Energielabel West-Terschelling

Direct energielabel aanvragen

Gemakkelijk en snel een energielabel aanvragen voor jouw woning in West-Terschelling? Sinds een aantal jaren is er een nieuw energielabel voor woningen gelanceerd. Dit document toont hoe energiezuinig jouw woning is en geeft praktische suggesties om het energieverbruik te verlagen. Ben je van plan jouw woning te verkopen of verhuren? In dat geval is een definitief energielabel in West-Terschelling verplicht. Op www.energielabelprijzen.nl communiceren wij alle benodigde informatie over het checken en aanvragen van het keurmerk. In aanvulling daarop is er ruimte om energieadviseurs te vergelijken en lees je handige tips & tricks bij het verduurzamen van jouw woning.

 • Het energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van een woning.
 • Het is noodzakelijk bij een transactiemoment (verkoop, verhuur en oplevering).
 • Er zijn 7 categorieën: Energielabel A of B (heel milieuvriendelijk) t/m F & G (ontzettend onzuinig).
 • Voorheen kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. In 2021 zijn deze regels veranderd.
 • Je plant een afspraak met een energieadviseur in West-Terschelling die jouw hele huis bekijkt en het label vaststelt.
 • Het label – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – heeft een prijs van tussen de €100,00 & €355,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in West-Terschelling

Het energielabel geeft een indicatie van de mate waarin een huis energiezuinig is. Alle Nederlanders met een huis kregen van de overheid in 2015 een voorlopig energielabel. Wanneer het huis opnieuw wordt verkocht of verhuurt, dan moet je een definitief energielabel hebben. Met ingang van 2021 is er een nieuwe methode waarop dit wordt vastgesteld (NTA8800). Je moet daarom een vakbekwame energieadviseur verzoeken langs te komen. Deze energie-specialist huur je als het ware in en kijkt hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen. Het nadeel voor de consument is dat het veel duurder is. In onderstaand gedeelte lees je hoe je het voordelig energielabel in West-Terschelling aanvraagt.

In vijf stappen het energielabel aanvragen

 1. Vergelijk energiedeskundigen

  Via het platform centraalregistertechniek.nl tref je alle officiële energieadviseurs die bevoegd zijn om een energielabel te registreren. Neem als basis je postcode (8881) om een erkend deskundige in West-Terschelling te contacteren.

 2. Zorg voor goede voorbereiding

  Selecteer een energiedeskundige en kies een dag en tijdstip. Het is voor beide partijen waardevol wanneer je alle essentiële details van de woning kunt laten zien. Onder andere bouwtekeningen, EPC-berekeningen facturen van verbetermaatregelen.

 3. De inspectie

  Deze erkend energiedeskundige zal bij je thuis langskomen en doorloopt een lange lijst met punten. De duur van het bezoek is ongeveer 2 uur.

 4. Inschrijven van het label

  De EP-adviseur in West-Terschelling bepaalt het uiteindelijke label en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database.

 5. Online label inzien

  Nadat de adviseur bij je thuis is geweest sturen ze een PDF op van het certificaat met alle kenmerken en concrete energiebesparende maatregelen. Het document heeft een geldigheidsduur van 10 jaar en kan je overhandigen wanneer je de woning gaat verhuren of verkopen. Het is ook in te zien (en te downloaden) via MijnOverheid.

Heb jij een particulier energielabel nodig?

Vergelijk energieadviseurs en vind de voordeligste aanbieder

Kosten van een energielabel

De onkosten voor een definitief energielabel liggen vaak tussen de €170,00 & €400,00. In het overzicht hieronder vind je de gemiddelde tarieven van een energielabel deskundige West-Terschelling. Direct een aanvraag doen? Klik hier om de verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Bekijk ook adviseurs in Midlum, Wijnaldum, Pietersbierum, Sexbierum en Oosterbierum. De prijzen hangen af van verscheidene factoren.

 1. Categorie woning (vrijstaand, villa, twee-onder-een kap, appartement, tussenwoning).
 2. Het aantal uur dat de bouwinspecteur bezig zal zijn.
 3. De informatie die voorhanden is (tekeningen en facturen van renovaties).
 4. De energiecoach of adviseur die je kiest.
Type woningM2 woonoppervlakteKosten
Appartementje60 m2€ 173,00
Rijtjeshuis130 m2€ 203,00
2-onder-1-kap160 m2€ 277,00
Vrijstaand185 m2€ 359,00
Actuele kosten woninglabel West-Terschelling.

De beste energieadviseurs in West-Terschelling vergelijken

Wil jij snel dit definitief energielabel aanvragen? Dan maak je een afspraak met een erkend deskundige energielabel West-Terschelling. De juiste plek om deze inspecteur op te zoeken is https://www.centraalregistertechniek.nl. Hier vind je in een link naar het QBISnl register. Hierin tref je deskundige vakmannen (BRL9500). Voor jouw gemak check je in het overzicht hierna verschillende (lokale) adviseurs waar je verrassend eenvoudig een milieulabel kunt regelen tegen een scherpe prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Stappenplan om je woning te verduurzamen

Heeft jouw huis een hoog energieverbruik, en wil jij besparen op de energiekosten door een betere energieprestatie? Door middel van energiebesparende maatregelen kan men praktisch elk huis omtoveren naareen woning met label B. Aan de basis staat altijd isoleren. Daardoor geef je jouw woning een warme jas en zorg je dat het in de winter lekker warm blijft, en in de zomer heerlijk koel. In de volgende stap ga je juist verder in op het opwekken van eigen energie. Op deze website lees je ook meer over Energielabel lening.

Noot: Via het overheidsinitiatief Verbeteruwhuis.nl controleer je – nadat je jouw woning hebt omschreven – verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Check de potentiële besparing.

De belangrijkste voordelen van een zuinig energielabel woning West-Terschelling

 • Een milieuvriendelijke woning en een structureel lage energierekening.
 • Verhoogt het comfort van de woning: het hele jaar een aangename temperatuur in huis.
 • Een woning met label B of A hoeft minder te stoken en stoot dus minder uit.
 • Flinke toename van de woningwaarde.
 • Steeds vaker recht op korting op de hypotheekrente.
 • Je kunt profiteren van interessante subsidies als je kiest voor isolatie en andere duurzame verwarmingsbronnen.
 • De energiecoach in West-Terschelling is de juiste persoon om je hier bij te helpen.
EnergielabelBouwjaarAanpassingen
Label A2009 – 2023All-electric warmtepomp voor nul-op-de-meter.
Label B2000 – 2006Zelf stroom opwekken met zonnepanelen + warmtepomp.
Label C1984 – 2001HR 107 combiketel, zonnepanelen en HR++ glas.
Label D1974 – 1981Vervang de CV ketel door een duurzame variant.
Label E1968 – 1977Vloer- en spouwmuurisolatie, dubbel glas en zonnepanelen.
Label F1948 – 1967Vooral dubbelglas en isolatie.
Label Gt/m 1933Isoleren en verwarmingsketel vervangen.

Het goedkoopste energielabel voor jouw huis?

Vind de goedkoopste aanbieder en ontvang nog deze week jouw label

Woningisolatie

Isolatie is van onschatbare waarde voor een duurzame woning. Door goede isolatie van vloeren, muren en dak vermijd je dat de warmte in jouw woning naar buiten gaat. Daardoor gaan je stookkosten direct omlaag en profiteer je van een aangenaam klimaat in huis. Waar je het beste kunt beginnen hangt af van de huidige isolatiewaarden. Het jaar waarin de woning is neergezet vertelt al veel over de isolatiewaardes. Vraag ook de vorige bewoners en/of buren. Een bouwtechnische keuring of een thermografische inspectie toont plaatsen waar isolatie ontbreekt. In de tabel hieronder spot je de gemiddelde besparingen voor een doorsnee woning met een normale hr combiketel.

IsolatieInvesteringBesparing GasBesparing (€/jaar)
Dakisolatie€3100 – €5200855 m3€607
Vloerisolatie€1800 – €3700400 m3€284
Spouwmuurisolatie€1100 – €2350710 m3€504
HR++ glas€1700 – €2550500 m3€355
Kosten en opbrengsten bij isolatie eengezinswoning (60 m2).

Ventileren

Als jouw woning goed geïsoleerd is, moet je er zorg voor dragen dat er voldoende frisse lucht in de woning komt. Ventilatie is bepalend voor een aangenaam leefklimaat. Zuinig en slim ventileren houdt in een optimaal klimaat in huis zonder veel energieverlies.

 • Zelfregelende roosters: Bij veel wind wordt de luchttoevoer automatisch beperkt.
 • Lokale ventilatie-unit: goedkope oplossing om 1 ruimte te ventileren.
 • Balansventilatie met WTW-unit: volledig automatische aan- en afzuiging van de lucht.
 • Ventilatiewarmtepomp in combinatie met HR-ketel: gebruikt de warmte uit de ventilatielucht en gebruikt de warmte eigenlijk opnieuw.

Woning gasloos verwarmen

Het verwarmen van een woning vraagt veel energie (en geld). In de praktijk gaat dit vaak nog met gasgestookte HR-ketels. Overweeg een groen alternatief om je woning warm te stoken zonder gas. In onderstaande lijst kun je verschillende voorbeelden vinden.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: een veel hoger rendement dan traditionele CV-ketels.
 • Een hybride warmtepomp: eenvoudig te installeren systeem in hybride setting met de CV.
 • Een all-electric warmtepomp: een volledig stand-alone functionerend systeem op elektriciteit.
 • Zonneboiler: zet energie van de zon om in warm water.
 • Infraroodpanelen: ideaal als extra bijverwarming in een schuur of studeerkamer.

Stroom opwekken met zonnepanelen

Op het moment dat je de verbeteropties voor jouw woning hebt geïmplementeerd weet je wat jouw nieuwe stroomverbruik is. Deze energie kan je op een duurzame manier opwekken met behulp van zonnepanelen op je dak. Ze hebben een levensduur van 25 jaar of langer en ze verdienen zich razendsnel terug, vaak al binnen 7 jaar.

 • Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit.
 • Een compleet pakket met 10 zonnepanelen is beschikbaar vanaf €5100 en heeft een terugverdientijd van ongeveer 7,5 jaar.
 • De elektriciteit die je niet gebruikt lever je terug aan het elektriciteitsnet (salderen). Daarvoor ontvang je hetzelfde tarief als waartegen je de energie afneemt.

energielabel-west-terschelling-8881

Aanvraag indienen energielabel voor bedrijfspand

Een actueel en definitief energielabel voor het kantoor is noodzakelijk op het moment van overdracht (koop/huur) van een bedrijfspand met een oppervlakte vanaf 50m2. Deze noodzaak is van toepassing op alle utiliteitsgebouwen zoals een kantoorgebouw, onderwijsgebouwen, horecagelegenheden, en publieke panden zoals een bibliotheek. Beschikt het gebouw over meer dan 100 m2 ruimte, en is daarvan meer dan 50% toegeschreven als kantoorruimte? Dan moeten deze panden per 2023 ten minste energielabel C hebben. Tevens moeten winkels en bedrijven die gevestigd zijn in publieke gebouwen vanaf 250 m2 het energielabel actief en transparant delen, bijvoorbeeld bij de receptie of ingang. Je kunt hier ook meer lezen over A energielabel.

 • Bij officiële transactiemomenten van een zakelijke ruimte moet je een geregistreerd energielabel kunnen overleggen.
 • Dit geldt voor vrijwel alle bedrijfspanden, winkels, kantoren en horeca gebouwen.
 • Voor panden met een industriefunctie gelden andere regels.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 vierkante meter aan oppervlakte (en waar minimaal 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten binnenkort (2023) een milieulabel C of beter hebben.
 • In publieke gebouwen van 250m2 of groter moet het energielabel duidelijk zichtbaar voor het publiek worden opgehangen.

Veelgestelde vragen woninglabel

Wat houdt het energielabel in?
Een energielabel biedt duidelijkheid over de mate waarin een huis energiezuinig is. Hoe minder CO-2 de woning uitstoot, hoe aantrekkelijker het woninglabel wordt. Deze energie-index begint bij energielabel A/B (maximaal zuinig) en kan oplopen tot label G (erg onzuinig).

Heeft elke woning een energielabel verplichting?
Ja, wanneer jij het huis in de verkoop of verhuur wil doen moet jij duidelijk kunnen maken wat de erkende deskundige van de woning vond. Het dient ook in de advertentie/website van de makelaar getoond te worden. Beschik je niet over een label, dan kan je een boete van tenminste €170 krijgen.

Hoe werkt het aanvragen van het label?
Voor een officieel label moet je een gecertificeerde energiedeskundige in West-Terschelling vragen bij je thuis te komen voor een onderzoek. Middels QBIS.nl doorzoek je alle energiespecialisten. Een deskundige moet fysiek bij je thuis komen en kijkt hoe het gesteld is met de isolatie en duurzame verwarmingsbronnen. De deskundige rekent alles door, bepaalt het label het registreert het definitieve label in de EP-online database. De definitieve berekeningen ontvang je per mail en middels Mijn Overheid kun je het later downloaden (gemeente Terschelling).

Hoe wordt mijn energielabel vastgesteld?
Een deskundige inspecteert het bouwjaar van de woning, het type gebouw, woonoppervlakte en overige onderdelen als type glas, mate van isolatie, de aanwezige ventilatie opties en verwarmingssystemen en of er ook energie wordt gewonnen met een warmtepomp of zonnepanelen. Aan de hand van deze inspectie kan uitgerekend worden hoeveel energie er wordt gebruikt voor het opwarmen en koelen van het object en welk deel uit hernieuwbare bronnen komt. Daarna zal de definitieve labelletter verstrekt worden.

Hoe duur is een energielabel?
De onkosten van het energielabel schommelen tussen de €120,00 & €365,00. De totale kostprijs ligt aan de grootte van de woning, de hoeveelheid uren die de expert bezig is en de beschikbare documentatie (tekeningen en facturen van renovaties). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier West-Terschelling kun jij het beste doen door veel adviesbedrijven naast elkaar te zetten die diensten leveren binnen de provincie Friesland.

Via welke website kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Om jouw huidige label in te zien kan je het beste gaan naar energielabel.nl van de overheid. Selecteer koop- of huurwoning en voer jouw postcode (8881) en huisnummer plus eventueel toevoeging in. Je krijgt nu meteen te zien welk label je hebt. Goed om te weten: krijg je een voorlopig energielabel te zien? Dit is geen officiële status en is dus niet bruikbaar voor verkoop of verhuur. Bij verkoop moet je deze dus eerst veranderen in een definitief label. Zoek het snel uit: energielabel huis West-Terschelling opvragen.

Plaats een reactie