Energielabel Terschelling

Direct energielabel aanvragen

Direct een betaalbaar energielabel aanvragen voor jouw woning in Terschelling? Vanaf 1 januari 2015 heeft ieder huis een energielabel toegewezen gekregen. Dit woninglabel laat zien hoe energiezuinig jouw huis is en biedt praktische maatregelen om de woning nog energiezuiniger te maken. Ga je jouw woning verkopen of verhuren? Dan is een definitief energielabel in Terschelling verplicht. Op onze vergelijkingssite ontdek je uitgebreide info over het aanvragen van jouw label. Tevens is er ook een overzicht met plaatselijke energieadviseurs en bekijk je nuttige informatie hoe je jouw woning energiezuiniger kunt maken.

 • Met een energielabel wordt het duidelijk hoe energiezuinig een huis is.
 • Het is een vereiste bij een woningoverdracht (bijvoorbeeld verkoop of verhuur).
 • We delen het op in 7 niveaus: Energielabel A of B (zuinig) t/m F & G (hoog energieverbruik).
 • In het begin kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. De regelgeving is in 2021 omgegooid.
 • Je dient nu eerst een afspraak te maken met een energieadviseur in Terschelling die jouw huis helemaal doorneemt en het label vaststelt.
 • Het document – incl. verbetermogelijkheden – heeft een prijs van tussen de €130,00 & €450,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Terschelling

Het energielabel geeft duidelijkheid aangaande de mate waarin een huis energiezuinig is. Alle huizen in Nederland verkregen in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid. Zodra jij jouw huis wilt verkopen of verhuren, dan moet je een definitief energielabel kunnen overhandigen. In 2021 is er een nieuwe methode waarop dit wordt vastgesteld (NTA8800). Je moet dus een officiële energieadviseur thuis laten langskomen. Deze energie-deskundige moet fysiek bij je thuis komen en doorloopt een lange lijst met punten. Het certificaat is nu wel een stuk duurder geworden. In onderstaand gedeelte leggen wij stap voor stap uit hoe jij het voordelig energielabel in Terschelling moet aanvragen.

In vijf stappen het energielabel aanvragen

 1. Kom in contact met een energiedeskundige

  Op de website www.centraalregistertechniek.nl tref je alle bekwame energieadviseurs die een energielabel mogen vaststellen. Vul je postcode in (8881) om een erkend deskundige in Terschelling te vergelijken.

 2. Bereid je voor op de afspraak

  Kies een energie-expert en stem samen een geschikt moment af. Het is belangrijk dat je alle actuele details van het gebouw beschikbaar hebt. Denk aan bouwtekeningen, EPC-berekeningen, het bestek, documentatie en facturen.

 3. De inspectie

  Zo’n erkend energiedeskundige zal bij je thuis langskomen en inspecteert de gehele woning. Trek er ongeveer 2 uur voor uit.

 4. Vastleggen van het label

  De EP-adviseur in Terschelling komt met een eindoordeel en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database.

 5. Je label opzoeken

  Nadat de calculatie is afgerond ontvang je digitaal een PDF van het certificaat met daarin uitleg en adviespunten. Het certificaat is maximaal 10 jaar geldig en kan je overhandigen wanneer je de woning gaat verhuren of verkopen. Het document wordt ook opgeslagen in je Mijn Overheid omgeving.

Een aanvraag indienen voor een particulier energielabel?

Check alle energieadviseurs en bekijk de goedkoopste aanbieder

Kosten definitief energielabel vergelijken

De kosten van een definitief energielabel liggen tussen de €145,00 – €420,00. In de onderstaande tabel bekijk je de geschatte kosten van een energielabel deskundige Terschelling. Direct een offerte? Klik hier om de adviseurs met elkaar te vergelijken. Zoek ook adviseurs in Harlingen, Waadhoeke, Súdwest-Fryslân, De Fryske Marren en Heerenveen. De offerte tarieven hangen af van de volgende onderdelen.

 1. Soort woning (villa, appartement, vrijstaand, hoekwoning, tussenwoning).
 2. De hoeveelheid uur die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De beschikbare documentatie (tekeningen en installatietechnische gegevens).
 4. De energiecoach of adviseur die je kiest.
WoningM2 woonoppervlaktePrijsindicatie
Studio/Appartement75 m2€ 185,00
Rijtjeswoning125 m2€ 202,00
2-onder-1-kap165 m2€ 276,00
Villa195 m2€ 357,00
Kostenoverzicht woninglabel Terschelling.

Toonaangevende energieadviseurs in Terschelling vergelijken

Wil jij snel het definitieve energielabel aanvragen? Om dit te regelen moet je een afspraak maken met een erkend deskundige energielabel Terschelling. Het portaal om deze inspecteur op te zoeken is centraalregisterTechniek.nl. Daar kan je klikken op de link naar het QBISnl register. Daar staan alle namen en gegevens van bekwame specialisten (BRL9500). Voor een voordelige keuze check je in het overzicht hierna een overzicht met erkende specialisten waar je op een gebruiksvriendelijke manier een certificaat kunt regelen voor een scherp tarief.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Duurzaam wonen in 4 heldere stappen

Gebruikt jouw woning veel energie, en wil jij graag de energieprestatie van de woning verbeteren? Met het doorvoeren van slimme energiebesparende maatregelen kan men praktisch elk huis verbeteren tot een label-B huis. Het aanbrengen van de juiste isolatie is het startpunt. Zo geef je jouw woning een warme jas en zorg je dat er geen warme (of koude) lucht kan ontsnappen. In de volgende stap wordt het pas interessant om te kijken naar de mogelijkheden voor energieopwekking. Je kunt hier ook aanvullende informatie vinden over Energielabel voor bedrijfspand.

Noot: Op de onafhankelijke website www.verbeteruwhuis.nl ontdek je – nadat je wat vragen hebt beantwoord – gerichte verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Check de potentiële besparing.

De belangrijkste voordelen van een zuinig energielabel woning Terschelling

 • Een energiezuinig huis met een lage energierekening.
 • Een comfortabel leefklimaat: in de winter lekker warm en in de zomer lekker koel.
 • Een energielabel A of B woning is goed voor het milieu.
 • Flinke toename van de woningwaarde.
 • Groene woningen krijgen een duurzaamheidskorting van de bank.
 • De overheid verstrekt verschillende subsidies voor de renovatie van een woning.
 • De energiecoach in Terschelling kan hierin een adviserende rol spelen.
EnergielabelBouwjaarOptimalisaties
Label A2011 – 2024Zet de laatste puntjes op de i: loop alle apparaten na.
Label B2001 – 2004Een warmtepomp en/of zonnepanelen laten installeren.
Label C1988 – 2002Isoleren van de ramen (HR++ glas) en evt. warmtepomp + zonnepanelen
Label D1974 – 1981Investeren in een HR107 combiketel.
Label E1970 – 1977Isoleren van de gehele woning plus zonnepanelen.
Label F1948 – 1970Dubbel glas plaatsen en isoleren van de woning.
Label Gt/m 1944Isoleren van vloer, (spouw)muur en dak.

Snel het goedkoopste energielabel regelen?

Vergelijk alle adviseurs en vraag snel jouw energielabel aan

Woningisolatie

Isolatie vormt het belangrijkste onderdeel van een duurzame woning. Door de muren, vloer en het dak te isoleren voorkom je dat de warmte in de woning je huis weer verlaat. Met isolatie bespaar je op de maandelijkse stookkosten en krijg je een comfortabel klimaat in huis. Waar je als eerste moet beginnen is afhankelijk van de huidige mate van isolatie. Het bouwjaar van het huis geeft een aardige indicatie. Je kunt ook navraag doen bij vorige bewoners of mensen uit de straat. Een bouwtechnische keuring of een thermografische inspectie laat de warmtelekken van uw woning zien. In het schema hierna spot je de mogelijke besparingen bij een eengezinswoning met 60 m2 vloeroppervlak met een hoogrendementsketel.

Isolatie optiesInvesteringBesparing (gas)Besparing p/jaar
Dakisolatie€3000 – €5400870 m3€609
Vloerisolatie€1800 – €3100290 m3€203
Spouwmuurisolatie€1350 – €2050715 m3€501
HR++ glas€1650 – €2800400 m3€280
Onkosten en opbrengsten bij isolatie van kleine woning (60 m2 vloeroppervlakte).

Ventileren

Op het moment dat je beschikt over een goed geïsoleerde woning, is het noodzakelijk dat frisse lucht via meerdere kanten de woning in kan komen. Ventilatie is van wezenlijk belang voor een aangenaam leefklimaat. Slim en zuinig ventileren betekent een optimaal klimaat in huis zonder dat je veel energie verliest.

 • Zelfregelende ventilatieroosters: wordt door winddruk nauwer of zelfs helemaal gesloten.
 • Losse ventilatieunit: afzonderlijke ruimte doelgericht ventileren.
 • Balansventilatie met warmteterugwinning: volledig automatische aan- en afzuiging van de lucht.
 • (Hybride) ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: is in staat om warmte aan ventilatielucht te onttrekken en ondersteunt zodoende de CV-ketel.

Gasgestookte CV-ketel vervangen

Een huis verwarmen vraagt veel energie (en geld). Dit gaat vaak nog met een gasgestookte HR-ketel. Overweeg een groen alternatief om je woning warm te stoken zonder gas. In de lijst hieronder bekijk je de meeste populaire optie.

 • Een nieuwe moderne HR-ketel: Bespaart meer dan 10% op het gasverbruik.
 • Een hybride warmtepomp: combinatie van een cv-ketel met een warmtepomp.
 • Een all-electric warmtepomp: 100% verwarmen op stroom (gasverbruik naar 0).
 • Zonneboiler: gesloten systeem waarbij zonnecollectoren het water verwarmen.
 • Infraroodpanelen: een comfortabele warmte zonder energieverlies.

Stroom opwekken met zonnepanelen

Zodra je jouw woning hebt geoptimaliseerd weet je ongeveer hoeveel stroom je nodig hebt. De benodigde stroom kan je op een duurzame manier genereren met zonnepanelen op het dak. Ze hebben een levensduur van 25 jaar of langer en je hebt ze vaak binnen 7 jaar terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dat om in schone energie.
 • Een set met 10 zonnepanelen kost om en nabij de €5000 en verdien je terug in 8,5 jaar.
 • De stroom die over is en je niet verbruikt kan je automatisch aan het net terugleveren (salderen). Over dit stukje stroom krijg je dezelfde prijs als je zou betalen bij de energieleverancier.

energielabel-terschelling-8881

Hoe zit het met een energielabel voor bedrijven?

Het is verplicht voor een kantoorpand om een energielabel te hebben bij oplevering, maar ook bij verhuur/verkoop van een bedrijfspand met een oppervlakte vanaf 50m2. Deze regel is opgesteld voor utiliteitsgebouwen als kantoorruimtes, universiteitsgebouwen, showrooms, en publiek toegankelijke panden zoals een gemeentehuis. Gaat het om een pand groter dan 100m2, en is 50% of meer van deze ruimte geschikt als kantoorplekken? In dat geval moet het gebouw met ingang van 2023 de beschikking hebben over energielabel C of hoger. Tevens moeten organisaties (bijvoorbeeld ziekenhuizen of supermarkten) die hun vestiging in een publiek toegankelijke ruimte hebben van meer dan 250 m2 dit energielabel zichtbaar tonen, zoals in de ontvangsthal. Lees ook meer over Energielabel check.

 • Bij verkoop, verhuur of oplevering van zakelijke gebouwen moet je een officieel energielabel overleggen.
 • Deze wetgeving is van toepassing voor bedrijfspanden en publiek toegankelijke ruimtes van 50 m2 en groter.
 • Voor panden met een industriefunctie is dit niet van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 vierkante meter aan oppervlakte (waar meer dan de helft wordt gebruikt als kantoor) moeten binnenkort (2023) minimaal de beschikking hebben over milieulabel C.
 • In grote openbare gebouwen van meer dan 250 m2 moet dit label duidelijk in het zicht worden opgehangen.

De meest gestelde vragen (FAQ) over het woninglabel

Wat doet een energielabel?
Een energielabel biedt duidelijkheid over de energiezuinigheid van een woning. Hoe energiezuiniger, hoe beter het woninglabel is. Deze energie-index begint bij energielabel A/B (zeer milieuvriendelijk) en loopt op tot G (niet duurzaam).

Heb ik verplicht een energielabel nodig?
Ja, in de situatie waarin je het huis gaat verkopen of verhuren moet jij duidelijk kunnen maken wat het definitieve energielabel is. De verkoop/verhuur advertenties (makelaar) moeten dit ook bevatten. Is er geen label bekend, dan kun je een boete van €170 krijgen.

Hoe werkt het aanvragen van het label?
Voor een officieel label moet je een deskundige energiedeskundige in Terschelling langs laten komen. Middels de database van Qbis.nl zijn deze energiespecialisten te bekijken. Deze inspecteur moet fysiek bij je thuis komen en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. Hij of zij beslist uiteindelijk wat het label moet worden en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database. Ze versturen dit documenten via de mail en je kunt het vinden in Mijn Overheid (gemeente Terschelling).

Welke factoren bepalen mijn energielabel?
De specialist onderzoekt de bouwperiode, het soort gebouw, m2 woonoppervlakte en overige onderdelen als HR ++ glas en kozijnen, hoe de woning geïsoleerd is, de centrale verwarming en ventilatie voorzieningen en of er zonnepanelen of een warmtepomp aanwezig zijn. Op basis van deze gegevens wordt gecalculeerd wat de benodigde energie capaciteit is voor warm tapwater en verwarming en ventilatie van woonunit en in welke mate de woning dit zelf uit hernieuwbare bronnen haalt. Daarna krijg je van de expert de labelletter te horen.

Wat betaal ik voor een energielabel?
De onkosten van een energielabel liggen tussen de €160,00 & €390,00. De investering wordt bepaald door de grootte van de woning, het uurtarief en het aantal benodigde uren van de adviseur en de beschikbare documentatie (tekeningen en facturen van verbetermaatregelen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Terschelling kan je doen door enkele leveranciers te benaderen die werkzaam zijn in en rondom de provincie Friesland.

Hoe kan ik snel mijn huidige energielabel opvragen?
Om jouw huidige label in te zien check je de overheidswebsite energielabel.nl. Selecteer of het een koop- of huurwoning is en vul jouw postcode (8881) en huisnummer plus eventueel toevoeging in. Je krijgt nu het label van jouw woning te zien. Opmerking: krijg je een voorlopig energielabel te zien? Dit telt niet als officieel woninglabel en mag je dus niet bij een woning overdracht gebruiken. Bij verkoop moet je deze dus eerst veranderen in een definitief woninglabel. Zoek het snel uit: energielabel huis Terschelling opvragen.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie