Energielabel Westerveld

Direct energielabel aanvragen

Wil je graag een energielabel aanvragen voor jouw woning in Westerveld? Met ingang van 1 januari 2015 beschikt elke woning over een energielabel. Het label geeft een indicatie van hoeveel energie jouw woning verbruikt en biedt belangrijke verbeterpunten om het nog zuiniger te maken. Ga je op korte termijn verhuizen en jouw woning verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Westerveld verplicht. Op onze vergelijkingssite vind je nuttige informatie over hoe je het label aanvraagt. In aanvulling daarop kan je (regionale) energieadviseurs met elkaar vergelijken en hebben wij handige tips om jouw label te verbeteren.

 • Het energielabel maakt duidelijk wat de huidige staat van de woning is.
 • Het is een vereiste bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen.
 • Er zijn 7 niveau’s: Energielabel A & B (heel zuinig) t/m F/G (ontzettend onzuinig).
 • Tot 2020 kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. De regering heeft de werkwijze aangepast.
 • Je moet nu een afspraak maken met de energieadviseur in Westerveld die jouw huis helemaal doorneemt en het label vaststelt.
 • Het keurmerk – inclusief concrete verbeterpunten – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €160,00 – €440,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Westerveld

Zo’n energielabel laat zien hoe het gesteld is met de actuele staat en de energieprestatie van een object. Alle Nederlanders met een huis verkregen in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid. Indien jij jouw huis wilt verkopen of verhuren, moet je het definitieve energielabel regelen. Met ingang van 2021 is er een nieuw systeem waarop dit wordt vastgesteld (NTA8800). Je moet om die reden een deskundige energieadviseur laten komen. Deze deskundige huur je als het ware in en kijkt hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen. De prijzen zijn om die reden ook flink hoger geworden. Onderstaand bieden wij informatie over hoe je zo’n voordelig energielabel in Westerveld kunt aanvragen.

Een energielabel voor je woning aanvragen in 5 stappen

 1. Zoek naar een energiedeskundige

  Via centraalregistertechniek.nl bekijk je alle bevoegde energieadviseurs die het energielabel mogen bepalen. Zoek op postcode (8437) om een erkend deskundige in Westerveld op te sporen.

 2. Voorbereiding op afspraak

  Neem contact op met energie-specialist en probeer een afspraak in te plannen. Bereid je goed voor: zorg dat je alle actuele details van de woning hebt. Zoals bouwtekeningen, EPC-berekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie.

 3. Bezoek en berekening

  Zo’n erkend energiedeskundige zal bij je thuis langskomen en analyseert de actuele situatie op energiegebied. Het bezoek duurt ongeveer 2 uur.

 4. Registratie van het label

  De EP-adviseur in Westerveld bepaalt het uiteindelijke label en legt deze vast in de EP-online database.

 5. Inzicht in jouw label

  Nadat de calculatie is afgerond wordt er een PDF toegestuurd van het keurmerk met een uitgebreide samenvatting en opties om de woning zuiniger te maken. De geldigheidsduur van het label is 10 jaar en moet jij kunnen tonen op het moment dat je gaat verkopen. Via de online omgeving van de overheid (DigiD inlog noodzakelijk) is het ook op te vragen.

Particulier energielabel voor jouw woning aanvragen?

Vergelijk energieadviseurs en vind de laagste prijs

Gemiddelde kosten energielabel

De onkosten voor een definitief energielabel komen uit tussen de €135,00 – €385,00. In de vergelijker hieronder tref je de huidige kosten van een energielabel deskundige Westerveld. Meteen aan de slag? Klik hier om de dienstverleners (in de regio) te vergelijken. Check ook adviseurs in Ooststellingwerf, Weststellingwerf, Steenwijkerland, Urk en Noordoostpolder. De tarieven komen tot stand door een aantal aspecten.

 1. Het soort woning (twee-onder-een kap, hoekwoning, vrijstaand, appartement, villa).
 2. Het aantal uren dat de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De reeds aanwezige details van de woning (tekeningen en installatietechnische gegevens).
 4. De vestigingslocatie van de energiecoach.
WoningtypeGrootteGeschatte kosten
Studio/Appartement50 m2€ 185,00
Rijtjeshuis110 m2€ 222,00
2-onder-1-kap140 m2€ 294,00
Vrijstaand190 m2€ 357,00
Actuele kosten woninglabel Westerveld.

Erkend deskundige in Westerveld vergelijken

Ook direct zo’n definitief energielabel aanvragen? Daarvoor moet je een afspraak maken met een erkend deskundige energielabel Westerveld. Het platform om een energieadviseur te zoeken is https://www.centraalregistertechniek.nl. Daar vind je het QBISnl register. Hierin kom je in contact met bekwame inspecteurs (BRL9500). Om het proces in gang te zetten doorzoek je hieronder meerdere erkende bureaus waar je simpel en snel een milieulabel kunt regelen voor een scherp tarief.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Een energiezuinig huis in 4 stappen

Gebruikt jouw woning veel gas en stroom, en wordt het tijd om duurzamer te leven en de energieprestatie te verbeteren? Door gebruik te maken van energiebesparende maatregelen kan je ook jouw woning verbeteren tot een groen label (A, B of C). Start altijd met de juiste isolatie. Daardoor geef je jouw woning een warme jas en zorg je dat de warmte niet zomaar de woning uit kan. Pas als het huis goed geïsoleerd is kijk je pas naar de mogelijkheden voor energieopwekking. Op deze website lees je ook meer over C energielabel.

Belangrijk: Op de onafhankelijke website https://www.verbeteruwhuis.nl zie je – na het doorgeven van de gegevens van jouw woning – duidelijke verbeteropties voor een groen energielabel. Achterhaal de mogelijke besparingen.

Het gemak van een zuinig energielabel woning Westerveld

 • Een zuinig huis met een lagere energierekening.
 • Een gezond leefklimaat: een lekker warm huis zonder tocht en kou.
 • Een woning met label B of A is goed voor het klimaat want stoot minder CO2 uit.
 • Huizen met een groen label zijn meer waard.
 • Vaak krijg je extra korting op de hypotheekrente.
 • Je kunt profiteren van forse subsidies als je kiest voor isolatie en andere duurzame verwarmingsbronnen.
 • De energiecoach in Westerveld kan hierin een adviserende rol spelen.
EnergielabelBouwjaarAandachtspunten
Label A2010 – 2024Zet de laatste puntjes op de i: loop alle apparaten na.
Label B1998 – 2007Zelf stroom opwekken met zonnepanelen + warmtepomp.
Label C1984 – 1999HR-glas op woon- en slaapkamer.
Label D1972 – 1980Vervang het glas en probeer de leidingen te isoleren.
Label E1969 – 1976Dubbel glas plaatsen en isoleren plus zonnepanelen.
Label F1951 – 1966Dak-, gevel-, en vloerisolatie.
Label Gt/m 1932Dubbel glas plaatsen en isoleren van de woning.

Het goedkoopste energielabel voor jouw woning?

Vergelijk de experts en regel direct de aanvraag van jouw woninglabel

Isoleren van de woning

Isolatie vormt het belangrijkste onderdeel van een zuinig huis. Door goede isolatie van spouwmuur, dak en kruipruimte voorkom je dat de warmte verloren gaat. Hierdoor bespaar je op de maandelijkse stookkosten en heb je een comfortabel klimaat in huis. Welke onderdelen je als eerste moet isoleren is afhankelijk van de manier waarop je huis nu is geïsoleerd. Het jaar waarin het huis is gebouwd zegt vaak al veel over de mate van isolatie. Vraag ook de vorige bewoners en/of buren. Een bouwtechnische keuring of een thermografische inspectie toont hoe het zit met het warmteverlies van je woning. In de tabel hieronder bieden wij de doorsnee besparing bij een kleinere eengezinswoning (60 m2) met een hr ketel.

IsolatiePrijsBesparing (gas)Besparing p/jaar
Dakisolatie€3800 – €5200840 m3€538
Vloerisolatie€2000 – €3300260 m3€166
Spouwmuurisolatie€1150 – €2350970 m3€621
HR++ glas€1950 – €2800370 m3€237
Onkosten en opbrengsten bij isolatie eengezinswoning (60 m2).

Ventileren

Indien het huis al reeds correct geïsoleerd is, is het aan te raden dat er altijd genoeg frisse lucht in huis kan komen. Ventilatie is van wezenlijk belang voor een comfortabel wooncomfort. Zuinig en slim ventileren betekent een prettig klimaat in huis, zonder al te veel warme te verliezen.

 • Zelfregelend rooster: Bij veel wind wordt de luchttoevoer automatisch beperkt.
 • Losse ventilatieunit: voor de ventilatie van aparte ruimtes.
 • Balansventilatie met WTW: d.m.v. de mechanische ventilatie worden alle ruimtes even goed geventileerd.
 • Ventilatiewarmtepomp als vervanging van je ventilatiebox: profiteert van warmte uit de ventilatielucht en verwarmt de CV-ketel voor.

Alternatief voor CV-ketel

Het aansturen van de radiatoren en/of vloerverwarming kost in de meeste huizen veel gas. In de meeste huizen vinden we nog een gasgestookte ketel. Overweeg een groen alternatief waardoor je nauwelijks tot geen gas meer nodig hebt. In de lijst hieronder vind je de belangrijkste voorbeelden.

 • Nieuwe HR107 ketel: Compact, stil, veilig en zuinig.
 • Een hybride warmtepomp: verwarmingssysteem dat samenwerkt met de normale gas cv-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: een stand-alone systeem dat volledig op stroom werk.
 • Zonneboiler: gesloten systeem waarbij zonnecollectoren het water verwarmen.
 • Infraroodpanelen: comfortabele lokale stralingswarmte die prettig aanvoelt.

Zonnepanelen op het dak

Als je jouw woning hebt geïsoleerd en voorzien hebt van een nieuwe HR-ketel of warmtepomp weet je in grote lijnen hoeveel stroom er nodig is. Deze energie kan je op een duurzame manier genereren met zonnepanelen op het dak. Ze hebben een levensduur van 25 jaar of langer en de geschatte terugverdientijd is maar 7 jaar.

 • Zonnepanelen wekken op basis van zonlicht elektriciteit op.
 • Een zonnepanelen set met 10 panelen is er al vanaf €4500 en heeft een terugverdientijd van ongeveer 6,5 jaar.
 • Elektriciteit dat je niet zelf gebruikt kan je automatisch aan het net terugleveren (salderen). Hierover krijg je hetzelfde tarief als je zou betalen bij de energieleverancier.

energielabel-westerveld-8437

Energielabel aanvragen voor bedrijven

Een geldig energielabel voor je bedrijf is nodig op het moment van overdracht (koop/huur) van bedrijfspanden van 50m2 of groter. De verplichting is in het leven geroepen voor utiliteitsgebouwen als kantoorgebouwen, universiteitsgebouwen, hotels, en publiek toegankelijke gebouwen zoals gemeentehuizen. Beschikt het gebouw over meer dan 100 m2 ruimte, en is daarvan meer dan 50% toegeschreven als kantoorruimte? In dit scenario moet het pand vanaf 2023 de beschikking hebben over energielabel C of hoger. Verder moeten bedrijven in publieke gebouwen van minimaal 250 m2 het label zo ophangen dat iedereen dit kan zien, bijvoorbeeld bij de toegangspoort. Lees ook meer over Goedkoopste energielabel.

 • Bij officiële transactiemomenten van een bedrijfsruimte is een energielabel noodzakelijk.
 • Deze verplichting geldt bij bedrijfspanden met een gebruiksoppervlakte van 50 m2.
 • Voor productiehallen en loodsen is hierop een uitzondering van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen groter dan 100m2 (en waar minimaal 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten binnenkort (2023) ingeschreven staan met een milieulabel C.
 • In openbare gebouwen vanaf 250 m2 moet het label goed zichtbaar zijn voor bezoekers.

FAQ – Veelgestelde vragen over het woninglabel

Hoe werkt een energielabel?
Een energielabel biedt duidelijkheid over de energie(on)zuinigheid van een gebouw of woning. Hoe minder energie benodigd is, hoe beter het woninglabel van je huis is. Deze energie-index begint bij energielabel A/B (zeer zuinig) tot en met de rode labels F en G (minder energiezuinig).

Is het aanvragen van een energielabel verplicht?
Ja, wanneer jij het huis gaat verkopen of verhuren dan moet je kunnen aantonen wat het label is van jouw huis is. De verkoop/verhuur advertenties (makelaar) moeten dit ook bevatten. Doe je dit niet, dan is een boete van €170 niet uitgesloten.

Hoe vraag je een label aan?
Voor een erkend label moet je een erkend deskundige energiedeskundige in Westerveld thuis laten langskomen voor een onderzoek. Door gebruik te maken van Qbis.nl bekijk je snel de energiespecialisten in de buurt. Deze deskundige bezoekt jou op locatie en berekent de energieprestatie van de woning. Hij of zij berekent de energieprestaties en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database. Je ontvangt digitaal alle dossiers en middels Mijn Overheid kun je het later downloaden (gemeente Westerveld).

Hoe komt mijn energielabel tot stand?
De specialist analyseert het jaar waarin het gebouw is neergezet, woningtype, m2 woonruimte en andere eigenschappen als wat voor glas er in de ramen zit, de beschikbare isolatie, op welke manier de woning wordt verwarmd en geventileerd en de investeringen in warmte en energieopwekking (WTW, zonnepanelen etc). Aan de hand van deze inspectie berekent hij of zij hoeveel energie er wordt gebruikt voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van woonunit en voor welk % de woning zelfvoorzienend is. Uiteindelijk zal de adviseur het labelletter definitief vaststellen en inschrijven.

Hoe duur is een energielabel?
De tarieven van het energielabel komen uit tussen de €185,00 & €365,00. De uiteindelijke prijs ligt aan de grootte van de woning, de benodigde tijd die de energieadviseur nodig heeft en de reeds aanwezige details van de woning (tekeningen en andere technische informatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Westerveld kan jij doorgaans het meest voordelig doen door een aantal leveranciers te gaan vergelijken die hun werkgebied hebben liggen in en rondom de provincie Drenthe.

Via welke website kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Om jouw huidige score te bekijken bezoek je de website www.energielabel.nl. Geef aan om wat voor type woning het gaat en vul de postcode (8437) en het huisnummer in. Je krijgt nu meteen te zien welk label je hebt. Goed om te weten: krijg je een voorlopig energielabel te zien? Dit is slechts een inschatting en geen formeel document en kan je dus niet gebruiken. Je zult het dus eerst moeten omzetten naar een definitieve status. Zoek het snel uit: energielabel huis Westerveld opvragen.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie