Energielabel Dongjum

Direct energielabel aanvragen

Snel en voordelig een energielabel aanvragen voor jouw woning in Dongjum? Sinds 1 januari 2015 heeft iedere woning een energielabel toegewezen gekregen. Het certificaat geeft een indicatie van hoe energiezuinig jouw woning is en biedt concrete suggesties om de energierekening verder terug te dringen. Ga je jouw woning verkopen of verhuren? Dan is een definitief energielabel in Dongjum verplicht. Op deze website communiceren wij aanvullende info over de aanvraag van een nieuw label. Bovendien is er ook een overzicht met plaatselijke energieadviseurs en hebben wij concrete tips hoe jij jouw woning groener kunt maken.

 • De energielabels bieden inzicht in de energieprestatie van een gebouw.
 • Het is een verplichting bij het verhuren of verkopen van jouw huis.
 • We delen het op in 7 categorieën: Energielabel A & B (duurzaam) t/m F en G (ontzettend onzuinig).
 • Tot 2020 kon je zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Vanaf 2021 is er het e.e.a. gewijzigd.
 • Je regelt dit tegenwoordig via een energieadviseur in Dongjum die de woning komt bekijken en het label bepaalt.
 • Het label – inclusief suggesties om de woning te verduurzamen – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €175,00 & €435,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Dongjum

Het energielabel geeft inzicht in de hoeveelheid energie die een woning gebruikt. Alle huizen in Nederland verkregen in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid. Indien je jouw woning gaat verkopen of verhuren, is een definitief energielabel noodzakelijk. Per 2021 is er een nieuwe richtlijn die we ook wel kennen als NTA8800. Je moet daarom een bekwame energieadviseur verzoeken langs te komen. Deze energie-specialist zal thuis langskomen en neemt de woning op. Het gevolg is dat het wel een stuk duurder is. In onderstaand gedeelte bieden wij informatie over hoe je zo’n voordelig energielabel in Dongjum kunt regelen.

In vijf stappen het energielabel aanvragen

 1. Zoek een energiedeskundige

  Via centraalregistertechniek.nl vind je alle officiële energieadviseurs die bevoegd zijn om een energielabel te registreren. Zoek op postcode (8808) om een erkend deskundige in Dongjum te zoeken.

 2. Voorbereiding

  Kies een deskundige en overleg een moment dat hij of zij kan langskomen. Het is handig als je zoveel mogelijk gegevens van het huis kunt laten zien. Voorbeelden zijn bouwtekeningen, EPC-berekeningen facturen van verbetermaatregelen.

 3. Bezoek op locatie

  Deze erkend energiedeskundige komt thuis bij je langs om de kenmerken van je huis vast te stellen. Wij raden altijd aan om mee te lopen.

 4. Vastleggen van het label

  De EP-adviseur in Dongjum berekent het label en voert deze ook in de database EP-online in.

 5. Nieuwe label opvragen

  Na afloop van de inspectie krijg je een digitaal document (PDF) van het vastgestelde label met daarin uitleg en suggesties om de woning te verduurzamen. Je kunt het 10 jaar blijven gebruiken en dien je te overhandigen op het moment dat je gaat verkopen. Je kunt het ook bekijken in MijnOverheid.

Wil jij een particulier energielabel aanvragen?

Check alle energieadviseurs en regel het snel

Gemiddelde kosten energielabel

De tarieven van een definitief energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €115,00 en €355,00. In de tabel die je hieronder ziet bekijk je de geschatte kosten van een energielabel deskundige Dongjum. Meteen een afspraak inplannen? Klik hier om de beschikbare (regionale) experts te vergelijken. Vergelijk ook adviseurs in Herbaijum, Achlum, Hitzum, Tzum en Franeker. De tarieven worden gecalculeerd a.d.h.v. een aantal aspecten.

 1. Categorie huis (tussenwoning, appartement, villa, twee-onder-een kap, vrijstaand).
 2. Het aantal uur dat de bouwinspecteur bezig zal zijn.
 3. De hoeveelheid informatie die er is (tekeningen en EPC-berekeningen).
 4. Het werkgebied & locatie van de energiecoach.
Soort woningGrootteKosten
Studio/Appartement80 m2€ 163,00
Tussenwoning120 m2€ 217,00
Geschakeld huis150 m2€ 294,00
Vrijstaand185 m2€ 374,00
Prijzen woninglabel Dongjum.

Energieadviseurs in Dongjum vergelijken

Goedkoop en snel een definitief energielabel aanvragen? Om dit te regelen maak je een afspraak met een erkend deskundige energielabel Dongjum. De officiële website om deze inspecteur op te zoeken is https://www.centraalregistertechniek.nl. Hier vind je een verwijzing naar het QBISnl register. Hierin vergelijk je officiële specialisten (BRL9500). Voor een voordelige keuze bekijk je in de lijst hieronder een aantal uitgelichte adviseurs waar je zonder gedoe een milieulabel kunt regelen en waarbij u direct op de kosten let.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Stappenplan om je woning te verduurzamen

Heb jij een label E, F of G woning, en wil jij graag lagere energielasten en de energieprestatie verbeteren? Aan de hand van energiebesparende maatregelen kan je ook jouw woning omtoveren naareen “groen” label (A, B of C). In de regel begint men altijd met isoleren. Op die manier is het zeker dat er geen warme (of koude) lucht kan ontsnappen. Bij de stappen daarna verleggen we de focus op de mogelijkheden voor energieopwekking. Je leest hier ook alle informatie over Energielabel hypotheek.

Let op: Op de website www.verbeteruwhuis.nl ontdek je – nadat je wat vragen hebt beantwoord – duidelijke verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Voer de check uit.

Het belang van een zuinig energielabel woning Dongjum

 • Een zuinige woning met een lage energierekening.
 • Een aangenaam klimaat in huis: het hele jaar door een aangename temperatuur in huis.
 • Een woning met label A of B beperkt de CO-2 uitstoot.
 • Woningwaarde stijgt tot wel 20%.
 • Steeds vaker recht op korting op de hypotheekrente.
 • De overheid verstrekt verscheidene subsidies voor het verbouwen van een huis.
 • De energiecoach in Dongjum kan hier ook in adviseren.
EnergielabelBouwjaarPunten van aandacht
Label A2012 – 2024Energieneutrale woning met zonnepanelen en warmtepomp.
Label B2000 – 2009Een (hybride) warmtepomp of zonnepanelen laten leggen.
Label C1985 – 2002Zonnepanelen, triple glas, HR107 combiketel.
Label D1973 – 1981Naïsoleren van vloer, gevel en dak.
Label E1966 – 1978HR-ketel, isolatie en zonnepanelen.
Label F1948 – 1967Nieuwe ketel en isoleren.
Label Gt/m 1927Dak-, gevel-, en vloerisolatie.

Snel het goedkoopste energielabel regelen?

Bekijk alle specialisten en ontvang nog deze week jouw label

Isoleer je woning

Isolatie is de belangrijkste voorwaarde voor een energiezuinig huis. Door de muren, vloer en het dak te isoleren voorkom je dat de warmte in huis de woning ontglipt. Hiermee zullen de stookkosten verminderen en profiteer je van meer woonplezier. Waar je het beste kunt beginnen is vooral afhankelijk van de manier waarop je huis nu is geïsoleerd. Het bouwjaar van het huis zegt veel over de eventueel aanwezige isolatie. Je kunt ook de vorige bewoners vragen wat zij aan isolatie gedaan hebben. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek met warmtescan laat zien of en waar een woning warmte verliest. In ons overzicht hieronder bekijk je de gemiddelde besparingen voor een doorsnee woning met een normale hr combiketel.

Isolatie optiesOnkostenGasbesparingEnergiebesparing
Dakisolatie€3800 – €60001120 m3€728
Vloerisolatie€1600 – €4000260 m3€169
Spouwmuurisolatie€1350 – €2450855 m3€556
HR++ glas€1800 – €2800360 m3€234
Investering en opbrengsten bij isolatie van kleine woning (60 m2 vloeroppervlakte).

Ventileren

Op het moment dat je beschikt over een goed geïsoleerde woning, moet de focus liggen op het feit dat er voldoende frisse lucht in de woning komt. Ventilatie is van wezenlijk belang voor een comfortabel leefklimaat. Slim en zuinig ventileren betekent een prettig leefklimaat zonder veel energieverlies.

 • Zelfregelende ventilatieroosters: rooster in ramen of deuren zorgen voor schone lucht.
 • Lokale ventilatie-unit: afzonderlijke ruimte doelgericht ventileren.
 • Balansventilatie met WTW-unit: systeem dat evenveel lucht aan- als afvoert.
 • (Hybride) ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: gebruikt de warmte uit de ventilatielucht voor de verwarming en warm water.

Woning gasloos verwarmen

Het verwarmen van de woning kost in de meeste huizen veel gas. Doorgaans wordt hiervoor een HR-ketel op gas gebruikt. Je kunt kiezen voor een schoner alternatief om je woning warm te stoken zonder gas. Onderstaand bieden we een aantal suggesties.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: Compact, stil, veilig en zuinig.
 • Een hybride warmtepomp: een warmtepompunit die ondersteunt wordt door de HR-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: werkt volledig op stroom waardoor de CV-ketel de deur uit kan.
 • Zonneboiler: gesloten systeem waarbij zonnecollectoren het water verwarmen.
 • Infraroodpanelen: zorgen voor gerichte verwarming, ideaal in bijv. de badkamer.

Kies voor zonnepanelen

Zodra je aanpassingen hebt doorgevoerd weet je ongeveer hoeveel stroom je nodig hebt. De benodigde stroom kan je op een duurzame manier opwekken door te investeren in zonnepanelen. Ze gaan ontzettend lang mee (tot wel 30 jaar) en ze verdienen zich razendsnel terug, vaak al binnen 7 jaar.

 • Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten het om in stroom.
 • Een zonnepanelen set met 10 panelen kost zo’n €4600 en verdien je snel terug, vaak al binnen 6 jaar.
 • Stroom die je niet verbruikt gaat terug naar het net (salderen). Hierover krijg je hetzelfde tarief als waartegen je de energie afneemt.

energielabel-dongjum-8808

Energielabel voor bedrijven

Het is verplicht voor een kantoorpand om een energielabel te hebben bij oplevering, maar ook bij verhuur/verkoop van een bedrijfsgebouw van minimaal 50m2. Deze regelgeving richt zich op alle soorten utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, sportgebouwen, restaurants, en publiek toegankelijke gebouwen zoals verpleeghuizen. Gaat het om een pand groter dan 100m2, en wordt 50% of meer gebruikt als kantoor? In dit scenario moeten deze panden per 2023 minimaal energielabel C hebben. Bovendien moeten organisaties die actief zijn in openbare gebouwen van minimaal 250 m2 het label duidelijk zichtbaar ophangen, zoals in de ontvangsthal. Je kunt hier ook meer lezen over Energielabel A / A++.

 • Bij het het officiële verkoopmoment van zakelijke gebouwen moet je verplicht een energielabel hebben.
 • Op dit moment geldt deze verplichting voor bedrijfspanden, overheidsgebouwen, winkels en horeca.
 • Voor opslagruimtes en loodsen is dit niet van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen met een oppervlakte van meer dan 100m2 (en waar minimaal 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten met ingang van 2023 beschikken over een milieulabel C of hoger.
 • In publieke (bedrijfs)ruimtes met een oppervlakte van meer dan 250 m² moet elke bezoeker dit label kunnen inzien bij de ingang.

Meer informatie over het woninglabel in onze FAQ

Wat houdt het energielabel in?
Het energielabel geeft een beeld van de energiezuinigheid van een woning. Hoe minder CO-2 de woning uitstoot, hoe positiever het woninglabel uitvalt. Deze energie-index begint bij energielabel A of B (zuinig) en loopt op tot de slechtste label F/G (zeer hoog verbruik).

Is het energielabel verplicht?
Ja, als je een gebouw in de verkoop of verhuur wil doen moet je inzicht bieden in wat het definitieve energielabel is. Deze gegevens moeten vermeld worden in de advertenties (makelaar). Doe je dit niet, dan riskeer je als verkoper/verhuurder een boete van €170.

Hoe vraag ik voor mijn huis een label aan?
Hiervoor moet je een deskundige energiedeskundige in Dongjum bij je thuis laten komen voor een inspectie. Op de website QBIS.nl bekijk je snel de energiespecialisten in de buurt. De expert komt langs en loopt alle onderdelen van het huis na. Hij of zij maakt de berekening, bepaalt het label en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database. Je ontvangt digitaal alle dossiers en via Mijn Overheid kan jij het later ook weer opvragen (gemeente Waadhoeke).

Hoe komt mijn energielabel tot stand?
Een vakman controleert het bouwjaar van het huis, woningtype, m2 woonruimte en andere woningkenmerken zoals ramen en kozijnen, de manieren van isoleren, de aanwezige ventilatie opties en verwarmingssystemen en de aanwezige systemen voor energieopwekking (zonnecellen / warmtepomp). Met deze details kan worden berekend hoeveel energie nodig is voor het verwarmen en koelen van jouw huis en hoeveel van deze energie uit hernieuwbare bronnen komt. Vervolgens krijg je van de expert de labelletter te horen.

Welke tarieven worden gevraagd voor een energielabel?
De kosten van het energielabel liggen tussen de €200,00 – €410,00. De totale kostprijs hangt af van type woning, het aantal uren dat de adviseur nodig heeft en de hoeveelheid informatie die er is (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Dongjum kan je doen door enkele adviseurs te contacteren die hun dienst aanbieden rondom de provincie Friesland.

Ik wil mijn energielabel opvragen, hoe werkt dat?
Om jouw huidige score te bekijken surf je naar energielabel.nl van de overheid. Selecteer koop- of huurwoning en vul jouw postcode (8808) en het huisnummer in de zoekbalk in. Het huidige label wordt nu meteen weergegeven. Let op: krijg je een voorlopig energielabel te zien? Dit is geen officiële status en kan je niet gebruiken als je jouw woning gaat verkopen. Je zult het dus eerst moeten omzetten naar een definitief woninglabel. Ga direct aan de slag: energielabel huis Dongjum opvragen.

Plaats een reactie