Energielabel Opsterland

Direct energielabel aanvragen

Gemakkelijk en snel een energielabel aanvragen voor jouw woning in Opsterland? Sinds een aantal jaren heeft elk huis in Nederland een (voorlopig) energielabel. Het informatielabel vertelt hoe energiezuinig jouw woning is en biedt handige mogelijkheden om het energieverbruik te verlagen. Ga je op korte termijn verhuizen en jouw woning verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Opsterland verplicht. Op deze website communiceren wij aanvullende informatie over het opvragen, aanvragen of aanpassen van jouw keurmerk. Verder kan je (regionale) energieadviseurs met elkaar vergelijken en lees je tips om jouw woning te verduurzamen.

 • Het energielabel helpt je om je huis zuiniger en comfortabeler te maken.
 • Het is noodzakelijk bij een transactiemoment (verkoop, verhuur en oplevering).
 • Er zijn 7 categorieën: Energielabel A & B (zuinig) t/m F & G (hoog energieverbruik).
 • Tot voor kort was het mogelijk zelf een VEL (vereenvoudigd label) op te vragen. De overheid heeft dit in 2021 geactualiseerd.
 • De woningeigenaar maakt een afspraak met de energieadviseur in Opsterland die jouw woning helemaal doorneemt en het label bepaalt.
 • Het certificaat – inclusief suggesties om de woning te verduurzamen – kost gemiddeld tussen de €135,00 & €420,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Opsterland

Het energielabel geeft duidelijkheid aangaande de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Alle woningen in Nederland kregen van de overheid in 2015 een voorlopig energielabel. Indien jij de woning gaat verhuren over verkopen, dan moet je een definitief energielabel kunnen overhandigen. Met ingang van 2021 hanteert de overheid een nieuwe werkwijze dat wordt geclassificeerd als NTA8800. Je moet verplicht een officiële energieadviseur verzoeken langs te komen. Deze specialist bezoekt jou op locatie en analyseert de actuele situatie op energiegebied. Door deze nieuwe methode zijn de kosten een stuk hoger. Hieronder bieden wij informatie over hoe je een voordelig energielabel in Opsterland moet aanvragen.

5-stappenplan energielabel aanvragen

 1. Kom in contact met een energiedeskundige

  Via centraalregistertechniek.nl vind je verschillende bevoegde energieadviseurs die een energielabel mogen registreren. Neem als basis je postcode (9241) om een erkend deskundige in Opsterland op te sporen.

 2. Afspraak maken en voorbereiden

  Maak een keuze voor een adviseur en stem samen een geschikt moment af. Het is belangrijk dat je zoveel mogelijk details van de woning hebt. Waar vaak om gevraagd wordt zijn bouwtekeningen, EPC berekeningen en installatietechnische gegevens.

 3. De inspectie

  Deze erkend energiedeskundige komt thuis langs en berekent de energieprestatie van de woning. Hij of zij zal ongeveer 2 uur bezig zijn.

 4. Het registreren van een label

  De EP-adviseur in Opsterland beslist uiteindelijk wat het label moet worden en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform.

 5. Het label via internet bekijken

  Nadat de calculatie is afgerond ontvangt men per email een PDF van het informatielabel met daarbij de specificaties en een rapport met adviespunten. Je kunt het 10 jaar blijven gebruiken en moet jij kunnen tonen verkoop- of verhuur van de woning. Door middel van Mijn Overheid kun je de documentatie ook downloaden.

Heb jij een particulier energielabel nodig?

Check alle energieadviseurs en vind de voordeligste aanbieder

De actuele kosten van een energielabel

De onkosten voor een definitief energielabel schommelen tussen de €105,00 – €440,00. In de tabel hieronder bieden we de gemiddelde kosten van een energielabel deskundige Opsterland. Meteen aan de slag? Klik hier om aanbieders in jouw regio te vergelijken. Bekijk ook adviseurs in Smallingerland, Schiermonnikoog, Ameland, Noardeast-Fryslân en Tytsjerksteradiel. De kosten komen tot stand door verscheidene onderdelen.

 1. Het woningtype (hoekwoning, appartement, twee-onder-een kap, tussenwoning, villa).
 2. Het aantal uren dat de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De hoeveelheid informatie die er is (tekeningen of het bestek).
 4. De energiecoach waar je mee in zee gaat.
Soort woningM2 woonoppervlakteOnkosten
Klein appartement70 m2€ 178,00
Rijtjeswoning110 m2€ 215,00
Twee-onder-een kap155 m2€ 292,00
Losse woning175 m2€ 361,00
Geschatte kosten woninglabel Opsterland.

Erkend deskundige in Opsterland vergelijken

Makkelijk en voordelig het definitieve energielabel aanvragen? In dat geval ga jij snel op zoek naar een erkend deskundige energielabel Opsterland. Het portaal om een energieadviseur te zoeken is centraalregisterTechniek.nl. Daar kan je klikken op de link naar het QBISnl register. Hier vergelijk je gecertificeerde vakmannen (BRL9500). Voor jouw gemak vind jij in onze vergelijker een aantal betrouwbare partijen waar je gemakkelijk een milieulabel kunt regelen tegen een normale prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Je woning verduurzamen in 4 stappen

Woon jij in een milieu-onvriendelijk huis, en wil jij besparen op de energiekosten door een betere energieprestatie? Met een focus op energiebesparende maatregelen kan je vrijwel elke woning verduurzamen tot een groen label (A, B of C). De basis is altijd een goede isolatie. Op die manier is het zeker dat de gewonnen warmte niet zomaar de woning verlaat. Pas als het huis goed geïsoleerd is verleggen we de focus op zelf energie opwekken met een warmtepomp of zonnepanelen. Je kunt hier ook aanvullende informatie vinden over Vereenvoudigd energielabel.

Tip: Via het platform www.verbeteruwhuis.nl ontdek je – nadat je jouw woning hebt omschreven – duidelijke verbeteropties voor een groen energielabel. Doe hier de check.

De belangrijkste voordelen van een zuinig energielabel woning Opsterland

 • Een energiezuinige woning en besparen op de energierekening.
 • Een aangename leefomgeving: geen koude tocht in de buurt van de ramen.
 • Het woninglabel A of B is goed voor het milieu.
 • Waarde van de woning stijgt.
 • Vaak krijg je extra korting op de hypotheekrente.
 • Er gelden zeer aantrekkelijke subsidies op het moment dat je jouw huis verduurzaamt.
 • De energiecoach in Opsterland kan hierin een adviserende rol spelen.
EnergielabelBouwjaarAandachtspunten
Label A2009 – 2024Energieneutrale woning met zonnepanelen en warmtepomp.
Label B1998 – 2006Een warmtepomp en/of zonnepanelen.
Label C1985 – 2004Isolatie van ramen (HR+++ glas) en zonnepanelen.
Label D1975 – 1982Kies voor een grondige isolatie van de vloeren.
Label E1968 – 1974Isoleren, zonnepanelen en een nieuwe HR-ketel.
Label F1950 – 1966Enkel glas vervangen + isoleren.
Label Gt/m 1940Dak-, vloer- en muurisolatie en dubbelglas.

Het goedkoopste energielabel voor jouw woning?

Bekijk de aangesloten adviseurs en regel het binnen 1 week

Isoleer je woning

Isolatie is altijd de belangrijkste stap voor een duurzame woning. Met grondige isolatie vermijd je dat de warmte in de woning de woning ontglipt. Daardoor ben je minder kwijt aan stookkosten en heb je ook een optimale leefomgeving. Waar je moet starten hangt af van wat er nu allemaal al aan isolatie is gedaan. Het bouwjaar geef inzicht in de vermoedelijke staat. Buren, en zeker ook vorige bewoners, weten vaak ook meer. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek met warmtescan laat zien waar het aan isolatie ontbreekt. In ons overzicht hieronder check je de potentiële besparing bij een normale eengezinswoning met een hoog rendement ketel.

IsolatiePrijzenGasbesparing p/jaarEnergiebesparing
Dakisolatie€3500 – €5700910 m3€610
Vloerisolatie€1800 – €3800330 m3€221
Spouwmuurisolatie€1450 – €2350755 m3€506
HR++ glas€1950 – €2750440 m3€295
Kosten en baten van het isoleren van een gemiddelde eengezinswoning.

Ventileren

Wanneer je huis een goede isolatie heeft, moet je erop letten dat frisse lucht via meerdere kanten de woning in kan komen. Ventilatie is bepalend voor een comfortabel leefklimaat. Zuinig en slim ventileren wil zeggen een prettig binnenklimaat, zonder al te veel warme te verliezen.

 • Zelfregelende roosters: Bij veel wind wordt de luchttoevoer automatisch beperkt.
 • Lokale ventilatie-unit: slimme keuze bij woningen met natuurlijke ventilatie.
 • Balansventilatie met warmte-terugwin-unit: een systeem dat lucht aanvoer en afvoert waarbij de warmte wordt behouden.
 • Ventilatiewarmtepomp i.c.m. CV/HR ketel: is in staat om warmte aan ventilatielucht te onttrekken en ondersteunt zodoende de CV-ketel.

Alternatieven van de CV-ketel

Het verwarmen van een woning kost in de meeste huizen veel gas. Doorgaans wordt hiervoor een HR-ketel op gas gebruikt. Je kunt kijken naar een zuinig systeem waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. In de lijst hieronder kun je verschillende voorbeelden vinden.

 • Moderne HR-combiketel: Iets duurder in aanschaf maar veel efficiënter.
 • Een hybride warmtepomp: verwarmingssysteem dat samenwerkt met de normale gas cv-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: haalt energie uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt hier warmte van.
 • Zonneboiler: de zonnecollectoren zetten energie om in warmte.
 • Infraroodpanelen: een sfeervol paneel dat werkt d.m.v. stralingswarmte.

Zonnepanelen op het dak

Zodra je de nodige isolatiewerkzaamheden hebt getroffen en een nieuwe ketel of warmtepomp hebt geplaatst kan je de totale stroombehoefte berekenen. Deze energie kan je helemaal zelf opwekken door zonnepanelen te laten installeren. Zonnepanelen gaan met gemak 25 jaar mee en je hebt ze vaak binnen 7 jaar terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen daglicht op en zetten dat om in elektriciteit.
 • Een set met 10 zonnepanelen is beschikbaar vanaf €5400 en heeft een terugverdientijd van ongeveer 8 jaar.
 • Elektriciteit dat je niet zelf gebruikt lever je terug aan het elektriciteitsnet (salderen). Voor deze zonnestroom ontvang je dezelfde prijs als waarvoor je normaal de stroom inkoopt.

energielabel-opsterland-9241

Hoe zit het met een energielabel voor bedrijven?

Het is verplicht voor een kantoorpand om een energielabel te hebben op het moment van overdracht (koop/huur) van bedrijfspanden van 50m2 of groter. Deze verplichting richt zich op alle soorten utiliteitsgebouwen zoals een kantoorgebouw, zwembaden, winkelcentrums, en publieke gebouwen zoals een stadion. Is het gebouw groter dan 100m2, en wordt dit voor ten minste 50% ingezet als kantoorruimte? Op dat moment moet het pand per 2023 minimaal een energielabel C hebben. Daarnaast moeten o.a. musea, banken en ziekenhuizen die werkzaam zijn in publieke ruimtes van 250m2 of groter het label zo ophangen dat iedereen dit kan zien, zoals in de wachtruimtes / ingang. Bekijk ook informatie over Energielabel G.

 • Bij oplevering of verhuur/verkoop van zakelijke panden ben je verplicht om een geldig energielabel te tonen.
 • Op dit moment geldt deze verplichting voor bedrijfspanden, ziekenhuizen, overheidsgebouwen en winkels.
 • Voor loodsen en productiehallen geldt andere wetgeving.
 • Bedrijfsgebouwen met een oppervlakte van meer dan 100m2 (waar 50% of meer gebruikt wordt als kantoor) moeten met ingang van 2023 ten minste milieulabel C hebben.
 • In grote publieke gebouwen van meer dan 250 m2 moet elke passant dit label kunnen bekijken bij de entree.

FAQ met veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat betekent een energielabel?
Het energielabel geeft inzicht in de mate waarin een huis energiezuinig is. Hoe minder je hoeft te stoken, des te hoger het woninglabel. De energie-index start bij energielabel A & B (laag verbruik) en kan oplopen tot label G (zeer hoog verbruik).

Is het aanvragen van een energielabel verplicht?
Ja, als je een gebouw gaat verkopen of verhuren dan moet je kunnen aantonen wat het definitieve energielabel is. Je moet het ook meenemen in de advertentie (makelaar). Is er geen geregistreerd label, dan kan je een boete van tenminste €170 krijgen.

Hoe kan ik het label aanvragen?
Hiervoor moet je een deskundige energiedeskundige in Opsterland laten langskomen. Op www.Qbis.nl zijn alle energiespecialisten te vergelijken. De specialist bezoekt jou op locatie en kijkt hoe het gesteld is met de isolatie en duurzame verwarmingsbronnen. Deze specialist bepaalt het uiteindelijke label en legt deze vast in de EP-online database. Ze versturen dit documenten via de mail en daarnaast is het op te vragen via Mijn Overheid (gemeente Opsterland).

Wat bepaalt mijn energielabel?
Een expert checkt het bouwjaar van het huis, het soort woning, het aantal m2 woonoppervlakte en andere eigenschappen als kozijnen (hout/kunststof) + ramen, de manieren van isoleren, de manier waarop het huis verwarmd en geventileerd wordt en of er ook energie wordt gewonnen met een warmtepomp of zonnepanelen. Met deze complete analyse kan worden berekend hoeveel gas en elektriciteit nodig is voor warm tapwater en verwarming en ventilatie van de woning en in welke mate de woning dit zelf uit hernieuwbare bronnen haalt. Uiteindelijk wordt de labelletter definitief vastgesteld.

Wat is het tarief van een energielabel?
De onkosten van je energielabel schommelen tussen de €200,00 – €435,00. De uiteindelijke prijs wordt berekend a.d.h.v. het soort woning, het uurtarief en het aantal benodigde uren van de adviseur en de documentatie die je paraat hebt (tekeningen en installatietechnische gegevens). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Opsterland kan je doen door enkele energie-inspecteurs onder elkaar te zetten die werkzaam zijn in en rondom de provincie Friesland.

Hoe kan ik snel mijn huidige energielabel opvragen?
Om jouw huidige label in te zien ga je naar de overheidswebsite energielabel.nl. Kies het type woning en vul de postcode (9241) plus het huisnummer in. Je krijgt nu het label van jouw woning te zien. Kijk uit: laat het systeem een voorlopig energielabel zien? Dit is geen officiële status en wordt dus ook niet geaccepteerd bij een verkoop of verhuur. Je moet het dus eerst laten omvormen naar een definitief label. Bekijk het direct online: energielabel huis Opsterland opvragen.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie