Energielabel Pietersbierum

Direct energielabel aanvragen

Wil je graag een energielabel aanvragen voor jouw woning in Pietersbierum? Vanaf 1 januari 2015 heeft elke woning een (voorlopig) energielabel gekregen. Dit woninglabel laat zien hoe energiezuinig jouw huis is en geeft handige verbeterpunten om de energierekening verder terug te dringen. Ga je jouw woning verkopen of verhuren? In dat geval is een definitief energielabel in Pietersbierum verplicht. Op onze vergelijkingssite lees je praktische info over het berekenen, opvragen en aanvragen van het label. Tevens bekijk je hier (lokale) energieadviseurs en vind je nuttige informatie hoe je jouw woning energiezuiniger kunt maken.

 • Het energielabel geeft een beeld van de energieprestatie van een woning.
 • Sinds 1 januari 2015 is het verplicht bij een transactiemoment (verkoop, verhuur en oplevering).
 • Er zijn 7 klassen: Energielabel A/B (groen label) t/m F of G (hoog energieverbruik).
 • Tot 2020 kon je zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Sinds 2021 is daar verandering in gekomen.
 • De woningeigenaar maakt een afspraak met de energieadviseur in Pietersbierum die het huis inspecteert en op basis daarvan het label vaststelt.
 • Het document – inclusief een rapport met adviespunten – kost tussen de €180,00 en €415,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Pietersbierum

Het energielabel vertelt iets over de energiezuinigheid van een woning. Alle woningeigenaar verkregen in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid. Wanneer het huis opnieuw wordt verkocht of verhuurt, dan moet je een definitief energielabel hebben. Sedert 2021 is er een nieuwe richtlijn waarmee wordt gewerkt (NTA8800). Je moet daarom een bekwame energieadviseur thuis laten langskomen. Deze adviseur moet fysiek bij je thuis komen en kijkt hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen. De prijzen zijn om die reden ook flink hoger geworden. Onderstaand vind je precies hoe jij het voordelig energielabel in Pietersbierum kunt aanvragen.

Een particulier woning energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Kom in contact met een energiedeskundige

  Middels de database van centraalregistertechniek.nl bekijk je alle gecertificeerde energieadviseurs die het energielabel mogen bepalen. Zoek op postcode (8856) om een erkend deskundige in Pietersbierum te vergelijken.

 2. Voorbereiding op afspraak

  Tik op een van de aangesloten adviseurs en bel of mail voor een afspraak. Zorg dat je de belangrijke informatie van het gebouw beschikbaar hebt. Bijvoorbeeld bouwtekeningen, EPC berekeningen en installatietechnische gegevens.

 3. Bezoek van de deskundige

  Zo’n erkend energiedeskundige komt langs op het afgesproken moment en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. Het is aan te raden hierbij aanwezig te zijn.

 4. Vastleggen van het label

  De EP-adviseur in Pietersbierum maak zijn of haar berekening, bepaalt het label en legt deze vast in de EP-online database.

 5. Inzicht in jouw label

  Na afloop van de inspectie ontvang je digitaal een PDF van het keurmerk met daarbij de specificaties en adviespunten. Het certificaat is maximaal 10 jaar geldig en dien je over te dragen bij de verkoop van de woning. Je kunt het ook bekijken in MijnOverheid.

Meer informatie over een particulier energielabel?

Vind de beste energieadviseurs en bekijk de goedkoopste aanbieder

Kosten definitief energielabel vergelijken

De doorsnee tarieven voor een definitief energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €165,00 & €440,00. In het onderstaand overzicht vind je de huidige kosten van een energielabel deskundige Pietersbierum. Wil je dit direct regelen? Klik hier om aanbieders in jouw regio te vergelijken. Vergelijk ook adviseurs in Sexbierum, Oosterbierum, Klooster Lidlum, Firdgum en Tzummarum. De definitieve tarieven worden berekend middels velerlei variabelen.

 1. Hoe groot het huis is (twee-onder-een kap, villa, appartement, vrijstaand, hoekwoning).
 2. De benodigde tijd die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De hoeveelheid informatie die er is (tekeningen of het bestek).
 4. De vestigingslocatie van de energiecoach.
WoningtypeM2 woonoppervlakteTariefschatting
Appartementje50 m2€ 174,00
Rijtjeswoning100 m2€ 220,00
Geschakelde woning140 m2€ 270,00
Villa190 m2€ 354,00
Kostenoverzicht woninglabel Pietersbierum.

Bekwame energieadviseurs in Pietersbierum vergelijken

Eenvoudig en snel een definitief energielabel aanvragen? Op dat moment moet je zoeken naar een erkend deskundige energielabel Pietersbierum. De juiste plek om ervaren energiedeskundigen te vergelijken is https://www.centraalregistertechniek.nl. Daar tref je het QBISnl register. Hierin doorzoek je bekwame experts (BRL9500). Om gebruik te maken van een aanbieding doorzoek je hieronder een aantal uitgelichte adviseurs waar je vrij eenvoudig een milieulabel kunt regelen voor een aantrekkelijk tarieven.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

In 4 stappen een duurzame woning

Gebruikt jouw woning veel energie, en wil jij graag lagere energielasten en de energieprestatie verbeteren? Middels de juiste energiebesparende maatregelen kan men praktisch elk huis omtoveren naareen woning met label B. Het isoleren van een woning nemen we als uitgangspunt. Zodoende kan je garanderen dat de gewonnen warmte niet zomaar de woning verlaat. Bij de fase daaropvolgend verleggen we de focus op energie die je zelf kunt opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Je leest hier ook alle informatie over Voordeligste energielabel.

Tip: Op de onafhankelijke website Verbeteruwhuis.nl bekijk je – na het doorgeven van de gegevens van jouw woning – handige verbeteropties voor een groen energielabel. Bekijk direct hoe jij je huis kunt verbeteren.

De belangrijkste voordelen van een zuinig energielabel woning Pietersbierum

 • Een zuinig huis met een lage energierekening.
 • Een prettig klimaat in huis: een lekker warm huis zonder tocht en kou.
 • Een woning met label A of B draagt bij aan een beter milieu.
 • Waarde van de woning stijgt.
 • Sommige banken verstrekken een rentekorting.
 • Je kunt profiteren van royale subsidies om een huis te verduurzamen.
 • De energiecoach in Pietersbierum kan je hierbij helpen.
EnergielabelBouwjaarPunten van aandacht
Label A2013 – 2024Laat een 100% elektrische warmtepomp installeren (van gas los).
Label B2002 – 2007Investeren in een all-electric of hybride warmtepomp of zonnepanelen.
Label C1985 – 2000Focus op muurisolatie en verbeteringen aan het dak.
Label D1973 – 1982Isolatie van cv-leidingen in onverwarmde ruimtes.
Label E1965 – 1974Dak-, vloer- en muurisolatie, dubbel glas en zonnepanelen.
Label F1946 – 1970Een moderne HR-ketel en isoleren.
Label Gt/m 1932Isolatie met focus op vloer, dak en muur.

Zoek je het goedkoopste energielabel?

Bekijk alle specialisten en regel het binnen 1 week

Isoleer je woning

Isolatie is de belangrijkste voorwaarde voor een woning met een laag verbruik. Door goede isolatie van muren, bodem en/of dak voorkom je dat de warmte weer kan ontsnappen. Zo gaan je stookkosten direct omlaag en dat leidt tot een comfortabel wooncomfort. Waar je het beste kunt beginnen is afhankelijk van de Rd-, Rc en lambdawaarde. De leeftijd van de woning zegt vaak al veel over de mate van isolatie. Bekijk ook bouwtekeningen en informeer bij de vorige bewoners. Een bouwtechnische keuring of het maken van warmtebeelden toont hoe het zit met het warmteverlies van je woning. In de lijst hieronder bekijk je de doorsnee besparing bij een normale eengezinswoning met een normale hr combiketel.

Isolatie optiesKostenBesparing gas (jaar)Besparing (€/jaar)
Dakisolatie€3000 – €5200840 m3€571
Vloerisolatie€1400 – €3100385 m3€262
Spouwmuurisolatie€1200 – €2450980 m3€666
HR++ glas€1700 – €2500485 m3€329,8
Investering en opbrengsten bij isolatie eengezinswoning (60 m2).

Ventileren

Op het moment dat de isolatie in huis voldoende is, is het belangrijk dat er altijd genoeg frisse lucht in huis kan komen. Ventilatie is noodzakelijk voor een aangenaam leefklimaat. Zuinig en slim ventileren betekent een prettige leefomgeving, zonder heel erg veel warmteverlies.

 • Winddrukgeregelde roosters: Beperkt automatisch de luchttoevoer bij hogere windsnelheden.
 • Losse ventilatieunit: optimale efficiënte ventilatie van een enkele ruimte.
 • Balansventilatie met WTW-unit: d.m.v. de mechanische ventilatie worden alle ruimtes even goed geventileerd.
 • Ventilatiewarmtepomp in combinatie met HR-ketel: wint warmte terug uit ventilatielucht en gebruikt de warmte eigenlijk opnieuw.

Gasgestookte CV-ketel vervangen

De centrale verwarming is een kostbare aangelegenheid. De meeste woningen hebben nog een HR-ketel op gas. Je kunt kiezen voor een meer innovatieve verwarmingsbron waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. Hieronder bekijk je de meeste populaire optie.

 • Een nieuwe moderne HR-ketel: Goedkoper en sneller je huis stoken.
 • Een hybride warmtepomp: een combinatie van je HR-ketel en een warmtepomp.
 • Een all-electric warmtepomp: 100% verwarmen op stroom (gasverbruik naar 0).
 • Zonneboiler: gesloten systeem waarbij zonnecollectoren het water verwarmen.
 • Infraroodpanelen: lokaal verwarmen met een gunstig energieverbruik.

Zonnepanelen op het dak

Zodra je de nodige isolatiewerkzaamheden hebt getroffen en een nieuwe ketel of warmtepomp hebt geplaatst weet je wat jouw nieuwe stroomverbruik is. De stroom die je nu nodig hebt kan je helemaal zelf opwekken met behulp van zonnepanelen op je dak. Ze hebben een lange levensduur (25- 30 jaar) en binnen 5 – 8 jaar heb je ze al terugverdiend.

 • Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit.
 • Een volledige set met 10 zonnepanelen koop je vanaf €4300 en heeft een terugverdientijd van ongeveer 8,5 jaar.
 • De kWh stroom die je niet gebruikt kan je automatisch aan het net terugleveren (salderen). Voor dit stukje ontvang je dezelfde prijs als waarvoor je normaal de stroom inkoopt.

energielabel-pietersbierum-8856

Energielabel aanvragen voor bedrijven

Een geldig energielabel voor je bedrijf is nodig in situaties van verkoop en verhuur van zakelijke panden (mits groter dan 50m2). Deze regelgeving is relevant voor alle utiliteitsgebouwen zoals een kantoorgebouw, onderwijsgebouwen, retailpanden, en publieke gebouwen zoals stations. Is het pand 100m2 of groter, en wordt minimaal 50% daarvan gebruikt als kantoorruimte? In dat geval moet het gebouw met ingang van 2023 beschikken over een energielabel C. Daarbij moeten organisaties (bijvoorbeeld ziekenhuizen of supermarkten) die gehuisvest zijn in grote publieke gebouwen met een ruimte van minimaal 250 m2 het label duidelijk zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld bij de ingang. Bekijk ook onze pagina met informatie over Energielabel calculeren.

 • Bij verkoop, verhuur of oplevering van kantoorpanden is zo’n energielabel een vereiste.
 • Dit is noodzakelijk voor alle bedrijfspanden, winkels, kantoren en horeca gebouwen.
 • Voor bedrijfshallen en opslagruimtes is hierop een uitzondering van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen die groter zijn dan 100 m2 (waar meer dan de helft wordt gebruikt als kantoor) moeten wettelijk gezien vanaf 2023 minimaal de beschikking hebben over milieulabel C.
 • In grotere publieke ruimtes met een oppervlakte van ten minste 250 m2 moet elke bezoeker dit label kunnen inzien bij de ingang.

Veelgestelde vragen woninglabel

Wat houdt het energielabel in?
Het energielabel geeft een beeld van de energieprestatie van een woning. Hoe efficiënter de woning verwarmd wordt, des te hoger het woninglabel. De zogenaamde energie-index loopt van energielabel A/B (erg milieuvriendelijk) en gaat door tot F / G (niet duurzaam).

Moet ik verplicht een energielabel hebben?
Ja, als je een gebouw verhuurt of verkoopt moet je aan kunnen tonen welk energielabel het huis toegekend is. Dit moet ook in de verkoop- of verhuuradvertentie (makelaar) staan. Is er geen label bekend, dan kan je een boete van tenminste €170 krijgen.

Hoe moet ik een label aanvragen?
Voor dit document moet je een officiële energiedeskundige in Pietersbierum vragen bij je thuis te komen voor een onderzoek. Aan de hand van QBIS.nl kom je gemakkelijk in contact met lokale energiespecialisten. Deze expert komt bij je thuis en doorloopt een lange lijst met punten. Hij of zij bepaalt het uiteindelijke label en voert deze ook in de database EP-online in. De definitieve berekeningen ontvang je per mail en in Mijn Overheid is het zelf te downloaden (gemeente Waadhoeke).

Welke factoren bepalen mijn energielabel?
Een inspecteur kijkt naar het bouwjaar van het gebouw, het type huis, oppervlakte en overige onderdelen als HR ++ glas en kozijnen, hoe goed de woning geïsoleerd is, de ventilatie en verwarming oplossingen in het gebouw en de investeringen in warmte en energieopwekking (WTW, zonnepanelen etc). D.m.v. van deze gegevens kan worden berekend hoeveel energie er wordt gebruikt voor het leveren van warm water en de verwarming van het appartement en wat het aandeel van duurzame energie is. Vervolgens wordt het labelletter geregistreerd.

Wat zijn de kosten van een energielabel?
De prijzen van een energielabel liggen tussen de €165,00 – €360,00. De prijsindicatie wordt bepaald door de omvang van de woning, het aantal uren dat de adviseur nodig heeft en de kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen en facturen van renovaties). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Pietersbierum is over het algemeen gunstiger door enkele aanbieders te benaderen die diensten leveren rondom de provincie Friesland.

Hoe kan ik snel mijn huidige energielabel opvragen?
Om dit te bekijken surf je naar Energielabel.nl. Selecteer koop- of huurwoning en voer jouw postcode (8856) en het huisnummer in de betreffende velden in. Je krijgt nu meteen te zien welk label je hebt. Opmerking: wordt er een voorlopig energielabel getoond? Dit is geen officieel document en wordt dus ook niet geaccepteerd bij een verkoop of verhuur. Je zult het dus eerst moeten omzetten naar een definitief label. Krijgt direct inzicht: energielabel huis Pietersbierum opvragen.

Plaats een reactie