Energielabel Oldelamer

Direct energielabel aanvragen

Direct een betaalbaar energielabel aanvragen voor jouw woning in Oldelamer? Vanaf 1 januari 2015 heeft elke woning een (voorlopig) energielabel gekregen. Dit label geeft een indicatie van hoe zuinig jouw woning is en geeft praktische mogelijkheden om het nog zuiniger te maken. Gaat jouw woning in de verkoop? In dat geval is een definitief energielabel in Oldelamer verplicht. Op deze website communiceren wij uitgebreide info over hoe je het certificaat aanvraagt. In aanvulling daarop kunnen verschillende energieadviseurs vergeleken worden en bieden wij nuttige informatie hoe je jouw woning energiezuiniger kunt maken.

 • De energielabels bieden inzicht in de energieprestatie van een gebouw.
 • Het is verplicht bij een woningverkoop, verhuurcontract of een nieuwbouwproject.
 • Er zijn 7 categorieën: Energielabel A of B (maximaal milieuvriendelijk) t/m F & G (hoog energieverbruik).
 • Tot 2020 kon men zelf online een VEL (vereenvoudigd label) bestellen. Er geldt sinds 2021 andere wetgeving.
 • Je dient nu eerst een afspraak te maken met een energieadviseur in Oldelamer die jouw huis opneemt en het label vaststelt.
 • Het keurmerk – inclusief concrete verbeterpunten – heeft een prijs van tussen de €160,00 en €430,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Oldelamer

Het energielabel geeft een indicatie van de mate waarin een huis energiezuinig is. Alle mensen met een woning namen in 2015 een eerste voorlopige energielabel in ontvangst. Zodra jij de woning gaat verhuren over verkopen, moet je het definitieve energielabel regelen. Met ingang van 2021 hanteert de overheid een nieuwe werkwijze dat wordt geclassificeerd als NTA8800. Je moet tegenwoordig een gecertificeerde energieadviseur langs laten komen. Deze specialist zal thuis langskomen en inspecteert de gehele woning. Het nadeel voor de consument is dat het veel duurder is. In het gedeelte hieronder check je hoe je het voordelig energielabel in Oldelamer moet aanvragen.

In 5 stappen een energielabel aanvragen

 1. Zoek een energiedeskundige

  Middels de database van centraalregistertechniek.nl bekijk je de beschikbare erkend deskundige energieadviseurs die een energielabel mogen registreren. Zoek op postcode (8486) om een erkend deskundige in Oldelamer te traceren.

 2. Afspraak en voorbereiding

  Selecteer een specialist en stem samen een geschikt moment af. Het is belangrijk dat je zoveel mogelijk informatie van de woning hebt. Voorbeelden zijn bouwtekeningen en EPC-berekeningen.

 3. Het onderzoek

  Zo’n erkend energiedeskundige bezoekt jou op locatie en analyseert de actuele situatie op energiegebied. Het is aan te raden hierbij aanwezig te zijn.

 4. Vastleggen van het label

  De EP-adviseur in Oldelamer stelt het label vast en voert de registratie door in de het EP-Online systeem.

 5. Je label opzoeken

  Als alle werkzaamheden zijn gedaan krijg je een digitaal document (PDF) van het vastgestelde label inclusief alle kenmerken en opties om de woning zuiniger te maken. Je kunt het 10 jaar blijven gebruiken en kan je overhandigen wanneer je de woning gaat verhuren of verkopen. Je kunt het ook te allen tijde opvragen via Mijn Overheid.

Meer informatie over een particulier energielabel?

Check alle energieadviseurs en maak gebruik van de aanbieding!

Gemiddelde kosten energielabel

De kosten van een definitief energielabel komen uit tussen de €165,00 – €410,00. In het onderstaand overzicht bekijk je de huidige tarieven van een energielabel deskundige Oldelamer. Wil je een concrete prijs? Klik hier om direct de (lokale) aanbieders te bekijken. Je vind hier ook adviseurs in Munnekeburen, Langelille, Scherpenzeel, Spanga en Nijetrijne. De offerte tarieven worden berekend middels de volgende factoren.

 1. Type en leeftijd woning (vrijstaand, tussenwoning, hoekwoning, villa, appartement).
 2. De benodigde tijd die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De reeds aanwezige details van de woning (tekeningen en andere technische informatie).
 4. De vestigingslocatie van de energiecoach.
HuisM2 woonruimteOnkosten
Klein appartement65 m2€ 174,00
Rijtjeswoning105 m2€ 212,00
2-onder-1-kap150 m2€ 275,00
Vrijstaand200 m2€ 372,00
Geschatte kosten woninglabel Oldelamer.

Erkend deskundige in Oldelamer vergelijken

Snel en simpel het definitieve energielabel aanvragen? In dat geval maak je een afspraak met een erkend deskundige energielabel Oldelamer. Het platform om ervaren energiedeskundigen te vergelijken is https://www.centraalregistertechniek.nl. Daar vind je het QBISnl register. Op deze plek vergelijk je deskundige experts (BRL9500). Om het proces in gang te zetten bekijk je in de lijst hieronder een aantal uitgelichte adviseurs waar je verrassend eenvoudig een woninglabel kunt aanvragen tegen een gunstige prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Duurzaam (ver)bouwen in 4 stappen

Gebruikt jouw woning veel energie, en wil jij graag lagere energielasten en de energieprestatie verbeteren? Met het toepassen van energiebesparende maatregelen kan je vrijwel elke woning verduurzamen tot een label-B huis. Het isoleren van een woning nemen we als uitgangspunt. Op die manier is het zeker dat de gewonnen warmte niet zomaar de woning verlaat. In de volgende stap kijk je pas naar de opties voor energie opwekken. Je kunt hier ook meer vinden over A energielabel.

Advies: Op de website www.verbeteruwhuis.nl zie je – nadat je wat vragen hebt beantwoord – praktische verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Achterhaal de mogelijke besparingen.

Voordelen van een zuinig energielabel woning Oldelamer

 • Een milieuvriendelijke woning en besparen op de energierekening.
 • Een optimaal klimaat in huis: geen last van koudeval en/of tocht.
 • Een energielabel A of B woning is goed voor het klimaat want stoot minder CO2 uit.
 • De woning is interessanter op de woningmarkt.
 • Steeds vaker recht op korting op de hypotheekrente.
 • Er gelden aantrekkelijke subsidies voor het verbouwen van een huis.
 • De energiecoach in Oldelamer kan je hierbij helpen.
EnergielabelBouwjaarOptimalisaties
Label A2013 – 2024Een 100% energieneutrale woning zonder gas.
Label B1998 – 2005Met zonnepanelen en warmtepomp naar label A.
Label C1987 – 2000Isolatie van ramen (HR+++ glas) en zonnepanelen.
Label D1974 – 1985Laat een scan uitvoeren om isolatieproblemen op te lossen.
Label E1968 – 1978Spouwmuur-, dak- en vloerisolatie met zonnepanelen.
Label F1947 – 1967Dak-, vloer- en muurisolatie en dubbelglas.
Label Gt/m 1935Kruipruimte, muren, dak en vloer isoleren.

Zoek je het goedkoopste energielabel?

Vergelijk experts en regel het binnen een paar dagen

Isoleren

Isolatie vormt het belangrijkste onderdeel van een duurzame woning. Door goede woningisolatie toe te passen verhinder je dat de gerealiseerde warmte je huis weer verlaat. Hierdoor ben je minder kwijt aan stookkosten en heb je ook een gezond leefklimaat. Waar je moet beginnen hangt af van de Rd-, Rc en lambdawaarde. Het jaar waarin het huis is gebouwd kan deels bepalen wat deze staat is. Vraag ook de vorige bewoners en/of buren. Een bouwtechnische keuring of speciale warmtescan laat zien waar het aan isolatie ontbreekt. Hieronder zoek je eenvoudig naar de doorsnee besparing voor een gemiddelde eengezinswoning met een hr combiketel.

Isolatie keuzeInvesteringBesparing GasBesparing (€/jaar)
Dakisolatie€3800 – €5800850 m3€621
Vloerisolatie€1500 – €3100385 m3€281
Spouwmuurisolatie€1050 – €2350750 m3€548
HR++ glas€1700 – €2750330 m3€240,9
Onkosten en opbrengsten bij isolatiewerkzaamheden van een standaard huis.

Ventileren

Indien je huis een goede isolatie heeft, moet je zorgen dat frisse lucht via meerdere kanten de woning in kan komen. Ventilatie is bepalend voor een aangenaam klimaat in huis. Zuinig en slim ventileren houdt in een optimaal wooncomfort, waarbij er slechts weinig warmteverlies plaatsvindt.

 • Zelfregelende roosters: door middel van roosters altijd voldoende frisse lucht.
 • Losse ventilatieunit: voor de ventilatie van aparte ruimtes.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: een systeem van mechanische ventilatie waarbij de hoeveelheid aangevoerde verse lucht volledig in balans is.
 • Ventilatiewarmtepomp in combinatie met HR-ketel: is in staat om warmte aan ventilatielucht te onttrekken om je huis te verwarmen.

CV-ketel vervangen

Het verwarmen van de woning is een kostbare aangelegenheid. In de praktijk gaat dit vaak nog met gasgestookte HR-ketels. Overweeg een groen alternatief waardoor je nauwelijks tot geen gas meer nodig hebt. In de volgende lijst kun je verschillende voorbeelden vinden.

 • Nieuwe HR107 ketel: Bespaart meer dan 10% op het gasverbruik.
 • Een hybride warmtepomp: uitstekende tussenstap naar een vol-elektrisch huis.
 • Een all-electric warmtepomp: 100% verwarmen op stroom (gasverbruik naar 0).
 • Zonneboiler: maakt gebruik van zonne-energie voor het bereiden van warm water.
 • Infraroodpanelen: ideaal om lokaal warmte af te geven.

Voordelen zonnepanelen

Nadat je de nodige maatregelen hebt getroffen kan je de totale stroombehoefte berekenen. Deze stroom kan je op een duurzame manier opwekken met behulp van zonnepanelen op je dak. De nieuwste panelen kunnen wel 40 jaar mee en je hebt ze vaak binnen 7 jaar terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen het zonlicht op en zetten dit om in elektrische energie.
 • Een compleet pakket met 10 zonnepanelen kost zo’n €4000 en verdien je terug in gemiddeld 8 jaar.
 • Stroom die je niet verbruikt kan je terugleveren aan de energieleverancier (salderen). Hiervoor krijg je dezelfde prijs als je zou betalen bij de energieleverancier.

energielabel-oldelamer-8486

Energielabel voor bedrijven

Elk kantoor heeft een energielabel nodig bij oplevering, maar ook bij verhuur/verkoop van een bedrijfspand vanaf 50m2. De regel is van toepassing op alle utiliteitsgebouwen zoals kantoren, onderwijsinstellingen, cafés, en openbare panden zoals stadions. Betreft het een pand groter dan 100m2, en wordt 50% of meer gebruikt als kantoorruimte? In dit scenario moet het pand vanaf 2023 minimaal een energielabel C hebben. Bovendien moeten organisaties zoals winkels, banken of hotels in publieke gebouwen met een oppervlakte van ten minste 250 m2 dit energielabel zichtbaar tonen, bijvoorbeeld naast de receptie. Op deze website vind je ook alles over F energielabel.

 • Bij oplevering of verhuur/verkoop van een bedrijfsruimte is een energielabel noodzakelijk.
 • Dit is noodzakelijk voor alle bedrijfspanden met een gebruiksoppervlakte van 50 m2.
 • Voor panden met een industriefunctie geldt er op dit moment geen verplichting.
 • Bedrijfsgebouwen met een oppervlakte van meer dan 100m2 (waarbij meer dan 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten in 2023 een milieulabel C of beter hebben.
 • In publieke panden van meer dan 250 m2 hoort het label zichtbaar te zijn voor bezoekers.

FAQ – Veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat betekent een energielabel?
Het energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van een woning. Hoe efficiënter de woning verwarmd wordt, des te groener je woninglabel. Deze energie-index begint bij energielabel A/B (maximaal zuinig) tot en met F en G (niet milieuvriendelijk).

Is het aanvragen van een energielabel verplicht?
Ja, als jij een woning wilt verkopen of verhuren moet je inzicht bieden in wat het label is van jouw huis is. De verkoop/verhuur advertenties (makelaar) moeten dit ook bevatten. Doe je dit niet, dan riskeer je als verkoper/verhuurder een boete van €170.

Hoe is het label aan te vragen?
Voor dit document moet je een deskundige energiedeskundige in Oldelamer laten langskomen. Op de website QBIS.nl kom je gemakkelijk in contact met lokale energiespecialisten. Een expert bezoekt jou op locatie en inspecteert de gehele woning. Deze persoon stelt het label vast en voert deze ook in de database EP-online in. De definitieve berekeningen ontvang je per mail en middels Mijn Overheid kun je het later downloaden (gemeente Weststellingwerf).

Op welke manier wordt het energielabel bepaald?
De deskundige houdt rekening met het bouwjaar van het gebouw, woningtype, grootte van de woning en overige onderdelen als wat voor glas er in de ramen zit, mate van isolatie, type CV-ketel en ventilatiesysteem en de aanwezige systemen voor energieopwekking (zonnecellen / warmtepomp). Met deze details berekent hij of zij wat de totale energiebehoefte is voor het opwarmen en koelen van woonunit en hoeveel stroom er zelf wordt opgewekt uit duurzame bronnen. Tenslotte wordt het vastgestelde labelletter in de database ingeschreven.

Wat kost een energielabel?
De tarieven van het energielabel liggen tussen de €180,00 en €395,00. De verwachte prijs is afhankelijk van het type woning, het uurtarief en het aantal benodigde uren van de adviseur en de kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen en facturen van verbetermaatregelen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Oldelamer kan je doen door velerlei leveranciers te benaderen die actief zijn in de provincie Friesland.

Mijn energielabel opvragen, hoe doe ik dat?
Daarvoor kan je een kijkje nemen op www.energielabel.nl. Selecteer of het een koop- of huurwoning is en voer jouw postcode (8486) plus het huisnummer in. Het huidige label wordt nu meteen weergegeven. Waarschuwing: betreft het een voorlopig energielabel? Dit is geen officiële status en mag je dus niet bij een woning overdracht gebruiken. Bij verkoop moet je deze dus eerst veranderen in een definitief huislabel. Zoek het snel uit: energielabel huis Oldelamer opvragen.

Plaats een reactie