Energielabel Weststellingwerf

Direct energielabel aanvragen

Snel en voordelig een energielabel aanvragen voor jouw woning in Weststellingwerf? Per 1 januari 2015 heeft elke woning een energielabel. Het label toont hoe energiezuinig jouw huis is en biedt nuttige opties om het energieverbruik terug te dringen. Ga je op korte termijn verhuizen en jouw woning verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Weststellingwerf verplicht. Op Energielabelprijzen.nl lees je alle benodigde informatie over het aanvragen van een nieuw label. Bovendien kunnen verschillende energieadviseurs vergeleken worden en tref je hier handige tips & tricks bij het verduurzamen van jouw woning.

 • Het energielabel laat zien hoe zuinig jouw woning is, en hoe je dit kunt verbeteren.
 • Het is een vereiste bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen.
 • We delen het op in 7 labels: Energielabel A of B (zeer milieuvriendelijk) t/m F of G (hoog energieverbruik).
 • De laatste jaren kon je zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Vanaf 2021 is er het e.e.a. gewijzigd.
 • Je regelt dit tegenwoordig via een energieadviseur in Weststellingwerf die jouw hele huis bekijkt en het label bepaalt.
 • Het certificaat – inclusief opties om de woning zuiniger te maken – heeft een prijs van tussen de €180,00 & €400,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Weststellingwerf

Het energielabel geeft duidelijkheid aangaande de mate waarin een huis energiezuinig is. Alle mensen met een woning hebben in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid ontvangen. Op het moment dat jij de woning gaat verhuren over verkopen, dan is een definitief energielabel verplicht. Vanaf 2021 is er een nieuwe methode waarmee wordt gewerkt (NTA8800). Je moet verplicht een deskundige energieadviseur laten langskomen. Deze specialist komt bij je thuis en neemt de woning op. De kosten zijn daardoor een stuk hoger. Onderstaand lees je hoe je zo’n voordelig energielabel in Weststellingwerf moet regelen.

Een particulier woning energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Bekijk alle energiedeskundigen

  Via het platform centraalregistertechniek.nl bekijk je alle officiële energieadviseurs die een energielabel mogen vastleggen. Het beste kun je een postcode gebruiken (8389) om een erkend deskundige in Weststellingwerf op te sporen.

 2. Afspraak maken en voorbereiden

  Neem contact op met energie-specialist en stem samen een geschikt moment af. Het is voor beide partijen waardevol wanneer je alle relevante informatie van het gebouw beschikbaar hebt. Zoals bouwtekeningen, EPC berekeningen en andere technische informatie.

 3. Bezoek van de deskundige

  Zo’n erkend energiedeskundige komt thuis langs en kijkt hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen. Deze ronde duurt plusminus 2,5 uur.

 4. Registratie van het label

  De EP-adviseur in Weststellingwerf rekent alles door, bepaalt het label en voert de registratie door in de het EP-Online systeem.

 5. Nieuwe label opvragen

  Als alle werkzaamheden zijn gedaan ontvang je digitaal een PDF van het keurmerk inclusief een duidelijke onderbouwing en opties om de woning zuiniger te maken. Het label is 10 jaar geldig en dien je over te dragen in de situaties waarbij je gaat verhuren of verkopen. Het is ook digitaal in te zien via de berichtenbox van de overheid.

Alles weten over een particulier energielabel?

Vind de beste energieadviseurs en vind de laagste prijs

De actuele kosten van een energielabel

De doorsnee tarieven voor een definitief energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €125,00 & €395,00. In de tabel die je hieronder ziet bieden we de gemiddelde kosten van een energielabel deskundige Weststellingwerf. Meteen een afspraak inplannen? Klik hier om aanbieders in jouw regio te vergelijken. Of bekijk adviseurs in Steenwijkerland, Urk, Noordoostpolder, Kampen en Dronten. De uiteindelijke tarieven komen tot stand door de volgende variabelen.

 1. Hoe groot het huis is (tussenwoning, villa, vrijstaand, twee-onder-een kap, appartement).
 2. De benodigde tijd die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. Vooraf verkregen inzicht in het huis (tekeningen en facturen van renovaties).
 4. De vestigingslocatie van de energiecoach.
WoningWoonruimte (m2)Geschatte kosten
Appartement50 m2€ 181,00
Rijtjeswoning120 m2€ 223,00
Geschakeld huis140 m2€ 287,00
Losse woning175 m2€ 360,00
Gemiddelde kosten woninglabel Weststellingwerf.

De beste energieadviseurs in Weststellingwerf vergelijken

Eenvoudig en snel het definitieve energielabel aanvragen? Hiervoor ga jij snel op zoek naar een erkend deskundige energielabel Weststellingwerf. Het portaal om deze inspecteur op te zoeken is centraalregisterTechniek.nl. Hier vind je een verwijzing naar het QBISnl register. Daar tref je erkend deskundige adviseurs (BRL9500). Om de eerste stap te zetten check je in het overzicht hierna een aantal betrouwbare partijen waar je zonder gedoe een afspraak kunt maken tegen een scherpe prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Duurzaam wonen in 4 heldere stappen

Heeft jouw huis een hoog energieverbruik, en wil jij graag verduurzamen en daarmee de energieprestatie verbeteren? Met een focus op energiebesparende maatregelen kan je feitelijk iedere woning renoveren naar een woning met label B. Het aanbrengen van de juiste isolatie is het startpunt. Daardoor zorg je ervoor dat er geen warme (of koude) lucht kan ontsnappen. In het vervolgtraject ga je juist verder in op energie die je zelf kunt opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Of klik door voor meer informatie over A energielabel.

Belangrijk: Via de website van de overheid Verbeteruwhuis.nl zie je – na het beantwoorden van wat vragen – verbeteropties voor een groen energielabel. Check de potentiële besparing.

Het belang van een zuinig energielabel woning Weststellingwerf

 • Een energiezuinig huis met een lagere energierekening.
 • Een aangenaam leefklimaat: minder tocht en kou rond het raam.
 • Een label B- of A woning is goed voor het milieu.
 • De waarde van jouw woning neemt toe.
 • Rentekorting (duurzaamheidskorting) bij de bank.
 • Je kunt profiteren van zeer aantrekkelijke subsidies om een gebouw duurzaam te maken.
 • De energiecoach in Weststellingwerf kan je daar ook alles over vertellen.
EnergielabelBouwjaarPunten van aandacht
Label A2013 – 2024Warmtepomp/zonneboiler/zonnepanelen voor 100% energieneutraal.
Label B2000 – 2005Een warmtepomp en/of zonnepanelen.
Label C1984 – 1999Triple glas, een HR 107 combiketel en zonnepanelen.
Label D1976 – 1980Laat een scan uitvoeren om isolatieproblemen op te lossen.
Label E1969 – 1978Woningisolatie en zonnepanelen plaatsen.
Label F1948 – 1967Isoleren en plaatsen van dubbelglas.
Label Gt/m 1931Isoleren van vloer, (spouw)muur en dak.

Het goedkoopste energielabel voor jouw woning?

Bekijk alle specialisten en regel het binnen een paar dagen

Isoleren

Isolatie vormt het belangrijkste onderdeel van een label A of B woning. Door alle onderdelen van je huis goed te isoleren verhinder je dat de warmte weer kan ontsnappen. Zo gaan je stookkosten direct omlaag en geniet je van een lekker warm huis. Waar je moet starten met isoleren is vooral afhankelijk van de huidige staat van de woning. Het bouwjaar geef inzicht in de vermoedelijke staat. Je kunt ook navraag doen bij vorige bewoners of mensen uit de straat. Een bouwtechnische keuring of speciale warmtescan kan de probleempunten goed blootleggen. In de tabel hieronder bekijk je de mogelijke besparing bij een normale eengezinswoning met een hr ketel.

IsolatieOnkostenBesparing gas (jaar)Energiebesparing
Dakisolatie€3800 – €5300830 m3€606
Vloerisolatie€2000 – €4000250 m3€183
Spouwmuurisolatie€1250 – €2200960 m3€701
HR++ glas€1650 – €2850360 m3€263
Kosten en baten bij het isoleren van een doorsnee- eengezinswoning.

Ventileren

Op het moment dat een gebouw al volledig is geïsoleerd, is het aan te raden dat de luchtstromen in het pand worden verbeterd. Ventilatie is belangrijk voor een comfortabel leefklimaat. Zuinig en slim ventileren wil zeggen een gezond wooncomfort zonder dat je veel energie verliest.

 • Zelfregelend rooster: rooster in ramen of deuren zorgen voor schone lucht.
 • Losse ventilatieunit: slimme keuze bij woningen met natuurlijke ventilatie.
 • Balansventilatie met warmte-terugwin-unit: een gesloten ventilatiesysteem dat bestaat uit een ventilator en een warmte terugwin unit (WTW).
 • Ventilatiewarmtepomp in combinatie met HR-ketel: gebruikt de warmte uit de ventilatielucht en gebruikt de warmte eigenlijk opnieuw.

Gasgestookte CV-ketel vervangen

Het verwarmen van een woning kost veel energie (vooral veel gas). Veel woning beschikken nog over een gasketel. Je kunt kijken naar een zuinig systeem waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. In de volgende lijst kun je verschillende voorbeelden vinden.

 • Nieuwe HR107 ketel: een veel hoger rendement dan traditionele CV-ketels.
 • Een hybride warmtepomp: eenvoudig te installeren systeem in hybride setting met de CV.
 • Een all-electric warmtepomp: met dit systeem heb je helemaal geen gas meer nodig.
 • Zonneboiler: de zonnecollectoren zetten energie om in warmte.
 • Infraroodpanelen: zorgen voor gerichte verwarming, ideaal in bijv. de badkamer.

Zonnepanelen aanschaffen

Op het moment dat je jouw woning hebt geïsoleerd en voorzien hebt van een nieuwe HR-ketel of warmtepomp kan je de totale stroombehoefte berekenen. Deze energie kan je schoon en duurzaam opwekken met behulp van zonnepanelen op je dak. Ze gaan met gemak 30 jaar of langer mee en je hebt ze vaak binnen 7 jaar terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen zonnestralen op en zetten dit om naar gelijkstroom.
 • Een compleet pakket met 10 zonnepanelen is beschikbaar vanaf €4600 en heb je terugverdiend binnen 7,5 jaar.
 • De ongebruikte stroom gaat naar het net (salderen). Over dit stukje stroom ontvang je dezelfde prijs als waarvoor jij stroom afneemt.

energielabel-weststellingwerf-8389

Snel een energielabel voor bedrijfspand aanvragen

Je dient te beschikken over een energielabel voor een kantoor bij verkoop, verhuur en oplevering van een zakelijk pand (indien groter dan 50 m2). De noodzaak geldt voor de utiliteitsgebouwen zoals kantoorgebouwen, sportgebouwen, winkelcentra, en publiek toegankelijke gebouwen zoals stations. Beschikt het gebouw over meer dan 100 m2 ruimte, en wordt 50% of meer gebruikt als kantoorruimtes? In dat geval moet het pand per 2023 beschikken over een energielabel C. Daarbij moeten bedrijven die gehuisvest zijn in grote publieke gebouwen vanaf 250 m2 het label zo ophangen dat iedereen dit kan zien, zoals in de ontvangsthal. Je kunt hier ook meer lezen over Bouwkundig rapport.

 • Bij overdracht of oplevering van een bedrijfspand is een energielabel noodzakelijk.
 • Dit geldt voor vrijwel alle bedrijfspanden met een gebruiksoppervlakte van 50 m2.
 • Voor productiehallen en loodsen geldt er een ontheffing.
 • Bedrijfsgebouwen die groter zijn dan 100 m2 (met minimaal 50% als kantoorfunctie) moeten vanaf 2023 verplicht milieulabel C hebben.
 • In openbare (bedrijfs)ruimtes met een oppervlakte van meer dan 250 m² moet dit label duidelijk in het zicht worden opgehangen.

Meer informatie over het woninglabel in onze FAQ

Wat betekent een energielabel?
Het energielabel zegt iets over de energieprestatie van een woning. Hoe minder energie er nodig is voor het verwarmen van de woning, hoe aantrekkelijker het woninglabel wordt. De zogenaamde energie-index loopt van energielabel A/B (maximaal zuinig) en gaat verder tot de slechtste label F/G (slecht voor het milieu).

Is het aanvragen van een energielabel verplicht?
Ja, als je een gebouw verhuurt of verkoopt dan moet je aantonen wat de erkende deskundige van de woning vond. Deze details moet je ook tonen in de advertenties (makelaar). Is het definitieve label niet aantoonbaar, dan kun je geconfronteerd worden met een boete van €170,00.

Hoe kan ik een label voor mijn woning aanvragen?
Voor een officieel label moet je een gecertificeerde energiedeskundige in Weststellingwerf laten langskomen. Via qbis.nl zijn alle energiespecialisten te vergelijken. De inspecteur komt bij je thuis en loopt alle onderdelen van het huis na. Deze persoon berekent de energieprestaties het registreert het definitieve label in de EP-online database. Je ontvangt het document als PDF en in Mijn Overheid is het zelf te downloaden (gemeente Weststellingwerf).

Op welke manier wordt het energielabel bepaald?
De expert checkt het jaar waarin het huis is gebouwd, woningtype, m2 woonruimte en andere woningkenmerken zoals wat voor glas er in de ramen zit, mate van isolatie, de manier waarop het huis verwarmd en geventileerd wordt en of er ook energie wordt gewonnen met een warmtepomp of zonnepanelen. Met deze complete analyse kan worden berekend hoeveel energie nodig is voor het opwarmen en koelen van het object en in welke mate de woning dit zelf uit hernieuwbare bronnen haalt. Uiteindelijk krijg je van de expert de labelletter te horen.

Wat betaal ik voor een energielabel?
De kosten van het energielabel komen uit tussen de €125,00 & €440,00. De prijsindicatie ligt aan de omvang van de woning, het aantal uren dat de adviseur nodig heeft en de informatie die voorhanden is (tekeningen of het bestek). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Weststellingwerf is over het algemeen gunstiger door diverse energieadviseur onder elkaar te zetten die diensten leveren binnen de provincie Friesland.

Hoe kan ik snel mijn huidige energielabel opvragen?
Om jouw huidige score te bekijken ga je naar Energielabel.nl. Kies het type woning en vul de postcode (8389) plus het huisnummer in. Je ziet vervolgens direct welk label je hebt. Opmerking: is het een voorlopig energielabel? Dit telt niet als officieel woninglabel en kan je dus niet gebruiken. Bij verkoop moet je deze dus eerst veranderen in een definitief huislabel. Zoek het snel uit: energielabel huis Weststellingwerf opvragen.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie