Energielabel Folsgare

Direct energielabel aanvragen

Direct een betaalbaar energielabel aanvragen voor jouw woning in Folsgare? Sinds 1 januari 2015 heeft iedere woning een energielabel toegewezen gekregen. Het keurmerk toont hoe energiezuinig jouw woning is en toont gerichte verbetermogelijkheden om het nog zuiniger te maken. Ga je op korte termijn verhuizen en jouw woning verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Folsgare verplicht. Op www.energielabelprijzen.nl bieden wij uitgebreide info over het opvragen, aanvragen of aanpassen van jouw certificaat. In aanvulling daarop kan je hier energieadviseurs vergelijken en tref je hier handige tips om jouw label te verbeteren.

 • Het energielabel geeft een beeld van de energieprestatie van een woning.
 • Het is verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen.
 • We delen het op in 7 labels: Energielabel A & B (duurzaam) t/m F/G (ontzettend onzuinig).
 • In het begin kon je zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Sinds 2021 is daar verandering in gekomen.
 • Je plant een afspraak met een energieadviseur in Folsgare die jouw huis komt bekijken en het label vastlegt.
 • Het informatielabel – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – kost je ongeveer tussen de €150,00 & €380,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Folsgare

Het energielabel geeft duidelijkheid aangaande de energie(on)zuinigheid van een gebouw of woning. Alle huizen in Nederland verkregen in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid. In de situatie waarbij je jouw huis wilt verhuren of verkopen, moet je het definitieve energielabel regelen. Per 2021 is er een nieuwe richtlijn wat door specialisten ook wel NTA8800 wordt genoemd. Je moet tegenwoordig een gecertificeerde energieadviseur verzoeken langs te komen. Deze energie-expert zal thuis langskomen en berekent de energieprestatie van de woning. Voor jou als woningbezitter betekent dit wel dat je meer moet betalen. In het gedeelte hieronder bieden wij informatie over hoe jij het voordelig energielabel in Folsgare kunt regelen.

Stappenplan: energielabel aanvragen

 1. Vind een energiedeskundige

  Middels de database van centraalregistertechniek.nl vergelijk je alle deskundige energieadviseurs die een energielabel mogen vastleggen. Zoek op adresgegevens (8773) om een erkend deskundige in Folsgare te contacteren.

 2. Afspraak en voorbereiding

  Maak een keuze voor een van de aangesloten adviseurs en bel of mail voor een afspraak. Zorg dat je zoveel mogelijk details van je woning paraat hebt. Waar vaak om gevraagd wordt zijn bouwtekeningen, EPC berekeningen en installatietechnische gegevens.

 3. Inventarisatie

  Een erkend energiedeskundige komt thuis langs om de inspectie van de woning te doen. Hij of zij zal ongeveer 2 uur bezig zijn.

 4. Vastleggen van het label

  De EP-adviseur in Folsgare maak zijn of haar berekening, bepaalt het label en registreert deze in de database EP-Online.

 5. Online label inzien

  Wanneer alles achter de rug is krijg je een digitaal document (PDF) van de energie index inclusief alle kenmerken en verbetermogelijkheden. Het certificaat is maximaal 10 jaar geldig en dien je te overhandigen aan een geïnteresseerde koper. Het document wordt ook opgeslagen in je Mijn Overheid omgeving.

Heb jij een particulier energielabel nodig?

Vergelijk energieadviseurs en vind de laagste prijs

Kosten van een energielabel

De kosten van een definitief energielabel liggen tussen de €120,00 en €415,00. In het onderstaand overzicht tref je de huidige kosten van een energielabel deskundige Folsgare. Direct een offerte? Klik hier om de verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Of bekijk adviseurs in Tjalhuizum, Nijland, Breezanddijk, Tjerkwerd en Dedgum. De geschatte kosten worden gecalculeerd a.d.h.v. verschillende variabelen.

 1. Het soort woning (villa, appartement, hoekwoning, tussenwoning, twee-onder-een kap).
 2. De tijd (in uren) die de bouwinspecteur bezig is.
 3. De beschikbare documentatie (tekeningen of het bestek).
 4. De gekozen energiecoach en het bijbehorende tarief.
Type woningWoonoppervlakteKostprijs
Studio/Appartement55 m2€ 181,00
Rijtjeshuis110 m2€ 205,00
Twee-onder-een kap160 m2€ 289,00
Losse woning175 m2€ 368,00
Kostenoverzicht woninglabel Folsgare.

Erkend deskundige in Folsgare vergelijken

Goedkoop en snel dit definitief energielabel aanvragen? Om dit te regelen moet je zoeken naar een erkend deskundige energielabel Folsgare. De juiste plek om een adviseur te vinden is www.centraalregistertechniek.nl. Hier vind je een verwijzing naar het QBISnl register. In het register vind je gecertificeerde deskundigen (BRL9500). Om snel iets af te spreken tref je in de tabel hieronder verschillende (lokale) adviseurs waar je simpel en snel een afspraak kunt maken tegen een relatief voordelige prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Mijn woning verbeteren

Gebruikt jouw woning veel gas en stroom, en wil jij graag verduurzamen en daarmee de energieprestatie verbeteren? Door te kiezen voor energiebesparende maatregelen kan je vrijwel elke woning vergroenen tot een woning met label B. Start altijd met de juiste isolatie. Zodoende zorg je ervoor dat het in de winter lekker warm blijft, en in de zomer heerlijk koel. Pas als het huis goed geïsoleerd is kijk je pas naar het zelf energie opwekken. Je kunt hier ook aanvullende informatie vinden over Energieprestatiecertificaat.

Let op: Op de onafhankelijke website Verbeteruwhuis.nl bekijk je – nadat je de kenmerken van jouw woning hebt ingevuld – duidelijke verbeteropties voor een groen energielabel. Bekijk direct wat de mogelijkheden zijn.

De belangrijkste voordelen van een zuinig energielabel woning Folsgare

 • Een milieuvriendelijke woning met een lagere energierekening.
 • Verbetert het comfort in huis: geen tocht of kou rondom de ramen.
 • Een B- of A woning draagt bij aan een beter milieu.
 • Flinke toename van de woningwaarde.
 • Aantrekkelijke korting op de hypotheekrente mogelijk.
 • De regering biedt royale subsidies voor het verduurzamen van jouw woning.
 • De energiecoach in Folsgare is de juiste persoon om je hier bij te helpen.
EnergielabelBouwjaarVerbeteropties
Label A2013 – 2024Investeer in nieuwe technologieën voor energieopwekking.
Label B2001 – 2006Een (hybride) warmtepomp of zonnepanelen laten leggen.
Label C1985 – 2001Laat een zonneboiler plaatsen indien je daar ruimte voor hebt.
Label D1972 – 1982Vervang de CV ketel door een duurzame variant.
Label E1967 – 1974Isoleren van vloer, (spouw)muur en dak.
Label F1951 – 1969Grondige isolatie, dubbel glas + HR-ketel.
Label Gt/m 1925Isoleren van de gehele woning.

Zoek je het goedkoopste energielabel?

Bekijk alle aanbieders en regel het binnen een paar dagen

Woningisolatie

Isolatie vormt het belangrijkste onderdeel van een zuinig en comfortabel huis. Door goede woningisolatie toe te passen vermijd je dat de warmte zomaar verdwijnt. Zo dalen de stookkosten in de winter en krijg je een aangenaam wooncomfort. Welke onderdelen je als eerste moet isoleren wordt bepaald door de huidige isolatiewaarden. De leeftijd van de woning geeft een aardige indicatie. Eventueel kun je dit ook aan buurtgenoten vragen. Een bouwtechnische keuring of warmtescan laat zien waar isolatie zinvol is. In de lijst hieronder check je de te verwachten besparing bij een eengezinswoning met 60 m2 vloeroppervlak met een hoogrendementsketel.

IsolatieTarievenGasbesparingKostenbesparing
Dakisolatie€3300 – €53001075 m3€720
Vloerisolatie€1400 – €3900415 m3€278
Spouwmuurisolatie€1300 – €2450810 m3€543
HR++ glas€1550 – €2900530 m3€355,1
De totale kosten en opbrengsten van het isoleren van een gemiddelde eengezinswoning.

Ventileren

Wanneer het huis al reeds correct geïsoleerd is, is het belangrijk dat er gekeken wordt naar de opties voor frisse lucht. Ventilatie is cruciaal voor een comfortabel wooncomfort. Slim en zuinig ventileren houdt in een optimaal binnenklimaat waarbij de warmte uit de vervuilde, afgezogen lucht, wordt teruggewonnen.

 • Zelfregelende ventilatieroosters: roosters in de ramen of kozijnen reageren op de winddruk.
 • Lokale ventilatie-unit: afzonderlijke ruimte doelgericht ventileren.
 • Balansventilatie met WTW-unit: een systeem dat lucht aanvoer en afvoert waarbij de warmte wordt behouden.
 • Ventilatiewarmtepomp als vervanging van je ventilatiebox: onttrekt warmte aan de ventilatielucht en gebruikt de warmte eigenlijk opnieuw.

Alternatief voor CV-ketel

Het aansturen van de radiatoren en/of vloerverwarming vraagt veel energie (en geld). Doorgaans wordt hiervoor een HR-ketel op gas gebruikt. Je kunt kiezen voor een meer innovatieve verwarmingsbron die bijna geen of zelfs helemaal geen gas nodig heeft. In de lijst hieronder kun je verschillende voorbeelden vinden.

 • Nieuwe HR107 ketel: Stil, compact, veilig en werkt erg efficiënt.
 • Een hybride warmtepomp: een combinatie van je HR-ketel en een warmtepomp.
 • Een all-electric warmtepomp: een volwaardige vervanger van de CV-ketel.
 • Zonneboiler: zet zonlicht om in warmte voor warm tapwater.
 • Infraroodpanelen: ideaal om lokaal warmte af te geven.

Investeer in zonnepanelen

Wanneer je de nodige maatregelen hebt getroffen weet je in grote lijnen hoeveel stroom er nodig is. De benodigde energie kan je helemaal zelf opwekken door te investeren in zonnepanelen. Zonnepanelen gaan met gemak 25 jaar mee en je hebt ze vaak binnen 7 jaar terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dat om in energie.
 • Een zonnepanelen set met 10 panelen koop je vanaf €4100 en heb je terugverdiend binnen 7,5 jaar.
 • De stroom die over is en je niet verbruikt gaat naar het net (salderen). Voor deze zonnestroom ontvang je dezelfde prijs als je zou betalen bij de energieleverancier.

energielabel-folsgare-8773

Energielabel voor je bedrijfspand regelen

Het is verplicht voor een kantoorpand om een energielabel te hebben op het moment van overdracht (koop/huur) van zakelijke panden (mits groter dan 50m2). De regelgeving is in het leven geroepen voor utiliteitsgebouwen als een kantoor, zwembaden, hotels, en publieke gebouwen zoals een gemeentehuis. Gaat het om een pand groter dan 100m2, en wordt 50% of meer gebruikt als kantoorfunctie? In dit scenario moet het gebouw met ingang van 2023 minimaal energielabel C hebben. Bovendien moeten o.a. musea, banken en ziekenhuizen die werkzaam zijn in publieke ruimtes van minimaal 250 m2 het energielabel duidelijk zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld bij de toegangspoort. Bekijk ook onze pagina met informatie over Energielabel aanvragen.

 • Bij het het officiële verkoopmoment van een kantoorpand ben je verplicht om een geldig energielabel te tonen.
 • Dit geldt voor vrijwel alle bedrijfspanden en ruimtes met een oppervlak van meer dan 50 m2.
 • Voor productiehallen en loodsen geldt andere wetgeving.
 • Bedrijfsgebouwen met vloeroppervlaktes van 100 m2 of meer (waar meer dan de helft wordt gebruikt als kantoor) moeten wettelijk gezien vanaf 2023 ingeschreven staan met een milieulabel C.
 • In publieke gebouwen met een oppervlakte van ten minste 250 m2 moet dit label duidelijk in het zicht worden opgehangen.

Veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat is het energielabel voor woningen?
Het energielabel geeft inzicht in de hoeveelheid energie die een woning gebruikt. Hoe minder je hoeft te stoken, hoe beter het woninglabel is. De energie-index loopt van energielabel A & B (maximaal milieuvriendelijk) tot G (ontzettend onzuinig).

Heeft elke woning een energielabel verplichting?
Ja, op het moment je een woning verhuurt of verkoopt moet je inzicht bieden in wat het definitieve energielabel is. Deze gegevens moeten vermeld worden in de advertenties (makelaar). Ontbreekt het label, dan kun je een boete van €170 krijgen.

Hoe kan ik het label aanvragen?
Voor een officieel label moet je een gecertificeerde energiedeskundige in Folsgare laten langskomen. Op de website QBIS.nl kun jij snel een energiespecialist vinden. Deze vakman komt langs en bekijkt de huidige staat van de woning. Deze expert berekent het label en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform. Ze versturen dit documenten via de mail en daarnaast is het op te vragen via Mijn Overheid (gemeente Súdwest-Fryslân).

Hoe wordt mijn energielabel vastgesteld?
De adviseur checkt het jaar waarin het gebouw is neergezet, het soort gebouw, grootte van de woning en belangrijke aspecten zoals soort glas, hoe goed de woning geïsoleerd is, op welke manier de woning wordt verwarmd en geventileerd en of er zonnepanelen of een warmtepomp aanwezig zijn. Met deze complete analyse wordt gecalculeerd wat de benodigde energie capaciteit is voor warm tapwater en verwarming en ventilatie van jouw huis en welk deel uit hernieuwbare bronnen komt. Hierna zal de benodigde labelletter met je gedeeld worden.

Wat is het tarief van een energielabel?
De kosten van een energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €165,00 & €370,00. De uiteindelijke prijs ligt aan de omvang van de woning, hoeveel tijd de adviseur nodig denkt te hebben en de beschikbare documentatie (tekeningen en andere technische informatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Folsgare kun jij het beste doen door verscheidene energieadviseur te vergelijken die opereren in de provincie Friesland.

Mijn energielabel opvragen, hoe doe ik dat?
Om dit te bekijken surf je naar Energielabel.nl. Kies het type woning en vul jouw postcode (8773) en het huisnummer in de betreffende velden in. Het systeem laat direct het huidige label zien. Waarschuwing: laat het systeem een voorlopig energielabel zien? Dit is slechts een inschatting en geen formeel document en is dus ook niet toegestaan om te gebruiken. Je moet het dus eerst laten omvormen naar een definitief label. Krijgt direct inzicht: energielabel huis Folsgare opvragen.

Plaats een reactie