Energielabel Herbaijum

Direct energielabel aanvragen

Gemakkelijk en snel een energielabel aanvragen voor jouw woning in Herbaijum? Vanaf 2015 beschikt elke woning over een energielabel. Dit milieulabel vertelt hoe energiezuinig jouw huis is en toont gerichte suggesties om het te verduurzamen. Gaat jouw woning in de verkoop? Dan is een definitief energielabel in Herbaijum verplicht. Op onze energielabel-vergelijker ontdek je uitgebreide info over het aanvragen van jouw certificaat. Tevens is er ook een overzicht met plaatselijke energieadviseurs en hebben wij handige tips om jouw label te verbeteren.

 • De energielabels bieden inzicht in de energieprestatie van een gebouw.
 • Sinds 1 januari 2015 is het verplicht bij een transactiemoment (verkoop, verhuur en oplevering).
 • Er zijn 7 niveau’s: Energielabel A & B (duurzaam) t/m F/G (slecht voor het milieu).
 • Tot voor kort kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Per 2021 zit dit iets anders in elkaar.
 • Je dient nu eerst een afspraak te maken met een energieadviseur in Herbaijum die jouw huis opneemt en het label vaststelt.
 • Het keurmerk – inclusief een rapport met adviespunten – kost tussen de €150,00 & €410,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Herbaijum

Het energielabel vertelt iets over de energiezuinigheid van een woning. Alle Nederlanders met een huis kregen in 2015 automatisch een voorlopig energielabel. Op het moment dat het huis opnieuw wordt verkocht of verhuurt, dan moet je een definitief energielabel kunnen overhandigen. Sedert 2021 is er een nieuwe manier die we ook wel kennen als NTA8800. Je moet om die reden een deskundige energieadviseur laten langskomen. Deze adviseur moet fysiek bij je thuis komen en doorloopt een lange lijst met punten. Het certificaat is nu wel een stuk duurder geworden. In het stappenplan hieronder vind je precies hoe je een voordelig energielabel in Herbaijum moet regelen.

5-stappenplan energielabel aanvragen

 1. Zoek naar een energiedeskundige

  Op de website www.centraalregistertechniek.nl doorzoek je alle bevoegde energieadviseurs die bevoegd zijn om een energielabel te registreren. Voor relevante lokale resultaten gebruik je jouw postcode (8807) om een erkend deskundige in Herbaijum te vergelijken.

 2. Afspraak en voorbereiding

  Neem contact op met energiedeskundige en kies een dag en tijdstip. Het is voor beide partijen waardevol wanneer je de belangrijke details van het huis kunt laten zien. Onder andere bouwtekeningen en EPC-berekeningen.

 3. Het onderzoek

  Zo’n erkend energiedeskundige zal bij je thuis langskomen om de inspectie van de woning te doen. De duur van het bezoek is ongeveer 2 uur.

 4. Het registreren van een label

  De EP-adviseur in Herbaijum berekent de energieprestaties en voert deze ook in de database EP-online in.

 5. Het label via internet bekijken

  Nadat de adviseur bij je thuis is geweest krijg je een digitaal document (PDF) van het informatielabel met daarbij de specificaties en verbeterpunten van de woning. Het document heeft een geldigheidsduur van 10 jaar en kan je overhandigen in de situaties waarbij je gaat verhuren of verkopen. Via de online omgeving van de overheid (DigiD inlog noodzakelijk) is het ook op te vragen.

Particulier energielabel voor jouw woning aanvragen?

Vind de beste energieadviseurs en vind de voordeligste aanbieder

Prijzen van een definitief energielabel

De prijzen van een definitief energielabel variëren tussen de €190,00 & €355,00. In de vergelijker hieronder bekijk je de geschatte kosten van een energielabel deskundige Herbaijum. Direct een aanvraag doen? Klik hier om direct de (lokale) aanbieders te bekijken. Zoek ook adviseurs in Achlum, Hitzum, Tzum, Franeker en Koudum. De uiteindelijke kosten worden gecalculeerd a.d.h.v. de volgende aspecten.

 1. Type en leeftijd woning (hoekwoning, vrijstaand, twee-onder-een kap, appartement, villa).
 2. De benodigde tijd die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen en EPC-berekeningen).
 4. De energiecoach waar je mee in zee gaat.
Type woningM2 woonoppervlaktePrijsindicatie
Klein appartement80 m2€ 162,00
Rijtjeswoning115 m2€ 221,00
Hoekwoning140 m2€ 272,00
Losse woning185 m2€ 372,00
Gemiddelde kosten woninglabel Herbaijum.

Bevoegde energieadviseurs in Herbaijum vergelijken

Eenvoudig en snel zo’n definitief energielabel aanvragen? Daarvoor contacteer je een erkend deskundige energielabel Herbaijum. De officiële website om betrouwbare specialisten in te huren is www.centraalregisterTechniek.nl. Daar tref je het QBISnl register. Daar tref je gecertificeerde experts (BRL9500). Om het proces in gang te zetten doorzoek je hieronder een overzicht met erkende specialisten waar je verrassend eenvoudig een woninglabel kunt aanvragen voor gunstige prijzen.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Mijn woning verbeteren in 4 stappen

Heb je een ongunstig energielabel, en wil jij graag lagere energielasten en de energieprestatie verbeteren? Met slimme energiebesparende maatregelen kan je feitelijk iedere woning optimaliseren naar een label A/B/C woning. In de regel begint men altijd met isoleren. Zo realiseer je een setting waarbij er geen warme (of koude) lucht kan ontsnappen. Bij de fase daaropvolgend wordt het pas interessant om te kijken naar het zelf energie opwekken. Je leest hier ook alle informatie over Energieadviseur.

Tips: Op de website Verbeteruwhuis.nl check je – nadat je de kenmerken van jouw woning hebt ingevuld – praktische verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Doe hier de check.

Voordelen van een zuinig energielabel woning Herbaijum

 • Een milieuvriendelijke woning en besparen op de energierekening.
 • Een prettig wooncomfort: het hele jaar een aangename temperatuur in huis.
 • Een woning met label A of B is goed voor het milieu.
 • De woning is interessanter op de woningmarkt.
 • Soms recht op een duurzaamheidskorting bij de bank.
 • Je kunt gebruik maken van veel subsidies als je kiest voor isolatie en andere duurzame verwarmingsbronnen.
 • De energiecoach in Herbaijum kan hier ook in adviseren.
EnergielabelBouwjaarPunten van aandacht
Label A2010 – 2024Nul-op-de-meter dankzij zonnepanelen en warmtepomp.
Label B2001 – 2009Zonnepanelen en hybride warmtepomp.
Label C1986 – 2003Kies voor nieuw glas, installeer zonnepanelen en isoleer het dak.
Label D1974 – 1980Laat warmtescan doen voor laatste isolatie kansen.
Label E1968 – 1975Vloer, dak en muren isoleren en zonnepanelen.
Label F1949 – 1969Isolatie van muur, dak, vloer en kruipruimte.
Label Gt/m 1940Dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie.

Zoek je het goedkoopste energielabel?

Vergelijk aanbieders en regel het nog deze week

Woning isoleren

Isolatie is altijd de basis van een zuinige woning. Door goede isolatie van vloeren, muren en dak voorkom je dat de warmte in huis naar buiten gaat. Met isolatie zullen de stookkosten verminderen en heb je ook een aangenaam klimaat in huis. Waar je als eerste moet beginnen heeft te maken met de RC-waardes van de woning. Het jaar waarin de woning is neergezet is vaak een goede indicator hiervoor. Eventueel kun je dit ook aan buurtgenoten vragen. Een bouwtechnische keuring of warmtescan kan de probleempunten goed blootleggen. In ons overzicht hieronder zoek je eenvoudig naar de potentiële besparing in het geval van een eengezinswoning met een hr combiketel.

Soort isolatieTarievenBesparing gas (jaar)Besparing in €
Dakisolatie€3400 – €54001115 m3€714
Vloerisolatie€1400 – €3500255 m3€163
Spouwmuurisolatie€1250 – €2050850 m3€544
HR++ glas€1500 – €2550355 m3€227,2
Investering en opbrengsten bij isolatie eengezinswoning (60 m2).

Ventileren

Als jouw woning goed geïsoleerd is, moet de focus liggen op het feit dat er gekeken wordt naar de opties voor frisse lucht. Ventilatie is essentieel voor een comfortabele leefomgeving. Slim en zuinig ventileren houdt in een optimale leefomgeving, waarbij er slechts weinig warmteverlies plaatsvindt.

 • Zelfregelende roosters: rooster in ramen of deuren zorgen voor schone lucht.
 • Losse ventilatieunit: voor de ventilatie van aparte ruimtes.
 • Balansventilatie met WTW: warmt koude lucht van buiten op met de warmte van de afgevoerde lucht.
 • Ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: maakt gebruik van de warme ventilatielucht voor de verwarming en warm water.

CV-ketel zonder gas?

Het verwarmen van de woning vergt veel energie, met name gas. De meeste woningen hebben nog een HR-ketel op gas. Kies voor een duurzaam alternatief die het mogelijk maakt om zonder gas te verwarmen. Onderstaand kun je verschillende voorbeelden vinden.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: Iets duurder in aanschaf maar veel efficiënter.
 • Een hybride warmtepomp: duurzaam je woning verwarmen met minder gas.
 • Een all-electric warmtepomp: een volwaardige vervanger van de CV-ketel.
 • Zonneboiler: zet energie van de zon om in warm water.
 • Infraroodpanelen: lokaal verwarmen met een gunstig energieverbruik.

Stroom opwekken met zonnepanelen

Zodra je jouw woning hebt geïsoleerd en voorzien hebt van een nieuwe HR-ketel of warmtepomp kan je uitrekenen hoeveel kwH-stroom je nodig hebt. Deze stroom kan je helemaal zelf opwekken door een set met zonnepanelen te laten plaatsen. Ze gaan met gemak 30 jaar of langer mee en je hebt ze vaak binnen 7 jaar terugverdiend.

 • Zonnepanelen wekken stroom op vanuit zonne-energie.
 • Een zonnepanelen set met 10 panelen kost gemiddeld €5400 en verdien je terug in gemiddeld 7 jaar.
 • Stroom die je niet verbruikt kan je terugleveren aan de energieleverancier (salderen). Voor deze zonnestroom krijg je dezelfde prijs als jij betaalt aan de leverancier, je streept het dus tegen elkaar weg.

energielabel-herbaijum-8807

Energielabel voor bedrijven

Elk kantoor heeft een energielabel nodig bij verkoop, verhuur en oplevering van een zakelijk pand (indien groter dan 50 m2). De noodzaak is opgesteld voor utiliteitsgebouwen als kantoorgebouwen, universiteitsgebouwen, horeca, en publieke panden zoals bibliotheken. Heeft het pand meer dan 100 m2 gebruiksoppervlakte, en wordt 50% of meer gebruikt als kantoorruimte? Dan moet het gebouw begin 2023 ten minste energielabel C hebben. Ook moeten (overheids)organisaties die werkzaam zijn in publieke ruimtes van meer dan 250 m2 dit energielabel zichtbaar tonen, bijvoorbeeld naast de receptie. Lees ook meer over Energielabel voor woningen.

 • Bij oplevering of verhuur/verkoop van een kantoorgebouw is een energielabel verplicht.
 • Deze verplichting geldt bij bedrijfspanden, ziekenhuizen, overheidsgebouwen en winkels.
 • Voor panden met een industriefunctie is er een uitzondering gemaakt.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 m2 aan functionele ruimte (waarbij meer dan 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten met ingang van 2023 ingeschreven staan met een milieulabel C.
 • In publieke (bedrijfs)ruimtes met een oppervlakte van ten minste 250 m2 moet het label zichtbaar zijn opgehangen voor bezoekers.

Meer informatie over het woninglabel in onze FAQ

Wat is het energielabel voor woningen?
Het energielabel geeft een indicatie van de actuele staat en de energieprestatie van een object. Hoe energiezuiniger, hoe groener het label. Deze energie-index begint bij energielabel A & B (duurzaam) en loopt op tot F en G (relatief hoog gebruik).

Moet mijn huis verplicht een energielabel?
Ja, als je jouw huis verhuurt of verkoopt dan moet je laten zien welk energielabel het huis toegekend is. Je moet het ook meenemen in de advertentie (makelaar). Kan je geen geldig label aantonen, dan kan je een boete van tenminste €170 krijgen.

Op welke wijze kan ik een label aanvragen?
Voor een definitief label moet je een officiële energiedeskundige in Herbaijum langs laten komen. Middels QBIS.nl vind je de beschikbare energiespecialisten. Deze vakman komt langs en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. De adviseur berekent het label en voert de registratie door in de het EP-Online systeem. De definitieve berekeningen ontvang je per mail en via Mijn Overheid kan jij het later ook weer opvragen (gemeente Waadhoeke).

Hoe wordt een definitief energielabel vastgesteld?
De deskundige bekijkt het bouwjaar, het type woning, woonoppervlakte en belangrijke aspecten zoals HR ++ glas en kozijnen, de beschikbare isolatie, de manier waarop het huis verwarmd en geventileerd wordt en of er bijvoorbeeld duurzame energie wordt gebruikt middels zonnepanelen of een warmtepomp. Middels deze documentatie wordt vastgesteld hoeveel gas en elektriciteit nodig is voor warm tapwater en verwarming en ventilatie van jouw huis en voor welk % de woning zelfvoorzienend is. Op basis hiervan krijg je van de expert de labelletter te horen.

Wat zijn de huidige kosten van een energielabel?
De prijzen van een energielabel liggen tussen de €155,00 & €445,00. De verwachte prijs is afhankelijk van het woonoppervlakte, hoeveel tijd de adviseur nodig denkt te hebben en de beschikbare documentatie (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Herbaijum is over het algemeen gunstiger door verscheidene aanbieders te vergelijken die hun dienst aanbieden rondom de provincie Friesland.

Hoe werkt het opvragen van mijn huidige energielabel?
Om dit te bekijken check je Energielabel.nl. Kies het type woning en vul de postcode (8807) en huisnummer in. Je ziet nu meteen het label en de geldigheid. Belangrijk: is het een voorlopig energielabel? Dit is geen formeel label en kan je dus niet gebruiken. Je zult het dus eerst moeten omzetten naar een definitief milieulabel. Vind gelijk alle benodigde info: energielabel huis Herbaijum opvragen.

Plaats een reactie