Energielabel Midlum

Direct energielabel aanvragen

Direct een betaalbaar energielabel aanvragen voor jouw woning in Midlum? Per 1 januari 2015 heeft ieder huis een energielabel toegewezen gekregen. Dit label geeft aan hoe energiezuinig jouw woning is en toont handige verbeterpunten om de woning nog energiezuiniger te maken. Ben je van plan jouw woning te verkopen of verhuren? Dan is een definitief energielabel in Midlum verplicht. Op deze website communiceren wij nuttige informatie over het opvragen, aanvragen of aanpassen van jouw certificaat. Daarnaast kunnen verschillende energieadviseurs vergeleken worden en kan je aan de slag met nuttige informatie hoe je jouw woning energiezuiniger kunt maken.

 • Het energielabel geeft een beeld van de energieprestatie van een woning.
 • Het is noodzakelijk bij een woningverkoop, verhuurcontract of een nieuwbouwproject.
 • We delen het op in 7 klassen: Energielabel A & B (erg zuinig) t/m F/G (hoog energieverbruik).
 • De laatste jaren was het mogelijk zelf een VEL (vereenvoudigd label) op te vragen. In 2021 zijn deze regels veranderd.
 • Je regelt dit tegenwoordig via een energieadviseur in Midlum die jouw woning helemaal doorneemt en het label vaststelt.
 • Het label – incl. verbetermogelijkheden – heeft een prijs van tussen de €170,00 & €450,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Midlum

Zo’n energielabel laat zien hoe het gesteld is met het energieverbruik van een woning. Alle Nederlanders met een huis verkregen in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid. Op het moment dat jij de woning gaat verhuren over verkopen, dan moet je een definitief energielabel kunnen overhandigen. In 2021 is er een nieuw systeem dat wordt geclassificeerd als NTA8800. Je moet daarom een deskundige energieadviseur thuis laten komen. Deze energie-specialist bezoekt jou op locatie en doorloopt een lange lijst met punten. Het nadeel voor de consument is dat het veel duurder is. In het gedeelte hieronder lees je hoe jij een voordelig energielabel in Midlum moet aanvragen.

In 5 stappen een energielabel aanvragen

 1. Vind een energiedeskundige

  Via centraalregistertechniek.nl doorzoek je alle bevoegde energieadviseurs die een energielabel mogen vastleggen. Vul je postcode in (8872) om een erkend deskundige in Midlum te traceren.

 2. Voorbereiding

  Klik door naar een specialist en plan een afspraak in. Bereid je goed voor: zorg dat je alle relevante gegevens van de woning hebt. Denk aan bouwtekeningen, EPC-berekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie.

 3. Het onderzoek

  De erkend energiedeskundige komt langs op het afgesproken moment en kijkt hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen. Het bezoek duurt ongeveer 2 uur.

 4. Inschrijven van het label

  De EP-adviseur in Midlum komt met een eindoordeel en voert deze ook in de database EP-online in.

 5. Online label inzien

  Nadat de adviseur bij je thuis is geweest wordt er een PDF toegestuurd van het informatielabel met daarin uitleg en alle mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen. Je kunt het 10 jaar blijven gebruiken en moet je laten zien in de situaties waarbij je gaat verhuren of verkopen. Het document wordt ook opgeslagen in je Mijn Overheid omgeving.

Snel en eenvoudig een particulier energielabel regelen?

Vind de beste energieadviseurs en vind de laagste prijs

Prijzen van een definitief energielabel

De onkosten voor een definitief energielabel schommelen tussen de €105,00 – €420,00. In de vergelijker hieronder bekijk je de huidige tarieven van een energielabel deskundige Midlum. Meteen aan de slag? Klik hier om aanbieders in jouw regio te vergelijken. Bekijk ook adviseurs in Wijnaldum, Pietersbierum, Sexbierum, Oosterbierum en Klooster Lidlum. De geschatte prijzen worden berekend middels verscheidene onderdelen.

 1. Het soort huis (vrijstaand, appartement, twee-onder-een kap, villa, tussenwoning).
 2. Het aantal uren dat de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De hoeveelheid informatie die er is (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie).
 4. De vestigingslocatie van de energiecoach.
HuisAantal m2Prijsindicatie
Studio/Appartement75 m2€ 178,00
Rijtjeswoning130 m2€ 221,00
Twee-onder-een kap155 m2€ 292,00
Vrijstaand185 m2€ 369,00
Prijzen woninglabel Midlum.

Bevoegde energieadviseurs in Midlum vergelijken

Zo snel mogelijk dit definitief energielabel aanvragen? Daarvoor moet je een afspraak maken met een erkend deskundige energielabel Midlum. De officiële website om deze vakmannen te treffen is CentraalregisterTechniek.nl. Daar vind je het QBISnl register. In het register vergelijk je bevoegde specialisten (BRL9500). Om het proces in gang te zetten bekijk je in de lijst hieronder een aantal uitgelichte adviseurs waar je simpel en snel een label kunt regelen tegen een normale prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Je huis duurzamer maken in 4 stappen

Gebruikt jouw woning veel energie, en wordt het tijd om duurzamer te leven en de energieprestatie te verbeteren? Door middel van energiebesparende maatregelen kan je ook jouw woning renoveren naar een huis met label A of B. Start altijd met de juiste isolatie. Zo realiseer je een setting waarbij de gewonnen warmte niet zomaar de woning verlaat. Bij de fase daaropvolgend wordt het pas interessant om te kijken naar het zelf energie opwekken. Je kunt hier ook aanvullende informatie vinden over Erkend deskundige.

Tip: Op de website Verbeteruwhuis.nl controleer je – nadat je wat vragen hebt beantwoord – verbeteropties voor een groen energielabel. Bekijk direct hoe jij je huis kunt verbeteren.

De belangrijkste voordelen van een zuinig energielabel woning Midlum

 • Een zuinig huis en besparen op de energierekening.
 • Een comfortabel leefklimaat: een lekker warm huis zonder tocht en kou.
 • Een label B- of A woning hoeft minder te stoken en stoot dus minder uit.
 • Woningwaarde stijgt tot wel 20%.
 • Groene woningen krijgen een duurzaamheidskorting van de bank.
 • De regering biedt allerlei subsidies voor het verbouwen van een huis.
 • De energiecoach in Midlum kan je daar ook alles over vertellen.
EnergielabelBouwjaarAandachtspunten
Label A2009 – 2023Volledig elektrische warmtepomp + zonnepanelen plaatsen.
Label B2001 – 2005Zonnepanelen laten leggen of een warmtepomp-installatie.
Label C1986 – 1999driedubbel of HR+++ glas met zonnepanelen.
Label D1973 – 1983Naïsoleren van vloer, gevel en dak.
Label E1968 – 1978Isoleren van vloer, (spouw)muur en dak.
Label F1951 – 1970Spouwmuur-, dak- en vloerisolatie.
Label Gt/m 1928Dak-, gevel-, en vloerisolatie.

Zoek je het goedkoopste energielabel?

Bekijk alle aanbieders en regel het nog deze week

Woningisolatie

Isolatie vormt het belangrijkste onderdeel van een milieuvriendelijke woning. Door goede woningisolatie toe te passen verhinder je dat de warmte in huis verloren gaat. Daardoor gaan je stookkosten direct omlaag en realiseer je een gezond klimaat in huis. Waar je moet starten heeft te maken met hoe en waar de woning op dit moment geïsoleerd is. Het bouwjaar zegt veel over de eventueel aanwezige isolatie. Tip: vraag ook de vorige bewoners wat er eventueel gebeurd is. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek toont hoe het zit met het warmteverlies van je woning. In ons overzicht hieronder bieden wij de te verwachten besparing bij een normale eengezinswoning met een normale hr combiketel.

Type isolatieKostenGasbesparingKostenbesparing
Dakisolatie€3300 – €5600850 m3€595
Vloerisolatie€1800 – €3500395 m3€277
Spouwmuurisolatie€1150 – €2000705 m3€494
HR++ glas€1900 – €2950495 m3€346,5
Investering en opbrengsten bij isolatie eengezinswoning (60 m2).

Ventileren

Op het moment dat je beschikt over een goed geïsoleerde woning, is het belangrijk dat er altijd genoeg frisse lucht in huis kan komen. Ventilatie is cruciaal voor een aangenaam binnenklimaat. Slim en zuinig ventileren wil zeggen een gezonde leefomgeving waarbij de warmte uit de vervuilde, afgezogen lucht, wordt teruggewonnen.

 • Zelfregelende ventilatieroosters: meer of minder lucht in de woning door middel van roosters.
 • Losse ventilatieunit: afzonderlijke ruimte doelgericht ventileren.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: geen last meer van koude luchtstromen door de WTW unit.
 • Ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: is in staat om warmte aan ventilatielucht te onttrekken voor de verwarming en warm water.

Alternatieven van de CV-ketel

Het aansturen van de radiatoren en/of vloerverwarming is een kostbare aangelegenheid. In de praktijk gaat dit vaak nog met gasgestookte HR-ketels. Je kunt kijken naar een zuinig systeem waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. In de lijst hieronder vind je de belangrijkste voorbeelden.

 • Een nieuwe moderne HR-ketel: Zuinig maar ook stil, compact en veilig.
 • Een hybride warmtepomp: betaalbaar systeem op de CV-ketel te ondersteunen.
 • Een all-electric warmtepomp: werkt volledig op stroom waardoor de CV-ketel de deur uit kan.
 • Zonneboiler: systeem met boiler en zonnecollectoren voor de CV en tapwater.
 • Infraroodpanelen: ideaal om lokaal warmte af te geven.

Zonnepanelen installeren

Als je de nodige maatregelen hebt getroffen kan je een inschatting maken van de benodigde hoeveelheid stroom. Deze energie kan je helemaal zelf opwekken door te investeren in zonnepanelen. Ze gaan ontzettend lang mee (tot wel 30 jaar) en de geschatte terugverdientijd is maar 7 jaar.

 • Zonnepanelen vangen daglicht op en zetten dat om in elektriciteit.
 • Een compleet pakket met 10 zonnepanelen is beschikbaar vanaf €4700 en verdien je snel terug, vaak al binnen 6 jaar.
 • Elektriciteit dat je niet zelf gebruikt kan je automatisch aan het net terugleveren (salderen). Voor dit stukje krijg je dezelfde prijs als waartegen je de energie afneemt.

energielabel-midlum-8872

Voordelig energielabel voor bedrijfspandEen actueel en definitief energielabel voor het kantoor is noodzakelijk bij verhuur, verkoop en oplevering van een zakelijk pand (indien groter dan 50 m2). Deze regelgeving is opgesteld voor utiliteitsgebouwen als kantoorgebouwen, onderwijsinstellingen, winkelcentra, en publiek toegankelijke panden zoals verzorgingshuizen. Is het gebouw groter dan 100m2, en wordt dit voor ten minste 50% ingezet als kantoorruimte? In dat kader moet het gebouw met ingang van 2023 wettelijk gezien beschikken over energielabel C. Ook moeten organisaties zoals winkels, banken of hotels die hun vestiging in een publiek toegankelijke ruimte hebben met een ruimte van minimaal 250 m2 dit energielabel zichtbaar tonen, bijvoorbeeld naast de receptie. Bekijk ook onze pagina met informatie over Energielabel voor huizen.

 • Bij het het officiële verkoopmoment van zakelijke panden is zo’n energielabel een vereiste.
 • Dit is noodzakelijk voor alle bedrijfspanden, ziekenhuizen, overheidsgebouwen en winkels.
 • Voor schuren en garages is hierop een uitzondering van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 m2 aan functionele ruimte (met minimaal 50% als kantoorfunctie) moeten in 2023 ingeschreven staan met een milieulabel C.
 • In publieke panden met een oppervlakte van meer dan 250 m² moet elke passant dit label kunnen bekijken bij de entree.

Veelgestelde vragen (FAQ) m.b.t. het woninglabel

Wat is het energielabel voor woningen?
Het energielabel zegt iets over de mate waarin een huis energiezuinig is. Hoe minder energie benodigd is, hoe aantrekkelijker het woninglabel wordt. De zogenaamde energie-index loopt van energielabel A & B (heel zuinig) tot en met de rode labels F en G (ontzettend onzuinig).

Heb ik verplicht een energielabel nodig?
Ja, als je een gebouw wilt verkopen of verhuren moet jij duidelijk kunnen maken welk energielabel het huis toegekend is. Dit dient ook te worden meegenomen in de advertenties (makelaar). Kan je geen geldig label aantonen, dan zijn boetes van €170 op te leggen door de autoriteit.

Hoe vraag je een label aan?
Voor dit document moet je een vakbekwame energiedeskundige in Midlum laten langskomen. Middels QBIS.nl doorzoek je alle energiespecialisten. Deze specialist komt langs en berekent de energieprestatie van de woning. Deze persoon berekent het label en voert de registratie door in de het EP-Online systeem. De definitieve berekeningen ontvang je per mail en middels Mijn Overheid kun je het later downloaden (gemeente Harlingen).

Wat bepaalt mijn energielabel?
De expert houdt rekening met het bouwjaar van het huis, het type woning, m2 woonruimte en belangrijke aspecten zoals ramen en kozijnen, type isolatie, op welke manier de woning wordt verwarmd en geventileerd en of er zonnepanelen of een warmtepomp aanwezig zijn. Op basis daarvan kan uitgerekend worden wat de benodigde energie capaciteit is voor het verwarmen en koelen van het huis en in welke mate de woning dit zelf uit hernieuwbare bronnen haalt. Op basis hiervan zal de benodigde labelletter met je gedeeld worden.

Wat zijn de huidige kosten van een energielabel?
De tarieven van je energielabel schommelen tussen de €160,00 & €415,00. De definitieve prijs wordt bepaald door de omvang van de woning, het aantal uur dat de adviseur bezig zal zijn en de informatie die voorhanden is (tekeningen of het bestek). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Midlum doe je door enkele adviseurs te gaan vergelijken die diensten leveren binnen de provincie Friesland.

Via welke website kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Daarvoor surf je naar energielabel.nl van de overheid. Selecteer koop- of huurwoning en vul de postcode (8872) en het huisnummer in de zoekbalk in. Je krijgt nu gelijk het huidige label plus de vervaldatum te zien. Let op: krijg je een voorlopig energielabel op je scherm? Dit is geen formeel label en kan je niet gebruiken als je jouw woning gaat verkopen. Je moet dit dus eerst aanpassen naar een definitief label. Bekijk het direct online: energielabel huis Midlum opvragen.

Plaats een reactie