Energielabel Noardeast-Fryslân

Direct energielabel aanvragen

Eenvoudig en betaalbaar een energielabel aanvragen voor jouw woning in Noardeast-Fryslân? Sinds 1 januari 2015 is er een nieuw energielabel voor woningen gelanceerd. Het document geeft aan hoe zuinig jouw woning is en toont nuttige verbetermogelijkheden om het energieverbruik terug te dringen. Ga je je huis verkopen? Dan is een definitief energielabel in Noardeast-Fryslân verplicht. Op Energielabelprijzen.nl tref je nuttige informatie over de aanvraag van een nieuw label. Bovendien bekijk je hier (lokale) energieadviseurs en hebben wij tips om jouw woning te verduurzamen.

 • Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.
 • Het is een verplichting bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen.
 • Er zijn 7 klassen: Energielabel A & B (zeer milieuvriendelijk) t/m F of G (vervuilend).
 • Vroeger was het mogelijk zelf een VEL (vereenvoudigd label) op te vragen. De regering heeft de werkwijze aangepast.
 • Jouw aanvraag loopt nu via een energieadviseur in Noardeast-Fryslân die jouw huis opneemt en het label registreert.
 • Het informatielabel – inclusief opties om de woning zuiniger te maken – heeft een prijs van tussen de €175,00 – €435,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Noardeast-Fryslân

Het energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van een woning. Alle mensen met een woning hebben in 2015 een voorlopig energielabel gekregen. Als jij de woning gaat verhuren over verkopen, dan is een definitief energielabel verplicht. In 2021 hanteert de overheid een nieuwe werkwijze waarmee wordt gewerkt (NTA8800). Je moet verplicht een erkend deskundige energieadviseur laten langskomen. Deze energie-deskundige bezoekt jou op locatie bekijkt de aanwezige isolatie en de installaties. Het certificaat is nu wel een stuk duurder geworden. Hieronder check je hoe jij zo’n voordelig energielabel in Noardeast-Fryslân moet regelen.

In 5 stappen een energielabel aanvragen

 1. Kom in contact met een energiedeskundige

  Op de website www.centraalregistertechniek.nl vergelijk je alle bevoegde energieadviseurs die bevoegd zijn om een energielabel te registreren. Zoek op postcode (9101) om een erkend deskundige in Noardeast-Fryslân te contacteren.

 2. Afspraak en voorbereiding

  Ga vervolgens verder naar een deskundige en overleg een moment dat hij of zij kan langskomen. Het is handig als je alle actuele gegevens van de woning hebt. Onder andere bouwtekeningen, EPC berekeningen en installatietechnische gegevens.

 3. Bezoek van de deskundige

  Een erkend energiedeskundige komt langs op het afgesproken moment en bekijkt de aanwezige isolatie en de installaties. Trek er ongeveer 2 uur voor uit.

 4. Het registreren van een label

  De EP-adviseur in Noardeast-Fryslân rekent alles door, bepaalt het label en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database.

 5. Inzicht in jouw label

  Nadat de adviseur bij je thuis is geweest krijg jij per mail een PDF van het keurmerk met daarbij de specificaties en opties om de woning zuiniger te maken. Het certificaat is maximaal 10 jaar geldig en moet je ook aanbieden verkoop- of verhuur van de woning. Het is ook in te zien (en te downloaden) via MijnOverheid.

Particulier energielabel voor jouw woning aanvragen?

Check alle energieadviseurs en maak gebruik van de aanbieding!

Kosten van een energielabel

De onkosten voor een definitief energielabel schommelen tussen de €185,00 & €430,00. In de tabel die je hieronder ziet vind je de huidige kosten van een energielabel deskundige Noardeast-Fryslân. Direct een offerte? Klik hier om de dienstverleners (in de regio) te vergelijken. Bekijk ook adviseurs in Tytsjerksteradiel, Leeuwarden, Vlieland, Terschelling en Harlingen. De uiteindelijke prijzen kunnen berekend worden d.m.v. een aantal factoren.

 1. Het type huis (vrijstaand, tussenwoning, appartement, twee-onder-een kap, hoekwoning).
 2. De hoeveelheid arbeid (in uren) die de bouwinspecteur denkt nodig te hebben.
 3. De reeds aanwezige details van de woning (tekeningen en installatietechnische gegevens).
 4. De energiecoach die jij kiest.
Categorie woningWoonoppervlakteKosten
Appartementje70 m2€ 168,00
Tussenwoning115 m2€ 211,00
Geschakeld huis150 m2€ 285,00
Losse woning195 m2€ 365,00
Gemiddelde kosten woninglabel Noardeast-Fryslân.

De beste energieadviseurs in Noardeast-Fryslân vergelijken

Wil jij snel dit definitief energielabel aanvragen? In dat geval contacteer je een erkend deskundige energielabel Noardeast-Fryslân. De website om betrouwbare specialisten in te huren is https://www.centraalregistertechniek.nl. Daar kan je klikken op de link naar het QBISnl register. In deze database tref je erkend deskundige adviseurs (BRL9500). Voor jouw gemak vind je in onze vergelijkingstabel verschillende (lokale) adviseurs waar je verrassend eenvoudig een woninglabel kunt aanvragen en waarbij u direct op de kosten let.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Stappenplan om je woning te verduurzamen

Heeft je woning een slecht label, en wil je de energieprestatie graag verbeteren? Met het toepassen van energiebesparende maatregelen kan jij elk gebouw vergroenen tot een groen label (A, B of C). Het aanbrengen van de juiste isolatie is het startpunt. Daardoor geef je jouw woning een warme jas en zorg je dat de warmte niet zomaar de woning uit kan. In de volgende stap ga je aan de slag met het opwekken van eigen energie. Lees hier ook meer informatie over Energielabel geldigheidsduur.

Belangrijk: Op de onafhankelijke website https://www.verbeteruwhuis.nl kan je zien – nadat je de kenmerken van jouw woning hebt ingevuld – praktische verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Doe hier de check.

Het belang van een zuinig energielabel woning Noardeast-Fryslân

 • Een “groene” woning met een lage energierekening.
 • Een aangenaam wooncomfort: geen tocht meer bij de ramen.
 • Een label B- of A woning is goed voor het milieu.
 • Woningwaarde stijgt tot wel 20%.
 • Rentekorting (duurzaamheidskorting) bij de bank.
 • Je kunt profiteren van forse subsidies voor de renovatie van een woning.
 • De energiecoach in Noardeast-Fryslân is de juiste persoon om je hier bij te helpen.
EnergielabelBouwjaarVerbeterpunten
Label A2010 – 2024Stap volledig van het gas af en warmteopslag.
Label B1997 – 2007Zelf stroom opwekken met zonnepanelen + warmtepomp.
Label C1983 – 2000Laat de muren en het dak goed isoleren (en plaats zonnecellen).
Label D1972 – 1985De cv ketel vervangen voor een combiketel.
Label E1967 – 1974Isolatie van vloer, dak en muren + zonnepanelen.
Label F1950 – 1970Kruipruimte, muren, dak en vloer isoleren.
Label Gt/m 1935Spouwmuur-, dak- en vloerisolatie.

Het goedkoopste energielabel voor jouw huis?

Vergelijk adviseurs en regel direct de aanvraag van jouw woninglabel

Isoleren van de woning

Alleen met de juiste isolatie realiseer je een energiezuinig huis. Door goede woningisolatie toe te passen verhinder je dat warme lucht naar buiten gaat. Hierdoor gaan je stookkosten direct omlaag en profiteer je van een lekker warm huis. Waar je moet starten heeft te maken met de manier waarop je huis nu is geïsoleerd. De leeftijd van de woning vertelt al veel over de isolatiewaardes. Buren, en zeker ook vorige bewoners, weten vaak ook meer. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek toont hoe het zit met het warmteverlies van je woning. In de tabel hieronder doorzoek je de besparingen die mogelijk gerealiseerd kan worden voor een gemiddelde eengezinswoning met een standaard hr combiketel.

Soort isolatiePrijsBesparing GasBesparing (€/jaar)
Dakisolatie€3100 – €5400890 m3€659
Vloerisolatie€1500 – €3100310 m3€229
Spouwmuurisolatie€1000 – €2400735 m3€544
HR++ glas€1600 – €2500420 m3€311
Kosten en opbrengsten bij isolatie van gemiddelde eengezinswoning (60m2).

Ventileren

Als een gebouw al volledig is geïsoleerd, moet je zorgen dat frisse lucht via meerdere kanten de woning in kan komen. Ventilatie is van wezenlijk belang voor een comfortabel klimaat in huis. Slim en zuinig ventileren wil zeggen een prettig klimaat in huis zonder dat je veel energie verliest.

 • Zelfregelende roosters: Bij veel wind wordt de luchttoevoer automatisch beperkt.
 • Lokale ventilatie-unit: slimme keuze bij woningen met natuurlijke ventilatie.
 • Balansventilatie met warmte-terugwin-unit: een systeem van mechanische ventilatie waarbij de hoeveelheid aangevoerde verse lucht volledig in balans is.
 • Ventilatiewarmtepomp als vervanging van je ventilatiebox: profiteert van warmte uit de ventilatielucht en ondersteunt zodoende de CV-ketel.

Gasgestookte CV-ketel vervangen

De verwarming in een huis vergt jaarlijks heel wat gas. In de praktijk gaat dit vaak nog met gasgestookte HR-ketels. Je kunt kiezen voor een duurzame oplossing waardoor je nauwelijks tot geen gas meer nodig hebt. In de volgende lijst vind je de belangrijkste voorbeelden.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: een veel hoger rendement dan traditionele CV-ketels.
 • Een hybride warmtepomp: combinatie van een cv-ketel met een warmtepomp.
 • Een all-electric warmtepomp: een volwaardige vervanger van de CV-ketel.
 • Zonneboiler: maakt gebruik van zonne-energie voor het bereiden van warm water.
 • Infraroodpanelen: een comfortabele warmte zonder energieverlies.

Zonnepanelen installeren

Zodra je de nodige maatregelen hebt getroffen kan je een inschatting maken van de benodigde hoeveelheid stroom. De totale stroom kan je helemaal zelf genereren door te investeren in zonnepanelen. De huidige panelen gaan gemakkelijk 30 jaar of langer mee en binnen 5 – 8 jaar heb je ze al terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen het licht op en zetten dit om in elektrische energie.
 • Een pv-systeem van 10 zonnepanelen kost om en nabij de €4500 en heeft een verrassend korte terugverdientijd van gemiddeld 6,5 jaar.
 • De stroom die over is en je niet verbruikt lever je terug aan het elektriciteitsnet (salderen). Voor deze zonnestroom krijg je dezelfde prijs als je zou betalen bij de energieleverancier.

energielabel-noordoost-friesland-9101

Snel een energielabel voor bedrijfspand aanvragen

Elk kantoor heeft een energielabel nodig bij verkoop, verhuur en oplevering van een bedrijfspand vanaf 50m2. Deze noodzaak is opgesteld voor utiliteitsgebouwen als kantoren, sportgebouwen, horeca, en publiek toegankelijke panden zoals verpleeghuizen. Heeft het pand meer dan 100 m2 gebruiksoppervlakte, en dient ten minste 50% als kantoor? In dit scenario moet het gebouw begin 2023 minimaal energielabel C hebben. Daarbij moeten bedrijven in publieke gebouwen van meer dan 250 m2 het energielabel actief en transparant delen, zoals in de wachtruimtes / ingang. Lees ook meer over Energielabel C.

 • Bij overdracht of oplevering van een bedrijfspand is zo’n energielabel een vereiste.
 • Op dit moment geldt deze verplichting voor bedrijfspanden, winkels, kantoren en horeca gebouwen.
 • Voor bedrijfshallen en opslagruimtes geldt andere wetgeving.
 • Bedrijfsgebouwen met een oppervlakte van meer dan 100m2 (waar meer dan de helft wordt gebruikt als kantoor) moeten per 2023 ingeschreven staan met een milieulabel C.
 • In grote openbare gebouwen van meer dan 250 m2 moet dit label duidelijk in het zicht worden opgehangen.

De meest gestelde vragen (FAQ) over het woninglabel

Wat doet een energielabel?
Het energielabel vertelt iets over de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Hoe minder energie benodigd is, hoe beter het woninglabel is. De energie-index start bij energielabel A/B (zeer zuinig) tot en met G (minder energiezuinig).

Is het energielabel verplicht?
Ja, op het moment je een woning gaat verkopen of verhuren dan moet je laten zien welk energielabel het huis toegekend is. Je moet het ook meenemen in de advertentie (makelaar). Ontbreekt het label, dan is een boete van €170 niet uitgesloten.

Hoe kan ik zelf een label aanvragen?
Voor een officieel label moet je een erkend deskundige energiedeskundige in Noardeast-Fryslân laten langskomen. Middels de database van Qbis.nl kom je gemakkelijk in contact met lokale energiespecialisten. De inspecteur komt langs en doorloopt een lange lijst met punten. Hij of zij berekent de energieprestaties en voert deze ook in de database EP-online in. De definitieve berekeningen ontvang je per mail en daarnaast is het op te vragen via Mijn Overheid (gemeente Noardeast-Fryslân).

Hoe wordt een definitief energielabel vastgesteld?
Een specialist controleert het bouwjaar van het huis, woningtype, het aantal m2 woonoppervlakte en andere woningkenmerken zoals ramen en kozijnen, het soort isolatie, type CV-ketel en ventilatiesysteem en de aanwezigheid van energiebesparende producten zoals een WTW, zonneboiler of zonnepanelen. Met deze details wordt opgesteld wat de benodigde energie capaciteit is voor het leveren van warm water en de verwarming van het appartement en wat het aandeel van duurzame energie is. Op basis hiervan zal de definitieve labelletter verstrekt worden.

Wat is de prijs van het energielabel?
De onkosten van je energielabel komen uit tussen de €200,00 en €385,00. De uiteindelijke prijs is afhankelijk van type woning, de benodigde tijd die de energieadviseur nodig heeft en de reeds aanwezige details van de woning (tekeningen en facturen van verbetermaatregelen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Noardeast-Fryslân kun jij het beste doen door een aantal energieadviseur te vergelijken die werken binnen de provincie Friesland.

Ik wil mijn energielabel opvragen, hoe werkt dat?
Hiervoor check je Energielabel.nl. Selecteer je type woning en voer jouw postcode (9101) plus het huisnummer in. Het systeem laat direct het huidige label zien. Kijk uit: betreft het een voorlopig energielabel? Dit is geen geldig document en mag je dus niet bij een woning overdracht gebruiken. Je moet het voorlopige label veranderen in een definitief woninglabel. Zoek het snel uit: energielabel huis Noardeast-Fryslân opvragen.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie