Energielabel Franeker

Direct energielabel aanvragen

Snel en voordelig een energielabel aanvragen voor jouw woning in Franeker? Vanaf 2015 is er een nieuw energielabel voor woningen gelanceerd. Dit certificaat indiceert hoe energiezuinig jouw huis is en toont gerichte maatregelen om het te verduurzamen. Gaat jouw woning in de verkoop? Dan is een definitief energielabel in Franeker verplicht. Op deze website ontdek je aanvullende informatie over het opvragen, aanvragen of aanpassen van jouw certificaat. Bovendien kan je (regionale) energieadviseurs met elkaar vergelijken en vind je handige tips & tricks bij het verduurzamen van jouw woning.

 • Het energielabel geeft een beeld van de energieprestatie van een woning.
 • Sinds 2015 is het verplicht bij een transactiemoment (verkoop, verhuur en oplevering).
 • We delen het op in 7 niveaus: Energielabel A/B (erg milieuvriendelijk) t/m F & G (niet milieuvriendelijk).
 • Tot 2020 was het mogelijk zelf een VEL (vereenvoudigd label) op te vragen. De regering heeft de werkwijze aangepast.
 • De woningeigenaar maakt een afspraak met de energieadviseur in Franeker die de woning komt bekijken en het label vaststelt.
 • Het informatielabel – inclusief een rapport met adviespunten – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €170,00 & €400,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Franeker

Het energielabel geeft duidelijkheid aangaande het energieverbruik van een woning. Alle Nederlanders met een huis hebben in 2015 een voorlopig energielabel gekregen. Op het moment dat je jouw huis wilt verhuren of verkopen, dan heb je een definitief energielabel nodig. Vanaf 2021 is er een nieuwe rekenmethode die we ook wel kennen als NTA8800. Daarom moet je een erkend deskundige energieadviseur verzoeken te komen kijken. Deze energie-specialist huur je als het ware in en analyseert de actuele situatie op energiegebied. Door deze nieuwe methode zijn de kosten een stuk hoger. In het gedeelte hieronder check je hoe jij het voordelig energielabel in Franeker moet aanvragen.

Snel en voordelig een energielabel aanvragen

 1. Vergelijk energiedeskundigen

  Op de website www.centraalregistertechniek.nl vind je alle gecertificeerde energieadviseurs die het energielabel mogen bepalen. Zoek op adresgegevens (8801) om een erkend deskundige in Franeker op te vragen.

 2. Afspraak en voorbereiding

  Klik op een van de aangesloten adviseurs en bel of mail voor een afspraak. De afspraak zal een stuk vloeiender verlopen wanneer je alle benodigde informatie van de woning kunt laten zien. Voorbeelden zijn bouwtekeningen, EPC-berekeningen facturen van verbetermaatregelen.

 3. Bezoek en berekening

  Deze erkend energiedeskundige komt thuis bij je langs en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. Het is aan te raden hierbij aanwezig te zijn.

 4. Het registreren van een label

  De EP-adviseur in Franeker stelt het label vast en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database.

 5. Nieuwe label opvragen

  Na afloop van de inspectie ontvang je digitaal een PDF van het keurmerk met daarin uitleg en verbeterpunten van de woning. Het document is na datum van afgifte 10 jaar geldig en moet jij kunnen tonen aan een geïnteresseerde koper. Je kunt het ook bekijken in MijnOverheid.

Een particulier energielabel nodig?

Zoek naar energieadviseurs en bekijk de goedkoopste aanbieder

Gemiddelde kosten energielabel

De totale investeringen voor een definitief energielabel liggen vaak tussen de €120,00 – €435,00. In de vergelijker hieronder bekijk je de huidige tarieven van een energielabel deskundige Franeker. Wil je dit direct regelen? Klik hier om de dienstverleners (in de regio) te vergelijken. Bekijk ook adviseurs in Koudum, Nijhuizum, Wolsum, Folsgare en Tjalhuizum. De totale prijzen komen tot stand door meerdere aspecten.

 1. Hoe groot het huis is (villa, appartement, tussenwoning, vrijstaand, hoekwoning).
 2. Het aantal uur dat de bouwinspecteur bezig zal zijn.
 3. De hoeveelheid informatie die er is (tekeningen en facturen van verbetermaatregelen).
 4. De energiecoach die jij kiest.
Soort woningM2 woonruimteTarieven
Klein appartement50 m2€ 165,00
Rijtjeshuis100 m2€ 203,00
Twee-onder-een kap160 m2€ 273,00
Vrijstaand175 m2€ 375,00
Gemiddelde kosten woninglabel Franeker.

De beste energieadviseurs in Franeker vergelijken

Eenvoudig en snel je definitief energielabel aanvragen? Op dat moment contacteer je een erkend deskundige energielabel Franeker. Het portaal om deze inspecteur op te zoeken is www.centraalregistertechniek.nl. Hier vind je in een link naar het QBISnl register. In het register vergelijk je gecertificeerde inspecteurs (BRL9500). Voor een voordelige keuze bekijk je in de lijst hieronder een aantal uitgelichte adviseurs waar je gemakkelijk een label kunt regelen voor een aantrekkelijk tarieven.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Tips voor een lager energieverbruik

Heeft je woning een slecht label, en wordt het tijd om duurzamer te leven en de energieprestatie te verbeteren? Aan de hand van energiebesparende maatregelen kan je vrijwel elke woning updaten naar een label A/B/C woning. Het aanbrengen van de juiste isolatie is het startpunt. Daardoor weet je zeker dat er geen warme (of koude) lucht kan ontsnappen. Zodra dit in orde is ga je juist verder in op de mogelijkheden voor energieopwekking. Of klik door voor meer informatie over Bouwkundig rapport.

Let op: Via de website van de overheid Verbeteruwhuis.nl ontdek je – na het beantwoorden van wat vragen – concrete verbeteropties voor een groen energielabel. Bezoek de website en doe de check.

Bekijk de voordelen van een zuinig energielabel woning Franeker

 • Een “groene” woning en maandelijks lagere energiekosten.
 • Een optimaal leefklimaat: kieren en tocht worden voorkomen.
 • Een woning met label B of A hoeft minder te stoken en stoot dus minder uit.
 • Waardevermeerdering van jouw huis.
 • Groene woningen krijgen een duurzaamheidskorting van de bank.
 • Je kunt gebruik maken van veel subsidies wanneer je aan de slag gaat met isolatie of zonnepanelen.
 • De energiecoach in Franeker kan je hierbij helpen.
EnergielabelBouwjaarAanpassingen
Label A2010 – 2024Zet de laatste puntjes op de i: loop alle apparaten na.
Label B1997 – 2004Naar label A met warmtepomp en zonnepanelen.
Label C1983 – 2001HR-glas op woon- en slaapkamer.
Label D1972 – 1982Vervang de CV ketel door een duurzame variant.
Label E1968 – 1979Vloer- en spouwmuurisolatie, dubbel glas en zonnepanelen.
Label F1948 – 1970Vloer-, dak- en spouwmuurisolatie.
Label Gt/m 1935Isolatie van muur, dak, vloer en kruipruimte.

Snel het goedkoopste energielabel regelen?

Vind de goedkoopste aanbieder en regel het binnen een paar dagen

Woning isoleren

Isolatie vormt het belangrijkste onderdeel van een warme en zuinige woning. Door de muren, vloer en het dak te isoleren verhinder je dat de warmte je huis weer verlaat. Zo dalen de stookkosten in de winter en profiteer je van een optimaal wooncomfort. Waar je als eerste moet beginnen heeft te maken met de Rd-, Rc en lambdawaarde. Het jaar waarin het huis is gebouwd zegt veel over de eventueel aanwezige isolatie. Je kunt ook informeren bij andere woningen in de buurt. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek met warmtescan toont hoe het zit met het warmteverlies van je woning. In onderstaand schema bieden wij de te verwachten besparing voor een gemiddelde eengezinswoning met een hoog rendement ketel.

Isolatie optiesKostenGasbesparing (jaar)Besparing
Dakisolatie€3400 – €60001095 m3€777
Vloerisolatie€1800 – €3400235 m3€167
Spouwmuurisolatie€1300 – €2350830 m3€589
HR++ glas€1550 – €2800335 m3€237,85
Kosten en jaarlijkse opbrengsten bij isolatie eengezinswoning (60 m2).

Ventileren

Als een gebouw al volledig is geïsoleerd, moet je er zorg voor dragen dat de luchtstromen in het pand worden verbeterd. Ventilatie is van wezenlijk belang voor een aangename leefomgeving. Zuinig en slim ventileren wil zeggen een gezond wooncomfort, waarbij er slechts weinig warmteverlies plaatsvindt.

 • Zelfregelend rooster: Reageren slim op de wind en passen daar luchttoevoer op aan.
 • Losse ventilatieunit: afzonderlijke ruimte doelgericht ventileren.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: warmt de koude lucht die binnenkomt op met de warmte van de afgevoerde lucht.
 • Ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: maakt slim gebruik van warmte die aanwezig is in de ventilatielucht en kan hiervoor een huis verwarmen.

Woning gasloos verwarmen

Het verwarmen van de woning is een kostbare aangelegenheid. Dit gaat vaak nog met een gasgestookte HR-ketel. Overweeg een groen alternatief waardoor je nauwelijks tot geen gas meer nodig hebt. In onderstaande lijst bekijk je de meeste populaire optie.

 • Een nieuwe moderne HR-ketel: Goedkoper en sneller je huis stoken.
 • Een hybride warmtepomp: een warmtepompunit die ondersteunt wordt door de HR-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: met dit systeem heb je helemaal geen gas meer nodig.
 • Zonneboiler: zorgt op een duurzame manier voor warm tapwater.
 • Infraroodpanelen: aangename warmte, beperkt luchtcirculatie.

Zonnepanelen aanschaffen

Wanneer je de nodige maatregelen hebt getroffen kan je de totale stroombehoefte berekenen. De totale stroom kan je schoon en duurzaam opwekken door een set met zonnepanelen te laten plaatsen. Zonnepanelen gaan met gemak 25 jaar mee en ze verdienen zich razendsnel terug, vaak al binnen 7 jaar.

 • Zonnepanelen vangen het licht op en zetten dit om in elektrische energie.
 • Een zonnepanelen set met 10 panelen kost om en nabij de €5100 en verdien je snel terug, vaak al binnen 8,5 jaar.
 • Stroom die je niet verbruikt kan je automatisch aan het net terugleveren (salderen). Hierover ontvang je dezelfde prijs als waarvoor jij het bij de energieleverancier inkoopt.

energielabel-franeker-8801

Energielabel aanvragen voor bedrijven

Een geldig energielabel voor je bedrijf is nodig op het moment van overdracht (koop/huur) van een bedrijfspand met een oppervlakte vanaf 50m2. De regelgeving geldt voor de utiliteitsgebouwen zoals kantoren, onderwijsinstellingen, pensions, en publieke gebouwen zoals een gemeentehuis. Heeft het pand meer dan 100 m2 gebruiksoppervlakte, en is 50% of meer van deze ruimte geschikt als kantoorgebouw? In die situaties moet het gebouw begin 2023 beschikken over een energielabel C. Bovendien moeten o.a. musea, banken en ziekenhuizen die gevestigd zijn in publieke gebouwen met een ruimte van minimaal 250 m2 het energielabel duidelijk zichtbaar ophangen, zoals bij de ingang of welkomstruimtes. Op deze website lees je ook alles over Energielabel hypotheek.

 • Bij verkoop, verhuur of oplevering van een bedrijfsruimte is zo’n energielabel een vereiste.
 • Deze verplichting geldt bij bedrijfspanden, overheidsgebouwen, winkels en horeca.
 • Voor opslagruimtes en loodsen is dit niet van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen groter dan 100m2 (waar 50% of meer gebruikt wordt als kantoor) moeten vanaf 2023 beschikken over een milieulabel C of hoger.
 • In grotere publieke ruimtes van meer dan 250 m2 moet elke passant dit label kunnen bekijken bij de entree.

FAQ met veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat betekent een energielabel?
Het energielabel vertelt iets over de energiezuinigheid van een woning. Hoe minder energie er nodig is voor het verwarmen van de woning, hoe aantrekkelijker het woninglabel wordt. De energie-index start bij energielabel A of B (maximaal milieuvriendelijk) tot G (minder energiezuinig).

Heb ik verplicht een energielabel nodig?
Ja, als jij een woning verkoopt of verhuurt moet je aan kunnen tonen wat het label is van jouw huis is. Deze details moet je ook tonen in de advertenties (makelaar). Is er geen label bekend, dan kun je een boete van €170 krijgen.

Hoe kan ik het label aanvragen?
Voor een officieel label moet je een gecertificeerde energiedeskundige in Franeker uitnodigen. Op de website Qbis.nl doorzoek je alle energiespecialisten. De expert komt langs en loopt alle onderdelen van het huis na. De adviseur kiest het label en registreert deze in de database EP-Online. De dossierstukken krijg je per mail en middels Mijn Overheid kun je het later downloaden (gemeente Waadhoeke).

Op welke manier wordt het energielabel bepaald?
Een deskundige onderzoekt het jaar waarin het huis is gebouwd, het soort woning, m2 woonoppervlakte en andere aspecten als wat voor glas er in de ramen zit, de isolatiewerkzaamheden, de manier waarop het huis verwarmd en geventileerd wordt en of er bijvoorbeeld duurzame energie wordt gebruikt middels zonnepanelen of een warmtepomp. Aan de hand van deze inspectie wordt opgesteld wat de benodigde energie capaciteit is voor warm tapwater en verwarming en ventilatie van de woning en welk percentage zelf opgewekt wordt. Hierna zal de definitieve labelletter verstrekt worden.

Hoeveel geld ben ik kwijt aan een energielabel?
De kosten van een energielabel schommelen tussen de €115,00 en €350,00. De totale kostprijs hangt af van de grootte van de woning, het uurtarief en het aantal benodigde uren van de adviseur en de hoeveelheid informatie die er is (tekeningen en facturen van renovaties). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Franeker kan je goedkoper doen door een aantal energie-inspecteurs onder elkaar te zetten die hun werkgebied hebben liggen binnen de provincie Friesland.

Hoe kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Om jouw huidige label in te zien ga je naar het platform energielabel.nl. Kies huur- of koopwoning en vul de postcode (8801) en het huisnummer in de betreffende velden in. Het huidige label wordt nu meteen weergegeven. Goed om te weten: is het een voorlopig energielabel? Dit is geen formeel label en is dus ook niet toegestaan om te gebruiken. Je moet het dus eerst laten omvormen naar een definitieve status. Vind gelijk alle benodigde info: energielabel huis Franeker opvragen.

Plaats een reactie