Energielabel Koudum

Direct energielabel aanvragen

Eenvoudig en betaalbaar een energielabel aanvragen voor jouw woning in Koudum? Sinds een aantal jaren is er een nieuw energielabel voor woningen gelanceerd. Het keurmerk geeft een indicatie van hoe energiezuinig een woning is en toont praktische suggesties om het te verduurzamen. Ben je van plan jouw woning te verkopen of verhuren? Dan is een definitief energielabel in Koudum verplicht. Op dit informatieplatform bieden wij praktische info over het regelen en aanvragen van een certificaat. Bovendien kan je hier energieadviseurs vergelijken en hebben wij nuttige informatie hoe je jouw woning energiezuiniger kunt maken.

 • Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.
 • Het is verplicht bij verkoop, verhuur, maar ook bij oplevering van een nieuwe woning.
 • We delen het op in 7 labels: Energielabel A & B (zuinig) t/m F/G (relatief hoog gebruik).
 • Tot voor kort regelde je een VEL (vereenvoudigd label) zelf via internet. Per 2021 zit dit iets anders in elkaar.
 • Als woningeigenaar regel je eerst een afspraak met de energieadviseur in Koudum die de hele woning bekijkt en op basis daarvan het label vaststelt.
 • Het informatielabel – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – kost je ongeveer tussen de €160,00 – €420,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Koudum

Een energielabel biedt duidelijkheid over de mate waarin een huis energiezuinig is. Alle huiseigenaren verkregen in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid. Zodra je jouw woning gaat verkopen of verhuren, dan is een definitief energielabel verplicht. Sedert 2021 is er een nieuw systeem wat door specialisten ook wel NTA8800 wordt genoemd. Daarom moet je een erkend deskundige energieadviseur langs laten komen. Deze energie-adviseur komt bij je thuis en inspecteert de gehele woning. Het certificaat is nu wel een stuk duurder geworden. Onderstaand check je hoe jij het voordelig energielabel in Koudum aanvraagt.

In vijf stappen het energielabel aanvragen

 1. Bekijk alle energiedeskundigen

  Middels de database van centraalregistertechniek.nl vergelijk je alle erkend deskundige energieadviseurs die het energielabel mogen opmaken. Zoek op postcode (8782) om een erkend deskundige in Koudum te contacteren.

 2. Bereid je voor op de afspraak

  Neem contact op met van de aangesloten adviseurs en bel of mail voor een afspraak. Bereid je goed voor: zorg dat je alle essentiële details van het huis kunt laten zien. Onder andere bouwtekeningen, EPC-berekeningen, het bestek, documentatie en facturen.

 3. Bezoek van de deskundige

  Zo’n erkend energiedeskundige zal bij je thuis langskomen om de kenmerken van je huis vast te stellen. Trek er ongeveer 2 uur voor uit.

 4. Inschrijven van het label

  De EP-adviseur in Koudum rekent alles door, bepaalt het label en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database.

 5. Inzicht in jouw label

  Nadat de calculatie is afgerond ontvangt men per email een PDF van het informatielabel met een toelichting en opties om de woning zuiniger te maken. De geldigheidsduur van het label is 10 jaar en moet jij kunnen tonen bij de verkoop van de woning. Door middel van Mijn Overheid kun je de documentatie ook downloaden.

Snel en eenvoudig een particulier energielabel regelen?

Doorzoek de energieadviseurs en vind de voordeligste aanbieder

De actuele kosten van een energielabel

De kosten van een definitief energielabel variëren tussen de €165,00 en €390,00. In de vergelijker hieronder tref je de huidige kosten van een energielabel deskundige Koudum. Direct een aanvraag doen? Klik hier om direct de (lokale) aanbieders te bekijken. Je vind hier ook adviseurs in Nijhuizum, Wolsum, Folsgare, Tjalhuizum en Nijland. De tarieven worden gecalculeerd a.d.h.v. de volgende zaken.

 1. De grootte van de woning (appartement, tussenwoning, vrijstaand, hoekwoning, twee-onder-een kap).
 2. De tijd die de bouwinspecteur kwijt is.
 3. De hoeveelheid informatie die er is (tekeningen en facturen van verbetermaatregelen).
 4. De uiteindelijk energiecoach die het werk gaat doen.
WoningtypeWoonruimte (m2)Kostprijs
Studio/Appartement65 m2€ 183,00
Rijtjeshuis130 m2€ 221,00
Geschakelde woning165 m2€ 288,00
Losse woning175 m2€ 373,00
Kostenoverzicht woninglabel Koudum.

Gecertificeerde energieadviseurs in Koudum vergelijken

Deze week een definitief energielabel aanvragen? Om dit te regelen moet je een afspraak maken met een erkend deskundige energielabel Koudum. De website om deze inspecteur op te zoeken is www.centraalregisterTechniek.nl. Hier vind je in een link naar het QBISnl register. Op deze plek vind je officiële adviseurs (BRL9500). Voor jouw gemak doorzoek je hieronder een overzicht met erkende specialisten waar je gemakkelijk een woninglabel kunt aanvragen voor gunstige prijzen.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Mijn woning verbeteren

Gebruikt jouw huis veel energie, en wil jij besparen op de energiekosten door een betere energieprestatie? Door te kiezen voor energiebesparende maatregelen kan je vrijwel elke woning verbouwen naar een “groen” label (A, B of C). In de regel begint men altijd met isoleren. Daarmee zorg je ervoor dat zo min mogelijk warmte verloren gaat. Zodra dit in orde is leg je de nadruk op eigen energieopwekking. Je kunt hier ook aanvullende informatie vinden over Energie-Index.

Tip: Via de website van de overheid Verbeteruwhuis.nl check je – na het beantwoorden van wat vragen – gerichte verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Bekijk direct wat de mogelijkheden zijn.

Het belang van een zuinig energielabel woning Koudum

 • Een “groene” woning en besparen op de maandelijkse energielasten.
 • Een prettig leefklimaat: geen tocht of kou rondom de ramen.
 • Een energielabel A of B woning is goed voor het milieu.
 • De waarde van jouw woning neemt toe.
 • Rentekorting (duurzaamheidskorting) bij de bank.
 • Je kunt profiteren van royale subsidies voor de renovatie van een woning.
 • De energiecoach in Koudum kan hierin een adviserende rol spelen.
EnergielabelBouwjaarVerbeteropties
Label A2013 – 2024All-electric warmtepomp voor nul-op-de-meter.
Label B2001 – 2007Vaak zijn zonnepanelen en warmtepomp genoeg voor label A.
Label C1983 – 2003Spouwmuur isoleren en vloer- en dakisolatie verbeteren.
Label D1972 – 1984Verdere isolatie, HR++ glas en HR107 combiketel.
Label E1967 – 1976Isolatie van muur, dak, vloer en kruipruimte en zonnepanelen.
Label F1949 – 1970Vooral dubbelglas en isolatie.
Label Gt/m 1930Isolatie van muur, dak, vloer en kruipruimte.

Zoek je het goedkoopste energielabel?

Vergelijk de experts en vraag het nog deze week aan

Woningisolatie

Isolatie is de belangrijkste voorwaarde voor een zuinig huis. Met grondige isolatie verhinder je dat warme lucht verloren gaat. Met isolatie zullen de stookkosten verminderen en heb je een comfortabel klimaat in huis. Waar je het beste kunt beginnen heeft te maken met de huidige isolatiewaarden. Het bouwjaar van de woning zegt veel over de eventueel aanwezige isolatie. Eventueel kun je dit ook aan buurtgenoten vragen. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek laat in één oogopslag zien waar warmte verloren gaat. In de tabel hieronder krijg je inzicht in de te verwachten besparing voor een doorsnee woning met een hoogrendementsketel.

IsolatiePrijsGasbesparingBesparing
Dakisolatie€3900 – €56001090 m3€763
Vloerisolatie€1800 – €3000430 m3€301
Spouwmuurisolatie€1300 – €2400825 m3€578
HR++ glas€1850 – €2700330 m3€231
De totale kosten en opbrengsten bij isolatie van kleine woning (60 m2 vloeroppervlakte).

Ventileren

Als de isolatie in huis voldoende is, moet de focus liggen op het feit dat frisse lucht via meerdere kanten de woning in kan komen. Ventilatie is belangrijk voor een aangenaam wooncomfort. Slim en zuinig ventileren wil zeggen een optimaal leefklimaat, waarbij er slechts weinig warmteverlies plaatsvindt.

 • Zelfregelende roosters: open roosters in de ramen maken natuurlijke ventilatie mogelijk.
 • Losse ventilatieunit: voor de ventilatie van aparte ruimtes.
 • Balansventilatie met warmte-terugwin-unit: warmt koude lucht van buiten op met de warmte van de afgevoerde lucht.
 • (Hybride) ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: is in staat om warmte aan ventilatielucht te onttrekken en past dit toe op de verwarming.

Woning gasloos verwarmen

Een huis verwarmen vraagt veel energie (en geld). De meeste woningen hebben nog een HR-ketel op gas. Kies voor een duurzaam alternatief om je woning warm te stoken zonder gas. In de volgende lijst staan enkele van deze producten.

 • Een nieuwe moderne HR-ketel: is efficiënter en verbruikt veel minder gas.
 • Een hybride warmtepomp: eenvoudig te installeren systeem in hybride setting met de CV.
 • Een all-electric warmtepomp: een stand-alone systeem dat volledig op stroom werk.
 • Zonneboiler: zet energie van de zon om in warm water.
 • Infraroodpanelen: een sfeervol paneel dat werkt d.m.v. stralingswarmte.

Zonnepanelen op je dak

Als je de optimalisatiepunten voor jouw woning hebt aangepakt weet je wat jouw nieuwe stroomverbruik is. De totale stroom kan je helemaal zelf genereren met behulp van zonnepanelen op je dak. Ze hebben een lange levensduur (25- 30 jaar) en je hebt ze vaak binnen 7 jaar terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen daglicht op en zetten dat om in elektriciteit.
 • Een compleet pakket met 10 zonnepanelen koop je vanaf €4300 en verdien je snel terug, vaak al binnen 8 jaar.
 • De kWh stroom die je niet gebruikt kan je automatisch aan het net terugleveren (salderen). Voor deze zonnestroom ontvang je dezelfde prijs als waarvoor jij het bij de energieleverancier inkoopt.

energielabel-koudum-8782

Energielabel aanvragen voor bedrijven

Je dient te beschikken over een energielabel voor een kantoor in situaties van verkoop en verhuur van bedrijfspanden van 50m2 of groter. De regel is relevant voor alle utiliteitsgebouwen zoals kantoren, onderwijspanden, showrooms, en openbare gebouwen zoals ziekenhuizen. Is het pand 100m2 of groter, en is daarvan meer dan 50% toegeschreven als kantoorplekken? Dan moet het pand per 2023 beschikken over een energielabel C. Daarnaast moeten winkels en bedrijven die actief zijn in openbare gebouwen van meer dan 250 m2 het label duidelijk zichtbaar ophangen, zoals in de ontvangsthal. Bekijk ook onze pagina met informatie over Energieadviseur.

 • Bij officiële transactiemomenten van een zakelijke ruimte is een energielabel noodzakelijk.
 • Deze wetgeving is van toepassing voor bedrijfspanden, ziekenhuizen, overheidsgebouwen en winkels.
 • Voor opslagruimtes en loodsen is er een uitzondering gemaakt.
 • Bedrijfsgebouwen met vloeroppervlaktes van 100 m2 of meer (waarbij meer dan 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten binnenkort (2023) minimaal de beschikking hebben over milieulabel C.
 • In grote openbare gebouwen van minimaal 250 m2 hoort het label zichtbaar te zijn voor bezoekers.

Lees de veelgestelde vragen (FAQ) over het woninglabel

Wat doet een energielabel?
Het energielabel geeft een indicatie van de energieprestatie van een woning. Hoe minder energie er nodig is voor het verwarmen van de woning, hoe aantrekkelijker het woninglabel wordt. De energie-index loopt van energielabel A & B (heel zuinig) tot en met F en G (relatief hoog gebruik).

Is het energielabel verplicht?
Ja, wanneer jij het huis verhuurt of verkoopt dan moet je kunnen aantonen wat het label is van jouw huis is. Dit moet ook in de verkoopadvertentie staan. Ontbreekt het label, dan is een boete van €170 niet uitgesloten.

Hoe is het label aan te vragen?
Voor een definitief label moet je een vakbekwame energiedeskundige in Koudum laten komen. Middels QBIS.nl vind je de beschikbare energiespecialisten. De vakman komt langs en zal het huis volledig inspecteren. Deze expert beslist uiteindelijk wat het label moet worden het registreert het definitieve label in de EP-online database. Je ontvangt digitaal alle dossiers en middels Mijn Overheid kun je het later downloaden (gemeente Súdwest-Fryslân).

Welke factoren bepalen mijn energielabel?
De expert onderzoekt het jaar waarin het huis is gebouwd, het type huis, m2 woonoppervlakte en andere woningkenmerken zoals soort glas, de manieren van isoleren, de centrale verwarming en ventilatie voorzieningen en of er energie-efficiënte warmtebronnen aanwezig zijn zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Middels deze documentatie wordt opgesteld hoeveel gas en elektriciteit nodig is voor het opwarmen en koelen van een gebouw en hoeveel stroom er zelf wordt opgewekt uit duurzame bronnen. Uiteindelijk zal de definitieve labelletter verstrekt worden.

Wat betaal ik voor een energielabel?
De kosten van het energielabel variëren tussen de €135,00 & €355,00. De investering is afhankelijk van het soort woning, hoeveel uur de expert er mee bezig is en de beschikbare documentatie (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Koudum kan je doen door verschillende energieadviseur te vergelijken die werkzaam zijn binnen de provincie Friesland.

Ik wil mijn energielabel opvragen, hoe werkt dat?
Om jouw huidige score te bekijken bezoek je de website www.energielabel.nl. Selecteer of het een koop- of huurwoning is en voer de postcode (8782) en het huisnummer in de zoekbalk in. Je krijgt nu meteen te zien welk label je hebt. Goed om te weten: krijg je een voorlopig energielabel te zien? Dit telt niet als officieel woninglabel en kan je dus ook niet gebruiken bij een woningoverdracht. Je moet dit dus eerst aanpassen naar een definitief label. Wacht niet langer: energielabel huis Koudum opvragen.

Plaats een reactie