties). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Assen kan je doen door verschillende energieadviseur onder elkaar te zetten die actief zijn rondom de provincie Drenthe.

Ik wil mijn energielabel opvragen, hoe werkt dat?
Om dit in te zien surf je naar de website www.energielabel.nl. Geef aan om wat voor type woning het gaat en voer de postcode (9405) en het huisnummer in de zoekbalk in. De website toont direct het huidige label. Belangrijk: wordt er een voorlopig energielabel getoond? Dit is geen formeel label en is dus niet bruikbaar voor verkoop of verhuur. Je moet deze altijd omzetten naar een definitief woninglabel. Ga direct aan de slag: energielabel huis Assen opvragen.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie