Energielabel Waadhoeke

Direct energielabel aanvragen

Wil je een energielabel aanvragen voor jouw woning in Waadhoeke? Sinds een aantal jaren moet elke woning een energielabel hebben. Het keurmerk vertelt hoe energiezuinig een woning is en biedt praktische opties om de woning nog energiezuiniger te maken. Ben je van plan jouw woning te verkopen of verhuren? Dan is een definitief energielabel in Waadhoeke verplicht. Op dit informatieplatform bieden wij nuttige info over de aanvraag van een nieuw certificaat. In aanvulling daarop kunnen verschillende energieadviseurs vergeleken worden en vind je een stappenplan om jouw woning energiezuiniger te maken.

 • Het energielabel maakt duidelijk wat de huidige staat van de woning is.
 • Het is verplicht bij verkoop, verhuur, maar ook bij oplevering van een nieuwe woning.
 • Er zijn 7 klassen: Energielabel A of B (erg zuinig) t/m F en G (vervuilend).
 • Voorheen kon je zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. De regering heeft de werkwijze aangepast.
 • De woningeigenaar maakt een afspraak met de energieadviseur in Waadhoeke die de woning komt bekijken en op basis daarvan het label vaststelt.
 • Het informatielabel – incl. verbetermogelijkheden – kost gemiddeld tussen de €135,00 & €435,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Waadhoeke

Het energielabel geeft een indicatie van de hoeveelheid energie die een woning gebruikt. Alle mensen met een woning verkregen in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid. In de situatie waarbij het huis opnieuw wordt verkocht of verhuurt, dan moet je een definitief energielabel hebben. In 2021 hanteert de overheid een nieuwe werkwijze dat wordt geclassificeerd als NTA8800. Je moet daarom een vakbekwame energieadviseur langs laten komen. Deze deskundige huur je als het ware in en neemt de woning op. De tarieven zijn echter een stuk ongunstiger. Hieronder leggen wij stap voor stap uit hoe je zo’n voordelig energielabel in Waadhoeke aanvraagt.

Energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Zoek naar een energiedeskundige

  Via het platform centraalregistertechniek.nl vind je alle officiële energieadviseurs die een energielabel mogen vaststellen. Het beste kun je een postcode gebruiken (8814) om een erkend deskundige in Waadhoeke te traceren.

 2. Zorg voor goede voorbereiding

  Kies een specialist en bel of mail voor een afspraak. Het is handig als je de belangrijke details van de woning paraat hebt. Zoals bouwtekeningen, EPC-berekeningen, het bestek, documentatie en facturen.

 3. Bezoek en berekening

  Zo’n erkend energiedeskundige bezoekt jou op locatie en bekijkt hoe milieuvriendelijk het huis is. De duur van het bezoek is ongeveer 2 uur.

 4. Vastleggen van het label

  De EP-adviseur in Waadhoeke maak zijn of haar berekening, bepaalt het label en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database.

 5. Het label via internet bekijken

  Na afloop van de inspectie wordt er een PDF toegestuurd van het informatielabel met een toelichting en alle mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen. Het certificaat is maximaal 10 jaar geldig en dien je te overhandigen in de situaties waarbij je gaat verhuren of verkopen. Je kunt het ook bekijken in MijnOverheid.

Particulier energielabel voor jouw woning aanvragen?

Check alle energieadviseurs en profiteer van aantrekkelijke tarieven

Kosten definitief energielabel vergelijken

De tarieven van een definitief energielabel komen uit tussen de €125,00 & €390,00. In het bijgesloten overzicht vind je de gemiddelde tarieven van een energielabel deskundige Waadhoeke. Meteen een afspraak inplannen? Klik hier om de beschikbare (regionale) experts te vergelijken. Vergelijk ook adviseurs in Súdwest-Fryslân, De Fryske Marren, Heerenveen, Westerveld en Ooststellingwerf. De offerte prijzen kunnen berekend worden d.m.v. verscheidene variabelen.

 1. Het type woning (villa, hoekwoning, appartement, tussenwoning, twee-onder-een kap).
 2. De benodigde tijd die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. Vooraf verkregen inzicht in het huis (tekeningen en EPC-berekeningen).
 4. Het werkgebied & locatie van de energiecoach.
Soort woningM2 woonruimteKosten
Studio/Appartement50 m2€ 161,00
Rijtjeshuis110 m2€ 222,00
Hoekwoning140 m2€ 283,00
Villa175 m2€ 371,00
Geschatte kosten woninglabel Waadhoeke.

Bekwame energieadviseurs in Waadhoeke vergelijken

Vandaag nog dit definitief energielabel aanvragen? Dan moet je een afspraak maken met een erkend deskundige energielabel Waadhoeke. De juiste plek om ervaren energiedeskundigen te vergelijken is CentraalregisterTechniek.nl. Daar vind je het QBISnl register. Op deze plek vind je bevoegde deskundigen (BRL9500). Om de eerste stap te zetten check je in het overzicht hierna een aantal betrouwbare partijen waar je vrij eenvoudig een certificaat kunt regelen tegen een normale prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Duurzaam wonen in 4 heldere stappen

Heb jij een label E, F of G woning, en wil jij graag de energieprestatie van de woning verbeteren? Door te kiezen voor energiebesparende maatregelen kan jij elk gebouw verbeteren tot een “groen” label (A, B of C). Het aanbrengen van de juiste isolatie is het startpunt. Daardoor geef je jouw woning een warme jas en zorg je dat het in de winter lekker warm blijft, en in de zomer heerlijk koel. Op het moment dat de isolatie goed is ga je aan de slag met energie die je zelf kunt opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Of klik door voor meer informatie over G energielabel.

Advies: Via het platform https://www.verbeteruwhuis.nl ontdek je – nadat je de kenmerken van jouw woning hebt ingevuld – gerichte verbeteropties voor een groen energielabel. Achterhaal de mogelijke besparingen.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning Waadhoeke

 • Een energiezuinige woning en flink besparen op de energiekosten.
 • Een gezonde leefomgeving: geen koude tocht in de buurt van de ramen.
 • Een huis met het milieulabel A of B is goed voor het klimaat want stoot minder CO2 uit.
 • De woning is interessanter op de woningmarkt.
 • Groene woningen krijgen een duurzaamheidskorting van de bank.
 • Er bestaan interessante subsidies als je kiest voor isolatie en andere duurzame verwarmingsbronnen.
 • De energiecoach in Waadhoeke is de juiste persoon om je hier bij te helpen.
EnergielabelBouwjaarOptimalisaties
Label A2009 – 2024Warmtepomp om helemaal van het gas af te gaan.
Label B2002 – 2009Zonnepanelen, zonneboiler of (hybride) warmtepomp.
Label C1987 – 2000HR-glas op woon- en slaapkamer.
Label D1971 – 1981Naïsoleren van vloer, gevel en dak.
Label E1965 – 1974Spouwmuur-, dak- en vloerisolatie met zonnepanelen.
Label F1946 – 1968Isoleren en verwarmingsketel vervangen.
Label Gt/m 1945Isolatie van muur, dak, vloer en kruipruimte.

Het goedkoopste energielabel voor jouw huis?

Vind de goedkoopste aanbieder en vraag het nog deze week aan

Isoleer je woning

Isolatie vormt het belangrijkste onderdeel van een woning met een laag verbruik. Door goede woningisolatie toe te passen verhinder je dat de warmte in huis je huis weer verlaat. Dankzij isolatie zullen de stookkosten verminderen en dat leidt tot een comfortabele leefomgeving. Waar je moet starten met isoleren hangt af van de RC-waardes van de woning. Het bouwjaar geef inzicht in de vermoedelijke staat. Informeer ook altijd bij de vorige bewoners hierover. Een bouwtechnische keuring of een thermografische inspectie laat de warmtelekken van uw woning zien. Hieronder zoek je eenvoudig naar de mogelijke besparingen bij een normale eengezinswoning met een hr combiketel.

Isolatie keuzeOnkostenGasbesparingBesparing in €
Dakisolatie€3800 – €5000860 m3€585
Vloerisolatie€1300 – €3300280 m3€190
Spouwmuurisolatie€1450 – €2000705 m3€479
HR++ glas€2000 – €2950390 m3€265
Kosten en baten bij het isoleren van een gemiddelde woning.

Ventileren

Als jouw woning goed geïsoleerd is, is het noodzakelijk dat er ook genoeg frisse lucht in huis is. Ventilatie is van wezenlijk belang voor een gezond binnenklimaat. Zuinig en slim ventileren houdt in een gezond binnenklimaat zonder veel energieverlies.

 • Winddrukgeregelde roosters: roosters in de ramen of kozijnen reageren op de winddruk.
 • Lokale ventilatie-unit: goedkope oplossing om 1 ruimte te ventileren.
 • Balansventilatie met warmteterugwinning: warmt de koude lucht die binnenkomt op met de warmte van de afgevoerde lucht.
 • Ventilatiewarmtepomp i.c.m. CV/HR ketel: profiteert van warmte uit de ventilatielucht en kan hiervoor een huis verwarmen.

CV-ketel vervangen

De centrale verwarming kost veel energie (vooral veel gas). Dit gaat vaak nog met een gasgestookte HR-ketel. Je kunt kiezen voor een meer innovatieve verwarmingsbron die het mogelijk maakt om zonder gas te verwarmen. Onderstaand staan enkele van deze producten.

 • Een nieuwe moderne HR-ketel: Goedkoper en sneller je huis stoken.
 • Een hybride warmtepomp: eenvoudig te installeren systeem in hybride setting met de CV.
 • Een all-electric warmtepomp: haalt energie uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt hier warmte van.
 • Zonneboiler: op een duurzame manier warm tapwater opwekken.
 • Infraroodpanelen: zorgen voor gerichte verwarming, ideaal in bijv. de badkamer.

Kies voor zonnepanelen

Als je jouw woning hebt geoptimaliseerd kan je de totale stroombehoefte berekenen. Deze energie kan je zelf opwekken met behulp van zonnepanelen op je dak. Zonnepanelen gaan met gemak 25 jaar mee en ze verdienen zich razendsnel terug, vaak al binnen 7 jaar.

 • Zonnepanelen vangen zonne-energie op en zetten deze om in stroom.
 • Een set met 10 zonnepanelen koop je vanaf €4800 en verdien je terug in 6 jaar.
 • Elektriciteit dat je niet zelf gebruikt lever je automatisch terug, dit heet ook wel salderen. Voor dit stukje krijg je hetzelfde tarief als waarvoor jij stroom afneemt.

energielabel-waadhoeke-8814

Energielabels voor bedrijfspanden

Je dient te beschikken over een energielabel voor een kantoor op het moment van overdracht (koop/huur) van een zakelijk pand (indien groter dan 50 m2). De verordening is in het leven geroepen voor utiliteitsgebouwen als kantoren, onderwijspanden, winkelcentra, en publieke gebouwen zoals een station. Is het gebouw groter dan 100m2, en wordt dit voor ten minste 50% ingezet als kantoorruimte? In dat kader moet het pand per 2023 ten minste energielabel C hebben. Bovendien moeten (overheids)organisaties die werkzaam zijn in publieke ruimtes met een ruimte van minimaal 250 m2 het energielabel duidelijk zichtbaar ophangen, zoals in de wachtruimtes / ingang. Bekijk ook onze pagina met informatie over Energielabel verbeteren.

 • Bij overdracht of oplevering van een kantoorgebouw ben je verplicht om een geldig energielabel te tonen.
 • Deze verplichting geldt bij bedrijfspanden, winkels, kantoren en horeca gebouwen.
 • Voor industriële bedrijfspanden geldt andere wetgeving.
 • Bedrijfsgebouwen die groter zijn dan 100 m2 (waarbij meer dan 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten per 2023 beschikken over een milieulabel C of hoger.
 • In grote openbare gebouwen van minimaal 250 m2 moet elke bezoeker dit label kunnen inzien bij de ingang.

Veelgestelde vragen woninglabel

Wat doet een energielabel?
Het energielabel zegt iets over het energiegebruik van een woning of gebouw. Hoe minder CO-2 de woning uitstoot, des te hoger het woninglabel. De zogenaamde energie-index loopt van energielabel A & B (zeer milieuvriendelijk) en kan oplopen tot de slechtste label F/G (zeer onzuinig).

Is het aanvragen van een energielabel verplicht?
Ja, in de situatie waarin je het huis wilt verkopen of verhuren moet je aan kunnen tonen wat het label is van jouw huis is. Dit dient ook te worden meegenomen in de advertenties (makelaar). Is er geen geregistreerd label, dan zijn boetes van €170 op te leggen door de autoriteit.

Hoe vraag ik voor mijn huis een label aan?
Voor een erkend label moet je een erkend deskundige energiedeskundige in Waadhoeke bij je thuis laten komen. Door middel van QBIS.nl bekijk je snel de energiespecialisten in de buurt. Deze adviseur moet fysiek bij je thuis komen en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. Deze specialist stelt het label vast en legt deze vast in de EP-online database. De dossierstukken krijg je per mail en middels Mijn Overheid kun je het later downloaden (gemeente Waadhoeke).

Hoe wordt een definitief energielabel vastgesteld?
Een deskundige kijkt naar de bouwperiode, het type huis, het aantal m2 woonoppervlakte en andere eigenschappen als ramen en kozijnen, type isolatie, de ventilatie en verwarming oplossingen in het gebouw en of er energie-efficiënte warmtebronnen aanwezig zijn zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Aan de hand van deze inspectie wordt opgesteld hoeveel energie er wordt gebruikt voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van het huis en hoeveel van deze energie uit hernieuwbare bronnen komt. Op basis hiervan krijg je van de expert de labelletter te horen.

Wat is de prijs van het energielabel?
De onkosten van het energielabel schommelen tussen de €190,00 en €405,00. De investering ligt aan het soort woning, het aantal uren dat de adviseur nodig heeft en de informatie die voorhanden is (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Waadhoeke is het voordeligst te realiseren door verschillende adviesbedrijven te vergelijken die actief zijn in de provincie Friesland.

Mijn energielabel opvragen, hoe doe ik dat?
Om dit in te zien kan je het beste gaan naar het platform energielabel.nl. Kies huur- of koopwoning en voer jouw postcode (8814) en huisnummer in. Je krijgt nu meteen te zien welk label je hebt. Kijk uit: is het een voorlopig energielabel? Dit telt niet als officieel woninglabel en kan je dus ook niet gebruiken bij een woningoverdracht. Je moet dit dus eerst aanpassen naar een definitieve status. Ga direct aan de slag: energielabel huis Waadhoeke opvragen.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie